1. REPUBLIKA HRVATSKA 47.009 11,11 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
2. HZMO 37.493 8,86 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
3. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND 34.780 8,22 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 27.206 6,43 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 26.514 6,27 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
6. PBZ D.D. 22.099 5,22 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ PROFIT DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND 18.489 4,37 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
8. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 15.977 3,78 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
9. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 9.999 2,36 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 7.122 1,68 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
Ukupno: 58,32
Na Zagrebačkoj burzi su mirovinski fondovi, kao najveći ulagači na domaćem tržištu kapitala, u posljednja dva dana bili izuzetno aktivni, kupujući dionice paničnih ulagača, onih malih, ali i stranaca. Jedan fond menadžer nam je rekao da je situacija bila toliko apsurdna da im je jedan strani ulagač sada prodao dionice koje je od njih, po znatno višoj cijeni, kupio prije godinu dana.
“Eto o takvoj je panici riječ”, kaže nam naš izvor. Ipak, kaos koji se dogodio na Zagrebačkoj burzi otvorio je i pitanje izloženosti mirovinskih fondova u dionicama.
Iako je njihova ulagačka politika dugoročnijeg tipa, što znači da kratkotrajni šokovi toliko ne utječu na njih, ipak ne može se reći da nisu zabrinuti. “Svijet se raspada. Drugi puta već gledamo kaos. Tržište traži dno. Ako dođe do recesije s dvostrukim dnom, onda smo u velikim problemima”, poručio nam je drugi fond menadžer jednog mirovinskog fonda. “U ovakvim situacijama se treba sjetiti onih napada na mirovince kada su nam prigovarali zašto još više ne kupujemo hrvatske dionice”, kaže naš sugovornik.
Vaš link
Eto sad je jasno kao je ovo došlo na 800 [lol]
Ovako bi trebala ići matematika dokapitalizacije….
imamo firmu s vrijednoscu dionice x i nominalom y..
uzimamo da svi dionicari dokapitaliziraju, znaci svi upisuju nove dionice proporcionalno svojem dotadasnjem udjelu u temeljnom kapitalu (iz ovoga je vec jasno da se tu nitko nije obogatio nego su svi samo dali lovu, a njihov udjel u tvrtki je ostao isti)
koja je vrijednost dionice nakon dokapitalizacije dionice s cijenom na burzi x i nominalom y.. oznacimo novu cijenu sa z:
ax + by = (a+b)z gdje su a(stari) i b(novi) udjeli u temeljnom kapitalu, zbroj moze biti ili 1 ili mozemo pisati kao što smo dobili ove dokapitalizacije tipa za 1 dionice po cijeni x dobijem 0,9 dionicu po cijeni y pa imamo:
1x + 0.9y = 1.9z
ili (ako ćemo uzeti za sumu 1)
0.53x + 0.47y = z
Ali ako cijenu x zamislimo kao nBV (dionica se trzi na n bookova), onda mozemo racunati i da nasa dokapitalizirana dionica vrijedi ny
a(nBV) + b(ny) = 1.9z
U ovom slučaju mi smo nove dionice od dokapa dobili po 850 kn….
0.53 x 1200 + 0.47 x 850 = 1012
stari udjel x cijena prije dokapa + nove dionice x cijena dokapa = nova cijena
Znam da je situacija oko luke mnogo kompliciranija i još ova kriza što se događa……ali ovo bi trebala biti cijena poslije dokapa, ispod bi trebalo biti podcijenjeno, ali naravno nemora biti, sve ovisi o ponudi i potražnji [wink]
Ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju nego samo osobno mišljenje. Ovo je samo izračun nepovjerenja prema samome sebi da si potvrdim ulaganje [smiley]
LKPC nije loša firma i na duži rok sigurno ima solidne perspektive….ono što je loše je što su ušle stotine novih dioničara po 850 kn u dokapu, što su se radnici nakrcali po samo 400 kn, a i masa dionica je protrgovana u zadnje vrijeme na 800-900 kn tako da neki osjetniji rast teško da se može očekivati u bližoj budućnosti jer je previše nestabilnih ručica i trejdera ušlo unutra….. [rolleyes]
Kolega Petina,
molim Vas navedite s kojim datumom je ovaj izlist top ten, s obzirom da sam gotovo identične podatke top ten vidio za dan 26.7.( ima izlist koju stranicu ranije)
Naime razlika je samo ad8.RFSNB s 1612kom na 15977kom.
Kako je samo u ponedjeljak i utorak protrgovano oko 1.5% ukupnog broja dionica, stvarno bi bilo zanimljivo vidjeti najnoviju vlasničku strukturu Luke Ploče.
LUKA PLOČE d.d. – povećanje temeljnog kapitala
25.07.2011
Poštovani,
U skladu s člankom 89. a u svezi s člankom 90. st. 2 Pravila Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. (dalje: SKDD) i Rješenjem br. Tt-11/2387-2 koje je 21. srpnja 2011.g. donio Trgovački sud u Splitu – stalna služba u Dubrovniku, obavještavamo vas da je SKDD 25. srpnja 2011. godine za društvo LUKA PLOČE d.d. (dalje u tekstu: Društvo) obavio u sustavu SKDD-a upis povećanja temeljnog kapitala.
Društvo je na Glavnoj skupštini održanoj 31. siječnja 2011. godine donijelo odluku o povećanju temeljnog kapitala javnom ponudom dionica uplatom u novcu, uz pravo prvenstva postojećih dioničara Društva. Temeljni kapital Društva je povećan sa iznosa od 89.045.600,00 HRK za iznos od 80.141.200,00 HRK na iznos od 169.186.800,00 HRK i to izdavanjem 200.353 nove redovne dionice oznake LKPC-R-A pojedinačnog nominalnog iznosa 400,00 HRK.
Temeljni kapital Društva nakon provedenog povećanja iznosi 169.186.800,00 HRK i podijeljen je na 422.967 redovnih dionica oznake LKPC-R-A, pojedinačnog nominalnog iznosa 400,00 HRK.
LUKA PLOČE D.D./REDOVNE DIONICE LKPC-R-A
Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Vrsta računa Mjesto
3. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE OBVEZNI MIROVINSKI FOND 34.780 8,22 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
4. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 27.206 6,43 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./AZ PROFIT DOBROVOLJNI MIROVINSKI FOND 18.489 4,37 Skrb. račun SPLIT, HRVATSKA
8. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 16.161 3,82 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
10. HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 7.122 1,68 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
Ukupno: 58,37
DANAŠNJE STANJE
Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Vrsta računa Mjesto
8. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 15.969 3,78 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
Ukupno: 58,32
RAIFFEISENBANK JE OD 25.07 DO 07.08 PRODALA SAMO 192 KOM
Kolega Petina,
molim Vas navedite s kojim datumom je ovaj izlist top ten, s obzirom da sam gotovo identične podatke top ten vidio za dan 26.7.( ima izlist koju stranicu ranije)
Naime razlika je samo ad8.RFSNB s 1612kom na 15977kom.
Kako je samo u ponedjeljak i utorak protrgovano oko 1.5% ukupnog broja dionica, stvarno bi bilo zanimljivo vidjeti najnoviju vlasničku strukturu Luke Ploče.
Promjene cemo vidjeti tri dana od dana trgovanja a ja sam stavio danasnje stanje i neke bitnije promjene bi trebale biti sutra tj.prekosutra.
Zas me ne cudi da je bas Rajfica prodavala. U potpunosti u skladu s njihovom ocajnom ulagackom politikom, poput izlozenosti HT-u od 50% i kupovini vecih kolicina Magme. Jadni ljudi koji jednog dana od njih ocekuju nekakve mirovine. Taj fond bu propao prije nego stigne isplatiti prvu mirovinu.
Dragi kolega, Raiffeisen fondovi su najobičnije smeće nad smećem, njihove analize tržišta su točne kao i meteo prognoze u doba Juge, a ljudi koji tamo rade čisti administratori sa velikim primanjima.
Svoju početničku karijeru sa ulaganjima sam počeo upravo sa njima, i to u omjeru ( još prije par godina ) 80% oni upravljaju, a 20% samostalno, jer kao nisam bio siguran u sebe, oni su profići bla bla, što da Vam kažem, sam sebi nikada nisam napravio gubitak, a oni su uspijeli mi sjeb…70% portfelja !!, nikada više u niti jedan fond, već godinama radim samostalno, i uvijek na kraju godine podvućem pozitivu, iz čiste znatiželje ponekada pogledam strukturu ulaganja, to kod njih nema veze s vezom, uostalom i sami ste primijetili
Zas me ne cudi da je bas Rajfica prodavala. U potpunosti u skladu s njihovom ocajnom ulagackom politikom, poput izlozenosti HT-u od 50% i kupovini vecih kolicina Magme. Jadni ljudi koji jednog dana od njih ocekuju nekakve mirovine. Taj fond bu propao prije nego stigne isplatiti prvu mirovinu.
Zaboravili ste da su na desetke tisuća dionica ATGR kupovali na 830 kuna a sada je već na 600.
Evo ja sam im posla mail sa pitanjem malo sam koristio i vaš post vjerujem da nećete zamjeriti vidjet ćemo oćeli se udostojiti odgovoriti.
U potpunosti u skladu s vašom ocajnom ulagackom politikom, poput izlozenosti HT-u od 50% i kupovini vecih kolicina Magme. kupovini desetaka tisuća komada ATGR na 830 a sada je već na 600 kuna, Luku Ploče dokapitalizirate po 850 pa to poslije prodajete po 800. Jadni ljudi koji jednog dana od vas ocekuju nekakve mirovine. Taj fond će propasti prije nego stigne isplatiti prvu mirovinu.
Moje pitanje glasi zašto imate potpuno promašenu ulagačku politiku i zašto sve radite krivo zašto ne mjenjate fond menadžere koji su očito izgubljeni u vremenu i prostoru i nisu dorasli da budu to što jesu, danas ste izgubili mene i moju suprugu sutra će se odljev nastaviti ako vaša ulaganja nastave ovim tempom i sa ovako tupavom ulagačkom strategijom.
lijep pozdrav, Marko.
Zaboravili ste da su na desetke tisuća dionica ATGR kupovali na 830 kuna a sada je već na 600.
[/quote]
Tesko je nabrojati sve njihove promasaje 🙂 Sumnjam da bu vam nes odgovorili jer realno nemaju kaj pametnoga za reci.