http://www.poslovni.hr/vijesti/posto-pravo-upisa-u-1-krugu-170914.aspx
Novi moment u cijeloj priči, sutra će bit vatreno na otvaranju [thumbsup]
ma kakav novi moment?! glupavih li drukova, za ne vjerovati!?! cijena 1. kruga dokapa bit će 800-1200 kn i to samo za one koji su dionice imali 26.01.2011.! taj rok je prošao i tko god sada da kupi dionice LKPC NEMA PRAVO NA JEFTINI DOKAP!
nitko normalan tko je svjestan toga NEĆE sad na burzi kupovati dionice koje više ne daju pravo na dokap po čak 1500 kn!!!
degutantno je kako lažete i navlačite ljude! [angry]
u dokapu 1. kruga cijena će za dioničare (koji su stekli to pravo 26.01.2011.) biti vjerojatno 800-1000 kn. koja je logika ovih što sada kupuju dionice LKPC na burzi po +50% skuplje, zaista mi nije jasno?!
Ovo je pitanje vrlo logično za većinu ljudi koji nisu upućeni u Luku Ploče, a s obzirom na zadnje informacije o podržavanju odluke na dokapitalizaciju i novi razvoj koji će ovdje uslijediti, sigurno i jedna od najvažnijih činjenica koja je bitna za donošenje odluke o isplativosti investicije za novog investitora.
Pošto sam u dionici već 5 godina i upoznat sam sa svime što se ovdje događalo, pokušat ću dati svoj objektivan komentar da malo olakšam odluku kolegama.
Najveći razlog zašto je cijena dionice bila na ovako niskoj razini zadnje 3 godine je:
A) Neuspjela dokapitalizacija 2007.g./2008.g. u kojoj su mnogi izgubili novce jer se vrijednost dionice znatno snizila. Ovo je nažalost odbilo puno dobrih investitora koji bez obzira da li su bili dioničari ili ne, su odmah pobjegli daleko od ove dionice dok god se situacija i investicijska klima u LKPC ne promijeni.
B) Većinski udio države u vlasništvu od 61,2% koji je zdravo-seljački rečeno značio, da se svaka nova odluka bitna za razvoj Luke Ploče može stopirati, samo ako tako država želi zbog nekih političkih razloga.
C) Netransparentnost izvještavanja dioničara i investicijske javnosti o svim bitnim činjenicama kod donošenja važnih odluka, što je samo još nepotrebno nadodalo mnoge špekulacije u javnosti.
D) "Fantomske radničke dionice" koje su stalno visile u zraku na štetu svih drugih dioničara.
E) Nemogućnost daljnjeg jačeg razvoja Luke Ploče dok se ne prikupe nova veća financijska sredstva koja su se praktički jedino mogla prikupiti dokapitalizacijom (neke druge opcije su isto bile razmatrane, ali su bile malo vjerojatne zbog skuplje cijene kapitala u tom slučaju).
Kako su dioničari iz 2007.g./2008.g. znatno izgubili zbog neuspjele dokapitalizacije, tako sada svi dioničari višestruko dobivaju zbog uspjele dokapitalizacije i normalno je da cijena ide gore.
Sada je situacija uzimajući u obzir gornje točke slijedeća:
A) Dokapitalizacija uspješno izglasana. Idu 2 kruga, a prospektom će uskoro biti definirani cijena 1. i 2. kruga, te način sudjelovanja i licitacije za cijenu u 2.krugu. Realno se očekuje velik broj zainteresiranih investitora.
B) Država nakon dokapitalizacije pada sa sadašnjeg vlasničkog udjela od 61,2%, na max.udio vlasništva od 24,3% i ne može više sama stopirati niti jednu bitnu odluku na skupštini kao što je to bilo u prošlosti. Nadalje, ako država proda 51.771 dionicu radnicima njen vlasnički udjel nakon dokapitalizacije pada na 15,3%.
C) Sad je znatno više informacija poznato pa je lakše donositi investicijske odluke, ali netransparentnost i dalje ostaje ozbiljan problem koji čelni ljudi Luke Ploče moraju promijeniti u najkraćem mogućem roku.
D) Vlada ponudila na prodaju 51.771 dionica radnicima Luke Ploče po nominalnoj cijeni od 400,00 Kn po dionici, uz zabranu prodaje kupjenih dionica u idućih 5 godina. Pravna valjanost ove doluke je i dalje vrlo upitna, jer su radnici već iskoristili u prošlosti mogućnost "radničkih dionica" koje propisuje zakon RH pa sada nisu trebali uopće dobiti drugu mogućnost privatizacije. Uglavnom, ako se transakcija obavi u potpunosti, nakon dokapa radnici će imati sa tih 51.771 dionica oko 9,8% vlasničkog kapitala. Ovdje je realno očekivati da će dio radnika kupiti svoj paket, a dio ne, pa recimo da se proda 60% od ponuđenih dionica odnosno 30.000 dionica ili 6% kasnijeg vlasničkog kapitala.
E) Odluka o dokapitaliazacija je potvrđena, firma definitivno vrijedi i ima budućnost, investitora ima dovoljno, projekti su već odavno spremni i samo se čekaju novci od dokapitalizacije da krene novi veliki investicijski ciklus. Također, kapital prikupljen u dokapitalizaciji je najzdraviji i najjeftiniji kapital, a s obzirom da ide u odlične projekte koji ima
ma kakav novi moment?! glupavih li drukova, za ne vjerovati!?! cijena 1. kruga dokapa bit će 800-1200 kn i to samo za one koji su dionice imali 26.01.2011.! taj rok je prošao i tko god sada da kupi dionice LKPC NEMA PRAVO NA JEFTINI DOKAP!
nitko normalan tko je svjestan toga NEĆE sad na burzi kupovati dionice koje više ne daju pravo na dokap po čak 1500 kn!!!
[/quote]
A zašto ne bi kupovali sada, ako će po toj cijeni u 2. krugu ulaziti veliki igrači? A zauzimanje pozicija prije objave izvješća? Čuvajte živce kolega,ko vam kriv što niste kupovali!!
TILT,TILT!!!!!!!!!
Ne razumijem se najbolje u ovo trgovanje, pa me zanima da li ovo znači da ja sutra mogu prodati svoje dionice Luke i opet ću imati pravo kupiti po povlaštenim uvjetima kao da ih nisam prodao???
[/quote]
da ;). ovaj forum je stvarno postao presmiješan, skoro kao i logika trgovanja na zse-u 😉
[/quote]
kolega…koliko mogu shvatiti vi ste preskočili fazu učenja, vi ste rođeni kao znanstvenik,žalosno je što napadate čovjeka koji samo želi naučiti vise!!:(
[/quote]
Ispričavam se kolegi ako se našao uvrijeđenim, drugi dio mog posta nije bio namijenjen njemu (tek sam sad shvatio kako je ispalo).
nisam bio par dana na forumu (ni u državi), pa kad sam se vratio neki dan vidio sam zbilja hrpu idiotskih i presmiješnih postova unazad par dana pa mi je sve ispalo presmiješno…
Tako mi je i današnje trgovanje dosta nelogično, ne znam zašto netko kupuje sad, kad je mogao prije skupštine po istoj cijeni.
Po ovome ispada mogućnost da netko tko je kupio prije skupštine dobije pravo koje može unovčiti bez da daje novce i kupuje dodatne dionice… Hmmm… Zanimljivo… 😉
Kolega, po tvojoj logici nitko ne bi kupovao ni po 1400, pogledajte si malo cijenu na burzi, a pogotovo cijenu koja bude u narednom periodu…cijena je pala u kratkom roku sa 2000 kuna na 1300 zbog zamagljene i nejasne situacije oko dokapa. Čujemo se sutra na otvaranju, ako ja lažem, ne lažu brojke [thumbsup]
Ovaj moj prošli post je samo bio osvrt na neke loše stvari koje su prije bile povezane uz Luku Ploče, a koje sada zbog nekih pozitivnih promjena podižu cijenu dionice prema gore.
O dobrim stvarima koje se vezuju uz ovu firmu valjda već i vrapci na grani znaju, pa o njima nisam niti govorio.
Svatko neka dobro odvagne za i protiv, pa nek sam odredi cijenu koja mu je prihvatljiva.
Koja god odluka bila neka bude pametna, a vrijeme će dalje sve pokazati.
Pozdrav kolege..
@ buck
mislim da nije potrebno da imate takav podvučeni ton obraćanja zajednici jer ako cijena ode gore onda bi se i vaš post mogao okarakterizirati kao druk (mislim da ste shvatili point)
ako ste "glasnogovornik" neimatelja ovog vp-a, jednostavno ga obrišite na gledalici i ni slučajno nemojte kupovati na burzi jer je cijena "previsoka" (zar nije dovoljno pogledati grafove svih dionica od efekta INE pa do danas, usporedite njihov rast i vijesti na temelju čega su rasle, onda uzmite LKPC i današnju cijenu i sve bi vam trebalo biti jasno…)
vidimo se sutra na otvaranju u 10:00 ako ćete imati volje gledati LKPC-R-A-S-T
[thumbsup]
[/quote]
ja sam na predhodnoj stranici dao svoju analizu, dajte vi svoju,
pišete mišljenje, koje je krivo, ali samo daje razloge zašto je takvo mišljenje, uvjerite me, jer ovim me niste uvjerili nego ste me uvjerili da ste jedan od niza drukera
@mecka hahahaaha najjača baza ikaddddd, hahahaha sutra LKPC-R-A-S-T
[/quote]
Gospodine buck samo bez ljutnje i bez živciranja.
Ne morate biti moralna vertikala i brinuti o tuđem novcu, dovoljno je samo da brinete kvalitetno o svom, pametno ulažete i maksimizirate svoje profite.
Gospodine buck probati ću vam odgovoriti na vaše više retoričko pitanje…
Zato što ni niste spomenuli drugi krug vam je sve ovo za nevjerovati.
Poanta više UOPCE nije u prvom krugu!!!
Prvi krug je rješena stvar…pravo su ostvarili oni koji su ostvarili.
POANTA je u drugom krugu…tj svi koji kupuju zauzimaju pozicije za drugi krug, koji je ključ svega po mom mišljenju.
No treba možda i malo se informirati prije nego što se počne drobiti…
A vaš post bi se mogao ovako opisati:
U prvoj rečenici ste u šoku, pa u nevjerici, pa donosite zaključak, pa negirate poznate činjenice, da bi zatim na kraju vrijeđali imaoce dionica i kupaca da nisu normalni , i da je degutantno koliko se ovdje laže.
No lijepo od Vas da ste se BAŠ danas priključili na ovu temu! Uvijek treba takvih stručnjaka
[lol]
@ buck
mislim da nije potrebno da imate takav podvučeni ton obraćanja zajednici jer ako cijena ode gore onda bi se i vaš post mogao okarakterizirati kao druk (mislim da ste shvatili point)
ako ste "glasnogovornik" neimatelja ovog vp-a, jednostavno ga obrišite na gledalici i ni slučajno nemojte kupovati na burzi jer je cijena "previsoka" (zar nije dovoljno pogledati grafove svih dionica od efekta INE pa do danas, usporedite njihov rast i vijesti na temelju čega su rasle, onda uzmite LKPC i današnju cijenu i sve bi vam trebalo biti jasno…)
vidimo se sutra na otvaranju u 10:00 ako ćete imati volje gledati LKPC-R-A-S-T
[thumbsup]
LKPC-R-A-S-T
[lol]
dobra[thumbsup]