golubv: ” U Pločanskom vjesniku naprimjer. ” Mozes skenirati? I da li neovisno ili samo kopija teksta iz businessa?
PLOČANSKIi VJESNIK br.2962,datum 01.11.07.naslov ODGOĐENA DOKAPITALIZACI.
1.11., Odgodjena dokapitalizacija? Pa to je ono o cemu i ja pricam. Odgodjena, ne otkazana. Zbog te odgode je bio onaj pad prije tjedan dana, na 5000, a ne i ovaj sad na 4000. Ovaj sad je iskljucivo rezultat izmanipuliranog prepisivanja businessa.hr.
Mislim da je ono prije 8 dana i ovo sad jedna te ista vijest,samo ovaj put loše interpretirano.Novinar malo prilagodio tekst,izmiješao riječi.Puno se tu raspravlja dal će dokapitalizacije biti ili neče.Po meni to nije upitno,jer bez dokapa luka neče opstati,to tvrdi i Pavlović.Luka ima premalo u EU,brodovi predugo čekaju istovar,kontajnerski promet naglo raste…………itd.
Upitno je KADA I KAKO.Nemora se to odlučiti na slijedečoj skupštini bez obzira što je trenutno na dnevnom redu.Možda ide po tržnoj vrijednosti,možda neki drugi model.Zato ,moje mišljenje ljudi,kupujte,prodajte,držite,radite što hočete ,to su vaši novci i vaše sudbine.Nema pogrešne i pravilne odluke kad se ona donosi,kakva je odluka bila pokaže se tek kad se stvari dogode.[smiley11]
Luka ploče vrijedi 4500. Prema novim financijskim izvještajima luke.
Uz optimizan koji vlada na tržištu kapitala te uz interes BiH, može se lako dogoditi da lkpc ode na 7000kn do kraja godine. Naravno i dokapitalizacija je sigurna stvar.
OVO JE PRVI PUT DA SUDJELUJEM NA FORUMU, ALI I POSLJEDNJI PUT DA NEŠTO NAPIŠEM.
To je moje skromno mišljenje oko luke ploče.
POZDRAV.
LKPC-R-A Vlasnik računa Stanje 09.11.
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 98,780
2. HZMO 37,493
3. PBZ D.D. 9,299 -200
4. ZAGREBAČKA BANKA DD 8,440
5. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. ZAGREB 3,175
6. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK DD 2,802
7. HPB d.d. 2,666 +73
8. PBZ d.d./NOVA LJUBLJANSKA BANKA 1,768 -34
9. SOCIETE GENERALE – SPLITSKA BANKA d.d. 1,522
10. PBZ d.d./ILIRIKA JIE 1,440 -12
Zanimljive promjene u utorak. Ilirika prodala neš sitno. PBZ na #3 je iskrcao veću količinu. NLB prodaju kao i uvijek. HPB marginaši dokupljuju kao i uvijek. 🙂
Mislim da je ono prije 8 dana i ovo sad jedna te ista vijest,samo ovaj put loše interpretirano.Novinar malo prilagodio tekst,izmiješao riječi.Puno se tu raspravlja dal će dokapitalizacije biti ili neče.Po meni to nije upitno,jer bez dokapa luka neče opstati,to tvrdi i Pavlović.Luka ima premalo u EU,brodovi predugo čekaju istovar,kontajnerski promet naglo raste…………itd. Upitno je KADA I KAKO.Nemora se to odlučiti na slijedečoj skupštini bez obzira što je trenutno na dnevnom redu.Možda ide po tržnoj vrijednosti,možda neki drugi model.Zato ,moje mišljenje ljudi,kupujte,prodajte,držite,radite što hočete ,to su vaši novci i vaše sudbine.Nema pogrešne i pravilne odluke kad se ona donosi,kakva je odluka bila pokaže se tek kad se stvari dogode.[smiley11]
Dobro, tu se slazemo.
Vjerojatno to tako izgleda,ali vjeruj mi takav je moj stav o burzi opčenito.Znam da ti se neda,ali kad bi pročitao sve moje postove,objektivno ,bez da se svrstaš na čiju stranu,vjerujem da nebi pronašao elemenata koji upučuju na drukanje.Malo se bavim filozofijom,pa me zasmeta kad netko komunicira ironično,tipa ,ja sam pametan i iskusan i kad ja kažem da znam onda znam.
Uvjek su postojali i postojat če i takvi ljudi no meni je draže komunicirati s onima koji su svijesni one mudre misli-sve što znam je to da ništa neznam i svijestan sam da treba učiti i od pametnih i od “glupih”.A kad netko nešto nezna ne ismijavam ga isto kao što ne ismijavam bebu od pet mjeseci zato jer nezna hodati.[smiley10]
Uopće ne kužim što si htio reći… Ali mislim da ti je to i bila namjera. [smiley2]
Nema tu znanje – neznanje. Svi smo tu imali/imamo neka mišljenja, a ti si se predomislio. Nije to ništa loše, dapače, svaka čast. To je rijetkost, jer inače u takvim situcijama, nickovi samo nestanu.
Evo iz dubrovačkog vijesnika, ako još netko nije pročitao:
Dokapitalizacija Luke Ploče, o čemu je odluka trebala biti donesena na izvanrednoj glavnoj skupštini dioničkog društva Luka Ploče, zakazanoj za 26. studenoga ove godine, odgađa se za dva mjeseca. Najvažnija je to vijest s konferencije za novinare koju je upriličio predsjednik Uprave Luke Ploče d.d. kapetan Ivan Pavlović i na kojoj se govorilo o nužnosti dokapitalizacije i pribavljanja dodatnih novčanih sredstava neophodnih za realizaciju kapitalnih projekata u pločanskoj luci. Naime, u Pločama se uskoro očekuje početak izgradnje dvaju terminala, kontejnerskoga i terminala za rasute terete koji će se graditi uz pomoć hrvatske Vlade, Svjetske i Europske banke. Vrijednost cjelokupnoga projekta, koji će biti realiziran do 2014. godine, iznosi preko 260 milijuna eura. Terminale će graditi Lučka uprava Ploče i Luka Ploče d.d. po modelu javno-privatnoga partnerstva, kakav se prvi put primjenjuje u Hrvatskoj. Sadašnji temeljni kapital luke upisan u sudski registar iznosi preko 89 milijuna kuna, a podijeljen je na 222 614 redovnih dionica na ime, pojedinačne nominalne vrijednosti od 400 kuna po dionici. Nakon što je cijena dionica porasla s osnovice na gotovo 6 500 kuna, tržišna vrijednost luke proteklih je dana dosegnula gotovo milijardu i pol kuna. Država, preko Hrvatskoga fonda za privatizaciju i Mirovinskoga fonda, kontrolira 61 posto dionica, a udio radnika je, s prijašnjih 39 posto, pao na oko osam posto. Društvo će, u svrhu osiguranja svježega kapitala za investicije, emitirati novih 312 500 dionica, privatnom ponudom postojećim dioničarima, po nominalnoj cijeni od 400 kuna pa će temeljni kapital Društva porasti na oko 214 milijuna kuna. Javnost interesira podatak hoće li država, sa svojih oko 136 tisuća dionica, sudjelovati u dokapitalizaciji, jer će, u slučaju da ne sudjeluje, njen udio u novom broju od preko 535 tisuća dionica, sa 61 pasti na nešto više od 25 posto. Novinari su obaviješteni da im je taj podatak u ovome trenutku nedostupan, jer bi njegovo objavljivanje moglo utjecati na cijenu dionice. Kap. Pavlović osudio je «lokalne zlonamjerne i pokvarene političare, pametnjakoviće i zloduhe, koji ne žele dobro Luci Ploče», kako dokapitalizaciju pokušavaju koristiti u predizborne svrhe. «Mi moramo izgraditi nove terminale, jer nas za deset godina neće biti. Dokapitalizacija nije privatizacija», rekao je predsjednik Uprave Luke Ploče d.d., istaknuvši opasnost koja proizlazi od povećanoga interesa slovenskih investicijskih fondova za lučke dionice, za koje Pavlović tvrdi da se rukovode isključivo profitom. Neslužbeno smo doznali da je njihov trenutni udio oko 12 posto. S obzirom na dvomjesečno odgađanje procesa dokapitalizacije, očekuje se određeni pad vrijednosti lučkih dionica koje su u posljednje vrijeme ostvarile rekordne iznose.
Ante Šunjić
«Mi moramo izgraditi nove terminale, jer nas za deset godina neće biti. Dokapitalizacija nije privatizacija», rekao je predsjednik Uprave Luke Ploče d.d.
Citiram najbitniji dio izjave. A što se tiče Slovenaca – Predmnijevam da se oni kriju iza onog skrbnickog na #3 koji se počeo iskrcavati + NLB se vidljivo iskrcava. Ako ovako nastave, do dokapitalizacije neće imati dionice LKPC-a.
Ali bez obzira na Slovence, ne vidim otkud bi odjednom mogla potjecati tolika briga središnje vlasti za Luku Ploče kad su se dosad odnosili prema njoj prilično maćehinski. Znam – predizborna retorika. Ali podsjećam – izbori su gotovi za 2 tjedna. Nakon objave rezultata su aorist, a dokapitalizacija iz (nametnutog) kondicionala prelazi u prezent . 🙂