Ali pojasni mi ovo ako adris koji je da agrokoru 2milijarde kuna aktivira jamstva to sam uzeo primjer,uzme u svoje vlasnistvo npr ledo i nastavi raditi, ledo ka firma nije izgubija mali dionicari nisu nista izgubili a ledo je samo promjenija vlasnika i nastavina raditi i promjenom vlasnistva rijesija se duga.
Zanimljivo. Teoretski, jel moguce da non core firme (spomenute u zadnjem izvjescu) idu u nagodbu po sistemu zamjena za vlasnicki udio/dokap?
Dužna je firma, a ne pojedini dionicar. Ako firma ne može vratiti ili vracati dug i ako se iz tog razloga na teret gubitaka smanjuje kapital te firme onda svi dioničari gube taj kapital i Todorić i mirovinci i svi mali dioničari. Firma se može izvuci dokapitalizacijom, al postojeći dioničari će izgubiti svoju vrijednost. Ako je ta dokapitalizacija velika u odnosu na postojeći preostali kapital nakon otpisa gubitaka onda de facto dioničari gube sav kapital, a cijena dionice ide prema nuli.
Druga je stvar ako je jedan recimo većinski dionicar založio udjel kojem je vlasnik u ovisnom društvu. Onda bi se naplata tog udjela trebala odigrati u slučaju nevraćanja pozajmice preuzimanjem tog udjela. Al taj udjel zbog većih obveza od imovine i negativnog kapitala takodjer može biti bezvrijedan. To je nešto kompleksnija situacija koja se nažalost izgleda dogodila u praksi.
Ne znam da li je moguce samo na razini Agrokora ostaviti dug, bez debt to equitya direktno u svaku od pojedinih kompanija i otplatu istog kroz buduce razdoblje? Ok, vjerovnicko vijece o tome odlucuje, tako i uz 70% otpisa, mora biti vakuma…
Ali kad je adris dao novac i trazio je pod jamstvo ajmo reci protuvrijednost dionica leda ili jamnice.Ali dug se ovdje ne treba vracati dug se naplacuje imovinom koju je agrokor založija i adris npr ne trpi tu štetu a jamstva koja su tražena su valjda u visini datoga kredita.Vau govorim o kredima na koja su založena jamstva.Znam da ce tu nastradat mali vjerovnici koji nemaju nikakvih jamstava.
http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=1005430
I tome sam pisao
Niti jedan fond da izadje pred novinare.. Niti jedan da ospori jamstva ili barem pokaze namjeru sa se misli boriti za poziciju…
To je kao ti u banci dignes kredit založis stan kojem je vrijednost veca od kredita.Sta bi banka tribala propast ako ti kredit nemozes vraćati.Banka proda stan napla ti se a ti u tom slučaju si agrokor.
A sto u tom modelu dobivaju vjerovnici?
To je moguće ali će tada trebati dokapitalizirati Agrokor. A tko će ga dokapitalizirati? Netko unošenjem svježeg novca i/ili vjerovnici pretvaranjem potraživanja u kapital. Al onda se postavlja pitanje zašto bi vjerovnici to učinili i zadržali postojeći vlasnički udjel u ovisnim društvima?
Novce za preostali dug i dalje će vracati ovisna društva, a ne matica jer ona samo upravlja sustavom i nema značajne produktivne imovine. U toj varijanti ne vjerujem da bi neosigurani vjerovnici pristali na skidanje jamstava.
Ne Spalato. Najviše će nastradati dioničari jer su posljednji u redu naplate. Svi se prije njih naplaćuju čak i ovi najmanji neosigurani vjerovnici. To sve ako promatramo trenutno Agrokor kao da je u Stečaju.
Ti miješaš dugove koncerna i jamstva ovisnih društava za obveze koncerna sa financiranjem koncerna davanjem udjela u zalog. Ta priča s Adrisom ti nema veze s ovim prvim čija je posljedica da je Agrokor zalagao uloge ne bi li nastavio dalje poslovati do trenutka uvodjenja izvanredne uprave i de facto stečaja koncerna.
Ovdje mozemo pricati i komentirati kolika je vrijednost jamstva u odnosu na kredit.Ali tu moze postojati nekakav gubitak ako su jamstva manja od kredita
Vau kao prvo dionicari se nemaju što naplatiti jer meni i tebi ili malim dioničarima agrokor nije nista duzan,u ovoj poziciji mi smo ajmo reci mali suvlasnici .Drugo koncern se upravo tako i zaduživao šta je svoje firme unutar koncerna zalagao za jamstva.Mislim da ovdje mozemo raspravljati o jamstvima kojima je koncern jamčija i o visini jamstva u odnosu na kredit.Volija bi jos nekoga da se ukljuci i da mi razjasni dali ja pixdarije pisem ili sam u pravu.Vau nisam siguran da si u pravu ali neka neko drugi iskomentira.Slazem se mali vjerovnici kojih je puno oni ce ostat kratkih rukava,mene zanimaju veliki sa jamstvima kako oni mogu bit ošišani.