[emo_novac]
@101
Nisam baš siguran da je itko ovo razumio 😉
Kome bonus? Leili Šehović ili Igoru Šehanoviću?
Šehanović vam je lijepo rekao koliko vrijedi dionica. Mogla bi se njegova predviđanja ostvariti do kraja godine. Kad uzmemo u obzir smanjenje PDVa, prodaju Magnolije, rezervacije , plus redovna dobit, ove godine se vrijednost tvrtke povećava za najmanje 50-70 mil kuna, a sa amortizacijom i blizu 100.
Vjerujem da bi Šehanović vrlo rado primio bonus u dionicama, no skupština koliko ja znam nije odobrila društvu kupovinu dionica.
@101
Nisam baš siguran da je itko ovo razumio 😉
Kome bonus? Leili Šehović ili Igoru Šehanoviću?
Šehanović vam je lijepo rekao koliko vrijedi dionica. Mogla bi se njegova predviđanja ostvariti do kraja godine. Kad uzmemo u obzir smanjenje PDVa, prodaju Magnolije, rezervacije , plus redovna dobit, ove godine se vrijednost tvrtke povećava za najmanje 50-70 mil kuna, a sa amortizacijom i blizu 100.
Vjerujem da bi Šehanović vrlo rado primio bonus u dionicama, no skupština koliko ja znam nije odobrila društvu kupovinu dionica.
njegova predviđanja su kao i Šantićeva da grobi neće ipod 3 000
gledi malo dax i dow oni su anulirani a mi samo bagremi
ajmo dati pinku anti za analizu
i kaj je sa članarinom za 2013
Jel ima netko procijene imovine iz privatizacije, ne mogu dočekati izvješće za prvi kvartal da vidim kolika je dobit od prodaje vile. Nije to toliko važno zbog same ove prodaje ali LRH ima još toga dosta pa me zanima kolika je “skrivena” dobit u tome.
Evo dobio sam podatak i procjenu svih nekretnina iz pretvorbe. Vila Magnolija je bila procijenjena na 1.408.414 DEM što je oko 5,3 mil kuna. Budući da je vila u zakupu i obnavljali su je zakupci ( do 2007 tadašnji zakupac a današnji vlasnik je izjavio da je uložio oko 1 mil EUR u obnovu, i da treba uložiti još) što znači da LRH nije u nju sama ulagala i povećavala joj vrijednost, a ako su je amortizirali sa samo 1% godišnje od 91 do danas su joj vrijednost umanjili za više od 1 mil kuna, ali vjerujem da je stopa amortizacije bila i veća. Po ovom bi dobit od prodaje bila cca 30 mil kuna!!
Našao sam podatak u revizorskom izvješću da LRH za zgrade (hotele i apartmane) koristi stopu od 1,5% što onih 5,3 mil kuna smanjuje na 3,5 mil kuna tj 10% prodajne cijene?!?! Ne vjerujem da je baš toliko mala vrijednost u knjigama, jer bilo je tu i neko zemljište i oprema ali sigurno nije veća od 30-40% prodajne cijene.
Naletio sam na jedan tekst lokalnog HNSa koji objašnjava nisku procjenu imovine LRH. Oni tvrde da su u pretvorbi muljali su tečajem DEM i umanjili procjenu. Ukupno je firma trebala biti procijenjena na skoro 850 mil DEM, a provedeno je po 260 mil DEM. Prošlo je puno godina, nešto se sigurno i ulagalo, nešto je već prodano, ali prodaja vile Magnolia (a imaju oni tih vila još desetak) pokazuje da imovina LRH vrijedi puno više nego što piše u knjigama. Šteta što ne postoji neka obaveza da se to revalorizira na tržišnu vrijednost.
Nitko ništa ne komentira 🙁
Znam da je dosta ljudi ovdje u tužbama i da je tu napravljena velika nepravda ali neovisno o tome moglo bi se malo komentirati i poslovanje tvrtke.
Raspisao sam se o revalorizaciji imovine tj nerealnosti knjigovodstvene vrijednosti LRH. LRH se trenutno trguje na 0,6 book-a. Istovremeno Maistra i Istraturist su preuzimaju po knjigovodstvenoj vrijednosti a njihova imovina je zbog nedavnih i velikih ulaganja prikazana puno realnije što cijenu dionice LRH čini još jeftinijom. Kod ove dvije firme dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dali večinski vlasnici i ona je dana po knjigovodstvenoj vrijednosti tj duplo od cijene koja je bila na burzi prošlo ljeto. Rast cijene je u zadnjih 6 mjeseci bio skoro 100%.
Idemo sad malo južnije i netko je već ovdje spominjao Solaris. Oni se trže na 0,3 booka ali njihova je imovina revalorizirana. Oni su negdje 2005. knjižili ogromnu revalorizaciju od 800 mil tj povećali su vrijednost imovina i kapitala skoro 3 puta. Od tada to amortiziraju povećanim stopama i sada imaju još negdje 500 mil kuna tih rezervi. Kad to izbijemo oni se trže također po staroj knjigovodstvenoj vrijednosti a cijena im je također u zadnjih 6 mjeseci narasla također 100% i bez preuzimanja iako ovdje trezor drži skoro 10%.
To se bile pa i sada su tvrtke sa jasnom vlasničkom strukturom, večinskim vlasnikom koji drži preko 75% i nije ničim bio prisiljen ići u otkup svojih dionica već smatraju da je to povoljna cijena i da tvrtka vrijedi i više.
Stvarno me čudi da za LRH postoji tako mali interes.
Većinski vlasnik pa i lokalna uprava su za pravu cijenu spremni tvrtku i prodati a sigurno bi uračunali u to pravu vrijednost imovine. Tvrtka praktično uopće nema dug jer novac na računu premašuje sve obveze, tako da bi se prodavala imovina bez hipoteka i zaloga te solidan posao koji već sada donosi pristojnu dobit, a potencijal rasta uz značajnija ulaganja je velik.
Malo mi je čudna ta pasivnost vlasnika, niti kreću u velike investicije niti npr pokreću otkup dionica putem trezora, dokap ili nešto slično. Novac se kiseli na računu. Kao da se nešto čeka?