Dokapitalizacijom društva Luka Ploče d.d. nastojat će se osigurati sredstva za nabavu i instaliranje oko 60 milijuna eura vrijedne opreme na novom kontejnerskom terminalu i terminalu za rasute terete. Infrastruktura u vrijednosti od 120 milijuna eura financira se zajmom Svjetske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.
Uprava društva predložit će model dokapitalizacije i predstaviti ga u roku od tri mjeseca većinskome vlasniku, odnosno državi, koja raspolaže s gotovo 62 posto vrijednosti pločanske luke. Prethodno će model povećanja temeljnoga kapitala Upravi predložiti jedan od triju savjetnika emisije izdavanja dionica, Zagrebačka banka, Raiffeisen banka i Erste banka, koji pobijedi na natječaju.
Uobičajena su dva modela izdavanja dionica: javna ponuda, u kojoj svi sudjeluju, i privatna ponuda, koja se može odnositi na postojeće dioničare ili druge privilegirane grupacije.
Temeljni kapital Luke Ploče je 89 milijuna kuna, raspoređenih u više od 222 tisuće dionica. Sukladno Pismu o razvojnoj politici, država je prihvatila obvezu da u razumnom roku smanji svoj udio do 20 posto kako bi se omogućilo da Luka Ploče d.d. prikupi potreban kapital za kupnju opreme.
Lijepo to piše, samo koga naći tko će danas dati 60 mil. eura?
U zadnje dvije godine veći je povrat na Šukerove obveznice, nego povrat (ROE) na dionicu Luke. K tome obveznica ne nosi gotovo pa nikakav rizik, dok je oporavak gospodarstva klimav.
Lijepo to piše, samo koga naći tko će danas dati 60 mil. eura?
U zadnje dvije godine veći je povrat na Šukerove obveznice, nego povrat (ROE) na dionicu Luke. K tome obveznica ne nosi gotovo pa nikakav rizik, dok je oporavak gospodarstva klimav.
Dokapitalizacija od 60 mil eura = 438 mil. kn
438 mil. kn : nom. vrijednost dionice tj. 400 daje 1.095.000 novih dionica.
To znači da i kad bi država zadržala u cjelosti svoj portfelj od 62%, svaki bi dioničar imao pravo na jednu postojeću dionicu kupiti 4,93 novih dionica po 400 kuna.
Tim sredstvima bi se nabavila imovina proširujući kapacitet – prihodi i dobit. Zbog toga nema razvodnjavanje kapitala ni smanjenje tržišne vrijednosti.
Da je sve baš tako kako si napisao, tad bi novce našli odma.
Malo je ipak složenije i svi se investitori prilično suzdržavaju od ulaganja. Posljedica toga je da u cijelom svijetu još nema novog zapošljavanja. Svima je još uvijek najdraži keš u novčaniku. Za svaki slučaj, jer je strah još uvijek velik, i zbog toga jer, što se tiče recesije, još nije sve gotovo.
tko ima spoznaju u njega strah i nije tako velik,istina je da se dosta toga prolongiralo,kao i dokap,oprema za novi terminal je naručena,mislim da će EIB to sve financirati,na prilazu na autocestu se radi,i to će završiti krajem iduće godine,petlja je gotova kao i pristup samoj luci,još treba napravit spoj od cca 20-ak km,promet će se postupno povećavati,strah je nepotreban što se tiče lkpc,jedino postoji strah od naših političara,njima ne treba 60 mil eura,toliko bi trebalo za ukupni projekt,ali novi terminal za rasute terete još nije u povojima..u svakom slučaju prostora za rast ima dovoljno,samo treba vremena..dokap nije moguć u uvjetima niske likvidnosti,rohatinski mora počet štampat novac,htio on to ili ne,jer je vrijeme za to..e onda će sve i krenit domino efektom na bolje..ali on čeka da se poslože stvari u državi,da kad pusti novac da to ode u prave projekte kao što je i razvoj lkpc,a ne upumpavanje u građevinski sektor koji dugoročno nema više nikakvu perspektivu,barem ne u granicama lijepe naše,a vani nisu konkurentni zbog jake kune i skupe radne snage i visokih nameta..čeka se potez rohe,po meni nema šta više čekat,jer to što čeka neće nikad dočekat……
Neće Roha štampati novac jer će nas tada dug od 40 milijardi eura pojesti. Zamisli samo kamate na takav dug u uvjetima inflacije kune.
Nisi u pravu sa građevinarima, niti da nema perspektivu, niti da nije konkurentan zbog jake kune. Kako su Slovenci konkurentni s još jačim eurom?
Dokap će biti kad nađu novac. Ne vidim baš da je netko u svijetu jako zainteresiran za kupnju luka ili naših brodogradilišta. Kad svjetska trgovina krene malo jačim zamahom tad će i kočnice za novac popustiti.
pa mislim da su kinezi itekako zainteresirani za luke na mediteranu..štampanje 1993. 2002.2011?vrlo izvjesno kad se zna da su neplaćeni računi u iznosu od 34 000 000 000 kuna,nema se tu šta čekat,to bi moglo biti jako opasno,ili bar da ide sa smanjenjem obvezne pričuve bankama,nismo mi baš u tako lošoj situaciji kako se prikazuje,aktiva hnb-a je na maksimumu a novac na štednji je oko 125 000 000 000 kuna,slabljenjem kune porasla bi i ta suma,i oslobodio bi se strah koji je trenutno prisutan,ja ipak mislim da rohatinski radi za one što nas žele kupiti na kikiriki,mada nisam njegov kritičar jer je dosad radio manje zlo,ali to manje zlo se može prerušit u veliko zlo ako ne djeluje odmah,i ako ne želi da nas kupe za kikiriki pa da budemo još veći robovi nego što smo sad….
Neće Roha štampati novac jer će nas tada dug od 40 milijardi eura pojesti. Zamisli samo kamate na takav dug u uvjetima inflacije kune.
Nisi u pravu sa građevinarima, niti da nema perspektivu, niti da nije konkurentan zbog jake kune. Kako su Slovenci konkurentni s još jačim eurom?
Dokap će biti kad nađu novac. Ne vidim baš da je netko u svijetu jako zainteresiran za kupnju luka ili naših brodogradilišta. Kad svjetska trgovina krene malo jačim zamahom tad će i kočnice za novac popustiti.
Pa ne možeš uspoređivati naše luke i brodogradilišta. Sve naše luke posluju pozitivno i imaju perspektivu rasta dok su brodogradilišta uglavnom kronični gubitaši. Ovo za brodogradilišta pišem iz vlastitog iskustva jer sam radio u jednom takvom gdje su kumulirani gubici iz poslovanja premašili vrijednost temeljnog kapitala. [cry]
pa mislim da su kinezi itekako zainteresirani za luke na mediteranu..
biti zainteresiran za izvoz svoje robe preko mediteranskih luka je jedno, a stjecanje vlasništva nad njima je nešto sasvim drugo…. ovo drukanje postaje smiješno
[bye]
Ovo kreće prema 1000 kuna a ZSE još uvijek nije uvela šort [sealed]
da li itko u ovoj zemlji može bilo što napraviti kako najave? dok oni uvedu šort propustiti ću 40% zarade [cry]
Danas su i nevjerni mogli vidjeti na kupnji 10 nalog od samo 77xkn. Bio je moj tek tako da bude svima jasno gdje ovo ide. Krenulo je, sad očekujem malo ubrzaniji tempo.
Ovdje tek slijedi propad u provaliju.
A lijepo sam Vam rekao ne kupujte već strpljenje i čekanje.