Zanima me ulaz u ovu dionicu –
moze li netko jasno i argumentirano napisati zasto uci po 600 Kn… OK burzovna cijena je relativna stvar no prava istina je da u nas previse ljudi ulazi u dionice tipa ATPL je super firma i po 900 , 600 500, sutra 100 je jeftina … mislim da kliker ulazem/dobivam triba više dobiti na važnosti.
firma ima 667 kn po dionici samo casha na računu.
duga skoro da i nema, zato ne stoji usporedba sa ATPL koja samo na "hladni pogon" servisiranja duga mora zaraditi puno više da bi bila na nuli.
po cijeni od 600kn za dionicu na burzi dobijate 667kn casha na računu i ostatk BV od 300kn u materijalnoj imovini, (BV je 970kn) kao i cijeli cijeli biznis džabe!
kolega,
ma naprotiv, baš hoće, sve vrvi od banaka, mirovinskih i investicijskih fondova.
Ali zašto platiti više kad mogu platiti manje.
i zašto je nitko nece?
jel gledaš pawn na history chanellu. pa kada ćelavi kaže…i wont to buy, but only if i get it for right price…and than i can easily double or triple my profit. ozbiljni ne kupuju za 10% zarade.
i zašto je nitko nece?
Je li to ti i Historicar pišete jer vam je dosadno pa se malo zezate ili stvarno ne znate razlog’
Ako je ovo drugo onda trebate znati da je novac na računu unaprijed potrošen u investiciju koja će vjerovatno početi donosti dobit nakon dugo vremena jer su primarna tržišta kojima je namijenjena u izuzetno teškim problemima koji prijete još da se i pogoršaju. Prema tome luka Ploče nema ništa. U ovim teškim vremenima toliko novca na računu i poslovanje bez gubitka čine se dobitna kombinacija ali je stvarnost takva da je posla jako malo, da su u luci Ploče počeli bolni rezovi, da su marende koje su počinjale ujutro i završavale kad bi se išlo kući strogo ograničene, da se iz luke može izaći samo uz pomoć izlaznice, nema više dolaska na posao tri sata nakon početka i odlaska četiri sata prije kraja radnog vremena, zbrajaju se otkucani sati i upire prstom da su za manje od pola radnog vremena provedenog na poslu dobivene pune plaće…
Luka Ploče po svemu što vidim i što sam iznio u skorašnje vrijeme neka nikakve perspektive i smatram da se to ogleda na cijeni njezine dionice, apošto ni špekulanti nisu ludi promet i cijena ostaju ovakvi kakvi su s tim da cijena vjerovatno ide još niže.
pa ako se čovjek napucava Vupik i Korf što ima loše u tome da se proba odigrati sa strujom?
ne kazem da lkpc losa prilika
Apsolutno ništa lošega nema no vjerojatno je situacija takva da je jučer LKPC prodao po 600, a kupio Vupik po 103 ili 104 kn. Ne kažem da Vupik neće rasti ali trenutno je u minusu 4, s provizijama najmanje 5%:)
jel gledaš pawn na history chanellu. pa kada ćelavi kaže…i wont to buy, but only if i get it for right price…and than i can easily double or triple my profit. ozbiljni ne kupuju za 10% zarade.
[/quote]
istina evo ako netko mora prodati ja rado stavim 250kom na 550,00 [smiley]
Zanima me ulaz u ovu dionicu –
moze li netko jasno i argumentirano napisati zasto uci po 600 Kn… OK burzovna cijena je relativna stvar no prava istina je da u nas previse ljudi ulazi u dionice tipa ATPL je super firma i po 900 , 600 500, sutra 100 je jeftina … mislim da kliker ulazem/dobivam triba više dobiti na važnosti.
Mislim da vam nitko ne može napisati zašto ući ali vas može uputiti da proučite fundamentalne pokazatelje i donesete odluku i iza nje stanete. Nema ništa preko noći, a besplatni savjeti koje ne razumijete se na kraju ispostave kao najskuplji savjeti.
Je li to ti i Historicar pišete jer vam je dosadno pa se malo zezate ili stvarno ne znate razlog’
Ako je ovo drugo onda trebate znati da je novac na računu unaprijed potrošen u investiciju koja će vjerovatno početi donosti dobit nakon dugo vremena jer su primarna tržišta kojima je namijenjena u izuzetno teškim problemima koji prijete još da se i pogoršaju. Prema tome luka Ploče nema ništa. U ovim teškim vremenima toliko novca na računu i poslovanje bez gubitka čine se dobitna kombinacija ali je stvarnost takva da je posla jako malo, da su u luci Ploče počeli bolni rezovi, da su marende koje su počinjale ujutro i završavale kad bi se išlo kući strogo ograničene, da se iz luke može izaći samo uz pomoć izlaznice, nema više dolaska na posao tri sata nakon početka i odlaska četiri sata prije kraja radnog vremena, zbrajaju se otkucani sati i upire prstom da su za manje od pola radnog vremena provedenog na poslu dobivene pune plaće…
Luka Ploče po svemu što vidim i što sam iznio u skorašnje vrijeme neka nikakve perspektive i smatram da se to ogleda na cijeni njezine dionice, apošto ni špekulanti nisu ludi promet i cijena ostaju ovakvi kakvi su s tim da cijena vjerovatno ide još niže.
Malo je hrabro reći da LKPC nema ništa jer će to ništa u sljedećih dvije godine dok se ne potroši samo od kamata donijeti cca 30 mil kn. I ja bih volio imati takvo ništa kod kuće:)
Na ovaj drugi dio posta gdje govorite o restrikcijama i kontroli poslovanja mogu jedino odgovoriti s "KONAČNO". Zamislite koliko bi još "ničega" imali da je tako bilo u prošlosti:) Ovom konstatacijom ni u kojem dijelu ne želim omalovažiti radnike i posao kojeg obavljaju, čak mi je na neki način i drago što su im poklonjene (ne baš poklonjene ali s obzirom na cijenu po kojoj su ih kupili nisam daleko od istine) dionice vlastitog poduzeća pa da im način rada u poduzeću bude i u funkciji očuvanja imovine.
Što se tiče perspektive, smatram da svako poduzeće koje ulaže jeftini novac (a ovaj prikupljen dokapitalizacijom, a ne kreditom je sigurno jeftin) u "core business" ima itekako perspektivu, a pritom mislim i na kratkoročnu, srednjeročnu, a pogotovo dugoročnu perspektivu.
Malo je hrabro reći da LKPC nema ništa jer će to ništa u sljedećih dvije godine dok se ne potroši samo od kamata donijeti cca 30 mil kn. I ja bih volio imati takvo ništa kod kuće:)
Na ovaj drugi dio posta gdje govorite o restrikcijama i kontroli poslovanja mogu jedino odgovoriti s "KONAČNO". Zamislite koliko bi još "ničega" imali da je tako bilo u prošlosti:) Ovom konstatacijom ni u kojem dijelu ne želim omalovažiti radnike i posao kojeg obavljaju, čak mi je na neki način i drago što su im poklonjene (ne baš poklonjene ali s obzirom na cijenu po kojoj su ih kupili nisam daleko od istine) dionice vlastitog poduzeća pa da im način rada u poduzeću bude i u funkciji očuvanja imovine.
Što se tiče perspektive, smatram da svako poduzeće koje ulaže jeftini novac (a ovaj prikupljen dokapitalizacijom, a ne kreditom je sigurno jeftin) u "core business" ima itekako perspektivu, a pritom mislim i na kratkoročnu, srednjeročnu, a pogotovo dugoročnu perspektivu.
Naravno. Možda sam se malo krivo izrazio. Već davno sam napisao da je ulaganje zalog za budućnost.
Obzirom da se u većini postova spominje cash kojeg se onda ukalkulira u pokazatelje i odjednom dionica ispada neopravdano jeftina jer, eto, pokazatelji govore drugačije s tim što sam napisao da luka Ploče nema ništa želio sam reći da su to sredstva prikupljena dokapitalizacijom s jasnim ciljem ulaganja u novu obalu, da su oročena na banci i čekaju dovršetak radova koje financitra država da bi se taj novac mogao upotrijebiti za kupovinu lučke opreme prema koncesionarskom ugovoru. Ono što mene brine je stanje na tržištima okruženja jer tu ne vidim traga napretku i kao takvom nikako ne mogu reći da i luka ima neku perspektivu s tim da se može dogoditi da uleti neki posao koji bi angažirao sve kapacitete i donio dobit ali s onim što vidim, čujem, čitam i na osnovu toga donosim zaključke teško da će u bližoj budućnosti biti išta od toga.
I naravno. Ne likujem ja zbog toga jer je luka Ploče hraniteljica i osnova grada, kada bi se ona zatvorila Ploče bi postao doslovno mrtav grad (iako ni sada nije baš nešto previše živ), otišla bi carina, policija, špediteri, željeznica… automatski time bi se smanjio broj medicinskog osoblja, broj trgovina, kafića (iako ih i sada ima previše 🙂 i svih popratnih službi koje direktno ili indirektno žive od novca koje stvara luka pa bi slobodno mogli otpilati solitere, pop svoju veličanstvenu u kamen obloženu crkvu, srednju i osnovnu školu prenijeti negdje drugdje… i ostali bi samo oni koji ne bi imali otići negdje drugdje.
Osvrt na radnu disciplinu. Ono što je bilo do sada je strava. Istina je da bi se posao napravio ali to je bilo nehumano lomljenje ljudi koji su radili marljivije od Alije Sirotanoviča samo da bi mogli prije otići pa su uvedene kartice ali se i to ubrzo zaobišlo. Vjerovatno bi to tako trajalo i dalje ali jednostavno nema novca, prihodi su sve manji i rukovodstvo luke se odlučilo na takve, za njih drastične poteze. Naravno da to nije sve pa su određena zanimanja dobila još posao koji trebaju raditi u slučaju da postoji potreba, a da njihovog posla trenutno nema jer se događa da luka u slučaju posla treba pozivati ljude dok neki sjede pa se sada pokušava to nivelirati da se spriječe takve oscilacije.
Zalihe novca na računu najbolji su razlog da nema straha od krize. Svako ulaganje u razvoj poslovanja je rizik. Na burzi odlučuje raspoloženje ulagača i maketing određene dionice. VPIK je na vijest o ulaganju u Luku Vukovar skočio 5%, a LKPC na vijesti o ulaganju u razvoj pada. Takvo se sagledavanje može promijeniti vrlo brzo.
Hmm, evo nakon dužeg vremena nejavljanja ( iako pokušavam sve redovito pratiti ) moj mali rezime prošloga – sadašnjosti – budućnosti – iskreno nemam pojma ; previše toga je u igri – više ne važe neke premise na koje se čovjek u prošlosti mogao osloniti . Buduću trasu nažalost zacrtava politika ne na lokalnoj razini ,nego na svjetskoj i tu mi jednostavno moramo sve to promatrati bez nekog većeg uticaj a na sva ta događanja. Naravno, biti će tu priče kako mi sve sami odlučujemo i nećemo popustiti ovome , ili onome , no na kraju ćemo ipak plesati onako kako veliki odluče .Nažalost u ovoj " pravnoj državi i vladavini prava – " nas male dioničare " ( u nekoj imaginarnoj zamisli čak smo i vlasnici firme u određenom postotku i imamo pravo odlučivanja – kod Gige u Plavnom ) je naša država prevarila višekratno sa najavljivanim dokapitalizacijama , kojima su se uvjeti mjenjali onako kako je njima odgovaralo , tako da smo ( većini je to poznato ) mi mali dioničari ustvari i najveće žrtve ove višegodišnje prijevare , jer smo jedino mi platili više nego što firma vrijedi i sada se konačno vidi koliko nam je vlast precijenila vrijednost dionice , istovremeno dajući upola veći popust radnicima koji su željeli kupiti dionice sa popustom ( neki i po dva puta – sve poznato ) —–Svejedno nikako ne želim biti zlonamjeran i očekivati da dionica potone čak i ispod radničkih kupnji; na ovim razinama će prodavati jedino oni kojima gori pod nogama ( naravno, špekulanti su uvijek u igri ) , a nama ostalima ostaje mogućnost zaborava na ovu dionicu nekoliko godina unaprijed , a onda možda i uspijemo kapitalizirati našu strpljvost :-)) !