LKPC (Luka Ploče d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LKPC (Luka Ploče d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

micke @

Smijesno zar ne!
Smijsno je sta se u nastupima Uprave vide temelji socjalizma i nastupa se koa da mu je to ČAĆINO!!!

A htjeli smo promjene!! To je smijesno,ustvari ZALOSNO!

presmijesno a ne smijesno….
sta reći meni i dalje ne ide u glavu kako misli se glasati o nećemu kad se ne zna model i mogućnosti te bez neke analize…šta oni misle sve to na halo napraviti na skupštini….

živio socijalizam u perspektivnoj nam Luci Ploče!!!
[angry]
[/quote]

a vidite ja sam recimo danas pročitao ovo:

http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/transport/luka-ploce-prvi-put-u-20-godina-pretekla-rijecane,103034.html

i mislim da je to dovoljni "dokaz" o radu uprave i perspektivi luke ploče (da sad ne nabrajam ostvarenu dobit zadnjih godina, visoku likvidnost, nikakvu kreditnu zaduženost,…).

što se tiče ponašanja hanfe u ovom slučaju, ono je u blagom redu nelogično. prvo zbog mjesec dana starog intervjua zabrane trgovanje i nalože upravi davanje novih informacija. uprava objavi dva priopćenja u kojima u principu kaže da nema novih informacija i hanfa nakon toga objavi da se nastavlja trgovanje…???

i zanima me, zašto hanfa svaki, ali baš svaki put prekida trgovanje prije dokapa dok dionica raste???

U ponedjeljak lkpc ide u pozitivnu blokadu! Mislim da će cijena prjeći psihičku granicu od 2000 kn!

[color=blue][/color]vizionar

Ovdje bi logična pretpostavka bila da svi članovi nadzornog odbora i članovi uprave svaki pojedinačno imaju “ko šipak” dionica luke Ploče, pa da neće sami sebi skakati u usta i dopustiti kupnju u 2.krugu dokapa po istoj ili nižoj cijeni nego u 1.krugu rezerviranom za postojeće dioničare, jer bi time sebi također smanjili tržišnu vrijednost svake dionice koju posjeduju (u vrijeme kad se dokap konačno završi).
Prema tome, trebalo bi očekivati neku cijenu koja je fer i realna u odnosu na završnu cijenu prije sjednice, a opet s druge strane fer i realnu cijenu koja je privlačna za sve nove investitore koji će se prijaviti za 2.krug dokapitalizacije. S obzirom da sadašnji broj dionica iznosi 222.614 + novi broj od 330.000 dionica = 552.614 dionice, dolazimo do broja od 202.009 dionica koji se odnose na pravo sudjelovanja države u 1.krugu dokapa što iznosi 35,6% svih dionica u tom trenutku(ujedno i broj dionica koje se kao slobodne prenose u 2.krug dokapa ako država ne sudjeluje).

Da tržava radi na ekonomskim načelima, podržala bi dokap, na neki način namaknula 80 milijuna kuna i kupila svoj dio dionica u prvom krugu(to je primjer ako dokap u 1.krugu ide po 400kn), te u kratkom roku nakon završetka dokapitalizacije prodala 41,2% vlasništva strateškim partnerima, fondovima ili nekoj trećoj strani koja će za to platiti dobru cijenu a da pritom ne ugrožava državne interese RH.
Tu bi država dobro profitirala, brzo, jednostavno i bez imalo rizika, mi mali dioničari bi isto dobro zaradili prvo nakon dokapa i još jednom kasnije nakon prodaje 41,2% državnog udjela privatnim investitorima, a strateški partneri koji uđu naknadno u vlasništvo bi također pobrali vrhnje. Ovo je najbolja opcije za sve strane koje su ovdje u igri, samo da država zna upravljati svojom imovinom kao bilo koji normalan gospodarstvenik. A ovdje bi opet zadovoljila uvjet da smanji udjel u vlasništvu na 20%.
Netko je dobro naveo da bi ako država ne sudjeluje u dokapu fer odnos cijena bio:
A) Završna cijena prije sjednice po 1800 Kn
B) Prvi krug dokapa postojećim dioničarima po 800 Kn
C) Drugi krug dokapa svim potencijalnim investitorima po 1200 Kn
gdje bi u ovim odnosima mi postojeći dioničari ostvarili 15% premiju ako iskoristimo pravo na prvi krug dokapa.

Jedina varijanta u kojoj je moguće da bi uprava i nadzorni odbor smišljeno nariktali cijenu da bude ista ili niža nego cijena dionica u prvom krugu, je situacija u kojoj bi uspjeli progurati model po kojem oni i radnici Luke Ploče imaju povlašten status ili pravo na neki veći broj dionica po tim povlaštenim cijenama(ili ne daj Bože pod još nekim diskontima na tu povlaštenu cijenu). Ako se nešto muti u pozadini cijele ove priče onda sve upućuje upravo na ovo.
Da ne zaboravimo:
– radnici nikad nisu odustali od toga da polažu pravo na dodatne dionice "koje im nisu dopuštene na upis u prvoj radničkoj privatizaciji"
– Ozren Matijašević kao predstavnik sindikata/radnika sjedi u timu koji će odlučiti o modelu dokapitalizacije
– 2011 je izborna godina, a HDZ-u očajnički trebaju glasovi ovog dijela Hrvatske tako da je nažalost politička trgovina vrlo moguća

Zato, moj prijedlog Barbosi, Plavom ili nekom drugom tko je već angažirao dosta svoga vremena da se ovdje poboljšaju neke stvari za nas male dioničare, je slijedeći:
1. Vidjeti da li pravno postoji bilo kakva zakonska mogućnost ili propust, da uprava i nadzorni odbor nekako uspiju donijeti odluku da dio dionica izvan 2.kruga dokapa ide za radnike Luke Ploče po povlaštenim cijenama?
2. Bez obzira na prvo pitanje, naći najbolji način na koji se mi možemo zaštititi da do toga ne dođe na način da se napravi: A) zahtjev upravi i nadzornom odboru Luke Ploče za jasno očitovanje po ovom predmetu, B) zahtjev HANFI da se uprava i nadzorni odbor Luke Ploče jasno očituju svojom izjavom da neće biti nikakve povlaštene kupnje za radnike, ili očitovanje HANFE da će poništiti bilo kakvu odluku koja bi išla u tom smjeru a na štetu svih ostalih dioničara, C) nešto drugo što bi za nas bilo najbolje sa pravne strane i onemogućavanja ovakvog načina privatizacije/dokapa.

Mislim da ovo sve treba napraviti prije skupštine, jer nakon skuštine ako se sve ovo brzo odvije može biti prekasno za bilo kakve prigovore sa naše strane.

Realno gledajući, ako se to čak uopće ne dogodi, ali ako samo bude postojala izgledna špekulacija oko ovakve mogućnosti da "radnici oštete druge dioničare", budite sigurni da će dio investitora opet ostati po strani pa makar kasnije kad se sve raščisti plaćali i skuplju cijenu za dionicu, tako da nama i sama špekulacija sada ruši cijenu.
Da bar jednom sve prođe normalno kako bi i trebalo biti, a ne uvijek sa nekim skrivenim namjerama ljudi u pozadini..

Slobodno dajte ovdje svoje prijedloge što i kako napraviti, jer ovo sad definitivno predstavlja najveću opasnost u cijelom dokapu ako gledamo na tržišnu cijenu dionice u kratkom roku.
U dugom roku Luka Ploče će sigurno probiti sva sadašnja očekivanja šireg kruga investitora, i tu ne možemo fulati, ali zašto da nam opet netko drugi svjesno ruši cijenu u kratkom roku zbog svoje osobne koristi.

Pozdrav kolega ravovski, vrlo realan pogled na opću situaciju!

Nadalje, koliko vidim, sve upućuje na to da će se na skupštini donijeti samo i isključivo odluke opisane u pozivu na izvanrednu skupštinu
Vaš link
što znaći da će se samo tražiti mandat da se provede dokapitalizacija a cijenu i model ćemo saznati iz prospekta koji će naknadno donijeti uprava uz suglasnost nadzornog odbora.

Također, ne manje bitno, na izvanrednoj skupštini će se glasati i o Donošenju odluke o izmjeni Statuta Društva kojom je Uprava Društva ovlaštena , da u roku od pet godina, jednokratno ili u nekoliko obroka, poveća temeljni kapital Društva za ukupni nominalni iznos od 44.000.000,00 kn (slovima: četrdeset i četiri milijuna kuna) uz isključenje prave prvenstva dioničara na upis novih dionica koja bi mogla biti trojanac za povlaštene radničke dionice.

LKPC je tvrtka koja ima veliki potencijal, međutim, sada nešto kuhaju i to mi se niti malo ne sviđa!

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Mislim da griješite, nova dokapitalizacija kojom se isključuje mogućnost sudjelovanja postojećih dioničara će biti za strateškog partnera vjerojatno EBRD koji je javno izrazio zanimanje za dokap, ali moguće da neće sudjelovati sada. Jer kapital će trebati ( u novoj dokapitalizaciji ) i za novi terminal za rasute terete.
Do tada će cijena biti tko zna gdje možda 2500 3000 kuna ili čak više i većina vas niti neće biti tada dioničari.
Tada vam ide dokapitalizacija po tržišnoj cijeni, isto kao i kod ATGR ( isti je i agent izdanja-RBA).
To će samo povečati vrijednost dionica- bolji fundamenti, novi jak igrač ustrukturi dioničara.

Sa radnicima se ne bih previše zamarao, prvo toga nema puno, a drugo imati će zabranu prodaje minimalno 5 godina, to su sami tražili.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Pozdrav kolega ravovski, vrlo realan pogled na opću situaciju!

Nadalje, koliko vidim, sve upućuje na to da će se na skupštini donijeti samo i isključivo odluke opisane u pozivu na izvanrednu skupštinu
Vaš link
što znaći da će se samo tražiti mandat da se provede dokapitalizacija a cijenu i model ćemo saznati iz prospekta koji će naknadno donijeti uprava uz suglasnost nadzornog odbora.

Također, ne manje bitno, na izvanrednoj skupštini će se glasati i o Donošenju odluke o izmjeni Statuta Društva kojom je Uprava Društva ovlaštena , da u roku od pet godina, jednokratno ili u nekoliko obroka, poveća temeljni kapital Društva za ukupni nominalni iznos od 44.000.000,00 kn (slovima: četrdeset i četiri milijuna kuna) uz isključenje prave prvenstva dioničara na upis novih dionica koja bi mogla biti trojanac za povlaštene radničke dionice.

LKPC je tvrtka koja ima veliki potencijal, međutim, sada nešto kuhaju i to mi se niti malo ne sviđa!

Sad kad malo stavim matematičke odnose i ono što je Barbosa još naveo u jednom od prethodnih mailova:

Članak 19.
Osobama iz članka 5. stavka 1. točke 1. i 2. ovoga zakona može se uz popust prodati najviše 50% vrijednosti poduzeća, s time da svaka od njih može kupiti dionice uz popust najviše u nominalnoj vrijednosti do dinarske protuvrijednosti od 20.000 njemačkih maraka obračunate po tečaju iz članka 13. stavka 1. ovoga zakona.

dobijemo slijedeće:
trenutni temeljni kapital = 89 milijuna kuna
nominalni kapital uz isključenje postojećih dioničara = 44 milijuna kuna
– što direktno znači ako bi uprava i nadzorni odbor uspjeli osporiti prvu privatizaciju radnika, da bi ovaj iznos bio točno 50% vlasništva!!!!

Nadam se da ne misle to napraviti uvrštenjem ove odluke u statut društva, ali nevjerojatno je kako se ove brojke poklapaju.
Ako se već donosi takva odluka nek se onda jasno napiše da se to može izglasati samo za strateškog partnera, tako da se tu u startu zna da nema nikakve muljaže sa povlaštene dionice radnika.

Sa radnicima se ne bih previše zamarao, prvo toga nema puno, a drugo imati će zabranu prodaje minimalno 5 godina, to su sami tražili.

lp

A treće.radnici ako i dobiju po povlaštenoj unatoč zabrani prodaje 5 godina oni će to ipak prodati odmah razno raznim javnobilježničkim aktima,garancijama,hipoteka itd….i to uglavno glavešinama poput Pavlovića uz minimalnu proviziju.To je uglavnom i razlog zašto je upravi stalo do radničkih.Već je svojevremeno pisalo na vratima da svi koji namjeravaju prodati dionice prvo moraju ponuditi upravi inače [bye]
[bye].Ali to rade i druge firme poput naprimjer agmm….je protuzakonito al koga briga [tongue]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

PETINA, 14.01.2011. u 20:30
ivanko007@

i zanima me, zašto hanfa svaki, ali baš svaki put prekida trgovanje prije dokapa dok dionica raste???

Da se rijese spekulanata.Cisti primjer je ovo sa LKPC ,jucer i danas.Ako nisi dobro upucen u zbivanje same firme ,jednostvno zaobilazis ovakvu dionicu jer smatras da uprava se prema mali dionicarima ne ponasa korektno.Doista se ne ponasa korektno.Zasto!!!! Vidjet cemo uskoro.

Upravo ovakve stvari mene zainteresiraju jer nevolim da netko pravi BUDALU OD MENE A POGOTOVO ZA MOJ NOVAC!!!!

lp svim dioničarima lkpc

ovo što je danas malo živnulo još nije ništa,

šta tek sljedi iduči tjedan,

a taman ču skijat u badu -austrija,
pa ču preko leptopa pratit šta se dešava oko naše lkpc
što da vam kažem, bit če jako dobro, jako fino

to je moje skromno mišljenje i nije druk na gore ili dole

lp od mlade dame lize

Bravo Liza, sve ste do sad pogađali…pa čak i dan deblokade trgovanja [wink]

Svakako nešto što je bilo novo i zanimljivo ovih dana je da je pavlović reka što nije slučajno reka da ide različita cijena u 1. i 2. krugu te da država smanjuje svoj udio na 20%…. [cool]

ps. u ponedjeljak će biti party

"Lipa 'sovka i Bogu je draga "

Evo i promjena u top 10:

LUKA PLOČE D.D./REDOVNE DIONICE LKPC-R-A

Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Vrsta računa Mjesto
1. HRVATSKI FOND ZA PRIVATIZACIJU 98.780 44,37 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
2. HZMO 37.493 16,84 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
3. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 14.314 6,43 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
4. PBZ D.D. 4.426 1,99 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA + 859
5. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 2.814 1,26 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
6. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 1.131 0,51 Skrb. račun RIJEKA, HRVATSKA
7. JAZIDŽIJA MARKO 1.044 0,47 Osnovni račun SINJ, HRVATSKA
8. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 952 0,43 Skrb. račun RIJEKA, HRVATSKA
9. GRIZELJ MIRO 908 0,41 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
10. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 772 0,35 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA NEW!
Ukupno: 73,06

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

New Report

Close