Da, al ne čemu će ostvariti rast poslovanja? Očito su dolare prebacili u kune (ako jesu) sto i nije bio los potez i sad sto? Imaju rast prihoda, al profitabilnosti nema. Slično je to ko i LKRI. S tim da je LKPC ograničena na BiH trgovinu. Južnije imaš Bar. Za dio rasutih tereta koristi se i Šibenik, ali iz Hrvatske. Ja ne vidim koji je to pravac kojim će se LKPC probiti u Srednju Europu. LKPC nema geografski položaj ni značaj koji imaju sjevernije luke.
Ona ima svoju vrijednost, al sa šapom PPD-a na sebi to je po mojem sudu još uvijek mrtav kapital. Oni gledaju svoj interes j poslovanje. Vidimo sto rade na Pevecu, bez obzira na prisutnost mirovinaca. Ja ne vidim sto se tu značajno dogadja sto bi potaknulo rast profitabilnosti u srednjem roku. Ti vidiš?
I prošlo je već vise od 6 godina od tog dokapa i sve te investicije nisu stavljene u funkciju. Čak je bilo ideja da se preuzme neki brodar jer je CEO bivši kapetan nekakve plovidbe. Meni to sugerira da su tamo u off-modu i da im se nikud ne zuri. Obzirom na orijentiranost luke na BiH možda su u pravu, ali sve to ide jako sporo i kod mene budi sumnje u potencijal tih investicija. Ionako je infrastruktura bila losa i trebalo ju je osuvremeniti. S druge strane PPD razvija svoj biznis al očito ni on ne ide očekivanom dinamikom. A i Plocani su odbacili termoelektranu prije dvije godine i to očito nije bas sjelo dobro upravi Luke. Uglavnom, nešto se radi, al rezultati su još daleko od bilo kakvog značajnijeg rasta.
Ploče ne vrijede vise od jedne godišnje prodaje. Al da imaju rast i k tome rast profitabilnosti lako bi vrijedile i x2 na ovu cijenu. Kao primjer navodim poznati nam Koper koji ima neto prihode lani od 200 milijuna eura, al ima stalan snažan rast i prihoda i profitabilnosti i to drajva cijenu dionice pa je firma nedavno dosegnula kapitalizaciju od 450 milijuna eura.
U nas su luke vječiti potencijal koji je propustio možda i zadnju šansu za priključkom Europi. U tom smislu, to su lokalne luke bez većeg medjunarodnog značaja.
..
Ploče ne vrijede vise od jedne godišnje prodaje. Al da imaju rast i k tome rast profitabilnosti lako bi vrijedile i x2 na ovu cijenu.
Ovako pišu fond analitičari kad daju preporuku pa se sidre za trenutnu cijenu.
Samo da se uzme u obzir trenutna financijska imovina već imaš x2
Koper je priča za sebe i to opravdava tako “visoki” Mcap. Isto to ne znači da trenutni Mcap LKPC odražava trenutnu vrijednost kompanije s izvjesnim pozitivnim trendom.
Ovaj dio baš ne razumijem?! Nekakva utakmica je već gotova? Tko je jamio jamio je, ili nešto treće?!
..
Ploče ne vrijede vise od jedne godišnje prodaje. Al da imaju rast i k tome rast profitabilnosti lako bi vrijedile i x2 na ovu cijenu.
Ovako pišu fond analitičari kad daju preporuku pa se sidre za trenutnu cijenu.
Samo da se uzme u obzir trenutna financijska imovina već imaš x2
Koper je priča za sebe i to opravdava tako "visoki" Mcap. Isto to ne znači da trenutni Mcap LKPC odražava trenutnu vrijednost kompanije s izvjesnim pozitivnim trendom.
Ovaj dio baš ne razumijem?! Nekakva utakmica je već gotova? Tko je jamio jamio je, ili nešto treće?!
[/quote]
Nije utakmica gotova al očito u Pločama vise ili ne znaju ili ne mogu zaraditi novce? Čeka se već 6 godina da se potencijal ostvari, a to nikako da se dogodi. Novac na računu je još od dokapa jer naravno uspješni i poduzetni Plocani ga nisu uspjeli u 6 godina investirati, a i prodali su dio imovine uključujući “trgovinu”.
LKPC je radila mnogo bolje do 2008. godina nakon čega dolazi oštar pad, pa 2011. ide dokap. Sad radi samo za upravu i ekipu iznutra. Dioničari čekaju ostvarenje vječitog potencijala. Bit će to valjda jednom… prije penzije nadam se.
Fair enough za sve rečeno. Uz opasku da je nakon 2008-e zbog recesije svuda popucalo uključujući i Koper
Fair enough za sve rečeno. Uz opasku da je nakon 2008-e zbog recesije svuda popucalo uključujući i Koper
Je, al se i vratilo. Kod nas još nije.
Prouči malo tablice pa ćeš vidjeti koliko se zanemarivo malo tereta prekrcava u Hrvatskoj u odnosu na druge članice EU i kako ni Koper ne spada u dvadeset najvećih luka ni po prekrcanom teretu ni po kontejnerskom prometu. Koper ima snažan rast i lovi priključak u EU.
Hrvatske luke, bez nove željezničke i prometne infrastrukture jednostavno nemaju nikakve šanse.
Ja u kupe ti u špade. Ideja nije da se dokaže da je LKPC usporediva sa svojom sadašnjom veličinom i prometom s lukom Koper ili drugim većim europskim lukama, već da je tržišna kapitalizacija obzirom na bilancu besramno niska. Da je ruše fondovi tako što u sitno isisavaju od radnika koji su je kupovali povlašteno prije nekih 5 godina po 400kn i sad misle da su u nekom plusu.
Ima dosta dionica kojima je tržišna kapitalizacija besramno niska. Al to ti nije slučajno. Da je prosječno ili natprosječno profitabilna, dionica odnosno njezina cijena ne bi bila kako ti kažeš besramno niska. Mislim da ti priča o rušenju od strane fondova ne drži vodu. Kad se okolnosti promjene, vjerojatno će se promijeniti i smjer kretanja cijene. Postoje neke dionice gdje sam osobno primijetio da ljudi ne razumiju gdje je vrijednost i kolika je, pa ako želiš na neki način popularizirati ovo ulaganje, onda za početak ljudima objasni u čemu je ta podcijenjenost i kolika je?
Ne znam ništa o tvojim idejama, al gornja izjava bez konkretne metrike i nekakvih suvislih očekivanja glede budućih kretanja poslovanja neće puno pomoći ovoj raspravi.
Metrika su upravo brojke iz bilance koje sam ranije spomenuo tako da ne razumijem koji ti dio nije jasan.
Kad me već potežeš za jezik, meni je osnovna ideja bila da ukažem na nesrazmjer, a ti eto iznesi koji od dva fonda koji su ovdje svježe izvodili manevre zastupaš.
LP trgovina nikad nije generirala dobit. Dobit je bila posljedica love od dokapa koja je stajala problema u dolarima, a dolaru je vrijednost rasla.
Ta lova sad se koristi za opremu za rasute terete. To je ulaganje direktno od LKPC.
PPD ulaže s Poljacima u terminale za tekuće terete, LKPC od toga ima koristi jer daju radnu snagu.
Da PPD nije uletio, LKPC bi izgubila koncesiju. Sve to jasno piše još u prospektu dokapa.
U Ploče se ulažu milijarde, gradi se i taj famozni VC koridor, sve je to velika lova, ali na poslovanju LKPC to se ne vidi.
E sad, zašto toliko firmi ulažu u Ploče? Valjda vide neku perspektivu. A možda I LKPC jednog dana od toga profitira. Nije sad baš ni da LKRI geca u zaradi.
Ove godine dolar je prema kuni oslabio 15 posto. Ako je to jedini izvor dobiti onda nije dobro.
Metrika su upravo brojke iz bilance koje sam ranije spomenuo tako da ne razumijem koji ti dio nije jasan.
Kad me već potežeš za jezik, meni je osnovna ideja bila da ukažem na nesrazmjer, a ti eto iznesi koji od dva fonda koji su ovdje svježe izvodili manevre zastupaš.
Ne zastupam nikoga nego ne pušim te bezvezne spike o rušenju cijene. Ako je tko kriv, to su onda uprava i NO, a ne fondovi. Oni vode firmu, navodno.
A ne misliš da su krivi i ovi iz PPD-a koji su lockirali cijelu priču i učinili je totalno neinteresantnom. Oni razvijaju svoj biznis u Luci, sama LKPC njima je očito sporedna. Inače, ti iz PPD-a su ti i u PVCM, samo se skrivaju iza Dicentre i nekih drugih društava. Tako da… don’t shoot the messeneger. Ja ti čak i imam nekoliko dionica LKPC, no nakon malo “dublje” analize dalje me nije zanimala. Al možda sam ja potpuno u krivu, pa onda nemaš brige…. jel… bit će jednom valjda malo brige i za dioničare.