s ozrenom u nadzoru nema šanse da radnici ne prođu dobro . model je najbitniji , jer moglo bi na kraju bit i žileta na tom toboganu [undecid] .
Novi kapital za stvaranje nove vrijednosti upravo u dugom roku. Neovisno o modelu, itekako ima veze s vrijednošću lkpc. [thumbsup]
[/quote]
Ja isto mislim da ima veze sa promjenom vrijednosti. Iz Luke ploče su rekli da im je dokap prijeko potreban, jer priča sa terminalima bez dokapa ne bi bila izvedena do kraja (stali bi na pola posla) i izgubila bi smisao.
[/quote]
Upravo zato. Teoretski bi bilo čak vrlo dobro kad bi sve firme imale ambicija i planova zbog kojih žele provesti dokapitalizacije. Neka slobodno onda šalju obavijesti. Tako dobiju najjeftiniji kapital na tržištu za svoje projekte, a dioničarima se u dugom roku poveća vrijednost imovine (ponekad i u kratkom [wink]). Nažalost, većina firmi nema ni volje ni mogućnosti ni planova za ovakve načine financiranja.
Baš me zanima kako bi tržište reagiralo da su objavili da dižu npr veliki sindicirani kredit za provedbu tog istog projekta [smiley]
čini se meni da neće bit druge nego torbu u ruke i put ploča pa potezat za rukav trudbenike po luci [lol] . mogo bi to bit jedini način za sudjelovanje u dokapu , tzv matanov model [lol] . zna li ko pouzdanog javnog bilježnika u pločama [cool].
Govoriš o potencijalu koji može ali i ne mora biti iskorišten. Pasiva bilance je ili kapital ili dug… I dignuti kredit može stvoriti nove vrijednosti ali i ne mora. Kapital isto tako… Ingra je radila dokapitalizaciju po 35,000 kuna a gdje je sad. Ono što je egzaktno su današnji fundamenti: ulazi novi kapital koji će npr uplatiti sadašnji dioničari. Firma tada vrijedi koliko je vrijedila i prije + uplaćeni kapital + multipla na taj kapital (kao očekivanje budućeg povrata na investiciju) a sve to podijeljeno na duplo (ili koliko već bude) veći broj dionica. To sve na kraju može biti i više ali i niže od trenutne cijene.
Da ponovim, i ja bi kupio danas da sam stigao a možda i kupim nakon blokade
I sam znaš da ukoliko je dobar plan za koji treba kapital velike su šanse da će se svejedno u dugom roku isplatiti dioničarima. Naravno, može fundamentalna slika ispasti viša ili niža trenutno ovisno o modelu. No to nije naročito bitno imho, jer neće novac sjediti na računu već će se koristiti za stvaranje novog prometa, nove vrijednosti. Očekivanja će promjeniti fundamente s vremenom, kao npr. dokapitalizacija janafa…
Baš me zanima kako bi tržište reagiralo da su objavili da dižu npr veliki sindicirani kredit za provedbu tog istog projekta [smiley]
Pretpostavljam isto rastom, ali manjim. Na kredit ipak treba platiti kamate [smiley]
Što se događa, nigdje obavijesti o blokadi niti kada će ju odblokirati, a imam i želju i volju i sredstva za pokvariti si prosjek ulaza [lol]
Govoriš o potencijalu koji može ali i ne mora biti iskorišten. Pasiva bilance je ili kapital ili dug… I dignuti kredit može stvoriti nove vrijednosti ali i ne mora. Kapital isto tako… Ingra je radila dokapitalizaciju po 35,000 kuna a gdje je sad. Ono što je egzaktno su današnji fundamenti: ulazi novi kapital koji će npr uplatiti sadašnji dioničari. Firma tada vrijedi koliko je vrijedila i prije + uplaćeni kapital + multipla na taj kapital (kao očekivanje budućeg povrata na investiciju) a sve to podijeljeno na duplo (ili koliko već bude) veći broj dionica. To sve na kraju može biti i više ali i niže od trenutne cijene.
Da ponovim, i ja bi kupio danas da sam stigao a možda i kupim nakon blokade
I sam znaš da ukoliko je dobar plan za koji treba kapital velike su šanse da će se svejedno u dugom roku isplatiti dioničarima. Naravno, može fundamentalna slika ispasti viša ili niža trenutno ovisno o modelu. No to nije naročito bitno imho, jer neće novac sjediti na računu već će se koristiti za stvaranje novog prometa, nove vrijednosti. Očekivanja će promjeniti fundamente s vremenom, kao npr. dokapitalizacija janafa…
[/quote]
situacije su bitno različite, dokapitalizaciju janafa nisu radili dioničari nego HANDA po cijeni daleko višoj nego što je bila na burzi
ako je plan dobar a zahtjeva sredstva i ima visok povrati na investiciju onda je svaki dokap i svako zaduživanje poželjno
plavi šta si pokiso , nedavno si mi preporučio da se informiram prije nego izvalim glupost o radničkim dionicama , pa evo ne može konkretnije – radnici dobijaju dionice po povlaštenim uvjetima , sad je i službeno . dobili su i pojačanje u nadzoru – don ozrena [lol] . jel nemaš vremena za komentar , ili si već spremio torbu za ploče [lol]
Imaju 3 mjeseca za donošene modela dokapa.
E pa sad.. ovo je odlična pozicija za dioničare po meni.
Čak i ako postojeći dioničari budu isključeni iz dokapa ( premda ne vjerujem, jer su po modelu iz 2007. svi trebali dokapitalizirati što je i najpoštenije ), u ova tri mjeseca će cijena sigurno porasti a tada i eventualni prijedlog za se napravi privatna ponuda jednom ili više institucionalnih investitora sigurno neće biti po 1800 već vjerojatno po ciejni koja je na burzi, nekakav prosjek ili sl.
[thumbsup]
lp
Evo malo povijesnih podataka:
Tog famoznog 20.09.2007. (kada je objavljen onaj neuspjeli dokap), cijena je skočila sa 3850 na otvaranju na 5498 (max tokom dana, porast od 43%) i na kraju dana završila na 5150 (porast od 34%).
U sljedećih mjesec dana cijena je dosegla 6300-6700.
6700/3850 = 1,74 (porast od 74%). A porast od potpore do otpora je bio cca 80-85%.
Ali tada se odmah znao model dokapa. Bit će tu još svašta, mogao bi sljedeći period biti zanimljiv.
Čestitke kolega plavi. Jel prešlo 30%?
[/quote]
Tako je bilo tada, da, premda su bila druga vremena i iluzorno je očekivati danas takav rast u kratkom periodu, kao što je bilo tada.
lp
Cestitam Plavom i Barbastarom, nista jos ne komentira "tehnicar" Peromadjar sa strucno-tehnickim analizama situacije na LKRI.
Potpuno jasno Plavi/Barbastari : Peromajar = 10 : 0.
Poznavajući situaciju u luci , radnici će proći iznimno dobro, ali niti ostalim dioničarima neće ništa faliti.
Usput rečeno da mi je drago vidjeti ovolike dušebrižnike na forumu koji upozoravaju na oblik dokapitalizacije.Oblik se još nezna, ali znati će se vrlo skoro.Eh da i zašto se brinete vi koji nemate LKPC kad se ne brinemo mi koji smo unutra?