LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Sutra je novi dan, bit ce zanimljiv barem meni i nekolicini ljudi na forumu koji nisu ulazili u ovu ludost, samo promatram i ucim na tudjim greskama.

Nemojte slusati zorangutana zbog njega su neki ljudi izgubili novaca na Agrokoru provjerite sta je tamo pisao

E, a da Ruse oraspoložimo tako da im frknemo INA-u ispod stola ?
Što kažete ?

Niti jedna od todex firmi nece propasti. Vise ce vjerovnici izvuci para kroz nagodbu, a aktiviranjem jamstva bi dobili siću, firme prestaju s radom i oni se naplate možda 10%….

conan

Pa to uopce nije upitno naravno da nece propasti ali sadasnji dionicari gube sve.

Nemojte slusati zorangutana zbog njega su neki ljudi izgubili novaca na Agrokoru provjerite sta je tamo pisao

… dug agrokora je ca 15 miljardi veci od njegove imovine."; što je naravno točno (u grubo) i vidljivo iz revidiranih izvješća od pewecea za dan 31.12.2016 (imovina cca 42 milijarde, dug cca 57 milijardi ili tako nekako). Nadalje, Ramljak najavljuje "debt to equity" na razini Agrokora, što meni izgleda pojednostavljeno rečeno da vjerovnici u imovini Agrokora u tom procesu dobivaju imovine za 15 milijardi manje nego što im je isti dužan. Zvuči jednostavno…treba još iz poslovanja namaknuti 15 milijardi u nekom razumnom roku…Ramljak kaže da su sastavnice Agrokora nakon restrukturiranja sposobne generirati oko 11 milijardi kuna (mislim da su rekli 1,4 milijarde eura) do kraja 2021. godine. Pod pretpostavkom da tako i nastave, dug je "sravnat" do kraja 2022. godine. Znate kaj? Da ja nekome danas posudim 57 milijardi nečega i on mi zauzvrat prepiše svoju imovinu vrijednu 42 milijarde, a ta imovina mi novostvorenim vrijednostima razliku nadoknadi do kraja 2022. godine, ja bi vjerojatno na to pristao (moje kamate su naravno uračunate u dug 🙂 )…uh jesam se raspisao, uglavnom, pretpostavljam da ima "kvaka" u riječi restrukturiranje jer je to nužno da bi se ostvarili Ramljakovi brojevi do kraja 2021. Ključni segment toga jest Konzum, a "kvaka" bi mogla biti njegova dokapitalizacija kao zamjena za dug (oni famozni otpisi vjerovnika) što bi samo još ubrzalo otplatu duga jer bi dio bio "otpisan". I na kraju moje pitanje…čini se prejednostavnim kad se ovako razloži pa zasigurno negdje griješim…gdje griješim u rezoniranju?

Uglavnom dobro rezoniraš, jedina kvaka su – vjerovnici jer nitko ne može garantirati da će oni doista i potpisati nagodbu potrebnom 2/3 većinom. Velika većina nas smatra da hoće jer je to jedino logično i ekonomski opravdano, a i Ramljak je rekao da je 100% uvjeren da će nagodba biti potpisana.

Kao što je rečeno, nagodba se planira na način da se dio dugova otpiše, dio isplati s odgodom, a dio pretvori u udjele u Agrokoru, a time indirektno i razmjerno udjelu u Agrokoru, vjerovnici preko Agrokora postaju suvlasnici i u tvtkama kćerima. Tako da NEMA pretvaranja potraživanja u udjele u tvrtkama kćerima, tj. u Ledu, Belju, Zvijezdi itd. No upravo ta neizvjesnost hoće li to biti na taj način doista i prihvaćeno, bezumno je srušila vrijednost dionica tvrtki kćeri i preko -80%. Možda je preko vikenda ulagačima došlo iz dupeta u glavu da je ona panična rasprodaja u petak bio totalno ishitren i iracionalan potez jer Agrokor će se raspetljavati mjesecima i kroz to vrijeme će todex dionice i padati i rasti, ali sada u nekim normalnijim postotcima, a do kraja ovog mjeseca mogle bi povratiti i dobar dio gubitaka od petka.

Ignore: KressoM, delux

Barbosa, 06.11.2017. u 09:05
bookworm

“Čitam svih vas cijeli dan i već mi je puna glava zakona, dugova, jamstava i inih čudesa…no, kroz ovaj postu mi se nameće jedno jednostavno logično pitanje na koje ja nemam odgovor…dakle, Investimir kaže da “Agrokor nema imovine – dug agrokora je ca 15 miljardi veci do njegove imovine.”; što je naravno točno (u grubo) i vidljivo iz revidiranih izvješća od pewecea za dan 31.12.2016 (imovina cca 42 milijarde, dug cca 57 milijardi ili tako nekako). Nadalje, Ramljak najavljuje “debt to equity” na razini Agrokora, što meni izgleda pojednostavljeno rečeno da vjerovnici u imovini Agrokora u tom procesu dobivaju imovine za 15 milijardi manje nego što im je isti dužan. Zvuči jednostavno…treba još iz poslovanja namaknuti 15 milijardi u nekom razumnom roku…Ramljak kaže da su sastavnice Agrokora nakon restrukturiranja sposobne generirati oko 11 milijardi kuna (mislim da su rekli 1,4 milijarde eura) do kraja 2021. godine. Pod pretpostavkom da tako i nastave, dug je “sravnat” do kraja 2022. godine. Znate kaj? Da ja nekome danas posudim 57 milijardi nečega i on mi zauzvrat prepiše svoju imovinu vrijednu 42 milijarde, a ta imovina mi novostvorenim vrijednostima razliku nadoknadi do kraja 2022. godine, ja bi vjerojatno na to pristao (moje kamate su naravno uračunate u dug 🙂 )…uh jesam se raspisao, uglavnom, pretpostavljam da ima “kvaka” u riječi restrukturiranje jer je to nužno da bi se ostvarili Ramljakovi brojevi do kraja 2021. Ključni segment toga jest Konzum, a “kvaka” bi mogla biti njegova dokapitalizacija kao zamjena za dug (oni famozni otpisi vjerovnika) što bi samo još ubrzalo otplatu duga jer bi dio bio “otpisan”. I na kraju moje pitanje…čini se prejednostavnim kad se ovako razloži pa zasigurno negdje griješim…gdje griješim u rezoniranju?”

@tartufar

Da, ovakvo razmišljanje cini se prejednostavno. Što ne znači da je pogrešno. Štoviše, sasvim je moguće da tako i bude. Ako je na razini grupe nagodba, kako kažu, onda se jamstva ukidaju najvjerojatnije (kao što je bio slučaj kod Dalekovoda čini mi se). U tom slučaju vjerovnicima pripada samo Agrokorov dio Leda. A zanimljivo je i da je Ramljak u prezentaciji naglasio samo značajno restrukturiranje maloprodaje, bez spominjanja prehrane. Možda je naivno, ali to je neko moje vidjenje stvari.

kol.bookworm, odlično napisano, u par rijeći si sažeo kompletnu situaciju!

svak odgovara za svoje dugove pa tako agrokor za svoje, konzum za svoje i ledo za svoje dugove….pretvaranje duga u kapital će se svakako dogoditi za Agrokor d.d. konzum d.d. i druga društva koja imaju negativnu bilancu ali ledo nije među njima, s obzirom na kapital, dugoročne i kratkoročne obaveze su praktički zanemarive evo ledo polugodišnji Fi pa sami zaključite

*investimir, svojski se trudiš da prikažeš da su agrokorovi dugovi i ledovi dugovi, NISU…agrokor je odgovoran za svoje, konzum za svoje a ledo za svoje dugove i sada je tebe pitam, koliki su to dugovi ledo d.d.?
imaš gore Fi pa samo prepiši
jamstva jesu veliko opterečenje ali jamstvo NIJE dug nego jamstvo te ako će vjerovnici agrokora ući u kapital istoga na osnovu potraživanja za koje je ledo i druga društva izdali jamstva, onda se ta ista jamstva imaju suspendirati jer je time dužničko-vjerovnički odnos zaključen!

i naravno da se postupak završava nagodbom ili stečajem, stvarno si otkrio toplu vodu, samo postupak se vodi nad agrokorom i prezaduženim tvrkama kao konzum a i koliko predstečajnih nagodbi je završilo stečajom, koliko?

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Dokapitalizacija Agrokora je neminovnost da Agrokor dobije pozitivan kapital i da sadašnji vlasnici padnu na simbolićno vlasništvou.Ali i tu se dokapitalizacija i eventualna denominacija mora odobriti od strane sadašnji vlasnika,mislim 5% gosp.Todorić i 95% vlasnici PIk obveznica.
Naravno da paralelno treba doći do djelomičnog otpisa potraživanja od vjerovnika te se mora sklopiti nagodba.Svaka grupa vjerovnika će imati drugaćiji postotak otpisa ,u ovisnosti o tome da li su tražbine osigurane ili ne.
Eventualni otpis potraživanja od strane vjerovnika koji imaju jamstva bi automatski snanjilo jamstva za
Ledo,Jamnicu,Belje i ostale koji su dali ta jamstva.
To bi bila prva faza.Što nastupi prije to bolje.

Poslije kiše dolazi sunce!

Kada je Ledo bio u blokadi cijena nila 5-6 tisuća.
Inače niti Agrokor nije tako loš ako se izuzme sustav Merkatora čije su dubioze oko 16 milijarde?

Gotov je pad i panika od petka, LEDO polako raste….

Ignore: KressoM, delux

kol.bookworm, odlično napisano, u par rijeći si sažeo kompletnu situaciju!

svak odgovara za svoje dugove pa tako agrokor za svoje, konzum za svoje i ledo za svoje dugove….pretvaranje duga u kapital će se svakako dogoditi za Agrokor d.d. konzum d.d. i druga društva koja imaju negativnu bilancu ali ledo nije među njima, s obzirom na kapital, dugoročne i kratkoročne obaveze su praktički zanemarive evo ledo polugodišnji Fi pa sami zaključite

*investimir, svojski se trudiš da prikažeš da su agrokorovi dugovi i ledovi dugovi, NISU…agrokor je odgovoran za svoje, konzum za svoje a ledo za svoje dugove i sada je tebe pitam, koliki su to dugovi ledo d.d.?
imaš gore Fi pa samo prepiši
jamstva jesu veliko opterečenje ali jamstvo NIJE dug nego jamstvo te ako će vjerovnici agrokora ući u kapital istoga na osnovu potraživanja za koje je ledo i druga društva izdali jamstva, onda se ta ista jamstva imaju suspendirati jer je time dužničko-vjerovnički odnos zaključen!

i naravno da se postupak završava nagodbom ili stečajem, stvarno si otkrio toplu vodu, samo postupak se vodi nad agrokorom i prezaduženim tvrkama kao konzum a i koliko predstečajnih nagodbi je završilo stečajom, koliko?

Sve ovo napisano je točno ali treba imati na umu da je u zadnjih pola godine Agrokor izgubio većinsko vlasništvo u gotovo svim povezanim tvrtkama, mislim da je jedino ostao većinski vlasnik u Jamnici. Tako da onaj koji preuzima Agrokor preuzima zapravo tvrtku koja više nema niti približno imovine koju je imala, a samim time i novčani tijek je puno slabiji. A da ne spominjemo kako će se radi naplate nekih u stopostotnom iznosu kod drugih raditi otpisi većine duga kojima samim time nije u interesu podržati nagodbu. Ono što mi je također vrlo nejasno je na koji se način može dogoditi izdavanje novih dionica kojima bi se dio duga kompenzirao, a bez da se tako nešto izglasa na glavnoj skupštini društva?!

Hm, netko definitivno podmeće leđa ali ima i prodavača.

使用を信頼し、あなた自身の能力の

izgleda kao pretovar
na 650

Ivo Sanader je otišao jer mu je tako naredio Chuck Norris.

New Report

Close