Trebas biti polupismen minimalno da se ovo shvati.Jednostavno:ako veliki ponude neku cijenu postojecim dionicarima u 1. krugu ide parsto kuna nize.U 2. ti veliki placaju koliko su ponudili.Nakon toga mogu kupovati na burzi.Isplati se biti dionicar bez obzira na cijenu,jer tek pred skupstinu ce se znati ponude,a one ce ovisiti o trenutnoj na burzi.Kada nove dionice dodju na burzu nema pada cijene jer veliki moraju braniti cijenu po kojoj su kupovali velike pakete.
Da, da baš fond menađeri znaju što kupuju, pa što nisu ti moderni gurui kupovali inu na 1700, ma ne pa to je za njih bilo prejeftino u datom trenutku i sad plaćaju 90% premije na tu cijenu da al sad je ina puna potencijala. Da nisu to oni isti menađeri što su tukli ingru prije "splita" po 60.000,00 kn, ili IGH pa 17.500,00 – nikad nije gužva u 16-ercu ako znaš gdje je gol.
Vidi se da si slab špekulant kada uspoređuješ kruške i jabuke …
INA je politička igra, nema previše smisla povlačiti paralele izmedju nje i klasičnog trgovanja, a mirovince i profitne fondove može uspoređivati samo teški laik.
Bolje bi ti bilo da se zamisliš kojom će se dionicom sada kada prođe javna ponuda MOL-a pozabaviti fondovi i država nam …
Da nije Luka Ploče ?
Je , malo sutra!
[/quote]
Ja nisam špekulant, to si očito ti samo nastavi dalje. Ina je politička igra tvojim i mojim novcima, a cjelokupna burza je jedna velika ni više ni manje politička igra. Mirovinci če kupovati ono što im se kaže. Ako nisu zainteresirani za Ploče, pa nek kupuju Zdenku.Kao što kaže kolega Ivanko nek svako ulaže tamo gdje misli – i sretno svima, pored 350.000 nezaposlenih trebat če nam.
pa zar prijedlog koji poslije recimo ne bude usvojen također ne bi bio špekulacija. zamisli u prijedlogu postave model da svi bježe iz dionice a kasnije odluče drugačije. ili zar više prijedloga mora biti slično???
skrpljen-spašen.
Na skupštinu se obično ide sa već usaglašenim prijedlozima i najčešće ti prijedlozi i prolaze – naročito ako je jedan igrač najjači , odnosno monopolist , u ovom slučaju država jer je najjači igrač , bez obzira što ona neće ići u dokapitalizaciju, no sigurno da je ona preko svojih ljudi debelo involvirana u ovaj slučaj ( uostalom i prve dvije dokapitalizacije je spriječila upravo država – odnosno politika ) i da oni znaju već sada kako i što dalje.
Sad sam dobio info, Hanfa je naredila da se brišu nalozi na kupnji, ali poslala samo onima koji su imali naloge.
lp
znači da očekuju udaranje po bidu?!???!
Trebas biti polupismen minimalno da se ovo shvati.Jednostavno:ako veliki ponude neku cijenu postojecim dionicarima u 1. krugu ide parsto kuna nize.U 2. ti veliki placaju koliko su ponudili.Nakon toga mogu kupovati na burzi.Isplati se biti dionicar bez obzira na cijenu,jer tek pred skupstinu ce se znati ponude,a one ce ovisiti o trenutnoj na burzi.Kada nove dionice dodju na burzu nema pada cijene jer veliki moraju braniti cijenu po kojoj su kupovali velike pakete.
Gdje to točno tako piše? Link?
Inače, za nekog tko drugima predbacuje pismenost, mogli ste i malo gramatiku otvoriti prije pisanja posta.
Gdje to točno piše da će cijena u drugom krugu biti viša od cijene u prvom krugu?
Nigdje ne piše, ali je to posve logično. Među ostalim i zbog toga što im za odluku o dokapitaliziaciji trebaju glasovi malih dioničara, te je taj prvi krug na neki način pogodovanje postojećim dioničarima. Koja budala bi glasala da će plaćati veću cijenu od one koju će plaćati investitori sa strane???
ma 99% će ići odluka o dokapu tako da ako u drugom krugu bude postignuta manja cijena da će se ovima iz prvog kruga vraćati razlika.
P.E. slažem se sa svime osim time da će ponude investitora ovisiti o trenutnoj cijeni na burzi… naime, potencijalni investitori mogu ponuditi i cijenu manju od trenutne burzovne (ako ne bude dovoljno interesa onda će prolaziti takve ponude). tako da treba dobro skalkulirati do koje razine se treba kupovati Luka Ploča unatoč tome što ćemo dobiti povlašteniju cijenu u prvom krugu…
u drugom krugu po višoj cijeni državnih 20ak % kupuju ti investitori (mirovinci, domaće firme ili u nekom čudnom slučaju da investitori zeznu i ne upišu svoje dionice po višoj cijeni u zadnji čas malim dioničarima se vraćaju novci po kojima su preplatitli dionicu.i to je to… ne vidim šta je tu toliko nejasno… u svakom slučaju ne vidim način da mi mali izgubimo… a pravu zaradu od ove dionice očekujem kad netko bude htio kupiti 51 %, mislim da bi se na ovoj dionici tada mogao masno omastiti brk.
a ništa, sretno svima, nek svatko ulaže tamo gdje misli da je najbolje!!!
Evo, ja to malo drugačije vidim : hipotetski može biti da se u drugom krugu nejavi dovoljno investitora , cijena pada i ulazi masa malih dioničara koji do sada nisu imali dionice Luke.Kupuju npr. ispod 1000kn.Za nas imaoce dionica koje smo kupovali od 1800 – 2200 kn tada bi nastala nezgodna situacija koja bi bila gora , ili nešto bolja ovisno o modelu 1:4 po ( 400 -800 kn ), ili 1:1 (1,5 )po 800 -1500kn.Dioničar(i) koji bi možda upali u varijantu ( koji prvi put kupuju dionicu Luke ) da kupe recimo po 800 – 1000 kn jednostavno nakon dokapitalizacije počnu prodavati svoje dionice sa nekih 10/20% zarade i tako nama koji smo godinama u ovoj dionici sruše cijenu .Nepoznanica je dali mirovinski fondovi imaju namjeru ovdje učestvovati, a ako da, sigurno će vlada za njih odrediti povoljne uvjete u drugom krugu ( nižu cijenu ) što nama opet neodgovara.Naša šansa bi bila da se u drugom krugu javi što više investitora ( naročito bi dobro bilo onih izvana ) i da sa svojim učešćem podignu cijenu na gornju razinu cijene koja bude donešena na skupštini .
u drugom krugu po višoj cijeni državnih 20ak % kupuju ti investitori (mirovinci, domaće firme ili u nekom čudnom slučaju da investitori zeznu i ne upišu svoje dionice po višoj cijeni u zadnji čas malim dioničarima se vraćaju novci po kojima su preplatitli dionicu.i to je to… ne vidim šta je tu toliko nejasno… u svakom slučaju ne vidim način da mi mali izgubimo… a pravu zaradu od ove dionice očekujem kad netko bude htio kupiti 51 %, mislim da bi se na ovoj dionici tada mogao masno omastiti brk.
a ništa, sretno svima, nek svatko ulaže tamo gdje misli da je najbolje!!!
Evo, ja to malo drugačije vidim : hipotetski može biti da se u drugom krugu nejavi dovoljno investitora , cijena pada i ulazi masa malih dioničara koji do sada nisu imali dionice Luke.Kupuju npr. ispod 1000kn.Za nas imaoce dionica koje smo kupovali od 1800 – 2200 kn tada bi nastala nezgodna situacija koja bi bila gora , ili nešto bolja ovisno o modelu 1:4 po ( 400 -800 kn ), ili 1:1 (1,5 )po 800 -1500kn.Dioničar(i) koji bi možda upali u varijantu ( koji prvi put kupuju dionicu Luke ) da kupe recimo po 800 – 1000 kn jednostavno nakon dokapitalizacije počnu prodavati svoje dionice sa nekih 10/20% zarade i tako nama koji smo godinama u ovoj dionici sruše cijenu .Nepoznanica je dali mirovinski fondovi imaju namjeru ovdje učestvovati, a ako da, sigurno će vlada za njih odrediti povoljne uvjete u drugom krugu ( nižu cijenu ) što nama opet neodgovara.Naša šansa bi bila da se u drugom krugu javi što više investitora ( naročito bi dobro bilo onih izvana ) i da sa svojim učešćem podignu cijenu na gornju razinu cijene koja bude donešena na skupštini .
[/quote]
Da pojasnim – kad sam govorio da mislim da mi mali ne možemo nikako izgubiti nisam ulazio u cijenu dionice po kojima je netko kupovao ovu dionicu (kako sam i kolegi P.E. objašnjavao). Čisto sam se referirao na činjenicu da u procesu dokapitalizacije ne možemo nikako izgubiti kako ćemo 99 % vjerovatno moći kupovati dodatne dionice po boljim (ili u najgorem slučaju istim) uvjetima nego investitori u drugom krugu.
A sad je veliko pitanje hoće li netko zaraditi na dokapu dovoljno da pokrije svoj ulaz i u to ne želim ulaziti… Reći ću samo da mislim da ovi koji su ulazili na 6000 kn sasvim sigurno neće zaraditi :). Ja sam recimo LKPC kupovao u par navrata i nijednom nisam ulazio preko 1.300…
Ključno pitanje ovog dokapa je dakle sljedeće – kolika je objektivna vrijednost jedne dionice LKPC koju je za nju spreman platiti neki domaći ili strani investitor (a da interes bude dovoljan da se proda 20ak % dionica)???
Na to pitanje svatko treba dati svoju procjenu i ponašati se u skladu sa njom… Mislim da ne trebam dalje objašnjavati da je svako ulaganje u tržište kapitala rizik i da svatko donosi svoje prosudbe.
Onima koji ne vjeruju sebi uvijek ostaje da prate naše vrle fond managere i njihova ingeniozna ulaganja poput kolege Plejboja 🙂
Zanima me dali će uplata dionica krenuti odma nakon skupštine dioničara ili će biti neki određeni rok?
Ja točno znam u ćemu je problem, Ploče su mali grad a LKPC je obiteljska tvrtka još od Juge, prošli su sa LKPC privatizaciju, koncesije, svakojake odluke, zakone, pritiske politike i BiH i sada kada se LKPC izgradila gledaju na nju kao na svoje vlasništvo pa su posesivni jer bi se ovom dokapitalizacijom moglo dogoditi da se promijeni VL. struktura a znaju da bi mi dioničari prodali uz dobru premiju.
Zato i ova tajnovitost oko modela, cijene i alokacije jer su svijesni da mogu izgubiti nadzor pa kalkuliraju kako uzeti novce i zadržati sadašnju poziciju.
Zanima me dali će uplata dionica krenuti odma nakon skupštine dioničara ili će biti neki određeni rok?
Za sve je određen rok, neki su čak i zakonski. Koliko se sjećam uplata za dionice u prvom krugu zakonski rok 15 dana, a u drugom samo 5 dana, određen prijedlogom Uprave.
Inače, prvi krug mora biti proporcionalan, tj. svi postojeći dioničari MORAJU imati pravo i mogućnost kupiti dionice u dosadašnjem postojećem omjeru, za to je određeno 330.000 dionica i taj upis nam/vam nitko ne može uskratiti. Drugi krug je predviđen za sve ostale, a navodno je dogovoreno sudjelovanje strateških investitora. Koliko će dionica biti u drugom krugu nitko ne zna jer ovisi o (ne)sudjelovanju države.
Mene osobno zabavlja kada netko gleda i stalno računa samo cijenu kao da se dokapitalizacija događa zbog održanja (postojeće) cijene. Po meni, cijena će se bar četiri puta mijenjati: uoči održavanja Skupštine pa nakon nje, ali i prije te poslije drugog kruga. Možda i pet puta – između ta dva događaja, kada dođu nove dionice na ZSE.
Al’ da će se isplatiti sudjelovati – HOĆE i zato [thumbsup]