izgleda da će dokap biti po tržišnoj cijeni, a u tom slučaju interes većih ulagača je da cijena u dokapu bude što niža, znači može se očekivati pad cijene prema 1500 kn
[/quote]
kolega kod vas je sve po diskontnim cijenama,ak sam dobro vidio i LRH ide prema 1600 po vama..al
moramo ovdje pojasniti da dionica LKPC jos nije u asortimanu LIDL ducana pa se stoga zasad suzdrzite od prognoza cijena
[wink]
Ljudi nemojte toliko razbijat glavu o modelima dokapa svakoko nećemo znati ništa dok nam ne objave službeno za koi mijesec mi možemo nagađat i piskarat ali ništa konkretno ovaj tjedan kreće zeleni val vrime je za dokup
*exploited,
brkaš pozicije, HFP(državni udio) ima 98.780kom a ostalih 37.493kom je pod HZMO
koliko znam, vlada je dala HFP da moze raspolagat s imovinom HZZO-a,HZMO-a, ….
22. travnja 2010
Vlada je danas odlučila da sve državne institucije koje imaju dionice tvrtki — DAB, HZMO, HZZO, HZZ i ministarstva — u cijelosti te dionice i udjele prenesu Hrvatskom fondu za privatizaciju.
440000000/1500=293333 (izdaje se novih dionica)
293333+222614(trenutan broj izdanih)=515947
Drzava posjeduje 136273, a to je 26,4% od ukupno 515947
cijena mora biti ispod 900 kn ,ako zele smanjit udjel na 20%
Upravo tako.
Ako smo dobro shvatili Pavlovića, da radnici neće sudjelovati u dokapitalizaciji, već će dionice dobiti naknadno, to je taa računica.
Čak i da sudjeluju u dokapitalizaciji, pitanje je koliko će njih stvarno sudjelovati, koliko ćujem iz Ploča, puno ih je pod raznim kreditima, a i postavlja se pitanje isplativosti obzirom na lock up, tj. zabranu prodaje dionica. Naravno da će managment kupiti, ali običan radnik koji živi od svoje plače, vjerojatno bi kupio ako ima viška novca, a koliko je takvih.. ? Dizati kredit za nešto što nečeš moći prodavati 5 ili 10 godina… ne znam baš..
lp
Jedina win-win opcija je dokap po nominali (400 kn) i to proporcionalno udjelima u temeljnom kapitalu.
Ako država nema namjeru sudjelovati, onda može sukladno svome udjelu u temeljnom kapitalu(98.780kom., 44,37%) rezervirati količinu novoizdanih dionica te prepustiti svoje pravo na dokap bilo kome.
Svaka druga opcija, popusti, povlaštenja, izvlaštenja i.sl. direktno dovodi u pitanje cilj koji se dokapitalizacijom želi postići i samim time cijelu ovu akciju direktno vodi u realnu mogučnost neuspijeha!
Sadašnja cijena dionice je na graničnoj razini isplativosti za opciju 4/1 jer kada računamo uloženih 2000kn+(4x400kn)=3600kn/5kom=720kn + očekivana zarada oko20% za 4-6mj koliko traje proces upisa i izdavanja, dolazimo na cijenu dionice od oko 900kn što bi poslje dokapa mogla biti realna cijena na kojoj će se dionica zadržati u sadašnjim uvjetima na TK (nelikvidnost i sl.)!
ma slazem se, u doba slabe likvidnosti nije realno ocekivat visoku cijenu dokapa
cilj je prikupit 60milj Eura i luku zadrzat u HR rukama, a to znaci win-win opcija po nominali(zadovoljni: mirovinci, radnici s popustom, sadasnji dionicari i drzava se drzi dogovora s svjetskom bankom)
*exploited,
brkaš pozicije, HFP(državni udio) ima 98.780kom a ostalih 37.493kom je pod HZMO
koliko znam, vlada je dala HFP da moze raspolagat s imovinom HZZO-a,HZMO-a, ….
[/quote]
Točno, ali to se prvenstveno odnosi na tvrtke u kojima je drž. udio manji od 25%, međutim, dok HZMO ne prenese(ako i kada) svojih 16,84%, država ima obavezu smanjiti samo udio HFPa koji iznosi 44,37%.
*plavi, dok se ne donese prijedlog dokapitalizacije mi tu možemo samo naklapati, dokapitalizacijom se treba prikupiti do 60mil. eura i koji je smisao da radnici ne sudjeluju u kupnji nove emisije dionica nego da im se dionice naknadno prodaju iz portfelja HFPa kada sve prođe, po toj opciji, novac koji bi radnici eventualno uplatili ide na račun HFPa a ne LKPC ?!
Kako bi Panić rekao ja sam za bid [tongue]
ovdje klasika..sad bu cijeli dan tu gdje je,prema kraju i niza a u zadnjim min ce netko s 1 dionicom smanjit ju za 100ak kn…idemo dalje
Na kraju ispada da je najbolje dokap napravit po BV, ispao bi omjer 4/1 država bi pravo na dokap prepustila mirovincima i svi zadovoljni.
ovdje klasika..sad bu cijeli dan tu gdje je,prema kraju i niza a u zadnjim min ce netko s 1 dionicom smanjit ju za 100ak kn…idemo dalje
pogledajte evropu koji rast imaju a mi cemo do kraja radnog vremena u minus
pogledajte evropu koji rast imaju a mi cemo do kraja radnog vremena u minus
[/quote]
bas gledam…tam gubitnici imaju +1,6 do 2,5 %..a ovi kod nas vec okrecu..pa gledajte kam ova nas luka opet…al to tak kad kupis u nekoj euforiji, koja onda ima tendenciju razocaranja, ili zato jer nekima tak odgovara..ili zato jer jer smo imali poluinformacije..ma ne znam