LKPC (Luka Ploče d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LKPC (Luka Ploče d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

cijena prava bi trebala biti razlika između prve i druge cijene u prospektu. dakle prva cijena je recimo 1000 druga 1500, ti pravo prodaješ za 500 pa na niže ovisi o ponudi i potražnji. jer nakon što netko kupi pravo još mora platiti za dionicu. samo što na jednu dionicu do 26.01 imaš pravo za 1,5 komada.

livin' from hand to poor mouth you an' me an' my secret south

Kina u Europi zasad preuzela 118 kompanija

Kineska vlada otvoreno potiče ambicije velikih kineskih kompanija za novi val preuzimanja u Europi. Tržište Europe posebno je privlačno jer europski dužnosnici ne mogu blokirati investicije u europska poduzeća, kao što je slučaj u SAD-u

Prvi čovjek najveće kineske prehrambene kompanije Bright Food Group, Wang Zong Nan, otvoreno je najavio kupnju triju najvećih europskih prehrambenih kompanija, prenosi The Wall Street Journal.

Wang je samo jedan od top menadžera koji najavljuju preuzimanje europskih kompanija. Njihove ambicije, koje imaju potporu kineske vlade, mogle bi preoblikovati globalnu trgovinu i investicijske tijekove u sljedećih par godina, što dovodi do negodovanja u Europi.

Mreža prodaje i brandova

Kina, najveći svjetski izvoznik, prikupila je 2,7 trilijuna američkih dolara nacionalne štednje do kraja 2009. godine, a Svjetska banka predviđa da će se štednja do 2020. godine povećati za šest puta.

Analitičari predviđaju da će ta štednja potaknuti val kineskih preuzimanja u Europi, što je i eksplicitni petogodišnji plan kineske vlade koja poziva na uspostavljanje internacionalnih mreža prodaje i brandova.

Rast kineskih ulaganja u europske kompanije vidljiv je u istraživanju londonske konzultanske firme Dealogic.

Naime, u periodu od 2003. do 2005. godine Kina je uložila samo 853 milijuna dolara u europske kompanije, dok je u periodu od 2008. do 2010. godine uložila 43,9 milijardi dolara, što je za 50 puta više u odnosu na dvogodišnji period prije pet godina.

Ulaganja su Kini pribavila kontrolu nad 118 europskih kompanija.

Najsvježiji slučaj preuzimanja dogodio se prošli tjedan kada je Lenovo kupio 37 posto udjela u njemačkoj računalnoj i elektroničkoj kompaniji Medion AG, a stigla je i najava da će Lenovo javnom ponudom pokušati preuzeti kontrolni paket.

I dok su samo neka kineska preuzimanja na naslovnicama, poput kupnje Volva od strane Zhejiang Geely Holding grupe, kineska poduzeća su u tišini preuzela više od 100 europskih kompanija, uključujući i češku duhansku kompaniju, nizozemsku farmaceutsku firmu i britanskog proizvođača drva.

Thilo Hanemann, savjetnik američke konzultantske kompanije Rhodium, predviđa kako će Kina u periodu od 2011. do 2020. godine uložiti više od trilijuna dolara u strane kompanije i to ponajviše u prirodne resurse i zrela tržišta.

Tržište EU

Interes za tržišta stavlja EU u prvi plan. Naime, radi se o tržištu sa tisućama proizvođača i trgovaca čija djelatnost varira od proizvodnje automobila do proizvodnje stakla, a tržište zajednice s 27 zemalja najveće je po outputu u svijetu.

U istraživanju kineske vlade koje je obuhvatilo 3000 kineskih poduzeća, trećina je izjavila kako je Europa najpogodnija regija za ulaganje dok je 28 posto njih izjavilo kako bi najradije ulagali u SAD.Iako je kineski kapital bio većinom dobrodošao u Europi, u posljednje se vrijeme pojavio val nezadovoljstva znatnim kineskim ulaganjima u europu.

Europski povjerenik za industriju, Antonio Tajani, i neki od dužnosnika pojedinih europskih zemalja, poput Španjolske, Italije i Francuske zabrinuti su da Kina preuzima europske kompanije samo kako bi se domogla tehnologije.

Orijentiranost europskim tržištima očekivana je jer, za razliku od SAD-a koje imaju poseban odbor koji može blokirati inozemne investicije i preuzimanja na temelju argumenata o čuvanju nacionalne sigurnosti, europski dužnosnici nemaju pravo glasa kad je u pitanju preuzimanje europskih poduzeća.

Yufang Guo, kineski konzultant koji je smješten u Rotterdamu, tvrdi kako ima oko 100 kineskih klijenata koji traže poduzeća u zapadnoj Europi gdje bi investirali svoj novac.Guo tvrdi kako su europske kompanije najviše privučene obiljem kapitala koji se može investirati u poduzeće i pristupom velikom kineskom tržištu.

Mozda na mjesto Pavlovica dođe pok. MAO CE TUNG [kiss]

http://www.croportal.net/novosti/Radnici_strahuju_od_gubitka_terminala_u_Plocama-1737865

neće browser da mi otvori original članak u nacionalu pa evo ukratko.

http://www.croportal.net/novosti/Radnici_strahuju_od_gubitka_terminala_u_Plocama-1737865

neće browser da mi otvori original članak u nacionalu pa evo ukratko.

Spor između Naftnih terminala federacije d.o.o. i Deltagripa, nema veze sa Lukom Ploče d.d.

Fino, kupac ne dozvoljava preduboki pad ispod 1300 …

Fino, kupac ne dozvoljava preduboki pad ispod 1300 …

Mogli bi ovih dana testirati i stoticu više kako je krenulo … [tongue]

rita, 08.06.2011. u 15:06
Spor između Naftnih terminala federacije d.o.o. i Deltagripa, nema veze sa Lukom Ploče d.d.

jasno mi je da u ove terminale ne spada lpt već samo ntf. no, zar kvalitetno riješavanjem ovih problema i aktivniji rad terminala ne bi imao odraz i na poslovanje lkpc??

Da ali ima veze modernizacija HŽ [thumbsup]

Pustite priče,memojte da vas prevedu žedne preko vode

http://dubrovacki.hr/clanak/29530/konacno-novi-ulaz-u-luku-ploce

Volio bih da dok sam živ doživim da zaživi dokapitalizacija luke Ploče.
Ne znam da li je to realno za očekivati.
Čekam od 2007.!

[angry]

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

kol.Plavi i mi čekamo več dugo ,,,ali znate kako vele bake ko čeka taj i dočeka ,mogu još do 2014.a onda bumo videli. [cool]

Pustite priče,memojte da vas prevedu žedne preko vode

Volio bih da dok sam živ doživim da zaživi dokapitalizacija luke Ploče.
Ne znam da li je to realno za očekivati.
Čekam od 2007.!

[angry]

lp

[bye] [undecid]što je plavi,promjena tabora ,otrježnjenje ili [pray]

New Report

Close