LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Turizam: Prihod 6M ; Dobit 0,1M
79,5% Marus Alba: Prihod 3,7M; Gubitak 1,4M
Ispravi me ako grijesim.
Po ovome su i jedan i drugi u minusu za cijelu godinu.
Uspredite poslovanhe kampova i hotela kod drugih (ili baren na Losinju)
Ovo ne znaci da dionica mozda nije dobra za kupnju, ali ja ne vidim dobro izvjesce.

Ono što ja vidim je da vi gledate polugodišnje izvješće, a kako je od onda prošlo tri mjeseca i cijela turistička sezona te je u međuvremenu došlo
devetomjesečno izvješće o kojem ovdje diskutiramo, neka ja budem prvi tko će vas upozoriti da je dobit turizma 2,56 mil kn naspram prošlogodišnjih 1,04 mil kn što predstavlja rast dobiti od 146 %. Toliko o pobačaju turizma..
[/quote]

U pravu ste. Moj grijeh, moj grijeh
Pogledao sam sada 3Q 2012.
Turizam je onda OK, iako sudjeluje vrlo malo u prihodima i dobiti/gubitku.

BDW jeli zemljiste kampova drzavno ili Losinjske, buduci se spominje cca 200.000m2 zemljista u vlasnistvu Losinjske.
[/quote]

Odes prvo na stranicu http://www.arkod.hr pa tamo nades broj katastarske cestice koja se nalazi u kampu… Zatim odes na stranicu http://www.katastar.hr upises broj te cestice i pojavit ce se valsnik cestice… Uz vlasnika pojavit ce se i broj posjedovnog lista… Klikom na ta broj dobit ces sve cestice u vlasnistvu u toj katastarskoj opcini… Ako zelis jos dalje kopat, kad pronades sve brojeve katastarskih cestica mozes otic u gruntovnicu (e-izvadak) i provjerit da li ima tereta na zemljistu… Odnosno da li su zemljista pod hipotekom… Nakon toga kada pronades ukupnu povrsinu zemljista u vlasnistvu odes na google i pronades otprilike cijene zemljista na losinju… Kad prikupis sve te podatke znat ces koliko vrijedi Losinjska plovidba 🙂
[/quote]
Nisi li ti već napravio taj izračun?

Ispravi me ako grijesim.
Ovo ne znaci da dionica mozda nije dobra za kupnju, ali ja ne vidim dobro izvjesce.

Ono što ja vidim je da vi gledate polugodišnje izvješće, a kako je od onda prošlo tri mjeseca i cijela turistička sezona te je u međuvremenu došlo
devetomjesečno izvješće o kojem ovdje diskutiramo, neka ja budem prvi tko će vas upozoriti da je dobit turizma 2,56 mil kn naspram prošlogodišnjih 1,04 mil kn što predstavlja rast dobiti od 146 %. Toliko o pobačaju turizma..
[/quote]

BDW jeli zemljiste kampova drzavno ili Losinjske, buduci se spominje cca 200.000m2 zemljista u vlasnistvu Losinjske.
[/quote]

Odes prvo na stranicu http://www.arkod.hr pa tamo nades broj katastarske cestice koja se nalazi u kampu… Zatim odes na stranicu http://www.katastar.hr upises broj te cestice i pojavit ce se valsnik cestice… Uz vlasnika pojavit ce se i broj posjedovnog lista… Klikom na ta broj dobit ces sve cestice u vlasnistvu u toj katastarskoj opcini… Ako zelis jos dalje kopat, kad pronades sve brojeve katastarskih cestica mozes otic u gruntovnicu (e-izvadak) i provjerit da li ima tereta na zemljistu… Odnosno da li su zemljista pod hipotekom… Nakon toga kada pronades ukupnu povrsinu zemljista u vlasnistvu odes na google i pronades otprilike cijene zemljista na losinju… Kad prikupis sve te podatke znat ces koliko vrijedi Losinjska plovidba 🙂
[/quote]
Nisi li ti već napravio taj izračun?
[/quote]

jesam i nije bilo lagano… al neka se i drugi uvjere… sada se puno lakse dolazi do brojeva cestica preko arkod preglednika… ja sam doslovno iz glave lupao brojeve cestica po katastru dok nisam naisao na jednu u vlasnistvu i tako dosao do posjedovnog lista… 🙂

@Miro25
Umjesto arkoda preporučam Geoportal,ima pretragu po česticama,upišeš broj čestice i sam ti ju oboji na karti

http://geoportal.dgu.hr/preglednik/?fsb=false

When wealth is lost, nothing is lost; when health is lost, something is lost; when character is lost, all is lost. ~Billy Graham

Dobre su vam ove karte. Pogledao sam malo, za Uvala Poljana, LP Turizam, LP Brodogradilište, Zračno pristanište Mali Lošinj i Asparagus, radi se o ukupno oko 740 tisuća kvadratnih metara zemljišta razne vrste, koje po bilancama ovih firmi vrijedi ukupno nekih 68 mil. kuna. Dakle, prosječno oko 90 kn po metru kvadratnom, e sad, nemam pojma da li je to puno ili malo.

Ispravi me ako grijesim.

[/quote]

[/quote]
Ovo zemljište nije ni državno ni od Lošinjske, već od firme ”Uvala Poljana d.o.o.” u kojoj LP Turizam ima udio od 49%. U fin. izvještaju Uvale Poljana za 2011. može se pročitati da tih 200 tisuća kvadratnih metara zemljišta vrijedi 21,3 mil. kuna. To malo više od 100 kn po kvadratu. Pretpostavljam da je već i prije cijena bila podcijenjena, a pogotovo sada kada je dio zemljišta prenamijenjen.

1.DALMONT D.O.O. (84138883296) 161.983 24,45 Osnovni račun
2.FIMISI FOUNDATION () 161.090 24,32 Osnovni račun
3.BUGA D.O.O. – U LIKVIDACIJI (30363078733) 110.347 16,66 Osnovni račun
4.APPLE MARINE INC. () 30.921 4,67 Osnovni račun
5.AUDIO (75666130770)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587) 20.889 3,15 Zast. račun
6.BAKIĆ NENAD (13987237540) 18.554 2,80 Osnovni račun
7.ZAGREBAČKA BANKA D.D. (92963223473) 4.963 0,75 Skrb. račun +416
8.PBZ D.D. (02535697732) 3.455 0,52 Skrb. račun
9.KBZ D.D. (70663193635) 2.560 0,39 Skrb. račun
10.RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. (53056966535) 2.209 0,33 Skrb. račun

Mislim da smo zaključili kako u slučaju da brodarstvo vrijedi 0, ostalo nimalo ne gubi na svojoj vrijednosti. Možda da odemo korak dalje, pa da promotrimo samo brodarstvo. Npr. što ako maknemo brod Dinu i kredit vezan u njega? Brod je kupljen početkom 2008., u vrijeme kad su se slični brodovi prodavali za 45 mil.$. Taj brod sad vrijedi 6 mil.$, a kreditno zaduženje vjerojatno mnogo više. Karolina je kupljena krajem 2006. za 11 mil. kn, Hana početkom 2007. za otprilike isti iznos, ti bi krediti mogli već biti i otplaćeni.

Mislim da smo zaključili kako u slučaju da brodarstvo vrijedi 0, ostalo nimalo ne gubi na svojoj vrijednosti.

Mislite da vrihedo 0, ukoliko propadne.
Udio Brodarstva u Prihodima LPLH iznosi cca 70-75%, Brodogradilista cca 20% i Turitma 5-6%, dok u RDiG glede dobiti/gubitka je utjecaj Brodarstva gotovo u cijelosti buduci Brodogradiliste i Turizam su oko nule.

Ukoliko Brodarstvo propadne ono ce vrijediti sigurno minus, samo je pitanje koliko minus.
Ukoliko je Holding davao jamstva (mjenice, hipoteke i sl) onda taj minus moze biti poprilican.
Ako pretpostavimo da Holding nije davao nikakva jamstva za kredite uzetih od strane Brodarstva, ipak je gubitak zemljista i nekretnina (pretpostavimo da sami brodovi nisu dovoljni za pokrice dugova), a sigurno nesto materijalne imovine Brodarstvo ima u svom vlasnistvu.

Ukoliko Brodarstvo propadne ono ce vrijediti sigurno minus, samo je pitanje koliko minus.
Ukoliko je Holding davao jamstva (mjenice, hipoteke i sl) onda taj minus moze biti poprilican.
Ako pretpostavimo da Holding nije davao nikakva jamstva za kredite uzetih od strane Brodarstva, ipak je gubitak zemljista i nekretnina (pretpostavimo da sami brodovi nisu dovoljni za pokrice dugova), a sigurno nesto materijalne imovine Brodarstvo ima u svom vlasnistvu.

Ne slažem se s vama kolega. LP Brodarstvo je organizirano također kao holding, ima u svojem sastavu više firmi. Za svaki brod je osnovana druga firma, te su krediti na tim firmama, na ne na LP Brodarstvu. Brodovi se kupuju na način da se dio uplaćuje u kešu, a za ostalo se diže kredit, s tim da je hipoteka brod. Tu ne bi trebalo biti drugih jamstava. Dakle, ako propadne firma koja je kupila brod Dinu, ne znači da će propasti firma koja je kupila brod Karolinu.

Ma bitno je da je dionica postala likvidna i da je ušla u fokus, što je vidljivo po prometu i nalozima, a i nikada se ovoliko nije pisalo.

[Ne slažem se s vama kolega. LP Brodarstvo je organizirano također kao holding, ima u svojem sastavu više firmi. Za svaki brod je osnovana druga firma, te su krediti na tim firmama, na ne na LP Brodarstvu. Brodovi se kupuju na način da se dio uplaćuje u kešu, a za ostalo se diže kredit, s tim da je hipoteka brod. Tu ne bi trebalo biti drugih jamstava. Dakle, ako propadne firma koja je kupila brod Dinu, ne znači da će propasti firma koja je kupila brod Karolinu.

Vidim da ste dobro upućeni u nacin funkcioniranja brodarstva.
Ali me onda zanima slijedeće:
Ako je na pr. tvrtka koja je kupila brod (i nema u svom vlasništvu više ništa osim toga broda) i platila ga recimo 30% u kešu i za ostalo podigla kredit sa hipotekom samog broda, a u dužem razdoblju nema dovoljno realiziranih prihoda (odnosno ebitda) da bi pokrila rate kredita (i potrošila je vec svu eventualnu akumuliranu dobit) i majke je ne želi poslati u stečaj, onda valjda mora dati pozajmice svojoj kćeri ili joj omogućiti omogućiti dodatni kredit svojim jamstvima (hipoteke i sl.).

Ali me onda zanima slijedeće:
Ako je na pr. tvrtka koja je kupila brod (i nema u svom vlasništvu više ništa osim toga broda) i platila ga recimo 30% u kešu i za ostalo podigla kredit sa hipotekom samog broda, a u dužem razdoblju nema dovoljno realiziranih prihoda (odnosno ebitda) da bi pokrila rate kredita (i potrošila je vec svu eventualnu akumuliranu dobit) i majke je ne želi poslati u stečaj, onda valjda mora dati pozajmice svojoj kćeri ili joj omogućiti omogućiti dodatni kredit svojim jamstvima (hipoteke i sl.).

Pa to ste u pravu, ali zašto bi spašavali pojedine firme u kojima su krediti znatno veći od imovine. U svakom slučaju brzo ćemo vidjeti, pri ovim vozarinama nema šanse da cijelo LP Brodarstvo opstane.

New Report

Close