Drago mi je da vas nasmijem. Ne znam koliko je bilo smiješno kad sam pisao na HDEL-u i gdje je on sada. Ali ajmo realno. Da li bi ova dionica bila tu gdje je da nema znamo već koga? Kao i neke druge dionice. I još nešto. Pisao sam na sigurno 30 ako ne i više tema na poslovnom. Objašnjavajuci da li će dionica porasti ili pasti. Žašto ja to tako vidim. Znate na koliko sam fulao? Jednoj. Ovoj tu. Nije to ni loš score. Mogu potražiti za svaku. Ali nije to ono šta sam htio navesti. Slično se je događalo i isto pisalo kad je PTKM rasla preko 300kn pa kad su svi kupovali na temelju istog razloga kao i ovo, a ja sam i bivšu firmu pokusavao nagovoriti da prodaju jer to ne vrijedi ništa, pa je cijena na kraju ipak došla u zadane okvire. Znate za koliko je firma prodala PTKM? Mislim za 90. Plitko tržište može vrlo dugo održavati cijenu nerealnom. Ali vrijednost kad tad dode na naplatu. Meni ne znaci nista sto ste zaradili na LPLH-u niti izgubili na HDEL-u. Ja s time nemam problema. Dapace, drago mi je da ste ovdje zaradili. Ja dionicu ne vidim da vrijedi ovoliko. Niti pola. Možemo raditi svaku valuaciju, pokazatelje i na kraju perspektivu. Najviše vjerujem perspektivi. Koliko mislite da jedan lošinj može imati hotela? Jeste ikad bili na lošinju? Ja bi mogao o tome pisati stvarno nadugo i naširoko, ali kad vi zatvorite svoje razmišljanje čim kupite dionicu onda to jednostavno nema smisla. Ja bi volio da mi pokažete razloge, ideje, načine na koji će ova firma napredovati i ići naprijed. Inače ja šefa uprave znam. Živimo stvarno jedan blizu drugoga. Do nedavno je bio konobar. Došao je na ovo mjesto zbog politike. To mi nema veze, ali da li mislite da ima dovoljno znanja i vještine šta treba da ovu kompaniju dovede tamo gdje vi mislite?
Ja kad napišem na nekoj dionici da ne vrijedi, ja kažem i razloge zašto. Nikad ne bubam niti na temelju tehničke analize, niti na temelju imovine, niti na temelju ičega šta nema veze čistim razlozima. I na ovoj sam temi napisao zašto dionica po meni ne vrijedi ovoliko. Mozete se s time složiti ili ne. Ali nemojte odmah pisati nemaš pojma ili išta drugo ako to što napisem ima smisla. Malo razlislite o tome. Samo to. Pa napišem evo tamo gdje piše snowlep na DDJH-u da zašto bi patrija uzela baš DDJH kad svugdje gdje radi uzme domaći konzorcij i mogu odabrati nekog drugoga i ljudi tamo odmah pitaju kako moderator dopušta takva pitanja. Još postavim i linkove. Par dana nakon toga se to i dogodi (uzeli poljake, a ne DDJH) i ljudi onda uzimaju drugu nadu i idu na ideju da poljaci nece moci to napraviti sami nego da ce morati uzeti i DDJH. Pa kome vi to tepate i prodajete?
Dionice neka vam rastu, ali vi mene razuvjerite argumentima, ne željama
I ovo što sam napisao Nevene za izvještaj. Ok. Sarkazam. Ajde mi lijepo odgovorite. Da li smatrate ovo jednim normalnim izvještajem? Ikakvim izvještajem? Ičim?
Ja kad napišem na nekoj dionici da ne vrijedi, ja kažem i razloge zašto. Nikad ne bubam niti na temelju tehničke analize, niti na temelju imovine, niti na temelju ičega šta nema veze čistim razlozima.
Pa da, tko bi bio dovoljno bedast da dionicu vrednuje prema imovini… Ovdje je više puta pisano u čemu se nalazi vrijednost (zamisli, u imovini), i da njena perspektiva najviše ovisi o donošenju urbanističkih i prostornih planova, koje, da vas stvarno zanima, biste pogledali.
Onda tupite o otpisu brodarstva koje je već davno likvidirala svu imovinu i dugove, što se naravno i vidjelo u konsolidiranom izvješću, i sada se to konačno dogodilo, i što sad? Ako žele, mogu smanjiti temeljni kapital da pokriju gubitak. To je knjigovodstveni postupak koje apsolutno nikako ne utječu na imovinu, obveze i vrijednost firme. Sada ste sarkastični oko izgleda izvješća i što nisu svi poslovni planovi izneseni, te po vama dionica ne vrijedi NITI pola, koliko onda, 50 milijuna kuna? Kratkotrajna imovina pokriva ukupne obveze dvostruko, prema tome ono što vas ne zanima vrijedi manje od 20 milijuna kuna, a meni je to smiješno. Samo me zanima koliko bi vam to više vrijedilo da izvješće lijepo izgleda i da su napisani planovi i mogućnosti?
I pazite da još nije došlo na naplatu obračun brodarstva. Vjerovatno je klima na lošinju drukcija i to onda vrijedi više.
Evo sad je došlo na naplatu obračun brodarstvo. Koliko firma manje vrijedi zbog toga sada?
Reci te mi ovo snowlep. Zašto gospodin xy nije pisao o imovini Jadranke prije njezine kupnje? Znate koliko je jadranka imala imovine prije prodaje? Tri puta više zemljišta, 6 hotela više (ogromno veće vrijednosti), apartmane, ducane, duplo više kampova itd itd. Jadranka je prodana po cijeni od otprilike 250kn LPLH-a. A imali su 5 puta veći prihod, a da o dobit i ne govorim. Pogledajte koliko je to jednostavno za usporedbu!!! Hocete kapital. JDRA ima 600 mil, LPLH 165mil. Da mi ne spominjete dugove. Jel uočavate ikakvu razliku? Jel znate koliki je lošinj grad? Jeste ikad bili? Jel mislite da on može biti monte carlo sa 60 hotela? Pa već je po ljeti toliko pun da nemate gdje auto staviti. Širenje nije moguce nikako. NIKAKO. Nema gdje. Kako da ja vama objasnim neke stvari koje se vide iz aviona. Pricate da ima 30 mil kuna casha i da nema dugova. Pa jel znate koliko treba samo da dodu do građevinske dozvole? Pa 30 mil nije za ubrzati građevinsku a kamoli za napraviti arhitektonska riješenja, vodovode, dolazne ceste, komunalne doprinose. 100 mil kuna ti treba nit da počneš išta raditi. Imovina koja nista ne zarađuje ne vrijedi ništa. Pa nema novčanog toka. Ona je trošak. Ja znam sta od zemljista ima LPLH. Koga to briga? Jel znate šta znači u računovodstvu da se kompanija vodi na temelju going concerna?
Reci te mi ovo snowlep. Zašto gospodin xy nije pisao o imovini Jadranke prije njezine kupnje?
Neću, jer 1) ne znam tko je gospodin xy i 2) zašto netko nije pisao o imovini neke druge firme nema veze s Lošinjskom.
Jadranka je prodana po cijeni od otprilike 250kn LPLH-a
Jadranku su Rusi preuzeli po 700 kuna po dionici, a Jadranka je tada imala 332.484 dionica, dakle po cijeni od 232.738.800 kuna. Lošinjska plovidba ima 662.416 dionica, što taj iznos dijeli na 351 kunu po dionici.
Pogledajte koliko je to jednostavno za usporedbu!!!
Nije toliko jednostavno, fulali ste za 40%.
Pa 30 mil nije za ubrzati građevinsku a kamoli za napraviti arhitektonska riješenja, vodovode, dolazne ceste, komunalne doprinose.
Kako za što, makar nitko nije ni rekao da je.
Imovina koja nista ne zarađuje ne vrijedi ništa.
Ajde molim te javi to Gljadelkinu, jadnik je upravo potpisao koncesiju za 250 milijuna kuna za Kupare s obvezom investiranja 100 milijuna eura, a ne zna da to ne vrijedi ništa jer je zapušteno i ništa ne zarađuje.
Ja sam u biti tek sada shvatio da si ti i dalje sarkastičan, meni je to teško uočiti ovdje na internetu, ali probaj malo manje, ljudi bi mogli zabunom pomisiliti da pišeš za ozbiljno.
Evo napravio sam na brzinu obracun zarade ove kompanije koji je trenutno van svake pameti. Da opravda ovu cijenu ova dionica ove godine mora imati zaradu 6% veću s EBIT maržom (uzeo sam prosjek 20% za turiste). Za 5 godina bi već trebala razađivati 90 milijuna. Omjere duga i kapitala sam promjenio kako bi što više promjenio cijenu. ERP sam stavio nerealno nizak kako bi opet povećao cijenu. Da li vi mislite da je realno da kompanija ovoliko zarađuje. CAPEX bi doveo ovaj cash flow u negativu pa ga nisam ni uvrštavao. Vrlo je loša analiza jer je dosta nerealna i nemoguca ali samo vam zelim predociti koliko bi dionica trebala zarađivati da se vrednuje po trenutnoj cijeni. imaju zaradu od 100.000kn. Ja sam stavio 12.5 milijuna. I onda rast svake godine od 6%. Samo želim napomenuti. Nemojte davati da vas izvlace iz tenisica. Dok se puno toga ne promjeni bar ne kupujte. Ne morate prodavati. Dionica je pre pre skupa na ovim cijenama
Pa ne znam. Nisam radio dublju analizu. Govorim ovako od oka. Razmišljam naglas. Da ste bili u lošinju vidjeli bi da je to super turistički grad. Ali on je izrastao da je to nešto strašno. Jednostavno tamo više nema mjesta. Ja ovako dok pišem idem duž otoka i mislim se da gdje svi ti ljudi i sad stanu. Pa taj grad ima 8000 stanovnika i milijun nocenja. To po ljeti u gradu nemate mjesta za sjest. Ako se jos izgradi, i ako ljudi krenu tu dolaziti, nestati će i žar grada. Sve više ljudi traži mir. Ne gužve i galame. a tamo je zemljišta i mjesta ograničeno. To je bar moje mišljenje. Mozda sam u krivu. Ali koliko tek lošinjskoj treba da sve to napravi. Evo ja sam gore stavio koliko bi trebala vrijediti da ima toliki EBIT. Jadranka ima toliki sa svim ovim hotelima. Kako vam je najlakse izračunati vrijednost vaše kuće? Pa uzemš po koliko se prodala kuća do tvoje iste veličine. Radite usporedbu. Ovdje je bar to lagano jer se nedavno prodalo nešto slično. Kad usporedite jedno s drugim jednostavno nema veze s vezom. Jadranka je, siguran sam, prodana ispod stola pa cijena nije realna i trebala bi biti veća. Ali LPLH ako gledamo samo turistički dio ima 25 mil kuna prihoda. Ne mogu to dvoje niti povezati. Realizacija svega toga je toliko daleka i apstraktna da ja sve to jos ne vidim.
Prebacilo mi dva komentara u Bez cenzure…ali ok…
Citao sam dosta o tom zemljistu tamo…i neki njihov gradonacelnik ili tko vec je rekao da ce se tamo jos gradit i da ce razvijati medicinski turizam – tu mislim na otok opcenito.
Onda on koji tamo zivi, u biti ne kuzi sta hoce. Naravno,on je politicka figura, pa mozda baulja…ali opet ako cemo u sve sumnjat…
Reci te mi ovo snowlep. Zašto gospodin xy nije pisao o imovini Jadranke prije njezine kupnje?
Neću, jer 1) ne znam tko je gospodin xy i 2) zašto netko nije pisao o imovini neke druge firme nema veze s Lošinjskom.
Jadranka je prodana po cijeni od otprilike 250kn LPLH-a
Jadranku su Rusi preuzeli po 700 kuna po dionici, a Jadranka je tada imala 332.484 dionica, dakle po cijeni od 232.738.800 kuna. Lošinjska plovidba ima 662.416 dionica, što taj iznos dijeli na 351 kunu po dionici.
Pogledajte koliko je to jednostavno za usporedbu!!!
Nije toliko jednostavno, fulali ste za 40%.
Pa 30 mil nije za ubrzati građevinsku a kamoli za napraviti arhitektonska riješenja, vodovode, dolazne ceste, komunalne doprinose.
Kako za što, makar nitko nije ni rekao da je.
Imovina koja nista ne zarađuje ne vrijedi ništa.
Ajde molim te javi to Gljadelkinu, jadnik je upravo potpisao koncesiju za 250 milijuna kuna za Kupare s obvezom investiranja 100 milijuna eura, a ne zna da to ne vrijedi ništa jer je zapušteno i ništa ne zarađuje.
Ja sam u biti tek sada shvatio da si ti i dalje sarkastičan, meni je to teško uočiti ovdje na internetu, ali probaj malo manje, ljudi bi mogli zabunom pomisiliti da pišeš za ozbiljno.
[/quote]
drago mi je da si primjetio za 350kn. tako ubuduce probaj traziti i za druge stvari koje kupujes. ono šta pročitas na blogu neće te daleko dovesti.
ja ti kažem da je lošinj super. njihova ideja oko otoka zdravlja je super. pa oni su već odavno imali medicinski turizam. da imaju super zrak pa za astmu. pa ljekovito bilje. pa delfini itd. delfina ne mozes naci ni za lijek. ali super je ideja. Sve to je napravljeno ja bi rekao i najbolje u HR. ali kad nešto preizgradis, onda to ne postaje nista. treba graditi održiv turizam. da li je moguce dovesti milijun ljudi na otok koji ima 3 ducana i 4 pekare? Ja ne znam gdje bi ti svi ljudi stali. ja o tome govorim.
@snowlep
očito je da kupujete po blogu pa sam zato i spomenuo xy-ona. Kada sam ga pitao zašto ne spominje jadranku, koji je daleko najeftiniji hoteljer, mi je napisao privatno da on piše šta on hoce. Moje postove je brisao. Znaci postavio bi P/B hoteljera i njegovi su bili jeftiniji. I onda doda neke skuplje za usporedbu. Jeftinije ne stavlja. Ljudi koji ne istrazuju uzmu da su ti njegovi hoteli stvarno najjeftiniji. Onih koji nista je provjeravaju je 99% ovdje. Kada je jadranka prodana onda je kupio LPLH i onda je počeo pisati kako je lošinj genijalan i najbolji. E o tome pišem.
Ja sam svoje mišljenje napisao. Vi kupujte prodajte, what ever. pričekajmo pa ćemo vidjeti gdje sve to ide. Ja ne vjerujem bajkama. Vi da.