Evo imamo sad pregled podataka o imovini na str 32.
Za početak vidi se da su zgrade otpisane skoro 50% i da je nabavna vrijednost svih zgrada zajedno 1,43 milijarde. To negdje se podudara sa onom mojom procjenom da bi u slučaju revalorizacije moglo dodati nekih 2000 kuna po dionici.
U bolješci 23 podatk o knjigovodstvenoj cijeni vile Magnolije!!!
Zemljište + zgrada = 4.641.000
Dobit od prodaje zgrade 30.000.000 kuna!!!!
Zemljište Magnolije se vodilo po 1,558 mil kuna a zgrada se vodila po 3,049.
U revizorskom piše i da LRH ima u posjedu 226.587 m2 i to se u knjigama vodi po 111,5 mil kuna. To je nekih 65 EUR po m2. U procijeni prilikom pretvorbe su imali 291.167 m2 i to je bilo procijenjeno na 38,2 mil DEM. To je točno tih 65 EUR. Zemljište se ne amortizira pa je to ostalo isto.
Pretpostavljam da zemljište vrijedi danas više. Progooglao sam malo oglase i meni se čini da bi se to moglo množiti najmanje sa 2, a neke pozicije sigurno i sa 5.
No to nije ništa prema potcjenjenosti nekretnina jer one su otpisane sa 50% i to u odnosu na cijene iz 91, prodaja ove vile je pokazala koliko LRH zapravo vrijedi.
Što je još bolje dionica je u odnosu na tu umanjenu vrijednost imovine još 40% jeftinija.
Konačno sam shvatio 😉 možda zbog raspoloženja nakon utakmice.
Radi se zapravo o velikoj zabuni.
Ostoja je pomješao kune i eure.
Budući je u knjigama pisalo da vila Magnolija vrijedi 4.641.000 on je to shvatio kao EUR i pomnožio sa srednjim tečajem 7,54 i dobio tih 35 mil kuna 🙂
već su naveli u izvještaju za 2012 kolika je dobit od prodaje vile….ne mora se čekati kvartalno….
točnije-30 359 000 kuna…
Imate mojih zadnjih 3-4 posta analize revizorskog kojima sam zatrpao forum gdje sam to napisao. Možda zbog više postova se izgubila nit. Ovo zadnje je bila samo šala. Meni je nakon što sam dobio procjenu imovine iz pretvorbe bilo jasno koliko će otprilike zarada biti, ali mi je zapravo puno bitnije da se pokaže koliko je ukupna potcijenjenost imovine.
Zato sam probao testirati onu HNSovu izjavu o muljaži sa tečajem 91. Oni pišu da je prilikom procijene za pretvaranje u DEM uzet tečaj od 42,17 umjesto 13 kuna za jednu DEM.
Kako je vila tada bila procijenjena na 1,408.414 DEM što bi ispalo danasnjih 5,3 + 1,5 mil kuna zemljišta, a vidimo da se prodala za 35 ili se radi o porastu vrijednosti nekretnina od preko 500% ili je ipak primjenjen krivi tečaj kako oni tvrde.
Da su primjenili tečaj od 13 kuna vila bi vrijedila 4,5 mil DEM tj 17 mil kuna a prodano zemljište još 5 mil kuna tj zajedno oko 22 mil kuna. To mi izgleda već puno realnije.
Teško je iz ovih dostupnih podataka točno reći koliko je imovina umanjena jer bilo je prodaje i ulaganja od tada. No budući da na zemljištu nema amortizacije tu možemo baciti točnu matematiku.
226.527m2 zemljišta u knjigama se vode po 111 mil kuna. To onda podijelimo sa 13 pa pomnožimo sa 42 i dobijemo 358 mil. Toliko bi i sada trebalo biti u bilanci.
Razlika je “sitnih” 250 mil kuna.
Nabavna vrijednost zgrada u knjigama je 1,45 milijarde. Idemo uzeti da je od toga 450 mil ulaganja od pretvorbe (sumnjam). Ispada da je primjenom pravog tečaja tu trebalo biti oko 3,2 milijarde!! Razlika 2,2 milijarde. Pola bi bilo amortizirano ali razlika je ogromnih 1,1 milijardu kuna.
1,1 milijarda na zgradama + 250 mil u zemljištu je 4500 kuna po dionici.
Prema tome book bi sada bio cca 7500 kuna.
Jeli to realno? Ima li neki opatijac ili netko tko se bavi nekretninama.
m2 zemljišta prema knjigama vrijedi 65 EUR, a prema ovoj drugoj računici oko 200. Koliko stvarno vrijedi m2 građevinskog zemljišta u T1 zoni na samoj obali u Opatiji.
Jeli to realno? Ima li neki opatijac ili netko tko se bavi nekretninama.
m2 zemljišta prema knjigama vrijedi 65 EUR, a prema ovoj drugoj računici oko 200. Koliko stvarno vrijedi m2 građevinskog zemljišta u T1 zoni na samoj obali u Opatiji.
Puno vrijedi, čini mi se da bi morao i ovaj iznos od 200€/m2 množiti sa nečim…::))
Probaj nazvati nekoga iz Opatije tko prodaje nekretninu i pitaj pošto je m2 i da li s enalazi ta nekretnina prvi red do mora kao što je LRH…..
samo polako, ovo će kad tad eksplodirati…..[emo_palacg]
Daliborop imaš li informaciju u kakvom je stanju i kakvi su kapaciteti kampa? Vidimo da je TUHO praktički od jednog kampa napravio tvornicu novca.
@jope
po oglasima se građevinsko zemljište u Opatiji (ne na brdima okolo) nudi od 350 pa do 500 EUR m2
@sokolić
po do sada prikazanoj strukturi prihoda kamp i ne sudjeluje previše u istim, ali nisam baš siguran dali se prihodi od bungalova i aprtmana u kampu prikazuju u sklopu prihoda kampa ili osnovnih prihoda. Uglavnom tamo je sada 15 bungalova sa apartmanima, nešto mobilnih kučica, a od ove godine i novih 20 mobilnih kučica vrlo sličnih onima u Rabcu. Sve skupa je to negdje oko 350 smještajnih jedinica na nekih 9ha. Predost kampa je što su investicije puno manje a jedna ovakva kamp kučica napravi čisti prihod viši nego jedna sobu u 3*. U full sezoni koštaju 120 EUR dan!! Iz LRH su najavili da će se natjecati i za koncesiju na plaži jer su u međuvremenu dokazali da su neki objekti koji su davani u najam od strane općine zapravo njihovi.
gledam malo revizorsko izvješće (http://www.zse.hr/default.aspx?id=44581), veseli me stavka Novac generiran poslovanjem -cca 50 mil kn
zarada od vile 30 mil, znači da bi ta stavka za 2013. godinu mogla biti 80-90 mil kn
19 hotela, 12 vila, kamp, znači da je 6 hotela izvan funkcije…Zagreb je sada srušen, jel zna tko da li se kreće sa izgradnjom novog hotela na toj lokaciji?
MI smo se i pitali kolika će biit dobit od prodaje vile i po kojoj cijeni je vođena knjigovostveno,a u revizorskom piše da je čista dobiti od prodaje 30 mil kuna…
Da bar upola i ostale nekretnine budu vođene u kjigama kao i ova vila onda bi LRH bila na peteroznamenkastom broju u slučaju prodaje…
MI smo se i pitali kolika će biit dobit od prodaje vile i po kojoj cijeni je vođena knjigovostveno,a u revizorskom piše da je čista dobiti od prodaje 30 mil kuna…
Da bar upola i ostale nekretnine budu vođene u kjigama kao i ova vila onda bi LRH bila na peteroznamenkastom broju u slučaju prodaje…
da, ova vila je konačno indikator podcijenjenosti nekretnina u vlasništvu LRH…prije sam bio malo skeptičan, ali sad vidim da se tu krije velika stvarna vrijednost…a uz to ide i sve bolje poslovanje, morat će krenut cijena dionice na gore, samo da još tržište proradi i taj prokleti gospodarski rast