LKPC (Luka Ploče d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LKPC (Luka Ploče d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jasno je da po poslovnim aktivnostima luka rijeka šiša ploče. Jasno je da ima više nekretnina, bolji položaj, priliku za značajnijim popravljanjem profitabilnosti, a i promet kako god okreneš više gravitira prema rijeci ( bez obzira na kapacitete obje luke ), šta se i pokazalo ove godine. A proširen kapacitet će više doprinjeti na prometu u rijeci nego u pločama.

I gdje su onda u konačnici pored svih ovih činjenica veći poslovni potencijali? Odgovorite si sami. Već mi je muka objašnjavat elementarne stvari.

nisam dugo vidio veću hrpu napisanih gluposti. Luka Ploče je unazad 5 godina zaradila 90 milijuna kuna nakon amortizacije i poreza. U isto vrijeme Luka rijeka zaradila je 15. što je 6(šest) puta manje s time da ima 3(tri) puta veću tržišnu kapitalizaciju. [shocked]

kolega, napisali ste cijelu stranicu gluposti a ni izvješća niste pogledali. pa dajte se nemojte sramotiti.
[/quote]

Heh, znam šta piše u izviješćima. Bojim sa da su neka izviješča iza nas a neka tek ispred nas ( koja su naravno jedina mjerodavna ), da se ne ponavljam. Već sam rekao da mi se ne da objašnajvat osnove. A sramit se mora drugi. Previše se ovdje ljudi i dalje izgleda oslanja na duhove prošlosti da bi opravdali svoje argumente. Uz takvo razmišljanje s gledanjem unatrag nema zdravog napretka.

Nitko ne osporava profitabilnost ploča u tom prethodnom periodu. A ko ne vjeruje da je taj efekt već odražen na burzu nek usporedi cijene ove dvije dionice i koliko su rasle unazad 4-5 godina, perioda kojeg ste stavili u proizvoljnu relaciju pri komparaciji zarade.

Nemam sad podatke pred sobom, al neću mnogo pogrješit ako kažem da je u tom periodu ( od te točke od prije 4-5 godina ) cijena lkri narasla ajmo reć 60-70 posto, a cijena lkpc ajmo reć 300 posto. ( ispričavam se unaprijed ako sam naveo ove brojeve uz manja odstupanja, može neko dat i točnije podatke ). Nije li se tu prezentirala već ta ogromna razlika? Šta bi vi još htjeli? 500 posto razlike u rastu?

Burza nije mjesto gdje se u jednom danu, letimičnim pogledom na izviješća, evaluiraju vrijednosti neke dionice, pogotovo na osnovu događanja prijašnjih godina. Tako da opet ponavljam i time završavam ovu raspravu s moje strane: gleda se budućnost a ne prošlost. Gledaju se daljnji potencijali.

never surrender

pero pošto posjeduješ LKRI, molim te da ubuduće superiornost LKRI nad LKPC elaboriraš na temi LKRI.[pray]
Evo mene si uvjerija da je pred LKRI puno veći potencijal rasta nego pred LKPC, pogotovo šta je jučer veliki trejder i još veći fundamentalist split 009 kupija LKRI.[rolleyes]
Bez obzira na "prednosti" LKRI ne pada mi napamet kupovat navedene dionice, već ću i dalje trgovat "neperspektivnom" LKPC.
Kad već spominješ prošla vrimena, mislim da nije potrebno napominjati kako je LKRI svojedobno bila jedna od najprecjenjenijih dionica na tržištu.

pero pošto posjeduješ LKRI, molim te da ubuduće superiornost LKRI nad LKPC elaboriraš na temi LKRI.[pray]
Evo mene si uvjerija da je pred LKRI puno veći potencijal rasta nego pred LKPC, pogotovo šta je jučer veliki trejder i još veći fundamentalist split 009 kupija LKRI.[rolleyes]
Bez obzira na "prednosti" LKRI ne pada mi napamet kupovat navedene dionice, već ću i dalje trgovat "neperspektivnom" LKPC.
Kad već spominješ prošla vrimena, mislim da nije potrebno napominjati kako je LKRI svojedobno bila jedna od najprecjenjenijih dionica na tržištu.

Uopće ne govorim o neperspektivnoj lkpc, bojim se da je to samo tvoja izmišljotina il u krajnjoj liniji tvoj problem ako si to tako shvatio. Ne guraj mi onda svoje riječi u moje razmišljanje.

I nitko ne osporava da lkri "naoko" djeluje precjenjeno ( ipak manje nego ranije ), no to se sve mora promatrat u širem kontekstu budućih investicija i budućeg poslovanja, već sam to objasnio jučer. Sama logika nalaže da se očekivanja moraju na neki način ugradit u cijenu dionice, zar ne? Pa visoka očekivanja i dovode cijenu lkri ( iz ove perspektive ) u naoko precjenjeno stanje! Pa bogamu pogledajte perspektive razvoja u cjelini! Burza u cijeni dionice ne vrednuje ove stvari "ad hoc", već je to dugotrajan proces evaluacije!

Ja samo govorim da u narednom periodu dionica lkri u odnosu na lkpc ima šanse značajnije napredovat obzirom na zadnje okolnosti. Splet okolnosti ( infrastrukturni projekti na lukama i oko njih, te u zaleđu na važnijim prometnim pravcima, kao i narav samog poslovanja ) su u zadnje vrijeme ipak doveli do toga da su jači argumenti za napredak na strani dionice lkri. To je sve na šta sam ciljao.

A pri tom nisam spominjao neperspektivnost lkpc, pa ova je firma bolja od mase drugih na našem tržištu koje slove za perspektivne. Al da je suočena s nekim problemima kao šta je značajniji pad prometa i slabija povezanost s prometnim pravcima šta je posebno došlo do izražaja u zadnje vrijeme – to je.

never surrender

Sad ili nikad!!

U smislu najave rizičnih fondova koji će ulaziti u vlasništva tvrtki, evo prave prilike za našu Luku, kapital se odjednom pojavio i treba ga samo uzeti.
Gotov projekt već postoji.

Vrijeme je da Uprava krene na posao, neka imaju na umu bitnu činjenicu, a to je da ne zaborave ono što interno govore, da je sadašnja vrijednost Luke minimalno 3 000 kuna, prije izgradnje ova dva terminala. Po toj cijeni može dokap, da barem donekle smanje minuse oni koji su kupovali ovu dionicu na 4000, 5000 i preko 6 000 kuna a takvih je bilo jako puno svojevremeno.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Opa…ovo nije prošlo na burzi, o ćemu se radi?
4. dioničar povećao broj dionica za 258 komada.

Važeći podaci za uredovni dan 14.01.2010 .

LUKA PLOČE D.D./REDOVNE DIONICE LKPC-R-A

Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Vrsta računa
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 98.780 44,37 Osnovni račun
2. HZMO 37.493 16,84 Zast. račun
3. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 12.914 5,80 Skrb. račun
4. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 4.619 2,07 Skrb. račun + 258
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 3.360 1,51 Skrb. račun
6. PBZ D.D. 2.467 1,11 Skrb. račun
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 2.024 0,91 Skrb. račun
8. PBZ D.D. 1.775 0,80 Skrb. račun
9. JAZIDŽIJA MARKO 1.053 0,47 Osnovni račun
10. GRIZELJ MIRO 908 0,41 Osnovni račun
Ukupno: 74,30

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Heh, znam šta piše u izviješćima. Bojim sa da su neka izviješča iza nas a neka tek ispred nas ( koja su naravno jedina mjerodavna ), da se ne ponavljam. Već sam rekao da mi se ne da objašnajvat osnove. A sramit se mora drugi. Previše se ovdje ljudi i dalje izgleda oslanja na duhove prošlosti da bi opravdali svoje argumente. Uz takvo razmišljanje s gledanjem unatrag nema zdravog napretka.

Nitko ne osporava profitabilnost ploča u tom prethodnom periodu. A ko ne vjeruje da je taj efekt već odražen na burzu nek usporedi cijene ove dvije dionice i koliko su rasle unazad 4-5 godina, perioda kojeg ste stavili u proizvoljnu relaciju pri komparaciji zarade.

Nemam sad podatke pred sobom, al neću mnogo pogrješit ako kažem da je u tom periodu ( od te točke od prije 4-5 godina ) cijena lkri narasla ajmo reć 60-70 posto, a cijena lkpc ajmo reć 300 posto. ( ispričavam se unaprijed ako sam naveo ove brojeve uz manja odstupanja, može neko dat i točnije podatke ). Nije li se tu prezentirala već ta ogromna razlika? Šta bi vi još htjeli? 500 posto razlike u rastu?

Burza nije mjesto gdje se u jednom danu, letimičnim pogledom na izviješća, evaluiraju vrijednosti neke dionice, pogotovo na osnovu događanja prijašnjih godina. Tako da opet ponavljam i time završavam ovu raspravu s moje strane: gleda se budućnost a ne prošlost. Gledaju se daljnji potencijali.

opet hrpa gluposti. Ja nemam pojma koliko je koja dionica narasla unazad 5 godina niti me to interesira.Tako razmišljaju oni koji nemaju veze s vezom u nedostatku argumenata.

Dakle da ponovim: Luka Ploče je unazad 5 godina zaradila 90 milijuna kuna nakon amortizacije i poreza. U isto vrijeme Luka rijeka zaradila je 15. što je 6(šest) puta manje s time da ima 3(tri) puta veću tržišnu kapitalizaciju. Zaključak je jasan. Cijena LKRI nema veze sa zdravom pameti, a očekivanja ugrađena u ovu cijenu su valjda ta da će u LKRI vjerojatno uplovljavati Enterprise iz zvjezdanih staza S Pikardom na čelu i to 10 takvih dnevno da napune warp pogone.

Još jednom: u konjukturi brodarskog prijevoza LKRI je zaradila za kikiriki, a tri puta je skuplja od LKPC.

Vezano za tezu da prošlost nije bitna, nego je bitna budućnost… Kolega dragi, onda kada budete došli u svoju banku bu vam dali novi kredit bez da pogledaju povijest i urednost servisiranja prethodnih obveza? Kolega morate se hitno probuditi i pribaviti literaturu jer nas upravo povijest i trend poslovanja zadnjih 5 i više godina godina može i mora biti jedna od bitnih ako ne i najbitnijih smjernica i misao vodilja za anticipiranje budućih poslovanja. To ne kažem ja. To kaže benjamin Graham. Dozvolite da ću radije vjerovati g.Benjaminu Grahamu nego Perici. Bez uvrede.

Dakle to je samo što se prošlosti tiće. Što se tiće budućnosti LKPC ovdje je sve jasno i nejednom ponovljeno. Što se tiće budućnosti LKRI, sorry al ne zanima me. Već sam napisao što je uključeno u ovu cijenu. Pa ako ti očekuješ više, OK. Samo lupaj po asku.

I dalje ne razumijem otkud vam volja pisati ovakve gluposti

srdačno Vaš,

GMB GUBERNATOR

Ovdje je vidim sve pod kontrolom.
Cijukanje se čuje sve do Metkovića.
Ali, podsjetimo naše čitatelje na surovu realnost ove niskokalorične dionice u kojoj su zaglavili baš kao miševi u mišolovki.
Dakle, prema zadnjim pokazateljima LKPC je na 1,89 BV i duplo je skuplja od Luke Kopar koja je na 1,16 BV a Luka Kopar ostvaruje 5 puta veći promet i najjača je luka u ovom dijelu Europe.
Da ne pričam o tome da je Luka Koper na P/E 21 a Luka Ploče na P/E 89?!?
Da li sam već napomenuo da poslovanje Luke Kopar o Sloveniji i Italiji a LKPC ovisi o BiH?
Pa može li gore?

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

Ovdje je vidim sve pod kontrolom.
Cijukanje se čuje sve do Metkovića.
Ali, podsjetimo naše čitatelje na surovu realnost ove niskokalorične dionice u kojoj su zaglavili baš kao miševi u mišolovki.
Dakle, prema zadnjim pokazateljima LKPC je na 1,89 BV i duplo je skuplja od Luke Kopar koja je na 1,16 BV a Luka Kopar ostvaruje 5 puta veći promet i najjača je luka u ovom dijelu Europe.
Da ne pričam o tome da je Luka Koper na P/E 21 a Luka Ploče na P/E 89?!?
Da li sam već napomenuo da poslovanje Luke Kopar o Sloveniji i Italiji a LKPC ovisi o BiH?
Pa može li gore?

Mogli ste ići usporediti sa lukama u Kini, a ne u Kopar, zašto ne usporedite sa našom Lukom Rijeka?
Pa zar vi ne vidite perspektivu Luke Ploče?
Pa jel ne znate da se grade dva nova terminala, od kojih se jedan otvara sada na prolječe i to kontejnerski terminal, koji je najprofitabilniji za luke?
Napisao vam je kolega Gubernator, vidite koliko zarađuje Luka Ploče u odnosu na Luku Rijeka, a Luka Rijeka tri puta skuplja po trenutnim cijenama?

A dokapitalizacija?
Jel ne vidite da dolazi 10 milijardi eura na tržište, za udjele u tvrtkama sa projektima, a Luka Ploče već ima gotov projekt.
Znate da je cijena u prošloj dokapitalizaciji koja nije nakraju izvršena porasla ca. 70 % ?

Tada je cijena došla do nekih 6 500 kuna, danas je 1 600 kuna.
Ima ti još puno fore, zar ne?

Pročitajte ovo molim vas lijepo, ako niste znali:

http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/060320-PR-hr.pdf

" Luka Ploče, kao početna i završna točka, predstavlja ključnu intermodalnu poveznicu kopnenog i pomorskog prijevoza na V.c. koridoru, jednog od triju najvećih paneuropskih transportnih koridora koji Hrvatsku povezuju s tržištima Bih i EU, te se stoga Projektom integracije trgovine i transporta (ITT) krenulo u izgradnju terminala za rasuti teret i višenamjenskog kontejnerskog terminala, kao i lučko-koridorskog poveznog sustava za integriranje informacijskih tokova u luci i na koridoru.
Glavni cilj projekta je stvoriti pretpostavke za razvijanje trgovine duž koridora Vc (Budimpešta-Osijek-Sarajevo-Ploče) koji je složena poveznica Sjeverne – Srednje i Južne Evrope te predstavlja izuzetnu vrijednost u kontekstu procesa privredne i saobraćajne integracije srednjoevropskog prostora. Izgradnjom Koridora Vc povezanost i transparentnost prometnih pravaca cestovnog, željezničkog, riječnog i zračnog prometa direktno će uticati na razvoj šireg i snažnog prometnog čvorišta za cijelu Europu i Aziju! "

Dakle.. P/B koji spominjete Luke Koper, a recite koliki je P/B Luke Rijeka?
Ja ću vam reči, 4,86. Pa kud odoste u Koper, a imate Rijeku malo sjevernije i u Hrvatskoj.
I sad .. kolika bi bila cijena LKPC na 4,86 bokka?
Ja ću vam reči – ca. 4 131 kunu.

A recite vi meni koliko je trenutna vrijednost investicija u Luku Ploče i kako će se to odraziti na Bilancu i RDG? Ima li te investicije Luka Koper, ili je ona to već odradila??

A recite vi meni kolika je tržišna kapitalizacija Luke Koper, a koliko Luka Rijeka i koliko Luke Ploče?
Ja ću vam reći, Luka Koper je blizu 3 mlrd kuna, Luka Rijeka oko 1,3 milijarde kuna, a Luka Ploče, pazite sad niti 400 milijuna kuna.

Uostalom, Luka Koper ima problem sa visokom zaduženošću, što znači da je limitirana po pitanju daljnje ekspanzije, dok je kod Luke Ploče situacija baš suprotna, oni imaju višak likvidnosti, vjerojatno tvrtka sa jednom od najvećih likvidnosti na ZSE, koeficijent likvidnosti preko 3, što nije nikako za zanemariti posebno u ovim teškim vremenima. A bitno je i po pitanju daljnje ekspanzije.

Što se tiče P/E, pa dajte ljudi nemojte bii smiješni, pa ne gledate P/E unazad već forward, tzv. PEG, pa da li je vama jasno da u prolječe slijedeće godine Luka Ploče otvara novi terminal o čemu je pisano na ovoj temi za kontejnerski pretovar, što će popraviti profitabilnost o ćemu sam pisao na ovoj temi sa konkretnim izračunima.

laku noć

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Poštovani Fedya,

Mislim da ste malo pobrkali neke stvari. Cijukanje može biti onima koji su na preporuku uvaženog kolege Vidre/Španca/Karoja kupovali IGH po 4000 u vrijeme kad su neki kupovali LKPC po 1500.

Vezano za multiple, znate vi i bolje nego podmetati jednogodišnji PE, ali o tom smo već raspravljali pa da se ne ponavljamo.

Za luku koper zaista ne znam, ali prema ovim pokazateljima čini se jeftinija. Rado bih pogledao poslovanje Luke Koper 5 godina unazad i istražio planove za budućnost. Iz tih bih podataka mogao donijeti točniji sud.

Za LKPC su stvari više manje poznate i držim se onoga u što sam upoznat. A upoznat sam i sa LKRI.

srdačan pozdrav

Kolega plavi pa dajte nemojte stalno obmanjivati javnost.
Zašto ste napisali da dolazi 10 milijardi eura na tržište kad to nije točno?
Dolazi 10 milijardi kuna a to je 7 puta manje od onoga što ste vi napisali.
Pa tko će vama više vjerovati kad svaki put napišete nešto netočno,već su vas kolege tu ulovili 4 puta u neistinama.
Dajte se malo odmorite kolega, previše je ovo sve stresno za vas [bye]

AZ FONDOM DO BLAGOSTANJA

10 milijardi eura je bio običan lapsus, hvala što me pratite u stopu kolega Fedya.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

ide lkpc [bye] [bye]

..stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi...

New Report

Close