Tako je. Valjda će se nać netko tko će kupiti udjele u tom fondu i na taj način se mjenja vlasnik. E sad je pitanje kolika će biti cijena jednog udjela u tom fondu, ako ga bude.
Naglasak na valjda će se nać netko ????
Evo..pitanje..da li bi itko od vas bio zainteresiran za kupovinu udjela u takvom fondu??
Mislite li da bi građani u ovakvoj situaciji bili zainteresirani za kupovinu udjela u fondu preko IPO ??
Osnivanje nekakvog fonda u koji bi se premjestile dionice iz HFPa je tek ideja koja najvjerojatnije zbog podužeg niza razloga neće niti zaživjeti.
Takav fond bi bio vlasnik pola firmi u HR pa si zamislite kolika moč bi bila u rukama par ljudi koji bi upravljali njime!
Što se tiće promjene vlasnika kupnjom udjela u nekom dion. fondu, zaboravljate da kupujete vrijednost “udjela” u fondu a ne dionice iz portfelja fonda !
Također Drž. je vlasnik 45% LP a Hzzmo 16% što se ne može zbrajati , i iz toga proizlazi da drž mora smanjiti svoj udio za 25% što i nije neki problem.
Barbosa..
moguće je osnivanje više takvih fondova istih ili srodnih prehrambenih, turistićkih, industrustrijskih grana..etc..pa ne bi bila tolika koncentracija moći u rukama manjeg broja ljudi..također ljudi koji bi upravljali tim fondovima bili bi manageri iz tih struka.
Osim toga rečeno je da bi u takav fond (ili fondove) išle samo najatraktivnije dionice iz pportfelja HFP-a..tako da otpada i teza o velikom postotku firmi tj njihovih dionica koje bi ušle u njega.
Transakcije
CIJENA KOLIČINA VRIJEME
3.500,00 1 11:53:35
3.500,00 1 11:37:07
3.500,00 2 10:39:40
3.500,00 5 10:35:57
Al nam je promet danas, 9 kom,4 tran. i 31.500,00 kn[yawn]
Barbosa..
moguće je osnivanje više takvih fondova istih ili srodnih prehrambenih, turistićkih, industrustrijskih grana..etc..pa ne bi bila tolika koncentracija moći u rukama manjeg broja ljudi..također ljudi koji bi upravljali tim fondovima bili bi manageri iz tih struka.
Osim toga rečeno je da bi u takav fond (ili fondove) išle samo najatraktivnije dionice iz pportfelja HFP-a..tako da otpada i teza o velikom postotku firmi tj njihovih dionica koje bi ušle u njega.
Ne znam gogo… ipak smo u Hrvatskoj
Opla, evo kako se udara po asku danas. Netko skuplja opet.
10 po 10 komada.[thumbsup]
Ne udara fond koji slaže prodaju, po bidu, nego čini mi se samo čuva cijenu na ovim razinama i dokupljuje.
Transakcije
CIJENA KOLIČINA VRIJEME
3.500,00 1 11:53:35
3.500,00 1 11:37:07
3.500,00 2 10:39:40
3.500,00 5 10:35:57
Al nam je promet danas, 9 kom,4 tran. i 31.500,00 kn[yawn]
po lojtrici gor,po lojtrici dol i tako svaki dan .Koma[sealed]
Moja je pretpostavka (naravno da ne ne moram biti u pravu, ali to je samo moje mišljenje)
da će objavom odluke da je LP dobila koncensiju na 25 godina cijena relativno snažno gore, a onda će se opet vratiti na niže razine..i opet će se čekati daljni razvoj događaja oko modela dokapitalizacije (ne teba ni isključiti mogućnost da postoje “igrači” koji već znaju povlaštenu informaciju )
Prijatelju Gogo, u svakom slučaju treba biti oprezan ali produženje koncesije ovdje život znači!
Objavom produženja koncesije, situacija se u odnosu na sadašnje stanje bitno mijenja i cijena će sigurno gore, po mojoj procjeni ići će 15-20%, a ta odluka sigurno toliko u realnom smislu podiže vrijednost dionici.
Dulja koncesija sama po sebi donosi sigurniju poziciju Luci Ploče, smanjuje neizvjesnost, privlači nove investicije i investitore, itd.
Nakon toga, bez obzira u kakvim će se valovima kretati vrijednost u idućem periodu, cijena ne bi smjela više nazad na ove razine.
Ideja o jednom ili više fondova potječe od potpredsjednika Polančeca i on je neobično voli isticati kao dobro rješenje ‘problema’ koje se pojavljuje kada iz razno-raznih razloga država treba smanjiti svoj udjel u vlasništvu. To i i nije nešto novo na financijskim tržištima zemalja u tranziciji, a slične paradržavne fondove imaju u Sloveniji. Međutim, koliko je osnivanje takvih fondova i njihovo upravljanje raznolikom imovinom dobro rješenje dovoljno govori i njihova želja (prije svega potreba ili nužnost) da ih u Sloveniji rasprodaju jer taj model nije atraktivan za investitore i zapravo ne znači privatizaciju već prolongiranje neizbježnog – stvarni izlazak na burzu.
Primjerice, slovenski državni fondovi Kapitalska družba (KAD) i Slovenska odškodninska družba (SOD) razmišljaju o tome da svoj vlasnički udio u Gorenju iz Velenja i Savi iz Kranja prodaju međunarodnim ulagačima, a jedan dio građanima. O tome se razmišlja već duže vrijeme, a neslužbeno se govori da bi dio tih dionica Gorenja i Save mogao biti prodan građanima po uzoru na nedavnu prodaju dionica Nove Kreditne banke Maribor (NKBM).
O sudbini udjela u takvim slovenskim fondovima detaljnije je pisao i PD:
http://www.poslovni.hr/72466.aspx
Mislim da bi mi (mali ulagači) mogli lijepo profitirati ukoliko Vlada ostane pri toj ideji pa država nakon dokapitalizacije jedan dio svojih udjela ‘strpa’ u neki novoosnovoni (paradržavni) fond. No, kada se za nekoliko godina (primjerice, zbog upravljačke neefikasnosti) počnu prodavati pojedini udjeli iz tog fonda, onda bi mogli još više zaraditi kada počne stvarna privatizacija ili preuzimanje… [smiley]
Mi smo s ‘pločicama’ svakako na dobitku jer Luka je odlična firma sa sjajnom budućnošću! [thumbsup]
gogo1: ” Moja je pretpostavka (naravno da ne ne moram biti u pravu, ali to je samo moje mišljenje) da će objavom odluke da je LP dobila koncensiju na 25 godina cijena relativno snažno gore, a onda će se opet vratiti na niže razine..i opet će se čekati daljni razvoj događaja oko modela dokapitalizacije (ne teba ni isključiti mogućnost da postoje “igrači” koji već znaju povlaštenu informaciju ) ” Prijatelju Gogo, u svakom slučaju treba biti oprezan ali produženje koncesije ovdje život znači! Objavom produženja koncesije, situacija se u odnosu na sadašnje stanje bitno mijenja i cijena će sigurno gore, po mojoj procjeni ići će 15-20%, a ta odluka sigurno toliko u realnom smislu podiže vrijednost dionici. Dulja koncesija sama po sebi donosi sigurniju poziciju Luci Ploče, smanjuje neizvjesnost, privlači nove investicije i investitore, itd. Nakon toga, bez obzira u kakvim će se valovima kretati vrijednost u idućem periodu, cijena ne bi smjela više nazad na ove razine.
prijatelju ravovski…
imaš pravo..vratit će se rode
[proud]