MOžda kolega SAMPRAS , zna detalje o LKPC ?
Evo neka nam ovo bude primjer za ubuduce da se na forumu moze normalno komunicirati a ne provocirati.Jer to nevoli nitko pa niti ja.
Od kad su kapetanu stavili brnjicu nema nikakvih natuknica….bolje da su ga pustili da priča,priča,priča……. 🙂 Sad mi pokvareni mali špekulanti bauljamo kao guske. Sutra??
Evo dobrih vjesti za poslovanje luke.
"Odobrena završna faza projekta obnove željeznica u BiH vrijedna 156 mil. eura" Izvor Poslovni d.
Vaš link
Inače, najnepovoljnija varijanta dokapa (omjer upisa novih 2:3 za postojeće dioničare i cijena svih upisanih po 400 kn) bi značila da se ne isplati platiti dionicu više od 1.720 kuna kako bi se sudjelovalo u dokapu.
Uvjet za tu cijenu je da će se dionica tržiti po 1,5 booka nakon dokapa. Zašto? Zato jer se ispod 1,5 booka do sad tržila kratko razdoblje za najveće depresije 2008. (veljača do travnja). Za cijenu ispod toga nema baš puno smisla. Luka je nezadužena, dobro zarađuje, monopol i dobra perspektiva, rast prometa i nema nikakvog razloga da se trži ispod 1,5 booka. U tu cijenu nije uračunat popust za zaposlene, jer mislim da to neće bitnije utjecati-nekih popusta će najvjerojatnije biti.
Tržište je izgleda pesimistično pa je uračunalo najnepovoljniju varijantu dokapa. No cijena dokapa će biti sigurno viša od 400 kn, a time i cijena na burzi nakon dokapitalizacije (jer će porasti book). Najnepovoljniju varijantu navodim samo radi osiguranja "što ako bude najgore? Što investitor svakako treba znati.
Pavlović? Ako ne zna koliko će institucionalni investitori ponuditi u drugom krugu tad ne može znati niti cijenu, pa je ne može navesti u prijedlogu za skupštinu. To je dijelom opravdano. No mogao je svakako staviti raspon cijene, ali očito je da želi neke stvari sakriti. Iza toga se vjerojatno kriju povoljni uvjeti za radnike koje uprava želi progurati, a ne želi da to svi dioničari znaju. No na kraju to ne bi trebalo imati bitnog utjecaja, jer bi nekim pretjerivanjem u tome odbio institucionalne investitore u drugom krugu, što svakako ne žele.
Evo obračuna za 1720kn
Ako kupimo 2 po 1.720 i sudjelujemo u dokapu s 3×400 ukupni nam trošak je 3.440 + 1.200 = 4.640kn za 5 dionica
Nakon dokapa imamo 5 dionica koje bi trebale vrijediti 1,5 booka.
619 kuna (book nakon dokapa po 400 kn) x 1,5 booka = 928 kuna.
Nakon dokapa imamo ukupno 5 dionica koje bi vrijedile 5 x 928 = 4.642 kn
Zaključak: ako kupimo sada 2 po 1.720 i dokapitaliziramo 3×400 nakon dokapa će tih 5 dionica vrijediti isto kao i 5 x 1,5 novog booka (BVPS).
4.640 = 4.642
Naravno špekulacije o ulasku većinskog, strateškog partnera ili natjecanju u ponudama u drugom krugu ovdje nisu uzete u obzir.
Ako netko utvrdi da nisam u pravu, biće mi drago, jer još stignem slijedeći tjedan prodati 🙂
Lijep pozdrav
…Naravno špekulacije o ulasku većinskog, strateškog partnera ili natjecanju u ponudama u drugom krugu ovdje nisu uzete u obzir….
To je ta računica. Ja najviše nade polažem baš na tu špekulaciju o ulasku nekog "MOLA PLOČE" …
Trenutni 6-mjesči ponderirani prosjek je 1 603, a što budu dani više odmicali, isti će se povećavati, butno za drugi krug, jer je realna opcija da će se uzeti neki ponderirani prosjek, tako je uobičajno.
[smiley]
lp
rovadC @
Ima jedan "slatki" problem a to je da sigurno neide po 400 vec min.od 800 do 1200 kn.
Koliko to nijenja na stvari !?
Mijenja kompletnu KRVNU sliku firme(mislim pozitivno) a nama donosi nadam se pristojnu cijenu na burzi a samim time nam povecava i zaradu.Sve je to jedna od solucija.
Vjerujte mi da se ne radi o firmi koja u ova teska vremena ostvaruje iznad prosjecne rezultate u ovakvoj netransparentnoj dokapitalizaciji nebih sudjelovao.Ne da nebih sudjelovao vec bi zaobilazio ovu temu.
p.s. Ako uzmemo u obzir da smo na danasnji dan prosle godine imali cijenu od 1600 kn smatram da
dinoca nije nista napravila vec ce svoje odraditi.
Ako uzmemo izuzetno dobro poslovanje u 2010 i danasnju cijenu + dokapitalizaciju+ PRIVATIZACIJU na sdasnjim cijenama mi smo PODCIJENJENI [cool]
rovadC @
Ima jedan "slatki" problem a to je da sigurno neide po 400 vec min.od 800 do 1200 kn.
Koliko to nijenja na stvari !?
Mijenja na bolje
[thumbsup]
Slažem se s kolegom Plavim da bi se mali dioničari za novo razdoblje ,u kojem će se na ovaj ili onaj način mijenjati vlasnička struktura trebali odlično pripremati- organizirati i iz kategorije objekta izvršiti tranformaciju i postati subjektom novih odnosa u vlasničkoj strukturi Luke Ploče.
To je jedini način da zaštitimo svoj kapital.
Nemojte zaboraviti da se na nas male dioničare danas gleda kao na neku marginalnu grupu sumnjivih namjera i takav imamo tretman.
To moramo promjeniti, ulazimo u rasplet…
Treba nadodati da u cijenu dionice treba zaracunati i perspektivu tj .buduce poslovanje .sta na ovim razinama nije zaracunata niti 3q a kamoli PRIVATIZACIJU i DOKAPITALIZACIJU.