LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

https://www.mojedionice.com/dionica/LEDO-R-A

Sta mislite da ledo vrijedi vise od 600kn?

@bisakovi

Ti si totalno podbacio pa čak i ZAKON pokušavaš tumačiti nakaradno i suprotno onomu što je stvarno napisano.

Pravo jamca na prethodno osiguranje

Članak 122.

I prije nego što namiri vjerovnika, jamac koji se obvezao sa znanjem ili odobrenjem dužnika ima pravo zahtijevati od dužnika da mu dade potrebno osiguranje za njegove eventualne zahtjeve u sljedećim slučajevima: ako dužnik nije ispunio svoju obvezu o njezinoj dospjelosti, ako je vjerovnik zatražio sudskim putem naplatu od jamca i ako se dužnikovo imovinsko stanje znatno pogoršalo nakon sklapanja ugovora o jamstvu.[/i]

Akrokor je dužnik a Ledo je jamac – po ovom ćlanku LEDO je već mogao i morao preuzeti imovinu Agrokora budući da će LEDO platiti jamstvo vjerovniku po dospjeću duga Agrokora!

Dakle imovina koja bi trebala preći u ruke LEDA je višestruko viša od jamstva koje je dao LEDO kao SOLIDARNI jamac.

A gledaj, obzirom da obveznice trenutno vrijede 25% face value-a, a da se jamstvima jamči za njih i kredite. Vjerojatno Ledo nema nikakvu vrijednost osim simboličnu. Postojećim dioničarima. Vjerovnicima ili pretpostavimo budućim dioničarima (ukoliko bude primijenjen takav model haircuta i debt to equity swapa na razini kompanija uz otpis jamstava) naravno ima, al i ta vrijednost će ovisiti o dugu koji će se prenijeti na kompaniju i sto drugih stvari. Moguće je da vjerovnici ostave postojećim dioničarima nekakav udjel, al to zaista obzirom da javno ne znamo model i uvjete nagodbe, ne možemo tvrditi. Svasta je moguće.

Mene osobno čudi da navodno dionice Leda kupuju neki stranci kao sto to tvrde mediji. Ne znam koji je “rationale” iza toga osim da oni znaju ili pretpostavljaju uvjete iz nagodbe ili žele pokretati nekakve sporove. Al mediji svašta i inače pišu pa se ne bih nimalo oslanjao na njihove napise sto se tiče razloga tko i zašto kupuje?

@bisakovi

Ti si totalno podbacio pa čak i ZAKON pokušavaš tumačiti nakaradno i suprotno onomu što je stvarno napisano.

Pravo jamca na prethodno osiguranje

Članak 122.

I prije nego što namiri vjerovnika, jamac koji se obvezao sa znanjem ili odobrenjem dužnika ima pravo zahtijevati od dužnika da mu dade potrebno osiguranje za njegove eventualne zahtjeve u sljedećim slučajevima: ako dužnik nije ispunio svoju obvezu o njezinoj dospjelosti, ako je vjerovnik zatražio sudskim putem naplatu od jamca i ako se dužnikovo imovinsko stanje znatno pogoršalo nakon sklapanja ugovora o jamstvu.[/i]

Akrokor je dužnik a Ledo je jamac – po ovom ćlanku LEDO je već mogao i morao preuzeti imovinu Agrokora budući da će LEDO platiti jamstvo vjerovniku po dospjeću duga Agrokora!

Dakle imovina koja bi trebala preći u ruke LEDA je višestruko viša od jamstva koje je dao LEDO kao SOLIDARNI jamac.

Imaš u ZTD-u članke zakona o jamstvima ovisnih za vladajuće društvo. Ovo sto ti navodiš nema apsolutno nikakve veze sa slučajem Agrokor.

To su ti Članci ZTD-a od 493. pa nadalje, ako je postojao ugovor o vodjenja poslova društva.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2011_12_152_3144.html

Međutim to je sve nebitno, bitno je da su realni dugovi Agrokora samo 14 milijardi iznad pokrića, te ukoliko se postigne nagodba od samo 25% otpisa duga, Ledo, Jamnica, Belje i ostali su čisti bez jamstva.

to se sve zna već duže vrijeme, kao i da će otpisi vjerovnika biti 30-50%, ali panika potaknuta drukanjem i medijima je jučer odradila svoje

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Meni je samo zanimljivo da su se svi ovi podaci manje više znali i prije obustave trgovanja?
Znalo se za jamstva, znalo se dugove Agrokora plus bilo je još puno više nepoznanica.
Poslije revizije starih i novih izvješća puno je manje neizvjesnosti. Mislim da nitko realno nije očekivao da je stanje puno bolje ni prije nego je sve ovo objavljeno. Neizvjesnost bi kod investiranja trebala negativno utjecati na cijenu, a sada je nepoznanica sve manje.
Mene iskreno čudi da je pad toliki prema cijenama prije zaustavljanja trgovanja.
E sad dali su cijene onda bile nerealno visoke ili su sada nerealno niske ne znam. Meni bi bilo logičnije da se ovaj pad dogodio prije zaustavljanja trgovanja, a da se sada cijena malo podigla.

Imam neki osjećaj (moguće potpuno neutemeljeni) da ovi koji sada kupuju bi mogli dobro proći. To nikako nije nešto u što bi ja ulagao, jer previše je riskantno ali opet kod velikih rizika moguće su i velike zarade.

Nemoj misliti na m2!

Banke su već, osim Sperbanke, knjižile otpis 50% svoga duga prema Agrokoru pa tako Ledu i ostalima.
Ramnjak će pokušati više otpisati, a mali dobavljači manje, ali pretpostavimo da su banke u pravu.
Agrokor uredno posluje i podmiruje nove obveze. Stare obveze čekaju nagodbu .
Stare ovbeze, a prema zadnjoj reviziji su samo 2 milijarde Eura iznad kapitala Agrokora
Pa gdje je problem ?
Ako znamo da je ukupna dug 7,5 milijardi Eura, otpišu pola dobijemo nekih 4 milijarde duga na ukupnu imovinu Agorkora. Znači ukupna imovina Agrkora procjenjena je na 42 milijarde Kuna, a obveze nakon otpisa manje od 30 milijardi Kuna. Ispada
@twr me napao da mjenjam ploču jer sam napisao da imam dionice Leda, od ponedjeljka vjerojatno i JMNC i BLJE.
Međutim nove okolnosti idu u smjeru pozitivnog rješenja problematike solidarnih jamaca.

Glavna borba, a to govorim od početka, voditi će se upravo za Konzum, tek onda Jamnica, Ledo i Belje.
Siguram sam da će kroz imovinu Agrokora u djelu vlasničke strukture dionica Leda, Jamnice, Belja…., vjerovnice se željeti upisati kao novi vlasnici, ali u djelu Agrokorovih udjela u tim kompanijama.

Dokapitalizacija Leda, Jamnice i ostalih biti će pitanje poslovanja istih, a ne ovoga spora jer nema osnova kako sada stvari stoje.

Meni je samo zanimljivo da su se svi ovi podaci manje više znali i prije obustave trgovanja?
Znalo se za jamstva, znalo se dugove Agrokora plus bilo je još puno više nepoznanica.
Poslije revizije starih i novih izvješća puno je manje neizvjesnosti. Mislim da nitko realno nije očekivao da je stanje puno bolje ni prije nego je sve ovo objavljeno. Neizvjesnost bi kod investiranja trebala negativno utjecati na cijenu, a sada je nepoznanica sve manje.
Mene iskreno čudi da je pad toliki prema cijenama prije zaustavljanja trgovanja.
E sad dali su cijene onda bile nerealno visoke ili su sada nerealno niske ne znam. Meni bi bilo logičnije da se ovaj pad dogodio prije zaustavljanja trgovanja, a da se sada cijena malo podigla.

Imam neki osjećaj (moguće potpuno neutemeljeni) da ovi koji sada kupuju bi mogli dobro proći. To nikako nije nešto u što bi ja ulagao, jer previše je riskantno ali opet kod velikih rizika moguće su i velike zarade.

Prerano je nakon jednog dana trgovanja donositi ovakve zaključke. Pogotovo ako se dionice trguju u sustavu dražbe.

A i nije logičnije jer nisu postojala financijska izvješća za prošlu godinu i cijeli niz podataka o zaduženosti, nedostatku kapitala, ukupnim jamstvima, kuhanju knjiga i sto drugih stvari.

@bisakovi

Ti si najneinformiranija osoba u svemiru!

http://www.zse.hr/default.aspx?id=74924
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/d1lZSynysUzahZmwPV5bDg==.pdf

Najprije se informiraj pa polemiziraj!

Nedvojebeno jest da ledo vrijedi više od 0 kn. Ali koliko?

Jer ako imaju ebitda od recimo 450 milje, onda druga velična jednadžbe je neto dug

1. Neto dug 1 milijarda
2. neto dug 2
3. neto dug 3
4. neto dug 4 milijarde

Na 4 milijarde iliti ca 10 ebitda, tk leda ispada 0 kn. Na 3 miljarde to je druga priča, na 2 milijarde treća priča.

Smisao nagodbe je utanaćiti otpis i na ime tog otpisa vjerovnic dižu jmastva. I nakon 70postotnog otpisa dug ostaje ogroman, a taj dug ne moze nositi maloprodaja, niti poljoprivreda, nego samo prehrana.

Čak i nakon otpisa, nema dovoljno imovine za vjerovnike, dakle morat će dug pretvoriti u vlasništvo. Pri tome ledo sa 1,2,3,4 milijarde duga se vrlo različito vrednuje koja mu je fer ciejna za dokap

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

New Report

Close