LKPC (Luka Ploče d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LKPC (Luka Ploče d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Jasno mi je da na skrbničkom može biti više dioničara.
Pitam kolege:
Da li je ovaj ZABA skr.rač. zajednički i da li su fondovi ograničeni u tome koliko smiju sudjelovati u vlasništvu neke kompanije i koji je taj limit?

Za ZABU ne znam ali jedan od ova dva PBZa je PBZ investor a drugi je fond .
Mislim da mirovinski fondovi imaju ograničenje da ne smiju imati više od 10% nekog društva a dionički ne.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Jasno mi je da na skrbničkom može biti više dioničara. Pitam kolege: Da li je ovaj ZABA skr.rač. zajednički i da li su fondovi ograničeni u tome koliko smiju sudjelovati u vlasništvu neke kompanije i koji je taj limit?

PBZ Global fond:

neograničeno u državne dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdane od RH te za koje garantira RH;

do 60% u državne dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdane od država članica EU i ostalih država članica OECD ili CEFTA;

do 60% u municipalne i gospodarske dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdavatelja iz RH;

do 60% u municipalne i gospodarske dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdavatelja iz država članica EU i ostalih država članica OECD ili CEFTA;

do 60% u dionice i prava na dionice izdavatelja iz RH;

do 60% u dionice i prava na dionice izdavatelja iz država članica EU i ostalih država članica OECD ili Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (u daljnjem tekstu: CEFTA);

do 60% u prava na dodjelu određenih dionica iz portfelja Hrvatskog fonda za privatizaciju;

do 50% u novčane depozite kod financijskih institucija;

do 20% u državne dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdane od Država sa tržištem kapitala u razvoju*;

do 20% u državne dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdane od Republike Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Srbije;

do 20% u municipalne i gospodarske dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdavatelja iz Država sa tržištem kapitala u razvoju;

do 20% u municipalne i gospodarske dužničke vrijednosne papire i instrumente tržišta novca izdavatelja iz Republike Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Srbije;

do 20% u udjele u otvorenim investicijskim fondovima i dionice u zatvorenim investicijskim fondovima koji su registrirani u RH, u državama članicama EU i ostalim državama članicama OECD ili CEFTA, u Državama sa tržištem kapitala u razvoju, Republici Bosni i Hercegovini, Republici Crnoj Gori i Republici Srbiji;

do 20% u dionice i prava na dionice izdavatelja iz Država sa tržištem kapitala u razvoju;

do 20% u dionice i prava na dionice izdavatelja iz Republike Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Srbije;

do 10% u vrijednosne papire koji nisu uvršteni na službenu (redovitu) kotaciju za prodaju na nekoj burzi vrijednosnih papira ili se ne prodaju na nekom drugom organiziranom tržištu;

u opcijske i terminske ugovore i druge financijske izvedenice, u skladu sa Zakonom.

Koliko ja shvaćam,fondova ograničenja se odnose na postotke njihove imovine a ne na postotke udjela u firmi čije dionice kupuju/drže.Po toj logici mogu kupiti i cijelu firmu,pa tako i Luku Ploče.Ali nisam puno razmišljao o tome ,ovo je brzinski zaključak[undecid]

"kad je kriza velika,glupom je to razočaranje do smrti ,a pametnom prilika još veća"

ovo mi se sviđa…..mozda sutra krenem u dokup….
nego, sto se tice stavljanja u slobodnu poziciju dionice da se sudjeluje u dokapu….pricao sam sa covjekom koji radi u banci i koji je glavni u toj banci za kredite….rekao mi je da gdje god dionica bila, dali bila ona pod skrbnickim racunom ili ne, u trenutku kada se eventualno izglasa dokap, iz sda kontaktiraju banku (o bilokoj banci da je rijec) te onda banka sama kontaktira dionicare doticne dionice…kaze da bi bilo krajnje neprofesionalno da banka to ne napravi….naveo mi je i primjer ULPL gdje su oni imali te dionice pod marginima, kada je doslo do dokapa, dobili su poziv od sda te su onda obavjestili dionicare…..jer iako dionice jesu pod skrbnickim racunom te dionice glase na vlasnika dionice a ne na banku…..
eto toliko o tome, prije par dana nas je to mucilo, to mi je bio rekao i jedan kolega ovdje sa foruma koji je vec sudjelovao u dokapu…..jos mi rekao i taj iz banke…..

sad cekamo jos potvrdu o dokapu pa da omastimo brk [pray]

DOKUP!

Samo da vam bacim bubu u uho vezano za novu vlasničku strukturu u TOP 10. Izgleda kao još jedna luda teorija zavjere, ali morate priznati da je jako sumnjiva podudarnost dolje navedenih radnji.

Čin prvi
Prošli četvrtak kad su u 4 naleta prolazili oni famozni nalozi po 490-493 kom i to sveukupna količina u roku od samo 4 minute, nakupilo se ovih + 2012 komada na ZABA skrbničkom.
Prosječna cijena je iznosila 6.000,00 Kn po dionici što daje ukupnu vrijednost transakcije od 12.072.000,00 Kn na dan 03.01.2008.. Transakcije su unaprijed dogovorene i isplanirane jer nema šanse da bi se ovako nešto slučajno odigralo.
Čin drugi
Danas je obavljeno u priopćenju sa Zagrebačke burze da je čelni čovjek Zagrebačke banke, predsjednik Uprave Franjo Luković dana 04.01.2008. neočekivano prodao 1700 dionica Zagrebačke banke iz svog portfelja po prosječnoj cijeni od 12.800,00 Kn što daje ukupnu vrijednost transakcije od 21.760.000,00 Kn.
Zaključak
Kada bi ja bio u koži Lukovića + da npr. želim bolje unovčiti postojeći kapital koji imam u dionicama banke(ili mi je recimo dosadio život koji sam vodio do sada pa hoću malo uzbuđenja) i da imam nekog insidera na najvišem nivou koji mi može garantirati provođenje odluke koja direktno utječe na cijenu određene dionice na tržištu, napravio bi točno ovu zamjenu dionica ZABA-R-A za LKPC-R-A prije izglasavanja dokapitalizacije.
Da ne bi bilo previše sumnjivo u slučaju da se transakcije izvedu u istom danu, stavio bi vlasništvo nad dionicama ZABE pod založno pravo banke skrbnika što je u ovom slučaju Zagrebačka Banka i tako bi mogao unaprijed kupiti LKPC-R-A uz naknadnu prodaju ZABA-R-A. Kako sam kao povezana osoba Zagrebačke banke dužan objaviti broj dionica i datum kada su prodane, svoju novu transakciju LKPC-R-A na strani kupnje nisam dužan nikome objaviti pa se skrivam iza skrbničkog računa ZABE d.d. kako me netko ne bi vukao po medijima zbog pozadine ovih transakcija. Daljnji dio dionica dokupljujem još 04.01.2008. ili koji dan kasnije, ostatak love čuvam za kupnju u dokapitalizaciji po koeficijentu 3.6!

Sve je legalno, investicija se u kratkom roku udvostručava i naš Franjo Luković postaje vlasnik minimalno 10.000 komada Luke Ploče(cca 2% temeljnog kapitala nakon dokapa).
HAPPY END

Ravovski čitaš mi misli večeras.[cool]

Opa. Vratio se optimizam. Hm znači li to da će i sutra promet porasti.

KUPUJMO I PROIZVODIMO HRVATSKO

Samo da vam bacim bubu u uho vezano za novu vlasničku strukturu u TOP 10. Izgleda kao još jedna luda teorija zavjere, ali morate priznati da je jako sumnjiva podudarnost dolje navedenih radnji. Čin prvi Prošli četvrtak kad su u 4 naleta prolazili oni famozni nalozi po 490-493 kom i to sveukupna količina u roku od samo 4 minute, nakupilo se ovih + 2012 komada na ZABA skrbničkom. Prosječna cijena je iznosila 6.000,00 Kn po dionici što daje ukupnu vrijednost transakcije od 12.072.000,00 Kn na dan 03.01.2008.. Transakcije su unaprijed dogovorene i isplanirane jer nema šanse da bi se ovako nešto slučajno odigralo. Čin drugi Danas je obavljeno u priopćenju sa Zagrebačke burze da je čelni čovjek Zagrebačke banke, predsjednik Uprave Franjo Luković dana 04.01.2008. neočekivano prodao 1700 dionica Zagrebačke banke iz svog portfelja po prosječnoj cijeni od 12.800,00 Kn što daje ukupnu vrijednost transakcije od 21.760.000,00 Kn. Zaključak Kada bi ja bio u koži Lukovića + da npr. želim bolje unovčiti postojeći kapital koji imam u dionicama banke(ili mi je recimo dosadio život koji sam vodio do sada pa hoću malo uzbuđenja) i da imam nekog insidera na najvišem nivou koji mi može garantirati provođenje odluke koja direktno utječe na cijenu određene dionice na tržištu, napravio bi točno ovu zamjenu dionica ZABA-R-A za LKPC-R-A prije izglasavanja dokapitalizacije. Da ne bi bilo previše sumnjivo u slučaju da se transakcije izvedu u istom danu, stavio bi vlasništvo nad dionicama ZABE pod založno pravo banke skrbnika što je u ovom slučaju Zagrebačka Banka i tako bi mogao unaprijed kupiti LKPC-R-A uz naknadnu prodaju ZABA-R-A. Kako sam kao povezana osoba Zagrebačke banke dužan objaviti broj dionica i datum kada su prodane, svoju novu transakciju LKPC-R-A na strani kupnje nisam dužan nikome objaviti pa se skrivam iza skrbničkog računa ZABE d.d. kako me netko ne bi vukao po medijima zbog pozadine ovih transakcija. Daljnji dio dionica dokupljujem još 04.01.2008. ili koji dan kasnije, ostatak love čuvam za kupnju u dokapitalizaciji po koeficijentu 3.6! Sve je legalno, investicija se u kratkom roku udvostručava i naš Franjo Luković postaje vlasnik minimalno 10.000 komada Luke Ploče(cca 2% temeljnog kapitala nakon dokapa). HAPPY END

heheh….svaka cast za ovo sta si se sjetio….moguce….[wink]

DOKUP!

nego, sto se tice stavljanja u slobodnu poziciju dionice da se sudjeluje u dokapu….pricao sam sa covjekom koji radi u banci i koji je glavni u toj banci za kredite….rekao mi je da gdje god dionica bila, dali bila ona pod skrbnickim racunom ili ne, u trenutku kada se eventualno izglasa dokap, iz sda kontaktiraju banku (o bilokoj banci da je rijec) te onda banka sama kontaktira dionicare doticne dionice…kaze da bi bilo krajnje neprofesionalno da banka to ne napravi….naveo mi je i primjer ULPL gdje su oni imali te dionice pod marginima, kada je doslo do dokapa, dobili su poziv od sda te su onda obavjestili dionicare…..jer iako dionice jesu pod skrbnickim racunom te dionice glase na vlasnika dionice a ne na banku…..
eto toliko o tome, prije par dana nas je to mucilo, to mi je bio rekao i jedan kolega ovdje sa foruma koji je vec sudjelovao u dokapu…..jos mi rekao i taj iz banke…..

Taj tvoj čovjek iz banke nije skroz u pravu. Svi oni koji su kupili ili će to učiniti putem PBZ Investora trebaju prebaciti dionice na slobodnu poziciju u SDA do roka T+3 prjie održavnja skupštine(ako Hanfa potvrdi taj datum). Vjeruj mi da je to tako jer da sam ovo znao prije dokapitalizacije ULPL sad bi imao nešto njihovih dionica po nominali. PBZ Investor je jedini skrbnički račun za koga ne vrijedi pravilo da banka kontaktira dioničare jer to nažalost piše i u ugovoru(razlog premala naknada da bi banka imala korist od takvih računa). Ovo vam navodim da vam se ne desi isti problem koji sam ja nažalost doživio i ostao bez dodatnih dionica. Za ostale skrbničke račune banaka ovo nije potrebno raditi a kao još jedan dokaz provjerite svoje račune kod SDA pa ćete vidjeti da svi oni koji su kupili bilo koje dionice preko PBZ Investora iste nemaju u evidenciji dok ne zatraže od Investora prebacivanje na slob.poziciju.

Hmmm…. teorija zavjere? Me likes. [thumbsup]
Zvuči vrlo moguće. Dokupiti ili ne, pitanje je sad? [smiley]

Dobra veče, cijenjeni puče…[smiley]

Već neko vrijeme pratim vaše diskusije i pokušavam shvatiti ova događanja oko dokapitalizacije LKCP.
Zelen sam da zeleniji teško mogu biti u svijetu dionica, ali čitam,(ne samo forume), pratim, učim…pokušavam shvatiti…
Zato molim da netko bude ljubazan i ukratko mi objasni slijedeće:
Dokapitalizacijom se vlasnicima dionica omogućuje da na osnovu broja dionica koje posjeduju, kupe po nominalnoj cijeni, (400kn po dionici), određeni broj dionica iz nove emisije dionica. Tako d.d. prikuplja sviježi kapital. OK?
E sad pretpostavimo. Neka se u dokap. uđe uz cijenu od 6500kn. Neka se teoretski na svaku dionicu dobije još jedna po 400kn. Dakle, te dvije dionice imaju u tom trenutku vrijednost 6500+400=6900kn.
Pročitao sam u više navrata da će nakon dokap. cijena prvih dionica pasti. Pretpostavimo na 4000kn. Prema tome nakon dokap. vrijednost one dvije dionice više nije 6900kn nego 4000+400=4400kn!? Ali to je manje nego i ona jedna jedina dionica od prije dokap. (6500kn iz ove pretpostavke). Dakle minus od 2500kn!!
E pa gdje je onda ta tako dobra zarada na dokapitalizaciji. Pretpostavljam da ja tu nešto gadno nisam razumio?? Jer kad mi se svi oko mene čine ludi, onda osnovano posumnjam da sam ustvari lud ja!
Ili svi vjerujete da će kroz neko vrijeme vrijednost dionica opet debelo narasti pa će vas odvesti u plus? Dakle ključ je u vremenu, naravno i u perspektivi i vrijednosti luke?
Hoće li se nova emisija dionica listati posebno na burzi ili će se nekakvom matematikom cijene novih i starih dionica utopiti u jednu jedinstvenu?
Ako se netko i valja od smijeha, drago mi je da sam mu malo popravio večer, ali bi mi bilo također drago da netko napiše koju riječ objašnjenja.
Unaprijed hvala na utrošenom vremenu, razumjevanju, ljubaznosti i objašnjenju.[smiley]

Mali Buda

Krivo računaš!
Prelistaj 15ak str. unatrag pa će ti biti jasnije
Za početak evo ti prijedlozi za skupštinu 25.01:
I. PRIJEDLOZI ODLUKA
Na temelju članka 280. stavka 3. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava i Nadzorni odbor Društva predlažu da Izvanredna glavna skupština donese sljedeće odluke:
Ad 2. Donosi se
ODLUKAo povećanju temeljnog kapitala i izdavanju dionica društva Luka Ploče d.d., Ploče, privatnom ponudom
Članak 1.
Temeljni kapital Društva upisan u sudski re¬gistar iznosi 89.045.600,00 kuna, a podijeljen je na 222.614 redovne dionice na ime, poje¬dinačne nominalne vrijednosti od 400,00 ku¬na po dionici. Temeljni kapital je u cijelosti uplaćen.
Članak 2.
Temeljni kapital Društva povećava se s iznosa od 89.045.600,00 kuna za iznos od 125.000.000,00kuna na iznos od 214.045.600,00 kuna.
Iznos povećanja temeljnog kapitala od125.000.000,00 kuna predstavlja 58,39% ukup¬noga uvećanog temeljnog kapitala Društva.
Članak 3.
Temeljni kapital povećava se ulozima u novcu u iznosu od 125.000.000,00 kuna i to izdavanjem 312.500 novih redovnih dionica na ime, serije A, pojedinačne nominalne vrijednosti od 400,00 kuna. Dionice se izdaju nominalno, za iznos od 400,00 kuna po dionici.
Članak 4.
Nove dionice iz članka 3. ove Odluke izdaju se privatnim izdanjem koje će se izvršiti upisom i uplatom u novcu isključivo od strane postojećih dioničara izdavatelja upisanih u depozitoriju Središnje depozitarne agencije d.d., Zagreb na dan donošenja ove Odluke razmjerno njihovom sudjelovanju u temeljnom kapitalu Društva.
Članak 5.
Pozivaju se postojeći dioničari da upišu312.500 redovnih dionica koje glase na ime, unutar 30 dana od konačnosti Rješenja o odobrenju prospekta od strane HANFA-e, te da u istom roku uplate u novcu, i to 400,00 kuna po dionici. Upis dionica obavlja se potpisom Izjave o upisu dionica (upis¬nice).
Članak 6.
Nove dionice serije A izdaju se u nematerijaliziranom obliku, u obliku elektroničkog zapisa u kompjutorskom sustavu Središnje depozitarne agencije, s oznakom LKPC-R-A.
Svaka dionica daje pravo na jedan glas u Glav¬noj skupštini Društva. Dionice glase na ime i daju dioničarima sva prava utvrđena Zakonom i Statutom Društva od upisa povećanja temeljnog kapitala u sudski registar. Dionice izdane na temelju ove odluke daju imateljima pravo na dividendu razmjerno vremenu koje je proteklo od uplate dionica.
Članak 7.
Upis dionica vršit će se u dva kruga.
U prvom krugu svaki dioničar ima pravo upi¬sati onaj dio novih dionica koji odgovara njegovu udjelu u dotadašnjem temeljnom kapitalu Izdavatelja, pri čemu svaki dioničar u upisnici mora naznačiti želi li sudjelovati u drugom krugu, ukoliko nakon prvog kruga preostane dionica koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu.
Ovo pravo može se ostvariti u roku od 14 dana od donošenja ove odluke.
U drugom krugu imaju pravo sudjelovati sa¬mo oni dioničari koji su u prvom krugu u upisnici naznačili da žele sudjelovati i u drugom krugu.
Preduvjet za upis dionica u drugom krugu je iskorištenje u cijelosti prava prvenstva upisa dionica u prvom krugu.
U drugom krugu će se na dioničare koji su za to iskazali interes u prvom krugu, izravno ras¬porediti preostale dionice koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu i to razmjerno me¬đusobnim omjerima kojima ti dioničari sudjeluju u dotadašnjem temeljnom kapitalu Izdavatelja, uvećanom za broj upisanih dionica u prvom krugu.
Dionice koje se izdaju ovom odlukom uplaćuju se u roku od 30 dana, računajući od konač¬no¬sti rješenja Hrvatske agencije za nadzor fi¬nancijskih usluga o odobrenju prospekta o izdavanju dionica privatnom ponudom.
Izdavanje redovnih dionica iz članka 3. ove odluke smatrat će se uspjelim ako pozvani ulagatelji upišu i uplate 90% predmetnog izdanja dionica, u roku utvrđenom u članku 5. ove Odluke.

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Joj.. Ak je cijena na trzistu nakon dokapa 4000, onda tvoje dvije vrijede 4000+4000, a ne 4000+400, a ti si ih kupio za 6500+400. Eto odkud zarada.

New Report

Close