malo dnevne štampe
http://www.aa.com.tr/ba/politika/70120–zarko-puhovski-za-aa-bih-mora-dobiti-luku-ploce
Zamislite kako bi konstruktivna rasprava bila da mi dioničari koji imamo interesa raspravljamo ovdje i otvoreno govorimo o dobrim ali i lošim stranama poslovanja poduzeća. Na kraju se sve ovo skupa svodi na dvije krajnosti od koje koristi nema nitko. Imam osjećaj da bi ljudi bili najsretniji kada bi ja ili bilo tko drugi tko ima dionice LKPC otvoreno blatio svoju investiciju?
cut
Ali sve te opasnosti treba staviti u kontekst cijene na burzi i imati na umu da je niska cijena najbolje osiguranje od rizika.
Obzirom da sam učesnik na više naših i stranih foruma mogu reći da je ovaj jedan od konzervativnijih jer post ide tek nakon odobrenja moderatora, da moderatori rade svoj posao i ne dopuštaju zaobiljaženja teme pa se nikako ne može govoriti o tome da je forum loš.
Ako vam je toliko stalo da se lijepo govori o investiciji u LKPC pokrenite svoj forum i filtrirajte do mile volje, a do tada možete staviti na Ignore listu one čiji postovi vam izazivaju frustracije i nemirne snove, a među koje svakako spadam i ja pa da vam saopćim da sam u posjedu LKPC i da o njoj, kao i poslovanju firme pišem na osnovu onog što vidim i čujem u samom gradu, a sve to uspoređujem s pokazateljima na regionalnom i globalnom nivou tako da se to niukom slučaju ne može nazvati blaćenjem investicije već prije svega promatranje trenutnog stanja s pozicije hladne glave bez emotivnih pritisaka kao kod vas nekoliko uspaničenih što vam investicija umjesto planirane dobiti generira gubitak koji je uz to podložan i inflatornim kretanjima, a nema kamate koja bi je barem djelomično amortizirala. Također nikada nisam decidirano napisao zaključke tipa "ide to dolje još dosta" ili slično ali vama je dovoljno napisati da smatram kako LKPC duži period neće s ovih pozicija na više, a šanse za niže postoji pa da počnete etiketirati onog ko je to napisao što samo pokazuje strah od stvarnosti i skrivanje glave u pijesak umjesto pogleda u budućnost.
Svakako se treba osvrnuti i na kraj tvoga posta i pripomenuti da "imati na umu da je niska cijena najbolje osiguranje od rizika." znači da je dionica u lošem položaju pogotovo ako je cijena u prošlosti bila osjetno veća i da znači da je netko nekome napunio kesu, a on sam ostao u debelom minusu.
Obzirom da sam učesnik na više naših i stranih foruma mogu reći da je ovaj jedan od konzervativnijih jer post ide tek nakon odobrenja moderatora, da moderatori rade svoj posao i ne dopuštaju zaobiljaženja teme pa se nikako ne može govoriti o tome da je forum loš.
Ako vam je toliko stalo da se lijepo govori o investiciji u LKPC pokrenite svoj forum i filtrirajte do mile volje, a do tada možete staviti na Ignore listu one čiji postovi vam izazivaju frustracije i nemirne snove, a među koje svakako spadam i ja pa da vam saopćim da sam u posjedu LKPC i da o njoj, kao i poslovanju firme pišem na osnovu onog što vidim i čujem u samom gradu, a sve to uspoređujem s pokazateljima na regionalnom i globalnom nivou tako da se to niukom slučaju ne može nazvati blaćenjem investicije već prije svega promatranje trenutnog stanja s pozicije hladne glave bez emotivnih pritisaka kao kod vas nekoliko uspaničenih što vam investicija umjesto planirane dobiti generira gubitak koji je uz to podložan i inflatornim kretanjima, a nema kamate koja bi je barem djelomično amortizirala. Također nikada nisam decidirano napisao zaključke tipa "ide to dolje još dosta" ili slično ali vama je dovoljno napisati da smatram kako LKPC duži period neće s ovih pozicija na više, a šanse za niže postoji pa da počnete etiketirati onog ko je to napisao što samo pokazuje strah od stvarnosti i skrivanje glave u pijesak umjesto pogleda u budućnost.
Svakako se treba osvrnuti i na kraj tvoga posta i pripomenuti da "imati na umu da je niska cijena najbolje osiguranje od rizika." znači da je dionica u lošem položaju pogotovo ako je cijena u prošlosti bila osjetno veća i da znači da je netko nekome napunio kesu, a on sam ostao u debelom minusu.
Potpuno promašeno i zaista se pitam u kojem dijelu svog posta odgovarate na moj koji citirate? Niti ja pišem da je forum loš, niti da bih nekog stavljao na ignore listu, a moram priznati da ovo s nemirnim snovima nisam niti hipotetski u stanju razumjeti. Ono što je problem ovog i ne samo ovog foruma su pojedinci koji pojma nemaju o onome što pišu, a k tome su još zlobni i zavidni. Neću se previše baviti time i obrazlagati (ako hoćete to možete prihvatiti kao konstataciju koja je takva, a ako nećete nema veze).
Vi ste moju konstataciju da je niska cijena najbolje osiguranje shvatili potpuno krivo. Niska cijena dionice ne sugerira nužno da je poduzeće u lošem položaju već može biti i odraz neefikasnog tržišta i manjka likvidnosti što je po mom mišljenju slučaj s LKPC. Ja nikad nisam napisao da cijena ne može kliznuti prema dolje ali sam rekao kako fundamentalno gledajući to nije baš vjerojatno. Uostalom pristali ste na malu okladu pa ćemo vidjeti kakva će cijena LKPC biti krajem godine.
Nisam vas nikada etiketirao, čak se sjećam da sam vas i pohvalio za pisanje. Mislim da pretjerujete s pesimizmom i crnilom ali to je vaše pravo i ja vas u tome sigurno neću ometati, ponekad ću vam replicirati i argumentima pokušati dokazati da ste izvukli krive zaključke. Zadnji put kada sam to pokušao napisali ste;
Ma mislimo mi dvoje dosta slično ali ne i dovoljno slično da bi popustili sa svojih stajališta pa predlažem da ovaj thread privedemo kraju i da se jedan drugom ljubazno smješkami i mašemo sa svojih prozora bez nepotrebnog vikanja.
I još jedna stvar… Priznajete da imate dionice LKPC (dakle tu ste u jednakoj situaciji kao i ja), a u nastavku rečenice kažete da ničime ne blatite svoju investiciju već je promatrate hladne glave i bez emotivnih pritisaka te insinuirate da sam ja uspaničen zato što mi investicija umjesto planirane dobiti generira gubitak. Ne znam na koji to način ja mogu biti uspaničen, a vi istovremeno potpuno suprotno hladne glave kada vam je u rečenici jedino mjerilo istoga posjedovanje dionica LKPC koje obojica zadovoljavamo?!
Vi ste moju konstataciju da je niska cijena najbolje osiguranje shvatili potpuno krivo. Niska cijena dionice ne sugerira nužno da je poduzeće u lošem položaju već može biti i odraz neefikasnog tržišta i manjka likvidnosti što je po mom mišljenju slučaj s LKPC.
Ništa ja nisam krivo shvatio. Dionica rekorder u padu vrijednosti na burzi i k tome bijedna likvidnost
znači da je poduzeće u lošem položaju.
I još jedna stvar… Priznajete da imate dionice LKPC (dakle tu ste u jednakoj situaciji kao i ja), a u nastavku rečenice kažete da ničime ne blatite svoju investiciju već je promatrate hladne glave i bez emotivnih pritisaka te insinuirate da sam ja uspaničen zato što mi investicija umjesto planirane dobiti generira gubitak. Ne znam na koji to način ja mogu biti uspaničen, a vi istovremeno potpuno suprotno hladne glave kada vam je u rečenici jedino mjerilo istoga posjedovanje dionica LKPC koje obojica zadovoljavamo?!
Nikada nisam napisao da nemam LKPC što se može provjeriti u povijesti postova.
Sama LKPC čini tek dio mog portfelja jer nisam nasjeo na napuhanu cijenu pa kupovao bez mjere,
dionicu sam kupovao zbog trgovanja koje je bilo uspješno, a dobar dio sam ih se riješio kad su
kola krenula niz brdo tako da mi je gubitak minoran ili nikakav dok se to po onome što pišete
kod vas ne može baš zaključiti.
Vi ste moju konstataciju da je niska cijena najbolje osiguranje shvatili potpuno krivo. Niska cijena dionice ne sugerira nužno da je poduzeće u lošem položaju već može biti i odraz neefikasnog tržišta i manjka likvidnosti što je po mom mišljenju slučaj s LKPC.
Ništa ja nisam krivo shvatio. Dionica rekorder u padu vrijednosti na burzi i k tome bijedna likvidnost
znači da je poduzeće u lošem položaju.
Ali kolega zaista ne znam odakle crpite tu neizmjernu energiju da pišete tako isključive stvari. To što je dionici pala vrijednost i što nema likvidnosti ne mora nužno biti pokazatelj da je poduzeće u lošem položaju. Ja ne znam kako da vam to objasnim kada imam osjećaj da ste jedostavno zatvorili i uši i oči. Imate jako puno primjera koji vam dokazuju suprotno. Eto, najnoviji vam je Maistra, cijena je uz nikakvu likvidnost bila pala na nikad manju vrijednost, a vrlo je izvjesno da će s trećim kvartalom imati nikad bolje poslovanje.
Nikada nisam napisao da nemam LKPC što se može provjeriti u povijesti postova.
Sama LKPC čini tek dio mog portfelja jer nisam nasjeo na napuhanu cijenu pa kupovao bez mjere,
dionicu sam kupovao zbog trgovanja koje je bilo uspješno, a dobar dio sam ih se riješio kad su
kola krenula niz brdo tako da mi je gubitak minoran ili nikakav dok se to po onome što pišete
kod vas ne može baš zaključiti.
[/quote]
Ovdje se branite kao da vas ja napadam zato što imate dionice LKPC. To što imate dionice LKPC stavlja nas u sličan položaj neovisno o tome tko ima koliki gubitak jer ukoliko cijena poraste raste i moj i vaš portfelj. Nije fer izvlačiti zaključak da sam ja uspaničen, a vi hladne glave kada vam je jedino mjerilo to da obojica imamo LKPC. Već sam u nekoliko navrata pisao ali još ću jednom ponoviti da ne bi mislili da nešto skrivam, meni je LKPC u portfelju 25%, do sada nisam prodao niti jednu dionicu već sam nadokupljivao neke druge i time smanjio udio LKPC. Prosječna cijena mi je 1069 kn i minus je za sada zaista veliki (40%). Ako do sada nisam paničario ne znam što bi se moralo dogoditi da počnem, to sigurno nije dodatni pad cijene dionice od 10 ili 20%.
Ovdje se branite kao da vas ja napadam zato što imate dionice LKPC. To što imate dionice LKPC stavlja nas u sličan položaj neovisno o tome tko ima koliki gubitak jer ukoliko cijena poraste raste i moj i vaš portfelj. Nije fer izvlačiti zaključak da sam ja uspaničen, a vi hladne glave kada vam je jedino mjerilo to da obojica imamo LKPC. Već sam u nekoliko navrata pisao ali još ću jednom ponoviti da ne bi mislili da nešto skrivam, meni je LKPC u portfelju 25%, do sada nisam prodao niti jednu dionicu već sam nadokupljivao neke druge i time smanjio udio LKPC. Prosječna cijena mi je 1069 kn i minus je za sada zaista veliki (40%). Ako do sada nisam paničario ne znam što bi se moralo dogoditi da počnem, to sigurno nije dodatni pad cijene dionice od 10 ili 20%.
Sorry care ako sam te nečim uvrijedio ali zbilja ne vrijeđam ljude bez debelog razloga, a ti mi ga svakako nisi dao.
LKPC je kod mene zastupljena u jako malom broju s tim da je razlika kupovne i sadašnje vrijednosti amortizirana trgovanjem dok su dnevne oscilacije bile par stotina kn pa se dalo izvući određenu dobit. Istina da nemam poseban hazarderski duh pa ih nisam kupio mnogo ali 20 dionica pomnoženo s 200 kn donosi sasvim pristojnu dobit pogotovo što sam to ponovio nekoliko puta mada je bilo trejdova kad je bilo samo 50kn razlike to se ipak pokazalo efikasnim i omogućilo da steknem određenu dobit. Kad je dionica počela značajnije padati bez oscilacija u meni se probudio ziheraški duh pa sam na papir stavio što sam uložio, što povratio i kad se ispostavilo da je dobitak veći od uloženog jednostavno sam ih prodao s tim da sam ostavio par komada. Iako su prodane ispod kupovne cijene suficit ostvaren u trgovanju omogućio mi je da stanje oko LKPC posmatram s pozitivne bilance bez šokova izazvanih dvoznamenkastim minusima.
Ne radujem se ja tuđoj nesreći i ne pokušavam stanje pokazati gorim nego što jeste ali pogledaj fotografiju luke Ploče u privitku snimljenu danas i reci kakav pozitivan komentar bih trebao imati.
evo još malo tiska http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaji/109996-Fuele-Razgovarati-granici-kopnu-moru-koridoru-pored-Neuma-pristupu-luci-Ploce.html
kolege,
u sezoni kiselih krastavaca za medije, iz koje ni mi nemožemo ništa pametno isčitati,sigurno bi bilo zanimljivo kada bi netko informiran ili osobno zaposlen u Luci Ploče nas na forumu izvjestio:
– kako napreduje proces restrukturiranja u Luci, kakve su otpremnine, o kojem broju zaposlenih se radi
– kakav je posao u srpnju i kolovozu u odnosu na 2011.
– dali je posao s rasutim teretima za termoelektranu u Italiji privremeno ili trajno odgođen
Zahvaljujem se unaprijed
/cut/
sigurno bi bilo zanimljivo kada bi netko informiran ili osobno zaposlen u Luci Ploče nas na forumu izvjestio:
E, moj Malidionu. Od najmanje 10 insajdera nitko da ti napiše ni slovca pa iako nemaš povjerenja u mene ipak neke stvari znam pa da ti utažim znatiželju.
– kako napreduje proces restrukturiranja u Luci, kakve su otpremnine, o kojem broju zaposlenih se radi
O restrukturiranju je teško reći nešto kratko ali se vidi po povećanju radne discipline i izbjegavanju duplih poslova koji su prije služili da mehanizacija i ljudi imaju posla.
O broju radnika koji će napustiti luku još je rano odgovoriti. Da su neka druga vremena već bi sve bilo gotovo ali ako dobiješ dva papira da potpišeš, a jedan je da se slažeš da budeš proglašen tehnološkim viškom dok drugim izjavljuješ da nećeš tužiti firmu s tim da ti nigdje jasno ne piše kolika je otpremnina i je li to netto ili bruto ljudi postaju jako oprezni i ne zalijeću se kao nekad.
– kakav je posao u srpnju i kolovozu u odnosu na 2011.
Slabiji. Po mojim ocjenama skoro duplo.
– dali je posao s rasutim teretima za termoelektranu u Italiji privremeno ili trajno odgođen
Nije da li nego je li!
Termoelektrana ne radi zbog niske potražnje za energijom, a dodatan razlog je upravo to što nemaju svoju dovoljno duboku obalu gdje bi mogli pristajati veliki brodovi pa moraju luci Ploče plaćati duplu manipulaciju i skladištenje, a treba platiti i manje brodove za razvoz čime im se povećavaju troškovi i smanjuje konkurentnost.
Koliki trošak i problem im stvara dopremanje ugljena preko luke Ploče najbolje govori izjava rukovodstva termoelektrane dana predstavnicima sindikata iste da se intenzivno traže nova rješenja za konkurentnu opskrbu gorivom i mogući nastavak proizvodnje u drugoj polovici 2012.
Na osnovu te izjave moje mišljenje je da je opskrba preko luke Ploče za duži rok, a vjerovatno i definitivno prekinuta.
kolege,
pazite molim vas kakav je ovo kvazi pritisak na prodaji ispod 640kn.
Pa jel ti menađeri misle da smo veslo sisali
luka je zaista prazna,i nikad nije bila praznija,kad je bio rat,tu je bio unprofor,i dolazila je humanitarna pomoć za ploče,po prvi put otkada luka postoji,nikada nije izgledala ovako sablasno prazna,a struja se troši,dizel se troši,plaće se isplaćuju,samo pitanje je ako ovakva situacija potraje,šta će biti i sa plaćama i sa strujom,radovi bi trebali započeti za 10 ak dana na novom terminalu,ali stvarno,mislim da nema smisla u ovom trenutku pokretati bilo kakve investicije,prave grešku isto kao i atlanska,u ovako škakljiva vremena oni investiraju,a ova vremena nisu vremena za investicije,nego za održavanje likvidnosti i solventnosti,tko preživi ovaj jaki i dugotrajni val krize,živjet će vječno…….ulqagati u uvjetima pdv a od 25%,jako skupe energije i katastrofalne birokracije,hmmm bacanje novca u peć….