Nitko ili samo rijetki primijecuju da kroz 1. krug vecinski vlasnik moze postati novi igrac.Ako bude vise interesenata za tako nesto ode cijena u nebo.Apsolutni prioritet je imati sto vise dionica do 31.1.Trenutna cijena za nekoga tko ozbiljnije misli zagristi u vlasnistvo luke ne predstavlja nikakav problem.Jos ce uz to smanjiti prosjek u dokapitalizaciji jer ide za 1 postojecu 4 nove.
Bitno je naglasiti, da u Prijedlogu piše da će postojećim dioničarima biti omogućen 100%-tni upis novih dionica. Prema tome, vrlo moguć scenario, koji se već koristio u dokapitalizacijama kod nas je da, ako ja primjerice imam pravo na upis novih 10 dionica mogu u prvom krugu uplatiti za novih 15, 20 ili više dionica, ovisno koliko imam keša. To znači da ću 10 dionica sigurno upisati, a preostali dio dionica za koje nebudu dioničari zainteresirani u prvom krugu raspoređuje se na one dioničare koji su uplatili i za dodatne dionice. U prijevodu, ako država nebude sudjelovala u prvom krugu, postojeći dioničari moći će uplatiti i za taj dio te shodno visini uplate upisati veći broj dionica.
znači li to da na svojih 10 mogu zatražiti još 100 komada u drugom krugu?
[/quote]
U naslovu prijedloga piše da će se dokapitalizacija provesti sukladno čl.308. ZTD-a
Članak 308.
(1) Svakome dioničaru koji to zatraži mora se dati pravo da upiše onaj dio novih dionica koji odgovara njegovom udjelu u dotadašnjem temeljnom kapitala društva. Za ostvarenje prava prvenstva pri upisu mora se odrediti rok od najmanje 14 dana. [/i]
Zato i imamo dva kruga, prvi, u kojemu dioničari iskazuju interes za količinu novoizdanih dionica sukladno udijelu u temeljnom kapitalu i drugi krug upisa u kojemu se upisuju neupisane dionice iz prvoga kruga.
Kada bi bilo ovako kako su Stardust i još neki skloni tumačiti prijedlog, onda bi bilo dovoljno posjedovati samo 1 dionicu kao ulaznicu pa da možeš dati ponudu za neograničen broj novoizdanih dionica.
[/quote]
Svi oni postojeći dioničari koji će sudjelovati u prvom krugu naravno da će ostvariti pravo na onaj broj novih dionica koji odgovara njegovom udjelu u dotadašnjem temeljnom kapitala društva. Ali, postoji mogućnost da u prvom krugu, postojeći dioničari uplate za veći dio dionica nego što im prvotno pripada, i samim time licitiraju sukladno veličini uplate za neupisani dio u prvom krugu. Nadam se da sam sad bio jasniji. Ja ne kažem da tako bude, ali takvih modela dokapitalizacije je već bilo.
lepi pozdrav svima koji posjeduju dionicu LKPC
posebni pozdrav PETINI I PLAVOM
petina ja sam prije pisala , da vjerujem u dokap, a dosta ljudi nije vjerovalo ali i ne trebaju, svatko ima svoju odredenu dionicu, a neki su previše vezani uz neke dionice i opet neka bude tako , različiti smo , što je dobro.
Petina dobro si rekao, da neki ljudi nisu ni svjesni kako visoko če cijena na lkpc –
potpuno se slažem, da joj je nebo granica i to čemo vidjeti uskoro -do kraja sječnja 2011
da ne zaboravim i ja sam do kraja unutra, i sudjelujem u dokapu – što je normalno nama, a drugima nije
lepi pozdrav svima koji imate i koji tek budete imali dionice lkpc, lp mlada dama liza
to je moje osobno razmišljanje , a vi kupujte što vam je volja
Ta dvojica su na 1200 prodavala kao da nema sutra a ti isti su se krcali prije dvije godine na 6500 kao da opet nema sutra, sama te dvi činjenice govore o koliko inteligentnim investitorima se radi.
zasto 5 i 10 dionicar LKPC polako izlaze vani ?
zar nije vrijeme kupnje ?
Zato jer znaju model dokapa. Definitivno je vrijeme prodaje ali neću to napisati da me nadobudni ne po pljuju [cool]
zasto 5 i 10 dionicar LKPC polako izlaze vani ?
zar nije vrijeme kupnje ?
Možda znaju nešto što ostali ne znaju:
-možda im se model dokapitalizacije ne sviđa.
-možda je plasirana informacija koja nije točna da se podigne cijena dionica za kvalitetan iskcaj.
-možda dokapitalizacija bude odgođena za neko drugo vrijeme poslije izbora.
-možda bude dokapitalizacija po cijeni koja nije ni vezana za nekakva očekivanja sa ovog foruma i nastane totalna rasprodaja.
-možda prodaju zbog toga što nisu emotivno vezani za nekakve želje sa ovog foruma.
-možda žele izaći što prije jer su prepoznali neke druge kvalitetne prilike.
-možda su dovoljno zaradili sa svojim ulaganjem i zadovoljni su sa ostvarenom zaradom.
Kolega evo nekoliko mogućnosti pa si izaberite onu koja vam se najviše sviđa.
lacoste @
Nista od navedenog !
Pitanje glasi! Prodaju li sada!?
Odgovor glasi.Ne prodaju a prodavali su jer se radi o određenim fondovima koji su bili previse izlozeni prema određenim dionicama!Upravo zbog toga sta je kraj godine moraju se uskladiti i bili su prisiljeni da prodaju a trzsiste je sta zbog njih +
margina doslo na nivo 1220kn.
Sjetimo se samo onog naloga od 58 kom na 1220 koji se nije spusta ispod a tuklo se po bidu .Zatim dva dana prije nego je obavljena dokap. tuklo se po asku i pomelo prema 1480.Naravno da su informacije procurile.Pa to bi i sljepac vidio.
Postoji mogucnost da budu jos prodavali ali su to zanemarive kolicine (gore navedeno zasto).
Svaki normalan investitor u slucaju dokapa određene firme, nikada ama bas nikada ne prodaje VEC KUPUJE osim ako nije PRISILJEN zbog njemu poznatih stvari.
Osobno sam sudjelovao u dvije dokapitalizacije ULPL i sta mogu reci osim da mi je izuzetno drago da sudjelujem u ovoj a pogotovo sta slijedi privatizacija iste [thumbsup]
Moze li biti bolji poklon za Bozic i Novu godinu na jednom TK ,nego da investitor sudjeluje u PRIVATIZACIJI I DOKAPITALIZACIJI [tongue] upravo pred Bozicno.Novogodisnje raspolozenje.
[cool]
Koliko laži i gluposti.
5. i 10. nisu prodavali, jer se još niti ne vidi stanje od petka.
Uglavnom… izvjesno je slijedeće:
1. Država ne sudjeluje u dokapitalizaciji, tako je najavio direktor Pavlović, a uostalom za to ne postoje predviđena sredstva u proračunu.
Da li će država samo pasti na ca. 24 % , kako i treba po ugovoru sa svjetskom bankom, time da ne sudjheluje u dokapitalizaciji,ili će svoj dio dobro prodati nekom od fondova ili strateškom partneru, ostaje za vidjeti ( gotovo sam siguran da će u tom slučaju cijena biti veća od tržišne jer se tom fondu / strateškom partneru daje prilika da po povlaštenim uvjetima sa velikim brojem dionica sudjeluje u povlaštenom 1. krugu dokapitalizacije ). Slijedom toga izvjestan je model 4:1 za postojeće dioničare.
2. Postojećim dioničarima ( oni koji to budu na dan 31.1.2011. ) daje se mogućnost da kupe do 100 % ukupno izdanih dioinca u 1. krugu, dakle, realno, za očekivati je da nastane ogromna potražnja za dionicama na burzi. Postavlja se i realno nameće pitanje, zašto bi to netko prodavao ( i prodaje ) ispod minimalno 2 000 kuna, kada znamo da je 2 000 kuna cijena dionica bila ljetos, po porvoj najavi dokapitalizacije ( u koju je malo tko tada stvarno i vjerovao, ali ona je tu, a cijena ne da nije 2 000 kuna već je 1 700 ). Ali ok, ja to pripisujem velikom rastu cijene zadnjih dana te sam uvjeren da smo na 2 000 relativno brzo. Bitno je još ponoviti da sukladno zakonu podjela dionica ide srazmjerno postojećem udjelu u temeljnom kapitalu, dakle ne dolazi u obzir da netko ima 1 dionicu i kupi koliko želi, uostalom to je samo po sebi toliko glupo da uopće ne treba gubiti vrijeme na to.
3. Zašto se ne zna cijena za dokapitalizaciju, po meni iz dva razloga, 1. ne zna se koju će cijenu postići dioinca na burzi prije skupštine, pa se tu ostavlja prostora da se cijena prilagodi postojećem stanju koje će biti, što je posebno bitno za 2. krug. Pretpostavka je da će u 1. krugu povlaštene uvjete i nižu ciejnu imati postojeći dioničari, a u 2. krugu svi ostali, ali naravno ne po cijeni iz 1. kruga ( ili će biti rezerviran ostatak dionica za strateškog partnera ). Da je interes za dokapitalizaciju ogroman ( a kako i ne bi bio, obzirom na povlaštene uvjete, kao i na značenje luke i perspektivu koju ima ), kaže i sam direktor:
http://www.poslovni.hr/vijesti/luka-ploce-puno-zainteresiranih-za-dokapitalizaciju-140601.aspx
" Za dokapitalizaciju Luke Ploče, koja se očekuje do ljeta, ima puno zainteresiranih stranih financijskih institucija ali i domaćih subjekata, velikim dijelom zahvaljujući stabilnoj financijskoj poziciji, rekao je u razgovoru za Poslovni dnevnik Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče.
"Za dokapitalizaciju vlada veliki interes. Razgovaramo sa više strana, a interes pokazuju strane financijske institucije", rekao je Pavlović, napomenuvši da je među institucijama s kojima se razgovara International Finance Corporation, dio Svjetske banke. Trenutno se razgovara i sa više kineskih kompanija oko nabave opreme, a suradnja s njima otvara prostor drugim velikim kompanijama iz Kine. "
4. Nekako mi se ćini da treba dobro pratiti što piše mlada dama liza, do sada, sve što je rekla – obistinilo se u stvarnosti
l
Zato jer znaju model dokapa. Definitivno je vrijeme prodaje ali neću to napisati da me nadobudni ne po pljuju [cool]
[/quote]
evo PRIKLADNA PJESMA kad kolega ima takvo misljenje.http://www.youtube.com/watch?v=vwHx2dIccPI&feature=related
plavi@
ufff,jesi zestok [thumbsup]Sigurno se doma slavilo(dokap).Mora da je bila prava gozba.Neka ,neka i zasluzio si a ove nevjerice od investitora imaju zazubice(zubi im vodu cine)
Koliko laži i gluposti.
5. i 10. nisu prodavali, jer se još niti ne vidi stanje od petka.
Uglavnom… izvjesno je slijedeće:
1. Država ne sudjeluje u dokapitalizaciji, tako je najavio direktor Pavlović, a uostalom za to ne postoje predviđena sredstva u proračunu.
Da li će država samo pasti na ca. 24 % , kako i treba po ugovoru sa svjetskom bankom, time da ne sudjheluje u dokapitalizaciji,ili će svoj dio dobro prodati nekom od fondova ili strateškom partneru, ostaje za vidjeti ( gotovo sam siguran da će u tom slučaju cijena biti veća od tržišne jer se tom fondu / strateškom partneru daje prilika da po povlaštenim uvjetima sa velikim brojem dionica sudjeluje u povlaštenom 1. krugu dokapitalizacije ). Slijedom toga izvjestan je model 4:1 za postojeće dioničare.
2. Postojećim dioničarima ( oni koji to budu na dan 31.1.2011. ) daje se mogućnost da kupe do 100 % ukupno izdanih dioinca u 1. krugu, dakle, realno, za očekivati je da nastane ogromna potražnja za dionicama na burzi. Postavlja se i realno nameće pitanje, zašto bi to netko prodavao ( i prodaje ) ispod minimalno 2 000 kuna, kada znamo da je 2 000 kuna cijena dionica bila ljetos, po porvoj najavi dokapitalizacije ( u koju je malo tko tada stvarno i vjerovao, ali ona je tu, a cijena ne da nije 2 000 kuna već je 1 700 ). Ali ok, ja to pripisujem velikom rastu cijene zadnjih dana te sam uvjeren da smo na 2 000 relativno brzo. Bitno je još ponoviti da sukladno zakonu podjela dionica ide srazmjerno postojećem udjelu u temeljnom kapitalu, dakle ne dolazi u obzir da netko ima 1 dionicu i kupi koliko želi, uostalom to je samo po sebi toliko glupo da uopće ne treba gubiti vrijeme na to.
3. Zašto se ne zna cijena za dokapitalizaciju, po meni iz dva razloga, 1. ne zna se koju će cijenu postići dioinca na burzi prije skupštine, pa se tu ostavlja prostora da se cijena prilagodi postojećem stanju koje će biti, što je posebno bitno za 2. krug. Pretpostavka je da će u 1. krugu povlaštene uvjete i nižu ciejnu imati postojeći dioničari, a u 2. krugu svi ostali, ali naravno ne po cijeni iz 1. kruga ( ili će biti rezerviran ostatak dionica za strateškog partnera ). Da je interes za dokapitalizaciju ogroman ( a kako i ne bi bio, obzirom na povlaštene uvjete, kao i na značenje luke i perspektivu koju ima ), kaže i sam direktor:
http://www.poslovni.hr/vijesti/luka-ploce-puno-zainteresiranih-za-dokapitalizaciju-140601.aspx
" Za dokapitalizaciju Luke Ploče, koja se očekuje do ljeta, ima puno zainteresiranih stranih financijskih institucija ali i domaćih subjekata, velikim dijelom zahvaljujući stabilnoj financijskoj poziciji, rekao je u razgovoru za Poslovni dnevnik Ivan Pavlović, predsjednik Uprave Luke Ploče.
"Za dokapitalizaciju vlada veliki interes. Razgovaramo sa više strana, a interes pokazuju strane financijske institucije", rekao je Pavlović, napomenuvši da je među institucijama s kojima se razgovara International Finance Corporation, dio Svjetske banke. Trenutno se razgovara i sa više kineskih kompanija oko nabave opreme, a suradnja s njima otvara prostor drugim velikim kompanijama iz Kine. "
4. Nekako mi se ćini da treba dobro pratiti što piše mlada dama liza, do sada, sve što je rekla – obistinilo se u stvarnosti
l
[/quote]
[thumbsup] [thumbsup] svaka čast na napisanom.