Prevara je u tome što se izdaju dionice nominalne vrijednosti 400kn a naplačuju se 800-1200kn, dakle book koji je sada oko 950 kn pada na 688kn, što znaći da nakon emisije novih dionica P/B na cijeni od 1200kn iznosi visokih 1,74 !!!
Usporedbom P/B sa večiom drugih dionica LKPC će na P/B od 1,74 na 1200kn biti fakat skupa.
Evo nekih P/B za 21.06.11 pa sami usporedite da li se uopće isplati sudjelovati u dokapu LKPC ili je možda bolje sa tim kešom kupiti neku drugu dionicu:
1. JDPL-R-A 0,34
2. HDEL-R-A 0,40
3. KORF-R-A 0,40
4. ZVZD-R-A 0,43
5. INGR-R-A 0,44
6. IPKK-R-A 0,47
7. TNPL-R-A 0,51
8. ULPL-R-A 0,52
9. ADRS-P-A 0,62
10. VDKT-R-A 0,66
11. IGH-R-A 0,67
12. ATPL-R-A 0,71
13. ADRS-R-A 0,73
14. BLJE-R-A 0,75
15. DDJH-R-A 0,76
16. ADPL-R-A 0,77
17. THNK-R-A 0,82
18. PTKM-R-A 0,92
19. DLKV-R-A 0,94
20. PBZ-R-A 0,97
21. JNAF-R-A 0,98
27. LKPC-R-A 1.130,00 21.06.11 1,19
38. LKRI-R-A 185,10 21.06.11 3,12
odličan post!
Kakav prospekt, izgleda da ni oni sami ne znaju što su napisali….
Prije svega dilema oko cijene je razrješena i postoji jedinstvena cijena i za prvi i drugi krug. Zvao sam i brokere RBA koji su to potvrdili….
OK, zaključak toga je da ćeš tek nakon drugog kruga kad se objavi konačna cijena znat jesi li upisao….
No, u prospektu piše i ovo….
…javnog poziva na upis Novih dionica u drugom krugu objavit će se u dnevnom tisku i točan broj Novih dionica koji je upisan u prvom krugu, preostali iznos Novih dionica za upis u drugom krugu datum i vrijeme….
e sad ….došli smo do male kontradikcije….
No, sva sreća da je HANFA sve uredno shvatila….
Nemam vrimena čitati prospekt….ali ovo je točno…kako znaju tko je upisao a tko nije ako se cijena određuje tek nakon drugog kruga…..
[/quote]
Nisam mogao misliti da su takvi prevaranti. Nažalost ova je najgora dionica koju sam ikada imao. I siguran sam da kad bi učestvovao u dokapitalizaciji ostvario bi još jedan gubitak.
Kolege ,
šta bi vi rekli da Vam netko ponudi auto za kupiti po cijeni između 8000 i 12000 eura .
A Vi mu morate platiti 12000 eura .
A on će kasnije vidjeti kakav je interes za auto , pa će kasnije odrediti cijenu i možda će Vam dio novaca vratiti .
Dali ste shvatili prevaru ?
Ja bi ga pitao : " Jesi li ti iz Bedakove hiže doma ?"
Reci cijenu svoje robe i ja ću ti platiti ako se odlućim kupiti tvoju robu , s obzirom na kvalitetu i cijenu robe .
Pa nemogu ti ja dati 12000 eura za tvoj pohabani auto kojem treba popravaka , nema dovoljno goriva a ni cesta još nije napravljena do tvog auta .
E , kad naprave cestu (jednog dana ) onda će i cijena tvoga auta biti veća .
Pa nisam ja lud da kupim tvoj auto po 12000 eura i da ga držim desetak godina u garaži dok BiH ne napravi cestu .
Prevara je u tome što se izdaju dionice nominalne vrijednosti 400kn a naplačuju se 800-1200kn, dakle book koji je sada oko 950 kn pada na 688kn, što znaći da nakon emisije novih dionica P/B na cijeni od 1200kn iznosi visokih 1,74 !!!
Usporedbom P/B sa večiom drugih dionica LKPC će na P/B od 1,74 na 1200kn biti fakat skupa.
Evo nekih P/B za 21.06.11 pa sami usporedite da li se uopće isplati sudjelovati u dokapu LKPC ili je možda bolje sa tim kešom kupiti neku drugu dionicu:
1. JDPL-R-A 0,34
2. HDEL-R-A 0,40
3. KORF-R-A 0,40
4. ZVZD-R-A 0,43
5. INGR-R-A 0,44
6. IPKK-R-A 0,47
7. TNPL-R-A 0,51
8. ULPL-R-A 0,52
9. ADRS-P-A 0,62
10. VDKT-R-A 0,66
11. IGH-R-A 0,67
12. ATPL-R-A 0,71
13. ADRS-R-A 0,73
14. BLJE-R-A 0,75
15. DDJH-R-A 0,76
16. ADPL-R-A 0,77
17. THNK-R-A 0,82
18. PTKM-R-A 0,92
19. DLKV-R-A 0,94
20. PBZ-R-A 0,97
21. JNAF-R-A 0,98
Nebi se složio.Jer upravo suprotno,dolazi do povecanja booka. Izdavanjem emisije novih dionica preko trenutne cijene booka ,podize njenu vrijednost.
najbolje je bojkotirati dokap da propadne pa neka naprave koji će biit fer prema malim dioničarima jer ovo je pljačka u kojoj su samo radnici po 400kn odlično prošli! [angry]
1. JDPL-R-A 0,34
2. HDEL-R-A 0,40
3. KORF-R-A 0,40
4. ZVZD-R-A 0,43
5. INGR-R-A 0,44
6. IPKK-R-A 0,47
7. TNPL-R-A 0,51
8. ULPL-R-A 0,52
9. ADRS-P-A 0,62
10. VDKT-R-A 0,66
11. IGH-R-A 0,67
12. ATPL-R-A 0,71
13. ADRS-R-A 0,73
14. BLJE-R-A 0,75
15. DDJH-R-A 0,76
16. ADPL-R-A 0,77
17. THNK-R-A 0,82
18. PTKM-R-A 0,92
19. DLKV-R-A 0,94
20. PBZ-R-A 0,97
21. JNAF-R-A 0,98
Nebi se složio.Jer upravo suprotno,dolazi do povecanja booka. Izdavanjem emisije novih dionica preko trenutne cijene booka ,podize njenu vrijednost.
[/quote]
Ne kolega, u krivu si.
U book ulazi samo knjigovodstvena cijena dionica a to je 400 kn, o tome kako će upravitelj knjižiti ostatak ne želim javno špekulirati na forumu niti im davati ideje jer sigurno napeto prate ovau temu.
nema mjesec dana da si pisao (cijena je tada bila 1250-1300) da stopanje sa prospektom ubija cijenu dionice tj da je prospekt izdan po nebitno kojoj cijeni upisa da bi se cijena dionice vec vratila na razine cca 1300 ako ne i vise…i tad se znalo da ce novoizdane dionice biti knjizene po nominali.
reci, jel to zbog toga sto kao fizicka osoba mozes kupovati samo na burzi, buduci da si svoje prodao prije GS, a drugi krug za fizicke osobe ne postoji osim kao formalna mogucnost.
od kud takav zaokret tvojoj u retorici.
uglavnom pises na dvije dionice, ATGR i LKPC, i to negativno u padu…znao sam neke decke s ovog foruma koji vise ne pisu, da nije to nesto kao reinarnacija iste osobe.
Pratim ovaj forum već duže vrijeme no nisam se uključivao u raspravu ali imam potrebu iskomentirati ovu "novonastalu" situaciju na LKPC. Kupio sam dionice prije i imam pravo na sudjelovanje u prvom krugu dokapitalizacije. Prosjek ulaska je bio 1610kn. I od tada kreće slobodni pad koji se privremeno zaustavlja oko 1250kn. Kad pogledam zadnjih sedam mjeseci bilo je tu svačega, bacanje bombi od strane predsjednika uprave o mogućoj cijeni u dokapitalizaciji, pa reagiranja HANFE, darovanje dionica radnicima, neobjašnjivo odugovlačenje s prospektom, u pozadini igre oko INE (koje prema svemu sudeći sada ovdje dolaze na naplatu) i naposlijetku prijedlog HANFE da bi se zaštitili dioničari, trgovina prava. Ovo zadnje sam shvatio već kao gotovu stvar i zapravo u ovoj situaciji kao najgore što se može dogoditi. Naime, bio sam siguran da se trgovina pravima predlaže s namjerom da se država domogne novaca i isplati za svoje nesudjelovanje u dokapitalizaciji. Bojao sam se da će se ići s minimalnom cijenom u dokapitalizaciji 400-600kn, a da će se samim time cijena prava kretati od 800-600 kn čime bi država ipak dobro naplatila gubitak dionica i pad ispod 20%. Takvim načinom bi se izravno oštetila luka ploče na način da se na račun samog dioničkog društva plaća samo 400 kn/dionici što ima za posljedicu smanjenje booka s 950 na cca 650 kn/dionici. Sami dioničari koji su imali pravo sudjelovanja u prvom krugu ovime ne bi izgubili ništa jer bi se i njihov prosjek stjecanja dionice drastično smanjio, izgubili bi najviše oni koji su kupovali dionice na burzi nakon isteka prava za sudjelovanje u dokapitalizaciji. U međuvremenu se događaju, siguran sam, ucjene mirovinskih fondova koji potiho vladi najavljuju nesudjelovanje u dokapitalizaciji i samim time propadanje iste. I tada dobivamo model po kojem će se vršiti dokapitalizacija. Pravo prvenstva koji postojeći dioničari imaju de facto nestaje, a oni gotovo sigurno ako budu sudjelovali u dokapitalizaciji nakon formiranja cijene kad prođe dokapitalizacija kratkoročno odlaze svojim, još do jučer rekao bih racionalnim investiranjem, u minus od 15-30%. S druge strane, pozitivno je što se BVPS luke ukoliko cijena bude iznad 953,49kn povećava i dionica postaje fundamentalno jača, a pozitivno može biti ukoliko u vlasničku strukturu uđu mirovinski fondovi ili neki drugi jači strateški igrač (ovo zadnje sumnjam). Naposlijetku, ono što je sigurno, to je da se razvija izrazito nepovjerenje malih dioničara prema luci ploče. Ne znam da li to može što značiti za samu cijenu dionice u budućnosti ali da ću malo duže razmišljati o kupnji dionica luke ploče u budućnosti neovisno o cijeni to hoću.
Kako uopće zapoćeti neka smislena promišljanja nakon konačne objave famoznog " prospekta " ??Koliko smo sada pametniji,ili možda još bolje – koliko su nas preveslali??Za nas male dioničare je najbitnija odluka da prvi i drugi krug imaju JEDINSTVENU cijenu!Što sa onim dioničarima koji su kupovali na 1500 – 1800 vjerujući ( opravdano , jer je to objavljivano od same uprave )da u prvom krugu imaju povlašteni status kao dioničari koji odprije posjeduju dionice Luke, a u drugom krugu ide nadmetenje zainteresiranih; nije li tu svjesno obavljena manipulacija malim dioničarima i postoji li tu kaznena odgovornost ???Čak što više imatelji dionica su na određeni način ucjenjeni da moraju dati gornju granicu raspona cijene 1200kn , ukoliko žele biti sigurni da će im ponuda sigurno proći – zar je to naša firma u koju mi trebamo vjerovati ; odnosno dati svoj novac za njen razvoj???Očito je sve već unaprijed dogovoreno između države i zainteresiranih fondova na domaćoj razini , a mi mali smo kolateralna žrtva zakulisanih igara , što zorno pokazuje i izostanak odluke da se u drugom krugu ide na dražbu, a kako su stranci isključeni iz ove igre neka nam objasne tvorci ovog netransparetnog prospekta !Nažalost , očekivao sam nakon dvije neuspjele dokapitalizacije ipak nešto smislenije i poštenije, no ovo je uterus do jaja !Za nas male bi bilo puno bolje da je cijena postavljena puno niže 400 – 600, jer sa ovim što oni predlažu dobivaju samo fondovi , još nisam siguran dali ću uopće učestvovati u ovoj prevari – vjerovatno ću odlučiti zadnji dan; možda bude još dodatnih informacija .Vrlo zanimljivo bi bilo kada bi neko stručno tijelo provjerilo rad same HANFE koja je na kraju i odobrila ovaj PUSHING ROĐO prospekt !?!
prava u ovoj državi nema. pljačka je dozvoljena svima koji su bodovno iznad crte. zna se ko bodove određuje. no neka. aklimatizirat ću se i ja…isto ko i rođo. a stvaranje ovakve klime nepovjerenja prema vlastitoj državnoj politici će se istoj obijati o glavu najmanje idućih 50 godina. koliko god oni mene puta zajebu ja ču njih zajebati duplo. pa dok sam živ.
eto malo da se i sociološki osvrnemo na ovu temu. odo sad djecu učiti kako da zajebu ovo sranje od države. načina je bezbroj. pozdrav.
Kolege ,
šta bi vi rekli da Vam netko ponudi auto za kupiti po cijeni između 8000 i 12000 eura .
A Vi mu morate platiti 12000 eura .
A on će kasnije vidjeti kakav je interes za auto , pa će kasnije odrediti cijenu i možda će Vam dio novaca vratiti .
Dali ste shvatili prevaru ?
Ja bi ga pitao : " Jesi li ti iz Bedakove hiže doma ?"
Reci cijenu svoje robe i ja ću ti platiti ako se odlućim kupiti tvoju robu , s obzirom na kvalitetu i cijenu robe .
Pa nemogu ti ja dati 12000 eura za tvoj pohabani auto kojem treba popravaka , nema dovoljno goriva a ni cesta još nije napravljena do tvog auta .
E , kad naprave cestu (jednog dana ) onda će i cijena tvoga auta biti veća .
Pa nisam ja lud da kupim tvoj auto po 12000 eura i da ga držim desetak godina u garaži dok BiH ne napravi cestu .
[/quote]
Pero 7 postavlja pitanje i odgovara na njega.
Izgleda da si zaboravija promjenit nick ???
ha ha [lol]