LKPC (Luka Ploče d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LKPC (Luka Ploče d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Što se tiče prebacivanja dionica s investora na slobodnu poziciju, možete, ako npr nemate printer u ovom trenutku kao što je to kod mene slučaj, možete napisati ručno zahtjev da vam prebace dionice (navesti točnu oznaku i količinu) i nakon toga faxirati na njihov broj, a to pronađete na stranici pbz.
Meni su odmah prebacili i već danas dobio obavijest od sda da sam vlasnik tih dionica.

Netko je napisao da možda i nisam u pravu tj. da ih ne trebam prebacivati, e ja odgovaram da se s tim nije za zajeb…. jer je velika lova u igri.
Možda stvarno i nije potrebno , nemam pojma, međutim u ovom slučaju ne želim ni najmanje riskirati. Kad dobijete od sda da ste vlasnik dionica tek tada ste sigurni da to stvarno i jeste.
Mislim da ovi u PBZ izdaju po potrebi nekakve potvrde o vlasništvu, međutim to su nepotrebne komplikacije, osim toga ako zakasnite 1 dan gotovo prošao vlak.

Ako ste na PBZ investoru, morate prebacit dionice na svoj racun na SDA. PBZ investor vodi dionice klijenata na svom skrbnickom racunu, pa izdavatelj ne zna za pravog vlasnika. Znaci, formalna vlasnik dionica niste vi, nego PBZ banka. Kod drugih brokerskih kuca je drukcija politika. Najbolje da svatko kontaktira svog brokera u svezi toga, da nebi bilo… Inace postoje tu dvije stvari: vlasnistvo u SDA i pozicija. Slobodna pozicija je ona u kojoj nema registrirane brokerske kuce koja moze raspolagat dionicam. Na slobodnu poziciju se u principu treba stavljat samo u slucaju prihvacanja ponude za preuzimanje (da u medjuvremenu ne bi prodali dionice). Jos jednom, tko nije siguran, moze postavit upit svom brokeru. To mu je posao.

nije bas da u ovoj situaciji mogu vjerovati mojim brokerima……nisu mi bas pouzdani…..odnosno ne zelim riskirati sto god oni rekli……zvat SDA i stavit na slobodnu poziciju i rijesena stvar…..

DOKUP!

nije bas da u ovoj situaciji mogu vjerovati mojim brokerima……nisu mi bas pouzdani…..odnosno ne zelim riskirati sto god oni rekli……zvat SDA i stavit na slobodnu poziciju i rijesena stvar…..

Better safe then sorry… I to je ok taktika.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Zašto ne vjerovati svom brokeru? Pa ne može on sa našim dionicama ništa bez našeg odobrenja,zar ne? [shocked] Nisam još “sudjelovao u dokapitalizaciji” pa mi to nije jasno… Ako se npr. na 10 komada dobije 4 komada (onih 1,4 kako je prije navedeno) ,da li postoji kakva zabrana prodaje ili nešto slično s tim dionicama,kao na IPOu? [shocked][shocked][shocked]

Sjećaš li se sjaja u travi i mirisa u cvijeću,sve što je bilo,prošlo je,vratit se neću.

ODOBREN KREDIT ZA KORIDOR Vc

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 180 milijuna eura za gradnju auto-ceste na koridoru Vc kroz Bosnu i Hercegovinu a očekuje se kako bi isti toliki iznos uskoro mogla odobriti i Europska investicijska banka (EIB), potvrdio je ministar prometa i komunikacije Federacije BiH Nail Šećkanović.

Riječ je o spoju pravca između Sarajeva i Zenice u dužini od 15,2 km i o dionici koja polazi južno od Mostara i ide do granice s Hrvatskom. Šećkanović je pojasnio kako će 120 milijuna eura biti utrošeno za gradnju na pravcu Sarajevo-Zenica a ostatak na dionicu između Mostara i državne granice s Hrvatskom. (H)

Zašto ne vjerovati svom brokeru? Pa ne može on sa našim dionicama ništa bez našeg odobrenja,zar ne? [shocked] Nisam još “sudjelovao u dokapitalizaciji” pa mi to nije jasno… Ako se npr. na 10 komada dobije 4 komada (onih 1,4 kako je prije navedeno) ,da li postoji kakva zabrana prodaje ili nešto slično s tim dionicama,kao na IPOu? [shocked][shocked][shocked]

Na 10 dionica se ne dobiju 4 nove već 14 po ovom modelu, a možda i još 22…
Dakle imaš 10 dionica, dokapitaliziraš i imaš ukupno 24 dionice, a možda i 46 ako bude drugogo kruga bez države…[pray]

Slobodna pozicija je ona u kojoj nema registrirane brokerske kuce koja moze raspolagat dionicam. Na slobodnu poziciju se u principu treba stavljat samo u slucaju prihvacanja ponude za preuzimanje (da u medjuvremenu ne bi prodali dionice).

Brkaš vrstu pozicije s registracijom. Slobodna pozicija je neopterećena, slobodna za trgovanje i bilo kakvu drugu vrstu preknjižbe. Ako su dionice pod nekom vrstom tereta ili slično, mijenja se vrsta pozicije. Slobodna pozicija može biti registrirana (s brokerom, skrbnikom isl.) ili neregistrirana. Za ovu potonju se veli da je registrirana sa izdavateljem.

Na investoru je pozicija i dalje slobodna, ali je registrirana sa PBZ skrbnikom i pod oznaku računa stoji PBZ skrbnički. Deregistracija sa skrbničkog je potrebna jer bi defakto PBZ investor mogao biti nositelj dokapitalizacije. Nadam se da su sad stvari malo jasnije…

1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 98.780 44,37 Osnovni račun
2. HZMO 37.493 16,84 Zast. račun
3. PBZ D.D. 8.769 3,94 Skrb. račun -60
4. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 8.479 3,81 Skrb. račun +39
5. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 3.070 1,38 Skrb. račun
6. HPB D.D. 2.611 1,17 Skrb. račun
7. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 2.142 0,96 Skrb. račun -253
8. PBZ D.D./NOVA LJUBLJANSKA BANKA 1.805 0,81 Skrb. račun
9. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. 1.522 0,68 Skrb. račun
10. PBZ D.D./ILIRIKA JUGOISTOČNA EUROPA 1.379 0,62 Skrb. račun
Ukupno: 74,59

DOKUP!

Da bi sudjelovao u dokapitalizaciji Luke Ploče trebam li svoje dionice LKPC-R-A preregistrirati na svoj račun invastitora kod SDA ?

Poštovani,

zahvaljujemo Vam na povjerenju koje nam kao klijent ukazujete.

U nastavku je odgovor na Vaše pitanje.

Ovisno o tipu korporativne akcije drugačije se postupa, tj. obzirom da se Banka ograničila na pružanje “ograničene” skrbničke usluge, Banka će provoditi samo mandatorne korporativne akcije bez ikakve dodatne naknade. Sve one korporativne akcije u kojima postoji mogućnost odabira, klijent će samostalno provoditi na način da odregistrira dionice.

Konkretno, u slučaju preuzimanja/dokapitalizacije/skupštine društava – za sudjelovanje u korporativnoj akciji potrebno je dostaviti zahtjev za odregistraciju pozicije (s PBZ Investora na vlasničku poziciju) te dalje samostalno postupati po istoj (neovisno o Banci).

Zahtjev za odregistracijom dionica s PBZInvestora možete naći u priloženoj Uputi za registraciju vrijednosnih papira.

U slučaju mogućih nejasnoća, molimo Vas da nas ponovo kontaktirate, putem e-maila ili telefonski na broj našeg info telefona 0800-365-365, svakim danom od 07:30 do 21:00 sati, te ćemo Vam rado pružiti dodatne informacije.

U nadi daljnje uspješne suradnje, srdačno Vas pozdravljamo.

S poštovanjem

PBZ

Da ne bi svojim prethodnim postom zbunio nekog od kolega koji imaju dionice, slažem se da svi koji imaju PBZ investora ipak moraju odregistrirati dionice kako bi dobili obavijest o dokapitalizaciji i mogućnost odluke da li žele sudjelovati u njoj ili ne.

Kako je prije prethodnog posta postavljeno pitanje o potrebi odregistracije dionica preko brokera, mislio sam da se radi o “običnoj” brokerskoj kući u kojem slučaju odregistracija nije potrebna(kod mog brokera je bar tako, za svaki slučaj neka svatko kontaktira još jednom svoga brokera). Naime, kod “obične” brokerske kuće vi ste kao investitor uvijek vidljivi u SDA na listi dioničara kao vlasnik dionice i prema tome dobivate direktno sve korporativne obavijesti i mogućnost vlastitog izbora i odluke u nekoj korporativnoj akciji (npr.da li želite dokapitalizirati novoizdane dionice na temelju vlastitog udjela u temeljnom kapitalu ili ne).

U PBZ investoru je totalno drukčiji princip, jer ste vi kao investitor ustvari skriveni iza ukupnog broja dionica dotične firme svih dioničara koji tu istu dionicu imaju registriranu za trgovanje s PBZ investorom. To drugim riječima znači da PBZ dobiva na sebe sve korporativne obavijesti kao osnovni investitor(dioničar) i to raspoređuje na podinvestitore, odnosno vas koji ste stvarni dioničari. Iz dopisa se vidi da PBZ nesmetano provodi sve akcije koje su jednostrane kao npr. podjele dividende, itd. jer se ove odluke ili obavijesti automatski provode. Međutim, kao što se vidi iz dopisa PBZ-a koji se nalazi u tekstu iznad, problem nastaje kada neka akcija podrazumijeva da investitor/dioničar mora odlučiti da li dodatno investira svoj kapital ili ne, jer u tom slučaju PBZ faktički postaje osoba koja treba donijeti odluku, a ne njen stvarni investitor. U istom tom slučaju kad bi PBZ dao svoju dozvolu za dokap a da nema prethodnu pismenu potvrdu klijenta za provođenje dokapitalizacije, PBZ bi moglao dobiti tužbu protiv postupanja u interesu klijenta.

Uglavnom, PBZ je sve to maksimalno zakomplicirao sa ovakvim načinom rada i prikazivanja vlasničke strukture, odnosno PBZ-a kao srbničkog računa u SDA, tako da oni dioničari koji posjeduju više dionica u svom portfelju ili su u nekom periodu u nemogućnosti pratiti što se događa na tržištu a rade s PBZ Investorom, mogu popušiti finu lovu.

Barbosa, svaka čast što si upozorio ostale kolege na ovaj problem i nekima uštedio veliki kapital! Pozdrav

Čitam malo ovo o vezi dokapitalizacije i nisam primjetio da netko upozorava na slijedeče:ako imate margin kredit podidnut na osnovu dionica LKPC ili za kupnju istih,onda su “pod hipotekom”i treba pravovremeno provjeriti dali je uopče moguče da se stave na slobodnu poziciju.[rolleyes]

"kad je kriza velika,glupom je to razočaranje do smrti ,a pametnom prilika još veća"

Čitam malo ovo o vezi dokapitalizacije i nisam primjetio da netko upozorava na slijedeče:ako imate margin kredit podidnut na osnovu dionica LKPC ili za kupnju istih,onda su “pod hipotekom”i treba pravovremeno provjeriti dali je uopče moguče da se stave na slobodnu poziciju.[rolleyes]

ako su pod hipotekom onda nisu u PBZ investoru, jer pbz još ne daje margine

&

koliko je meni jedan uvaženi kolega (koji je već sudjelovao u dokapu na drugim dionicama) prenio privatnom porukom na ovo pitanje koje nas muči…..odgovor je bio da se ne mora biti na slobodnoj poziciji, niti nema veze dali se se trguje pbz investorom….važno je biti u knjizi dioničara u SDA odnosno biti vlasnik dionica 3 dana prije dana “D” zbog T+3…..

DOKUP!

New Report

Close