…Pozitivna stvar u svemu je da luka ima izvrsne fundamente, izvrsne poslovne rezultate, ukratko brojke govore za sebe, dovoljno je baciti oko na financijsko izvješće i sve je jasno.
Još je samo potrebno transparentnije poslovanje i na konju smo
Na konju ćemo biti tek kada državna i paradržavna tijela vlasti izađu iz vlasništva ovog, ali i brojnih drugih d.d.
Da su državni fondovi na Skupštini imali 20-tak posto vlasništva dokapitalizacija bi bila izglasana bez ovakvih šokova, kao što će se to uskoro i neminovno dogoditi. I u Sloveniji imaju taj problem: kako privatizirati (prodati) tvrtku, a da ostane “naša”?
Problem je zapravo samo na mentalnoj razini. Mnogi u i oko vlasti smatraju da će privatizacija tvrtki u djelomičnom vlasništvu biti minus na političkoj razini pa se onda odugovlači s radikalnim prekidom dosadašnje (čitaj: socijalističke) prakse. Osim toga, vjerujte da je svaka vladina administracija ogromna, spora i troma. Za svaku odluku niža razina mora čekati suglasnost ‘onog iznad’, a on mora ‘proučiti problem’, pitati ‘resornog ministra’ i to traje i traje.
Odlazak kap. Pavlovića bi bio veliki i hvale vrijedan potez na razini promjena kakve se prije ulaska u EU od RH očekuju i potiču. Bez obzira je li ‘kriv’ i koliko. [bye] Tim činom bi omogućio provođenje nužnih promjena i u Upravi, marketingu, PR-u…? Zašto ga ne bi mogao zamijeniti jedan 30-godišnjak koji bi dioničare i poslovnu javnost redovnito obavještavao o tomu što se trenutno događa s d.d.? Pogledajte im web stranicu i kada je ažurirana?
Ma znam da je dobar ‘ko kruh’, ali promjena mora biti. Bez njih nema razvoja! [thumbsup]
Pozdrav raji
Nemojte misliti da sam samo druker ali morao sam napisat gornje “hvalospjeve” o Luci – jer to i jeste tako
a mnogi su zaboravili osnove ( osim ako nisu od onih jami-i bježi)
No da vidimo kako se stvari dalje razvijaju –
– Luka Ploče d.d. je PRIORITETNI koncesionar za CIJELO područje luke u Pločama (dakle i za nove terminale)
– NO Luke je odobrio nabavku nove dizlice (petak 25.01.) – 2.800.000 eura ( kontejneri – rasuti teret )
– sklopljeni novi ugovori za pretovar šećera za BiH sa brazilskom kompanijom
– prvi brod za željezaru Zenica treba da se prihvati za istovar za nekoliko dana
Sindikat Luke skupa sa g.Ozrenom Matijaševićem (koji je član HFP) idu na razgovore u HFP i sa ministrom Polančecom – skoro – ne znam točni datum
Nadam se da će Vlada skoro smoći hrabrosti i razuma da prestane gušiti Luku i da joj dopusti da se razvije u moguće najveću luku na Jadranu
Gogo1, ma nisam ja isfrustriran gubitkom jer nisam ni uložio bog zna koliko, samo me ljuti takav način rada kao prije 30 godina. Samo želim reći da se tako nešto u firmi gdje se jasno zna što se može, treba i smije napraviti nikako ne smije desiti. Za mene je ovo bio neozbiljan potez kao da su neki klinci vlasnici pa kako dr. Ivo reče jednom ne znam bili piškio ili kakio.
Nisam stručnjak za ovo područje ali čini mi se da ni stvari s dobivanjem koncesije nisu odrađene kako treba. Moje je pitanje za vas koji bolje poznajete situaciju dolje, da li se možda ishitreno i prebrzo išlo s odlukom za dokapitalizaciju?
Ja mislim da jeste prvenstveno, netko ko ima časne namjere nije to trebao staviti pred same izbore jer vrlo dobro zna da je politika jako bitan faktor obzirom da je država većinski vlasnik. Što je bio preduvjet za dokap.? Koliko znam, dobivanje koncesije do xy -te godine, međutim koncesija nije još dobivena.
Ako ima stručnijih ljudi na forumu po ovom pitanju neka malo razjasne koji je mehanizam za dokap.
Mislim da pored svega nisu niti svi koraci napravljeni koji su trebali biti. Ukratko sve je napravljeno traljavo i naopako kako vidim.
Pozitivna stvar u svemu je da luka ima izvrsne fundamente, izvrsne poslovne rezultate, ukratko brojke govore za sebe, dovoljno je baciti oko na financijsko izvješće i sve je jasno.
Još je samo potrebno transpoarentnije poslovanje i na konju smo[wink]
Neozbiljno je da vlasnik sazove skupštinu i onda sam sebi ne izglasa odluku. Mogli su recimo predložit dividendu od 1000 kn po dionici i onda odbiti na skupštini i ekipu navuć da kupi LKPC
… kolega ravovski i kolega HomerS koji su bili prisustni na skupštini ako žele mogu to i potvrditi, vidjeli su iskrenu i ogorčenu reakciju kap.Pavlovića koja teško da bi mogla biti odglumljena. Cijela Uprava, radnici, mali dioničari dovodeni su u zabludu i nisu mogli niti pretpostaviti da bi većinski vlasnik izigravao ranije dogovoreno i obećano. Što se dogodilo da je većinski vlasnik promijenio “u tajnosti” i na “zatvorenoj sjednici” svoju odluku vrijeme će pokazati ???
gogo u pravu si, reakcija Pavlovića teško da je mogla bit odglumljena. Ali, to ne mijenja činjenicu da se negdje odlučilo drugačije od onoga što je Pavlović, a i svi mi očekivali. E sad, možemo mi laprdati do smaka svijeta o tome što je moglo bit i zašto, ili licitirati sa cijenom dionice iz dana u dan kako to kairos radi.
Ali činjenica je, dionica LKPC je “politička” dionica. Ona nosi svoje prednosti i mane. Ja osobno vjerujem u ovu dionice i samu firmu. Sad mi i nije toliko krivo što je cijena na ovim razinama. Polako dokupljujem. Vjerujem da će vlada u skoro vrijeme zaista ispuniti obećanje radnicima i naći neki način da se riješi pitanje dokapitalizacije. Možda je i ovo sa produljenjem koncesije na neki način zauzimanje bolje startne pozicije. Ali ponavljam, ovo je “politička” dionica i onaj ko se s tim ne može pomiriti, nije mu mjesto među dioničarima LP. Dugoročno, više ćemo profitirati mi koji imamo dionicu LP, nego svi ostali na burzi, uvjeren sam u to.
Ovdje se radi o lošim odnosima vlasnika i uprave s jedne strane, a s druge, o tome što se vlasnik još uvijek nije odlučio kako će provesti dokapitalizaciju. Još se traži model dokapitalizacije koji će odgovarati vlasniku i izgleda da je još više opcija u igri. A očito je, da vlasniku predloženi model kako je to napravila uprava, sada ne odgovara. Tako da je to trenutno dosta rizična situacija, barem za mene.
[undecid]
Neozbiljno je da vlasnik sazove skupštinu i onda sam sebi ne izglasa odluku. Mogli su recimo predložit dividendu od 1000 kn po dionici i onda odbiti na skupštini i ekipu navuć da kupi LKPC
Tako je, to što je država vlasnik, teoretski znači da svaki građanin države, radnik luke, član uprave i NO ima dio vlasništva nad LP. Ali kad ćemo se pomiriti sa činjenicom da je praksa nešto drugo. U praksi samo JEDAN čovjek u državi već više od 4 godine donosi odluke koje se tiču svih nas. To je tako i točka!
Evo kako to rade slovenci!!!!!!
ratus….
ovo što se tiče izlaska državnih i paradržavnih iz vlasništva LP potpisujem, kao i način na koji se gleda kroz političku prizmu na privatizaciju tvrtki u djelomičnom ili većinskom vlasništvu države.
Ne slažem se sa eventualnim njegovim odlaskom i negovom nužnom smjenom, kao i tvog viđenja da su to promjene dobre samo zato ” kakve se prije ulaska u EU od RH očekuju i potiču”.
To je “sluganski i ulizivački sindrom”..jer sve što Europa kaže je “med i mlijeko” i tako treba biti.
Što se tiče dolaska 30-godišnjaka “na gotovo”, na mjesto Pavlovića u ovom trenutku..kada je Luka zahvaljući njemu i zaposlenima postala i na najboljem putu još bolja postati…pitao bih te..
Gdje je bio taj 30-godišnjak…90-tih ratnih godina..kad ta Luka ništa nije vrijedila i jedva je preživljavala..??
Nisam vidio da se netko od mladih managera otimao za tu poziciju..očito su biralo nešto drugo u to doba.
E, pa neka tamo i ostanu.
… i bio kap. Pavlovic kriv ili ne, bio je front end ove operacije i trebao bi odstupiti. Mozda je u operacijskom dijelu odlican, ali ova epizoda mu nije trebala.
Slažem se s ovim mišljenjem. Iako mi Pavlović ostavlja dojam stručnog i poštenog čovjeka, sve mu to ne vrijedi ništa kad je u ovom primjeru ispao marioneta. Iz tog razloga, da pokaže svoje neslaganje sa politikom vlade i da ukaže na probleme luke trebao je dati ostavku, on i cjelokupna uprava. A nakon toga se priključiti radnicima i sindikatu u pohodu na ZG. Onda bi LP možda i dobila par minuta vremena u središnjem dnevniku.
”
patrick
CEO-a su namjerno doveli u zabludu (kao i nas uostalom).
Zadnji dan za kupovinu dionica s pravom sudjelovanja u dokapu je bio utorak 22.01.2008, a CEO-a je pozvan u srijedu da bi mu trio-fantastikus priopćio svoju negativnu odluku.
Sad ti razmisli koji je cilj i interes svega toga???
Meni je osobno prvi red flag bio taj datum s pravom fantomske dokapitalizacije koji je ostavljao dosta prostora za insajdere. Ne oponiram ovdje, LKPC ima strasnu perspektivu u sljedece dvije godine, ali politika najprije mora odraditi svoje. Vise bi volio da ovo funkcionira kao neki think tank, a ne forum uzajamne psiholoske potpore.