znam ali netko bi morao odgovarati zbog toga
ali zar nije vec davno negdje objavljeno da se dokapitalizacija odgađa? pa zašto sad ovakav stampedo?
Čini mi se da je netko svjesno ušao u cijelu ovu informacijsku igru kako bi zavrtio lovu.
Uopće krenuti u dokapitalizaciju bez znanja večinskog vlasnika je suludo!!!!
Ili su ipak neki sve znali od samog početka? [smiley3]
Brijem da bi bili totalni poludebili da nisu znali. Znali su oni.
Doduše, slijepi optimist u meni se nada da je to predizborni trik a la “nećemo mi dati naše luke nekima tamo…”, da bi nakon izbora Vlada okrenula ploču.
U svakom slučaju, dugoročna investicija će postati još dugoročnija.
[smiley10]
Posejdon:
”
Čini mi se da je netko svjesno ušao u cijelu ovu informacijsku igru kako bi zavrtio lovu.
Uopće krenuti u dokapitalizaciju bez znanja večinskog vlasnika je suludo!!!!
Ili su ipak neki sve znali od samog početka? [smiley3]
”
Brijem da bi bili totalni poludebili da nisu znali. Znali su oni.
Doduše, slijepi optimist u meni se nada da je to predizborni trik a la “nećemo dati mi naše luke nekima tamo…”, da bi nakon izbora Vlada okrenula ploču.
U svakom slučaju, dugoročna investicija će postati još dugoročnija.
[smiley10]
da dugoročnija na par godina.a kajje tu je ,svaka škola se plača.
ali zar nije vec davno negdje objavljeno da se dokapitalizacija odgađa? pa zašto sad ovakav stampedo?
Ono je bila ODGODA, a ovo je ODUSTANAK od dokapitalizacije, a to su drastične razlike.
Small_Fish: ” Ajd sad polako, jer vidim da se mnogi ovdje, namjerno ili slučajno, pumpaju krivim informacijama… Luka Ploče trenutno ima 222.614 dionica nominalne cijene 400 kuna, što daje 89.045.600,00 kuna temeljnog kapitala… U dokapitalizaciji se temeljni kapital povećava za iznos 125.000.000,00 kuna sa 312.500 novih redovnih dionica nominale 400 kuna… To znači da se u prvom krugu dokapitalizacije srzamjerno udjelu, za jednu dionicu dobije 1,40377 dionica u dokapitalizaciji (312.500 / 222.614) Ako država ne dokapitalizira, nje dionice iz dokapa se dijele na ostale dioničare koji se odmah u prvom krugu moraju pribilježit za drugi krug… Država trenutno ima (HFP i HZMO) 136.273 dionica, koje joj u dokapitalizaciji daju pravo na upis 191.296 dionica (136.273 * 1,40377)… Te dionice se onda dijele na ostale dioničare, i to dobijemo tako da od sadašnjeg broja dionica odumemo državne dionice 222.614 – 136.273 = 86.341 dionica Sa brojem dionica ostalih dioničara podjelimo dionice koje država u dokapitalizaciji može upisati… 191.296 / 86.341 = 2,2155 i to je omjer upisa u drugom krugu ako država ne dokapitalizira… Ta se multipla dodaje na multiplu iz prvog kruga i dobija se 3,6 (1,4 + 2,2) ————————- Što se tiče fer cijene ako država ne dokapitalizira, potrebno je izračunati koliko vrijedi jedno pravo prvokupa (a ima ih ukupno 3,6 prava ako država ne dokapitalizira) Za to je potrebna formula tržišne vrijednosti jednog prava prvokupa Tvp = (Vo-Vp) / (N+1) Gdje je: Tvp – tržišna vrijednost jednog prava Vo – tržišna cijena dionice (u ovom slučaju fer cijene LKPC od 3500 kuna) Vp – pretplatna povlaštena cijena po dionici (nominala od 400 kuna u dokapu) N – broj prava potreban za kupnju jedne nove dionice (0,277 dobijemo tako da 1 / 3,6) Jedno pravo prema tome iznosi 2427,56 kuna…to pomnožimo sa 3,6 (ukupan broj prava) i dodamo na fer cijenu LKPC od 3500 kuna… Dobivamo cijenu od 12239,23 kuna po dionici… Over and out”
Sve si to lijepo napisao, ali zaboravio si spomenuti najvažnije, ono što je mene osobno odbilo od ulaska u ovu dionicu onaj prvi dan kada je objavljena vijest o dokapu. Sanader je izjavio da privatizacije luka neće biti. Ukoliko ovo prođe na skupštini, što li je to nego drugim riječima tiha privatizacija Luke Ploče? Dobro u cijeloj priči je to što je skupština odgođena, znaći sa istim dnevnim redom, što bude bit će ,
vidjet ćemo.
Mislim da sam jedini upozorio na ovu mogućnost, nažalost desilo se.
DA je bilo jako riskantno bilo je, a s druge strane izgledno i vrlo profitabilno.[smiley6]
popravni: ” ali zar nije vec davno negdje objavljeno da se dokapitalizacija odgađa? pa zašto sad ovakav stampedo? ” Ono je bila ODGODA, a ovo je ODUSTANAK od dokapitalizacije, a to su drastične razlike.
thx na pojasnjenju.
ali vecina ulagaca bi trebala razmisliti u ovim slucajevima zasto bi vlada nekom poklonila vlasnistvo ili pak ulozila sredstva svih nas….
Ovo je jad i bijeda hrvatske realnosti, U NADZORNOM ODBORU SJEDE LJUDI IZ VLADE, A ONI OBJAVE KAKO ZA DOKAP. UOPĆE NISU ZNALI???!! Pederluk neslućenih razmjera, nek ih vrag goni u 3 pm! Ok, i što sad raditi, imate li predodžbu kako će to sutra na burzi startat i ŠTO DA RADIM JA KOJI SAM JE KUPIO PO 6400????
kraj trgovanja BLOKADA HANFE a KAJ sutra uhhhhhhhh[smiley5][smiley9][smiley7]
Najvjerovatnije utrka izmedju onih kojih ce pokusat maknut naloge sa kupnje i onih koji ce ih pokusat poklopit…
jomiii:
”
kraj trgovanja BLOKADA HANFE a KAJ sutra uhhhhhhhh[smiley5][smiley9][smiley7]
”
Najvjerovatnije utrka izmedju onih kojih ce pokusat maknut naloge sa kupnje i onih koji ce ih pokusat poklopit…
nema utrke nalog možeš maknuti već sada.brokerska kuća ga bude makla.nikada brže nisam izgubio novac.katastrofa.i u kladionici bih prošao bolje