Nisam dioničar LRH niti sam u tužbi , ali sam u sličnoj situaciji na BLJEu
Uglavnom poslao sam mail svim živim ministarstvima, zastupnicima , odborima, predsjedniku i svim ostalima čije sam mailove uspio naći jer mislim kako je ovo sramota !
Pa živimo li mi na pragu EU ili u Sjevernoj Koreji ? Ovakav udar na trodiobu vlasti je nevjerojatno bahat !
Nisam dioničar LRH niti sam u tužbi , ali sam u sličnoj situaciji na BLJEu
Uglavnom poslao sam mail svim živim ministarstvima, zastupnicima , odborima, predsjedniku i svim ostalima čije sam mailove uspio naći jer mislim kako je ovo sramota !
Pa živimo li mi na pragu EU ili u Sjevernoj Koreji ? Ovakav udar na trodiobu vlasti je nevjerojatno bahat !
Hvala, kolega..
Ja sam odgovorio na nekoliko upita dioničara Belja koji se pitaju odnosi li se ovo na njih. Zbunjuje ih toč.3. čl.14. koji se spominje ali nisu uzeli u obzir toč.13.st.1. istog članka. Taj dio ostaje kao i do sada. Po mom mišljenju ovo neće imati uticaja na Belje, ali..
No nova točka 7 otvara jako puno pitanja. Npr agrokor dokaže da je uplatom 270 mil u belje zatvorio potraživanja države? Klimavo ali ne i nemoguće..
No bez obzira na sve svi ulagači na tržištu kapitala morali bi dići glas protiv ovakve prakse izmjene zakona i to sa retroaktivnom primjenom. Za sličnim potezima onda se može posezati kad god nekom to odgovara a dovoljno je močan da mu političari pogoduju.. (kod Belja je to svakako slučaj, vidjeli smo kako je US brzo odreagirao jer su Agrokoru narušena ustavna prava, a sad ćemo se uvjeriti koliko će brzo odgovoriti na naša traženja da se ove izmjene odbace-ako i budu prihvaćene)
Zato bi bilo dobro da svi pozovete svoje prijatelje i kolege dioničare i iz drugih dionica da reagiraju i pišu svima, novinarima, zastupnicima, vladi, eu komisiji, ambasadama, predsjedniku itd itd
Sutra će oni biti u istoj situaciji..
Upravo ovo sto Drazen govori.Ovo se odnosi na sve kolege investitore,ali i na druge gradjane Hrvatske kojima nekakvim naknadno donesenim zakonima moguce da se ukinu pravomocne presude sto je sramota. Zato bi svaki odgovoran gradjanin ove tuzne zemlje trebao uputit prosvjedno pismo institucijama,zastupnicima,predsjeniku drzave u Vlade te ministrima i ministarstvima posebno pravosudja,vanjskih poslova,gospodarstva,uprave i EU integracija i ukazat im da je ovakvo ponasanje izvrsne vlasti jednostavno suludo i neodgovorno.
I što sada, ove tvrtke koje nisu dali ponude ni ne moraju jer sigurno mogu naći u ovim novim točkama zakona razlog zašto ne moraju. A i ove koje su poštovale zakon i objavile ponudu bi mogli isto tako retroaktivno tražiti novce nazad od malih dioničara ili koga već, jer im recimo tvrtku koju su preuzeli ne donosi zaradu koju su planirali ili je pred kolapsom.
Možda Deutche Telecom ako im prihodi još padnu kod nas, traže od Vlade da im vrate novce od kupnje HT-a i tako odu iz Hrvatske. Isto tako gdje je tomu kraj, možda sutra kažu kako političke pljačke države i nisu nelegalne, pa narede da se sva suđenja političarima prekinu.
Slično se desilo na privatizaciji 90-tih gdje je po onom zakonu to bila legalna pljačka, ali se sada nitko njima ne bavi. Donijeli su zakon da ta privatizacija ne zastarjeva i na tome je i ostalo, ne zastarjeva ali nitko ne odgovara, niti neće, jer je to doneseno ionako da se smiri narod, koji će i za 100 godina reći: "a dosada nitko nije još u zatvoru, ali bit će jer to nezastarjeva!"
Zanimljivo, veli mi kolega koji je u udruzi Franak, i koji pokušavaju …. ma znate da ne drvim.
Oni pak stalno dobivaju odgovore od svih relevantnih (uključujući i Vladu) da se retroaktivno ne može ništa učiniti.
[undecid]
To je točno, retroaktivnost nije moguća…ali ako daju "autentično" tumačenje zakona onda bi moglo proći jer se ne radi o novom propisu, već samo o zakonodavčevom pojašnjavanju postojećeg propisa oko izvornog stjecanja. Bit će pravno jako zanimljivo kako će se to odvijati.
[/quote]
tako je kolega gismund..a to što su špekulanti špekulirali pa će sad ispušiti, to je dio posla i sve 5 [thumbsup]
To je točno, retroaktivnost nije moguća…ali ako daju "autentično" tumačenje zakona onda bi moglo proći jer se ne radi o novom propisu, već samo o zakonodavčevom pojašnjavanju postojećeg propisa oko izvornog stjecanja. Bit će pravno jako zanimljivo kako će se to odvijati.
[/quote]
tako je kolega gismund..a to što su špekulanti špekulirali pa će sad ispušiti, to je dio posla i sve 5 [thumbsup]
[/quote]
nisi u pravu, ovo nema veze sa špekulacijama. ovo je čisto izvrdavanje pravne države i nepoštivanje zakona. danas se to može dogoditi ovdje, a sutra negdje drugdje. ovo je također jedan od razloga zašto nas strana ulaganja zaobilaze u šiiiiiiiiirokom luku.
dakle, ovdje se događa da se radi jednog izoliranog slučaja, i sitnih interesa, mijenja zakon koji je u potpunosti usklađen sa europskom pravnom stečevinom.
kako rekoše neki (pametni) ljudi jučer: "ovoga nema ni u burundiju"…
[/quote]
[/quote]
Samo ovdje nije u pitanju tumećenje zakona nego izmjena..
Ukoliko je ovo model da se opatija oslobodi obveze pa za istu odgovornost preuzme država jer će ovako nešto teško opstati na ustavnom i/ili eu sudovima za što će onda RH podmetnuti grbu ok.
Bilo bi onda barem fer da to kažu; nemamo drugo riješenje pa ćemo na silu izmjeniti zakon, opatiju rješiti obveze pa onda ako nas neko bude ganjao država će nadoknaditi štetu..
Ali u 20 godina koliko je pretvorba i privatizacija LRH problem još ni jednom nisu pronašli rješenje koje nije napravilo nove probleme i otvorilo nove sudske postupke. Barem su dosljedni..
No kao i do sada, mnogi nisu vjerovali da ćemo uspijeti spriječiti ništetnost, dokazati da stjecanje nije izvorno (ova izmjena zakona je to sad 100% potvrdila), da će VTS potvrditi da upravni postupci ne odgađaju izvršenje, da će TS donjeti presude u korist dioničara..
Pa neće nas valjda sad ovo obeshrabriti 🙂
Tako je Dražene, ovo nas neće obeshrabriti!
Ako smo čekali do sada, onda ćemo se nastaviti boriti!
uzalud vam borba ako se zakon izglasa. to će onda biti borba duga 10 godina, a to je onda mučenje sa neizvjesnim ishodom. zdravlje je najbitnije, novci su samo šareni papirići…
Umjesto da ovdje pričamo, ajmo raspravu prebaciti na facebook stranice Vlade … Ovi tulipani na vlasti više brinu o facebook profilu nego Ustavu RH.
nekak mi je odmah zdravlje bolje kad imam šarenih papirića 🙂
uzalud vam borba ako se zakon izglasa. to će onda biti borba duga 10 godina, a to je onda mučenje sa neizvjesnim ishodom. zdravlje je najbitnije, novci su samo šareni papirići…
tu se slažem, iako ne vjerujem da će to nešto značiti, ali treba im pripomenuti sve ovo i preko facebooka, čisto kad na ustavnom izgube parnicu da se zna tko je za to odgovoran i da su bili upozoreni
kolega dajte sve njihove facebook stranice koje imate pa da pišemo i tamo
Umjesto da ovdje pričamo, ajmo raspravu prebaciti na facebook stranice Vlade … Ovi tulipani na vlasti više brinu o facebook profilu nego Ustavu RH.