Meni ovdje nije jasno puno toga jer sam nepismen i da ne kazem što,ali zdrava logika mi nalaze da nije nikom ama bas nikom u interesu da se ugase zdrave firme u sastavu agrora.Ja mislim da ako se te firme ugase da od toga nema niko koristi a s obzirom da su te firme opterećene jamstvima i to su firme koje posluju sa dobrim rezultatima one mogu samo promjenit vlasnika i nastavit dalje radit i ne kuzim zasto bi nekome ko ima jamstva ili već što na te firme odveo u stečaj i nikad se ne naplatiti.Molim nekog da mi pojasni s obzirom da ja to ne kužim.
Zigovi, marke i brendovi su u rukama vjerovnika, a ne Ramljaka kao i sva ostala imovina.
Klitschko
Naravno da,da . Izuzetak je Srbija,jer tamo ne vazi izvanredan uprava,tamo je blokirana imovina Agrokora na zahtjev sprebank.
A tko kaže da je vjerovnicima u interesu da odvedu firme u stečaj?
To nikome nije u interesu… osim možda konkurenciji iz iste branše.
Upravo to a zasto se stalno spominje vrijednost tih dionica 0k ako ne uspije nagodba ili vec šta drugo.Mislim da bi se cijene dionica vrednovati po FI a hebe mi se ko je gazda
Jako puno ljudi nije kupovalo u Konzumu i opcenito Agrokorove proizvode zbog GAZDE.
Sada zamislite da izbace dionicare, odnosno mirovinske fondove.
Pa novi vlasnici bi za par god mogli stavit kljuc u bravu.
Ulazi se u vlasnistvo iskljucivo Agrokora jer jedino tako poslovanje ima buducnost. Jos ako domace tvrtke uđu….nebo je granica
@Cashflow recimo da nagodba prode, pretpostavljam da nema blokade imovine Agrokora od Sperbanke. Dapace onda je Sperbanka u “vip lozi” (zadnji red naplate)?
@ Spalato
Pa vrijednost dionica je i sad vjerojatno 0 kuna i ne ovisi o nagodbi. Mislim to je elementarna matematika. Imaš 100 imovine i 120 dospjelih obveza, koliko vrijedi tvoj kapital ako ga računaš na način da od imovine oduzmeš te obveze?
Ako se vjerovnici dogovore i otpisu dio duga, dio duga zamjene za kapital odnosno svojim potraživanjima dokapitaliziraju društvo, onda će firme nastaviti dalje poslovati i zivjeti. To kolika je vrijednost odnosno da se precizno izrazim cijena postojećeg kapitala na burzi ne mora imati nikakve veze sa stvarnom vrijednošću tog kapitala. Ali i može naravno. Upravo na toj nepoznanici otvara se prostor za spekulaciju. Netko misli da to vrijedi, a netko da ništa ne vrijedi. Nadolazeći dani i tjedni i prijedlog te prihvaćanje modela nagodbe će pokazati odnosno vjerojatno smanjiti prostor za tu i takvu spekulaciju.
Tehnički Agrokor i cijeli sustav su u stečaju, ali je za nastavak njihova poslovanja do zaključenja nagodbe osmišljen poseban zakon da se premosti taj vremenski jaz i da društva nastave normalno i uobičajeno poslovati.
Nagodba će proći i bez sperbank,za nagodbu treba izglasat 66% galsa a to znaci da sperbank ima oko 18% galsa ako se ne varam .
Sperbank najmanje osiguran,zato pokušava naplatiti u Srbije,Crnoj Gori i u Bosnu .
Do 8 2018 će doći još jedno ljeto, pa ko će s godišnjih čitati novine po zvizdanu u 8 mj….ugl dotada će ljudi već kupiti pokoju patkicu, luftić i svi uglas pjevati od polja do stola, zeleno plava hrvatska, domaće je najbolje, te s prvim zrakama sunca otrčati u lidl govoreći kako je straaaašno kako nam država, poljoprivreda konzum ledo i tisak propada, STRAAAAŠNO….e da ustaše i partizane spomenite vi u iza komentarima…