Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
LKRI | 7,60 | 4.408 | 580 | 7,60 | 7,65 | -0,65% |
prikupiti za nove dionice 50 mil.eura i nije neki novac kada vidiš koji su igrači u igri u drugom krugu.spominje se i europska banka za razvoj,fondovi svih vrsta,banke osiguravajuća društva,hbor itd.taj iznos skupi bolje plaćeni hrvatski nogometaš.u ponudi moraš napisati koju količinu bi kupio i kolko si spreman platiti po dionici od 40-70kn.
moglo bi se desiti da ponudiš 60 kuna i da ostaneš ispod crte i ne kupiš dionice ako se štima nekom od strateških partnera ,pogotovo što nema obaveze preuzimanja.cilj je izvući novac iz EU fondova oplemenit firmu i tada ju skupo prodati.ne isplati se prodat luku koja je na glasu još od austrougarske neko klipanu za đeparac.
…nominala DLKV 10 kn a cijena 15 kn…nominala OPTE 10 kn a cijena 3kn…znači nema pravila ..može ovo biti malo iznad ili ispod 40 kn….
Čini mi se da su neke točke dnevnog reda Glavne skupštine izostavljene,prije svega točka o uzrocima tolikih nagomilanih gubitaka,u smislu kroz koji period su nastali i uslijed čega,koji su konkretno bili razlozi istih,da li je to objektivno ili nije.
Naravno,neizostavna točka dnevnog reda morala bi biti:Odgovornost za gubitke.Da se utvrdi konkretna krivnja konkretnih ljudi kroz period gomilanja dugova,kao i što je poduzimano da se gubici izbjegnu i da li je bilo ikakvih smjena kada se uočilo da se stvaraju isti.Neizostavno treba utvrditi – neka neutralna agencija – ima li osnove za,pored moralne,krivičnu i materijalnu odgovornost odgovornih.Tko može jamčiti da se tu ne radi o kriminalu,ili zanemarivanju dužnosti i obaveza?Dok se drugačije ne utvrdi – nitko!
Tek kada se te stvari dovedu na čistinu i potpuno razjasne,može se krenuti dalje sa točkama dnevnog reda,tj.pokušati ozdraviti teškog bolesnika.
Ne može se sada ići dalje kao da se ništa nije dogodilo,a dogodilo se,60% temeljnog kapitala luke više ne postoji.
Trebali bi nas prije svega zanimati uzroci brodoloma i odgovornost za isti,pa tek onda način eventualnog ozdravljenja luke.Jer ostane li sve po starom,dogoditi će se isto.
Što se tiče ovih krugova na kojima će se nuditi dokup po nominali od 40 kn,a kao po cijeni od 40 – 70 kn,ja to ne bi kupio sve i da nominalu od 40 kn ponude za 10 kn.Nakon ove prezentacije gubitakla i izostanka odgovornosti nikad.Da kojim slučajem luka ide u privatizaciju,kupio bi tu nominalu od 40 i za 70 (ukoliko bi što uopće bilo ponuđeno),znajući da će većinski vlasnik – a koji nije država tj.politika posredstvom države – postaviti pravi menadžment,sposoban i odgovoran,koji će izvući maksimum iz danih okolnosti.Menadžmend koji će se boriti za uspjeh pod pritiskom smjene i odgovornosti i koji će biti i svojim kapitalom unutra,posjedovati dionice.
Nema teoretske šanse da bi ja sada kupovao neko smeće od papira koje mi se nudi po cijeni od 40 kn,pogotovo kada vidim da su već unaprijed ukalkulirali 40 miliona kuna za nove gubitke.Ni sami ne vjeruju da će okrenuti trend.Nema više,ili sve ih je manje,naivnih koji će gurati svoj novac u socijalistički neodgovorno vođenje firme,tako da će 4 kruga biti sasvim nedovoljno za dokapitalizaciju,neće biti dovoljno ni za trećinu od predviđenog.
Jel netko vidio od kojeg datuma se gledaju postojeći dioničari koji će imati pravo na upis u prvom krugu…? tnx
Milo moje,gotovo je.Tko je jučer uknjižen na SKDD ima pravo na dokap.
Dakle,ni jučerašnji kupci.pa ni oni od petka nemaju pravo na dokap.Prodavači iako nemaju
dionice su ostvarili pravo na dokap pa makar nemaju ni jednu dionicu.
@ Lopina
Ajde prvo pročitaj tekst pa onda iznosi tvrdnju.
U pismu piše (str.5):
“U prvom krugu pravo upisa Novih dionica imaju postojeći dioničari Društva koji imaju evidentirane dionice Društva na svom računu nematerijaliziranih vrijednosnih papira u SKDD-u na dan objave poziva za Glavnu skupštinu u Narodnim novinama (u nastavku „Postojeći dioničari“) i to razmjerno udjelu njihovih postojećih dionica u postojećem temeljnom kapitalu Društva.”
Dakle, treba vidjeti kada će biti objava u NN-u.
Elem,
vlasnik sam dionica LKRI i ovo je još jedna u nizu dokapitalizacija u kojima svakako namjeravam sudjelovati u punom tj. maksimalno dozvoljenom iznosu na koji mogu ostvariti pravo.
Vidim, ima tu i dosta emotivnih izričaja što su, pretopstavljam, rezultat relativno visokog ulaska u dionicu.
Bila je i na 1.000 kn, a sada će se moći nabaviti u rasponu od 40 – 70 kn.
Pod pretpostavkom da dokapitalizacija uspije u punom opsegu (u što uopće ne sumnjam!) i ako stavimo brojke na papir situacija je slijedeća:
UK. br. dionica: 13.480.475
Novi temeljni kapital: 539.219.000,00 kn
To je razlog zašto mislim da je namjera dionice ponuditi na ili oko ovog najnižeg doljnjeg djela cjenovnog raspona. Hoće li to stvarno tako biti na kraju će ovisiti o iskazanom interesu. Dodatni argument je da se primjerice LKPC trenutno trguje na 0,75 BV-a (ako je točno ovo što piše na Moje dionice).
S obzirom na to da je ovo kompanija sa enormnim gospodarskim potencijalom (nažalost, već jako dugo govorimo samo o "potencijalu") koji će se valjda realizirati za našeg života [emo_smijesak], kao dugoročni invdestitor (koji traži, kako bi neki rekli "deep value") mislim da će ovo biti dobra kupnja.
Ipak, pokazatelji i dalje govore da je LKRI skupa dionica (u odnosu na druge dionice na ZSE), ali kada se opći sentiment promijeni, i definicija jeftino=skupo će se malo promijeniti.
Dodstni rizik za malog investitora je činjenica da država ima veliku ulogu u priči oko LKRI s čime do sada baš i nismo imali puno sreće.
Suma sumarum: ja ću to u dokapu kupiti i pospremiti u svoju "škrinjicu sa blagom". Nek se paca unutra na XY godina. [emo_palacg]
Niste u pravu
31.12. BVPS=65,22
minimalni BV će biti ako se dokapitalizira 7.5 mil dionica po 40
MIN.BVPS =51,19
max BVPS ako se dokapitalizira 7,5 mil dionica po 70
Max BVPS =67,87
@ Lopina
Ajde prvo pročitaj tekst pa onda iznosi tvrdnju.
U pismu piše (str.5):
"U prvom krugu pravo upisa Novih dionica imaju postojeći dioničari Društva koji imaju evidentirane dionice Društva na svom računu nematerijaliziranih vrijednosnih papira u SKDD-u na dan objave poziva za Glavnu skupštinu u Narodnim novinama (u nastavku „Postojeći dioničari“) i to razmjerno udjelu njihovih postojećih dionica u postojećem temeljnom kapitalu Društva."
Dakle, treba vidjeti kada će biti objava u NN-u.
Slažem se.Prihvačam ispravak.Pa valjda će biti u Narodnim novinama paralelno
sa objavom na ZSE.
@ Lopina
Novi BV ć ovisiti o broju novih dionica. U rasponu od 6 – 7,5 M
Ciljani temeljni kapital se već zna!
3 dana prije okončanja prvog kruga znat ćemo cijenu po kojoj dionice treba platiti.
S obzirom da država raspolaže sa 83,5% dionica i ima pravo da sudjeluje u prvom krugu ona određuje cijenu.Ona može upisati od 40 do 70.Ako ne upiše ništa možemo
očekivatio da će cijena biti 40 jer će se moći prijaviti za dokup maksimalno
16,5% od 7.5 mil tj 1.237.500 dionica.Kako svi neće u dokup sigurno će biti manje.Ali nitko ne bi trebao propustiti pravo da u prvom krugu upiše barem 1 dionicu,čak i po 70,jer drugi krug može donijet pravo na dokup po 40.
Iskreno mi je žao što u portfelju nemam ni jednu dionicu Luke Rijeka radi prava na dokapitalizaciju naročito u drugom krugu,ako država ne upiše ništa.
A što ćemo sa institucionalcima.I oni su tu.Recimo CROS.Da li će ADRIS pružiti pipke.Lijepa prilika.
Za dugoročne kako bog da,za kratkoročne loše!!!!!!!!!
čim je Milanović najavio dokapitalizaciju luke, riješio sam se dionica, gdje god se taj pojavi, tu more nije slano
Evo piše se danas i u N.Listu o ovoj tragediji od luke,točnije upravljanja i planiranja istom,uz objašnjenje za gubitke 2014.(kriv je,između ostalog, dolar!),dokapitalizaciji i td.Sve je to na jednom podužem štapu,prava kula od karata,dovoljno je da se jedna karta izvuče i sve propada.Šire povrtnjak a za rasad kako bude,i ako ga bude.Previše ako i kada…Ide se u lov na lakovjerne,4 kruga dokapa,za svaki slučaj.Ne,hvala!…
Penzioneri,donedavno ogorčeni zbog izostavlja iz planova dokapa uz određeni popust,sada su im dobro došli,nudi im se do 1500 dionica po 40 kn…Ahahaha,sad ih mole da kupe,kad su shvatili da je ovo vreća bez dna i da ide u propast,a kada su računali na veliki uspjeh nemilosrdno su ih isključili,pa su penzioneri potpisivali peticije,išli u upravu i nadležno ministarstvo zahtjevajući da ih se uključi u dokap po nominali od 100 kn sa popustom za staž i sl. – odgovor je,naravno,bio:NE…Koje li ironije…Tko ovdije nakon svega privuče investitore/ulagače u dovoljnom broju,automatski je kandidat za nobelovu nagradu…Nemoguća misija.