Pravilnik o zakupu skladišta donesen je još 2009. kada je PSP bilo u vlasništvu Ine i tada je bio predviđen instrument prodaje nepovučenog plina koji se nije mijenjao. Ugovor o skladištenju plina tvrtka Prirodni plin sklopila je 2009. na pet godina, s rokom važenja do 1. travnja ove godine. Stoga su Ina i Prirodni plin odavno znali da njihove obveze prestaju 1. travnja 2014. i promjena regulative krajem zime nije trebala biti nikakvo iznenađenje. Tim više, mogli su se pripremiti i zakupiti maksimalni skladištni kapacitet, a ne tek mali dio i time otvoriti prostor konkurenciji. Pritom se misli na mađarski Met Energy Trade (MET) koji se nalazi u 40-postotnom vlasništvu Mola i Prvo plinarsko društvo (PPD) iza kojeg stoji Gazprom. Međutim, s obzirom da PPD ima kupce u Hrvatskoj, a MET nema, ostaje nejasno zašto MET ulazi bez kupaca u skladište i kome će plin prodati.
ovo je samo jedan od clanaka iz Lider novina od 18.04.2014 upisi PPD gazprom u trazilicu pa ce ti izaci cjeli niz clanaka nije razlog da jos malo odemo doli sutra ali Rusi su tu a oni vole biti gazde da im sa ne dese odnosi INA -Mol
PRVO PLINARSKO DRUŠTVO POSTALO NAJVEĆI DIONIČAR LUKA PLOČE D.D.
Za one koji ne znaju što to znači neka pogeldaju što se desilo s NIS-om (Naftna Industrija Srbije), nakon što su ga kupili Rusi….
Firma je iz gubitaša, prešla u perjanicu gospodarstva, te je trenutno najveći punjač proračuna u Srbiji….
Kolike su marže u tom biznisu kojim se bavi PPD?
Ako imaju prihod od milijarde godišnje, koliki je kreditni potencijal takvog biznisa?
Investicija u LKPC je vrijednosti oko 38 milijuna kuna, a terminal oko 200 mil. kuna. Koja bi banka kreditirala takve investicije uz takvu bilancu??? Pretpostavljam da marže u tom biznisu nisu visoke možda nekoliko postotaka, ili manje, što i nije krditini potencijal za investicije takvog obima.
daj ne pričaj gluposti,imam dionice niisa i dobro sam zaradio i još ga ne mislim prodavati,ali priča ide malo drugačije,domaći dečki su devastirali namjerno niis i spustili cijenu da rusi kupe što jeftinije a da ostane razlika za proviziju,plus su raji podijelili dionice niisa na burzi i sad su malo pomalo skupili velike pakete po nikakvim cijenama.
a normalno da će rusi sad kad je njihovo urediti firmu i prikazati realno poslovanje,plus toliko su nafte iskoplai u vojvodini da su već vratili kupovnu cijenu koju su platili srbiji.
a zamislite, [emo_smijeh]i gazprom je državna firma?! kako se to uklapa u namjeru da se privatiziraju domaće firme.hrvatska država proda svoju firmu ruskoj državnoj firmi i onda to zovemo provatizacija
Za one koji ne znaju što to znači neka pogeldaju što se desilo s NIS-om (Naftna Industrija Srbije), nakon što su ga kupili Rusi….
Firma je iz gubitaša, prešla u perjanicu gospodarstva, te je trenutno najveći punjač proračuna u Srbiji….
daj ne pričaj gluposti,imam dionice niisa i dobro sam zaradio i još ga ne mislim prodavati,ali priča ide malo drugačije,domaći dečki su devastirali namjerno niis i spustili cijenu da rusi kupe što jeftinije a da ostane razlika za proviziju,plus su raji podijelili dionice niisa na burzi i sad su malo pomalo skupili velike pakete po nikakvim cijenama.
a normalno da će rusi sad kad je njihovo urediti firmu i prikazati realno poslovanje,plus toliko su nafte iskoplai u vojvodini da su već vratili kupovnu cijenu koju su platili srbiji.
a zamislite, [emo_smijeh]i gazprom je državna firma?! kako se to uklapa u namjeru da se privatiziraju domaće firme.hrvatska država proda svoju firmu ruskoj državnoj firmi i onda to zovemo provatizacija
[/quote]
…a LKPC nisu dobili za džabe ???
…inače, nis mi je trenutno najjača pozicija, no to je druga tema….
haha evo i danas sam dobio ponudu da otkupim radničke dionice….ljudi su uzimali dionice na kredit i sad im je voda do grla. ovaj rast na burzi će potpuno “očistiti” radnike od dionica jer sad su u poziciji da izlaze sa laganim plusem. ako cijena pređe 800 kuna radnici će držati i manje od 5% koliko sam prije predviđao nakon isteka lock up-a.
ako imaš niis onda znamo o čemu pričamo. nesumnjivo je da će lkpc postati bolja tvrtka nego što je bila dok ju je drava kontrolirala,to je svakome jasno tko vidi situaciju u našoj državi
realno lkpc vrijedi preko 1400kn po kojoj cijeni je trebao ići ipo ali onda su lobiranjem i spletkama,kosorice,škegre i još nekih aktera spustili cijenu minimalno koliko su mogli. mogla bi kosorica malo reći o svojim vezama sa škegrom ,ali šta nakon svega reći kad kmeri to isto prodaju po 600 na kraju.
[/quote]
…a LKPC nisu dobili za džabe ???
…inače, nis mi je trenutno najjača pozicija, no to je druga tema….
[/quote]
kolege,
ako netko zna, molim da objavi, tko je kupac 5% dionica Luke Ploče iz javne ponude putem ZSE. Nikako nije zanemariva vijest.
Hvala