Ja ne vidim nikakve posebno opravdane razloge; Opatija i ostali nisu objavili javnu ponudu i posljedica toga je da ne smiju stjecati i otpuštati dionice LRH niti imaju pravo glasa na skupštini, isto kao i u 17 drugih slučajeva u kojima nije objavljena ponuda za preuzimanje.
Druga posljedica je da ako ponuditelj ne objavi ponudu za preuzimanje svaki dioničar ciljnog društva može putem mjesno nadležnog trgovačkog suda zahtijevati obvezno sklapanje ugovora o prodaji dionica, pod uvjetima pod kojima je morala biti objavljena ponuda za preuzimanje.
Obzirom da eventualna zastara nastupa 14.6. usudio bih se reći da tko je mislio tužiti to je vjerojatno već učinio tako da bi se okvirno mogao izračunati iznos koji su Opatija&co temeljem tužbi dužne isplatiti dioničarima. Ako je početkom travnja bilo podignuto tužbi za 5-6000 dionica i pretpostavimo da je sada taj broj 10000 dionica (ne znam točan broj) znači da je pretpostavljeni iznos koji bi se temeljem tužbi trebao isplatiti 62632800kn +kamate, dakle puno manje od 1,3 milijarde kn kojima Dujmić plaši javnost i vladajuću koaliciju.
Obzirom da Opatija i ostale općine imaju 75661 dionicu LRH ovrhom nad tom imovinom bi se mogli naplatiti dioničari koji su tužbom stekli pravo naplate.
Znači iznos koji treba stvarno platiti sa svim (maksimalnim) kamatama je niti 8% od tih 1,3mil. kn kojima se barata po medijima i vrši pritisak na vladajuću koaliciju da ih spasi od zlih špekulanata koji bi im rasprodali vrtiće i škole.
Posebno opravdani razlozi ne bi trebali postojati jer Opatija ima imovinu (dionice LRH) ovrhom nad kojima se mogu naplatiti oni koji su tužbom stekli to pravo.
Ovo nije poziv na kupnju dionica, prodaju, tužbu ili odustajanje od iste.
… Ako i prođe, ovo neće proći tiho….
Tko god mislio da pucamo ćorcima se gadno vara.Evo kako čujem izgleda da naši meci ipak ostavljaju crvene fleke.
Poštovani kolega,
Cijenim Vaš stav, Vi ste u tzv. konfornoj zoni i to mi je drago. Postigli ste određene ciljeve i okrenuli se drugim stvarima.
No, ovo za što se svi skupa borimo je borba protiv nepravde. Postoji mogućnost da izgubimo bitku? Možda i da, ali rat ćemo sigurno dobiti, pa makar za 10 godina!
Predlažem da se retroaktivno promijeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama, da za gradonačelnike ne vrijedi odredba od 0.5 promila jer za to postoji opravdani razlog (oni ujutro nakon pijanke moraju na posao) i da se Bandiću vrate pare koje je svojedobno platio za kaznu (a možda i Dujmiću, neznam jel imao takav slučaj).
Pojednostavljeno.
pogledajte sada kako je gđa Holy najegrabusila radi jednog malog običnog pisma, kakvih vjerovatno kola mali milijon po ovoj državi
i vrli premijer je se odmah odriče
a gdin Linić mijenja cijele zakone radi svojih pulena i nikom ništa…
http://www.sabor.hr//fgs.axd?id=21013
ovaj prijedlog zakona je pisan izgleda baš zbog LRH i da se njoj iziđe u susret….cccc
kolega "delboy"
Odustali ste jer ste pesimist.Da ste realist, ukazali bi na nepravdu, jer je ovakav "Zakon" realno nepravda.Vi ste jedan od onih kojima je nametnuto mišljenje da se ništa ne može promijeniti.Da Vaš glas ništa ne znači, ali dok je ljudi poput Dražena, vjera u pravedniju Hrvatsku
mora postojati. Takve ljude treba podržati jer nam inače vječno ostaje opcija HDZ ili SDP. Ne znaš
koje je zlo veće.
mislim da je sasvim realno očekivati da će vladajuća većina izglasati zakon jer su ga sami predložili i to po hitnom postupku, zar ne? to je pesimizam ili zdravi realizam?
ja sam uvijek za pravdu, ne mogu zaspati zbog nepravde. eto, upravo me boli što ministrica holy daje ostavku jer je iz aviona vidljivo da joj je netko podmetnuo. prepoštena je za politiku i nadrljala je zbog gluposti. no to je politika , a na žalost je i ovo naše postala politika a tko se s politikom petlja uvijek nadrlja. zato ja neću tužiti i zato nisam tužio. nisu mi novci sve u životu, imam ja i drugih zadovoljstava srećom.
dražena sam nahvalio jer je učinio više nego itko i nadam se da će na kraju ubrati plodove svojeg truda.
što se tiče laprdanja o ovrsi na dionicama, samo me zanima kako bi to bilo izvedeno? što mislite – koliki bi bio BID u tom slučaju? 50 lipa ili 1 kunu za dionicu?
što se tiče mogućnosti da izgubimo bitku – naravno da ona postoji. štoviše, mogućnost gubitka je čak 50%, što je jako puno jer je kod donesenih tužbi izvjesnost dobivanja spora bila čak 95% u korist malih dioničara. no , o tome će vam objasniti više vaši odvjetnici.
sve se može, ali tko je spreman na pravnu bitku dugu barem 10 godina da vidi prve pare , i to još uz upitnik? ja sam iskreno rekao da ja nisam. a onima koji jesu želim sreću i hrabrost.
navodno je izašao članak u večernjaku, može li tko dati scan
thx
navodno je izašao članak u večernjaku, može li tko dati scan
thx
Klubovi zastupnika vladajuće koalicije – SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a – predložili su skandalozan Zakon o preuzimanju dioničkih društava kojim retroaktivno ukidaju sudske presude i odluke te Grad Opatiju stavljaju u povlašteni položaj u odnosu na ostale dioničare na tržištu.
Po dionici 6000 kuna
Povod za izmjene kojima lokalna samouprava postaje povlaštena je deset presuda koje Grad Opatiju obvezuju da malim dioničarima plati 6000 kuna po dionici jer 2007. godine nije objavio obvezujuću ponudu, što je bio dužan po Zakonu. Prije pet godina Hrvatski fond za privatizaciju dao je Opatiji 25 posto plus jednu dionicu na ime nekretnina koje je Opatija za vrijeme bivše države imala u posjedu, a u privatizacijskom procesu prepisala ih je Liburnia Riviera Hotelima. Jedna dionica više od dva posto obvezala je Grad da malim dioničarima LRH ponudi otkup dionica po prosječnoj cijeni koja je tada bila 6000 kuna. Od Grada je to zatražila i Hanfa te je Opatiji ukinula pravo glasa u Skupštini LRH dok ne ispuni svoju obvezu. To se nije dogodilo i stotinjak malih dioničara, od njih 1500, tužilo je Opatiju. Trgovački sud u Rijeci zasad je donio deset presuda kojima je Grad izgubio spor. Procjenjuje se da bi svim dioničarima koji su ga tužili, Grad u konačnici trebao isplatiti 160 milijuna kuna, što bi Opatiju dovelo u bankrot.
– Mi smo se prije željeli nagoditi, no reakcije od gradonačelnika nije bilo. Ne želimo upropastiti Opatiju, uvijek se možemo nagoditi. Nominalna vrijednost njihovih dionica je 260 milijuna kuna – kaže Dražen Nikolić, predsjednik Udruge malih dioničara LRH. No nagodba, očito, ne dolazi u obzir jer se po hitnom postupku mijenja Zakon kojim se mijenjaju pravila igre na tržištu dionica, a navodno iza toga stoji Slavko Linić, ministar financija. Izmjenama lokalna samouprava dobiva prava i gubi obveze, izmjene se retroaktivno primjenjuju, a ulagači posluju na nesigurnom terenu, što će ih odvratiti od ulaganja. Istodobno gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić na gradskoj internetskoj stranici objavljuje da će nakon stupanja zakona na snagu tražiti poništenje presuda i odluke Hanfe.
– Ovo je snažan poticaj daljeg razvoja Opatije. O retroaktivnosti neka raspravljaju teoretičari – kaže Dujmić.
Isti je prijedlog SDP poslao u Sabor prije dvije godine, no Odbor za financije odbio ga je jer “nije u skladu s odredbama pravne stečevine Europske unije te je neprihvatljiv jer bi djelovao retroaktivno, što bi prouzročilo pravnu nesigurnost za sve sudionike na tržištu kapitala koji su postupali s povjerenjem u važeće zakonske odredbe.”
Leko: Neće to ići…
– To je sve i sada istina. Prijedlog je problematičan. Doći ćemo na udar Ustavnog suda i EU. Ne bih htio napadati kolege, ali ću se zalagati za povlačenje prijedloga. Predstavnik sam predlagača, no na to sam pristao prije nego što sam vidio izmjene. Za dva dana imamo sjednicu Kluba i vidjet ćemo što će biti – kazao je Josip Leko, šef Odbora za zakonodavstvo.
Predlažem da se retroaktivno promijeni Zakon o sigurnosti prometa na cestama, da za gradonačelnike ne vrijedi odredba od 0.5 promila jer za to postoji opravdani razlog (oni ujutro nakon pijanke moraju na posao) i da se Bandiću vrate pare koje je svojedobno platio za kaznu (a možda i Dujmiću, neznam jel imao takav slučaj).
Pojednostavljeno.
Budimo ozbiljni,
kako se već čita forum po službenoj dužnosti , mislim da bi bio puno bolji prijedlog o donošenju zakona kojim se omogućuje revizija vještačenja u postupcima zbog kojih je nastala ili postoji mogućnost nastanka štete po RH ili jedinicama lokalne samouprave, recimo gubitak prva glasa, kontrolnog paketa, itd., sjetimo se tripartitnog sporazuma ( po kojem je ispalo da je šjor gradolnačelnik brao jagode) pa kad usporedimo isti, odnosno potencijal vještačenja istog s recimo vještačenjem "Planinske" nameću se čudni neki omjeri u postupanju odgovornih, mene to zbunjuje u potpunosti [rolleyes]