Definitivno ne vidim interes mirovinskih fondova za LKPC na ovim cjenovnim razinama.
Logika da nešto kupiš skupo da bi mogao dokapitalizirati jeftinije je na rubu pameti.
Lkpc može u daljoj budućnosti biti atraktivna kada se otvori koridorVC kroz BiH( po meni10-15 godina
dok se izgradi) i kada privreda BiH profunkcionira(I tu treba biti oprezan zbog luke Bar.).
Dokapitalizacija je po meni nužnost za preživljavanje LKPC u otvorenoj lučkoj tržišnoj utakmici,a
za to je bitan veliki strateški partner koji bi dokapitalizacijom(po 400 kuna ili nešto više po dionici)
došao do kontrolnog paketa dionica.Kada takav partner uđe u vlasničku strukturu(kao kod INE) u
pravlilu prestaje atraktivnost te firme(odnosno dionice) drugim velikim strateškim ulagačima
Imajući u vidu da se uopće nezna model dokapitalizacije i da su zadnja medijska i druga
"nagađanja" vjerovatno negativno utjecala na percepciju ulagača o ispravnosti ulaganja u LKPC
na ovim cjenovnim razinama,vjerujem da će njena cjena nastaviti klizati prema dolje.
Ne vidim niti jedan razuman razlog da se to ne dogodi.
Dakako svako odlučuje zasebno i ovo nije nagovor ni na kupnju niti na prodaju.
Definitivno ne vidim interes mirovinskih fondova za LKPC na ovim cjenovnim razinama.
Logika da nešto kupiš skupo da bi mogao dokapitalizirati jeftinije je na rubu pameti.
Jesi li ikada sudjelovao u dokapitalizaciji? Jesi li ikada pratio kako su se kretale cijene kada je bila dokapitalizacija u drugim firmama? Dobar primjer ti je ULPL gdje je bilo nekoliko dokapitalizacija. Moja preporuka ti je da pogledaš par praktičnih primjera u nedavnoj prošlosti, pa da se javiš ponovo.
Sudjelovao sam u dvije dokapitalizacije u ULPL-R-A.Zadnja dokapitalizacija je bila čisti gubitak jer
svi dioničari koji su kupovali dionice na burzi radi dokapitalizacije su bili i još su u gubitku(podatke
imate na Zse.hr).
Sunčani Hvar je više puta dokapitaliziran po 100 kuna dionica,a sada dionica vredi 30 kuna.
Svi koji su kupovali LKPC "radi dokapitalizacije" su u gubitku.
Želim još jednom ponoviti,dokapitalizacija je u pravilu dobra za tvrtku,a ne mora(i često nije)
za sve dioničare(posebno kratkoročne spekulante).
Jesi li ikada sudjelovao u dokapitalizaciji? Jesi li ikada pratio kako su se kretale cijene kada je bila dokapitalizacija u drugim firmama? Dobar primjer ti je ULPL gdje je bilo nekoliko dokapitalizacija. Moja preporuka ti je da pogledaš par praktičnih primjera u nedavnoj prošlosti, pa da se javiš ponovo.
Očito je, da ni ti nisi sudjelovao u prošlim dokapitalzacijama!? U zadnjoj dokapitalizaciji ULPL se mogao izgubiti lijepi novac. Ja jesam, a i mnogi drugi koji su bili in!
Očito je, da ni ti nisi sudjelovao u prošlim dokapitalzacijama!? U zadnjoj dokapitalizaciji ULPL se mogao izgubiti lijepi novac. Ja jesam, a i mnogi drugi koji su bili in!
[/quote]
Naravno da nisu sve dokapitalizacije dobre za dioničare niti sam to igdje i napisao. Sve ovisi na koji način se radi dokapitalizacija. Nisam sudjelovao u ni jednoj dokapitalizaciji, ali sam prilično dobro upoznat s kretanjem cijena, zaradama i gubicima dioničara na dokapitalizacijama u prethodne 4 godine.
Još jedno malo pitanje. Koliko je dokapitalizacija imala ULPL, i koliko ih je bilo dobro za dioničare, a koliko loše?
Molim za tvoje mišljenje kada bi se provela dokapitalizacija LKPC po prije ponuđenom prijedlogu dokapitalizacije po 400 kn. Da li bi to bilo dobro za postojeće dioničare ili ne? [thumbsup]
Dragi moji. pošto sam velikog srca i volim pomagati ljudima odlučio sam sa vama podijeliti vjerovatan rasplet događaja na ovoj dionici.
Mali dioničari neće sudjelovati u dokapitalizaciji.
Luku Ploče će vrlo vjerovatno dokapitalizirati HANDA jer je dobila dozvolu države da ulazi u vlasničku strukturu svih kompanija koje imaju dozvolu za skladištenje nafte i derivata.
Pošto poduzeće u vlasništvu Luke Ploče ima tu dozvolu, pravni okvir postoji te će na osnovu istog Handa ući u vlasničku strukturu dokapitalizacijom.
To je vrlo izvjesna opcija jer odgovara i državi i Luci Ploče koja će dobiti sredstva koja treba za širenje kapaciteta.
Ova opcija ne odgovara malim dioničarima jer kao prvo neće sudjelovati u dokapu a drugo s obzirom na model dokapa tržišna cijena će se morati prilagoditi modelu dokapa po nominali.
Dokapitalizacija će se vršiti kao i kod Janafa po nominalnom iznosu dionice.
To je ovdje 400 kuna.
Kad je Handa objavila da će dokapitalizirati Janaf po nominali od 2700 kuna, dionica Janafa je bila na 1400 kuna.
Tržište je reagiralo i tržišnu cijenu dionice Janafa prilagodilo cijeni dokapa tako da je Janaf u roku od 3 mjeseca bio na nominali od 2700.
Isto očekujem da se dogodi i na ovoj dionici.
Nakon najave dokupa od strane Hande tržišna cijena LKPC će krenuti prema nominali od 400 kuna na isti način kao što se to desilo kod JNAF.
Država će bezbolno riješiti problem Luke Ploče, Luka Ploče će dobiti sredstva i ono najbolje, nitko neće moći reći da se dokap radi da bi se Uprava i radnici obogatili preko noći.
Ali i mali dioničari će doći na svoje, i to već negdje za 10 godina kad počnu pristizati prvi prihodi iz novih kapaciteta i kad se to reflektira na cijenu dionice.
Win-win-win situacija.
[thumbsup]
Dragi kolega prije ponuđeni prijedlog je odbačen od strane HFP-a.On jednostavno ne postoji.
Osim toga niti on nije bio sročen kako sugerirate.(pogledati poziv za skupštinu LKPC na Zse-2007 god.).
Što se tiče ULPL prve dvije dokapitalizacije su bile dobre,ali samo za one dioničare koji su realizirali
dobitke u relativno kratkom periodu.
I odgovor na zadnje pitanje o hipotetskoj pojednostavljenoj varijanti dokapitalizacije po 400 kuna
(vjerovatno mislite 1-1) glasi: DOBRO JE ZA STRATEŠKOG PARTNERA koji će očito nastupiti kao partner DRŽAVE jer će on i plačati realno 400 kuna dionicu!!!Dobro je za radnike koji su izvorno stekli dionice
i koji eventualno mogu nešto dobiti(bez naknade) od strateškog partnera.
NIJE DOBRO ZA SVE ONE KOJI SU DIONICE KUPILI NA BURZI JER JE NJIHOVA PREMIJA ZA IMANJE PREDMETNIH DIONICA 400-800% veća.(radnici do 50% popusta na 400 kuna u privatizaciji).
Ja sam sudjelovao u jednom dokapu i to JDBA gdje je cijena dininice došla do 20.000 kn da bi danas bila 2980……Nakveći gubitak u životu sam na toj dionicu imao…Na LKPC sam isto dokupio negdje na 5.000 radi dokapa i bio u gubitku do nedavno. Ušao sam nedavno sa 70 kom. i prodao na 1800 tako da sam pokrio gubitak i siću zaradio. Sada čekam ovaj dokap pa šta bude ma šta vi pričali…
20.02.10. | 18:27
Dragi moji. pošto sam velikog srca i volim pomagati ljudima odlučio sam sa vama podijeliti vjerovatan rasplet događaja na ovoj dionici.
Mali dioničari neće sudjelovati u dokapitalizaciji.
Luku Ploče će vrlo vjerovatno dokapitalizirati HANDA jer je dobila dozvolu države da ulazi u vlasničku strukturu svih kompanija koje imaju dozvolu za skladištenje nafte i derivata.
Pošto poduzeće u vlasništvu Luke Ploče ima tu dozvolu, pravni okvir postoji te će na osnovu istog Handa ući u vlasničku strukturu dokapitalizacijom.
31.01.10. | 22:42
Još jednom ću ponoviti:
NEMA DOKAPITALIZACIJE !!!
NO SECONDARY MARKET OFFERING !!!
KEINE DOKAPITALISATION !!!
Vlada Republike Hrvatske neće dopustiti dokapitalizaciju Luke Ploče jer to nije u interesu Republike Hrvatske.
Po drukanju je LKPC među prve tri dionice na burzi, a po kritikama zasigurno prva. Neki toliko energično drukaju da se pogube u svemu tome pa često neznaju šta su prije pisali. Mislim da bi svi mali dioničari tribali zahvalit kolegi Fedyi šta ulaže toliki trud da nam spasi novce. Samo posli tvojih postova mi više nije jasno oće li bit dokapa ili neće?! [rolleyes]
Država može svoje sutra prodati bez problema po 3000 kuna, kupaca je očito puno više od jednoga pa čak su i Kinezi zagrizli pa zar mislite da će Država svoju kožu prodati jeftino svatko tko tako misli taj nije baš zrela osoba niti ima pojma o burzi.
[/quote]
Na zadnjem dokapu ulpl cijena je skočila cca 20 % i to je bilo to. Još se sjećam jednog komentara kada je jedan kolega rekao da će svoje prodati na burzi jer će ulpl tako i tako moći kupovati po nominali i to na burzi. To je bilo negdje u veljači 2008 a cijena dionice oko 3000-ali ono što je bitno da su brodari tada bili reži i bježi, pa bdi je pao na 600 bodova-kao i sve ostalo. Nije to nikako za uspoređivanje sa ovim možebitnim dokapom. Osim toga koliko je dokapa ulpl bilo prije toga? Ne možete reći da se nisu na tome mogli zaraditi i te kako dobri novci.
Koliko negativne energije i nerazumjevanja argumenata se iščitava u ovom komentaru.
Riječi "Kinezi zagrizli","Država svoju kožu prodati jeftino".Svako tko ne misli kao on "nije
zrela osoba niti ima pojma o burzi","BEZ PROBLEMA DRŽAVA MOŽE DOBITI 3000 kuna",
nisu jednostavno primjerene jednom ozbiljnom forumu.
Nijednog argumenta niti ga može i-ili zna dati.Možda se radi o izrazima nemoći za prihvaćanje
očito krivih prosudbi i s tim povezanih gubitaka?
U svakom slučaju ovakvi komentari ne pomažu kulturi dijaloga i trebalo bi ih izbjegavati.
Argumenti imaju daleko veće značenje od grubih i neodmjerenih riječi.