LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nisam pratio pa ne znam točno na što misliš, ali vjerovnici će tražiti svoj novac, kroz optimalnu kombinaciju otpisa i preostalog duga za dokap.
A I.T. je propao, i mnogi nažalost s njim.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Objektivno, mali ce biti razvodnjeni jer nemogu nikako shvatit da ce kreditori i dobavljaci otpisivati dio potrazivanja a da vlasnici (dionicari) drustava koja duguju (jer su sloidarni jamci duga koji duznik nemoze vratiti) nece biti takoder osisani.
Ipak, cuda su moguca i molim Boga da sam u krivu.

Rastimo zajedno...

“Čija je Agrokor danas kompanija – državna, privatna, Ivice Todorića?

Nikog od njih. Vlada je napravila jedan okvir u kojem je dala mogućnost vjerovnicima da se u određenom periodu koliko traje ovaj postupak dogovore između sbee. Nominirala je čovjeka koji je tu koordinator između njih. To je kompanija koja je sada u isključivom vlasništvu i njena je sudbina u rukama vjerovnika.”

Ante Ramljak ,
https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2740249/ante-ramljak-za-rtl-direkt-morat-cemo-otpisati-70-posto-dugova-a-u-nagodbu-vjerujem-100-posto/

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Agrokor kao koncern/holding vrijedi više nego zbroj pojedinačnih kompanija. Knighthead kao vecinski vlasnik duga nema pretjeranog interesa koprcat se godinama po hrvatskoj ekonomskoj kaljuži vec ce nastojati u 3-5 godina (koliko im je obicno horizont) usminkati koncern i onda ga utopiti nekoj vecoj ribi (mozda ga opet Toda kupi, nikad se ne zna).

Ako je Knighthead racionalan, a to znaci da ne zele izgubiti vec zaraditi novac, onda ce se ponasati tako da se sa operativnih kompanija skinu opterecenja kako bi se mogle dalje eventualno zaduzivati ili dizati kapital na ovaj ili onaj nacin..

Objektivno, mali ce biti razvodnjeni jer nemogu nikako shvatit da ce kreditori i dobavljaci otpisivati dio potrazivanja a da vlasnici (dionicari) drustava koja duguju (jer su sloidarni jamci duga koji duznik nemoze vratiti) nece biti takoder osisani.

Tocno. Jedino ispravno.
Konstatacija cinjenicnog stanja.
Izraz nade da mozda ipak bude drukcije.
Bravo kolega.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Agrokor kao koncern/holding vrijedi više nego zbroj pojedinačnih kompanija. Knighthead kao vecinski vlasnik duga nema pretjeranog interesa koprcat se godinama po hrvatskoj ekonomskoj kaljuži vec ce nastojati u 3-5 godina (koliko im je obicno horizont) usminkati koncern i onda ga utopiti nekoj vecoj ribi (mozda ga opet Toda kupi, nikad se ne zna).

Ako je Knighthead racionalan, a to znaci da ne zele izgubiti vec zaraditi novac, onda ce se ponasati tako da se sa operativnih kompanija skinu opterecenja kako bi se mogle dalje eventualno zaduzivati ili dizati kapital na ovaj ili onaj nacin..

Ne brinem se ja za Knighthead i hoce li takvi sudionici ove price zavrsiti u plusu, ali postoje mnogi nacini kao sto su jamstva, otpisi, dokapitalizacije kojima bi veliki igraci mogli profitirati na stetu malih dionicara. Ovo vise nije igra za male igrace, za nas male dionicare ovo je postao rulet, sulude su ikakve ideje da itko od nas moze predvidjeti u kojem ce smjeru ovo ici i to treba imati na umu.

Scenarij raspleta je poznat: sve se rješava na razini agrokora, dakle dio potraživanja se otpisuje (manje kod dobavljača, više kod banaka), dio će se vraćati kroz par godina iz poslovanja sustava, a za dio potraživanja se dokapitalizira agrokor pri čemu će veće udjele dobiti financijske institucije, a manje dobavljači. Bit će zanimljivi udjeli Adrisa, Atlantica i sličnih jer bi oni mogli kroz neko vrijeme ići u ovladavanje Agrokorom. Po do sada objavljenom, vlasništvo u tvrtkama kćerima se neće dirati, tj. mijenjati. Non core imovina Agrokora prenijet će se u posebnu diviziju i ona se prodaje za namirenje dugova. To je ukratko to.

Ignore: KressoM, delux

Scenarij raspleta se moze dokuciti logickim razmisljanjem:

Treba postaviti neka pitanja i razluciti termine

1. Agrokor je vlasnik 48.11% LEDO-a, a LEDO jamci kao solidaran jamac jednom dijelu kreditora (pretezno Ruskim Bankama, ali ne i vlasnicima Obveznica)

Pitanje:
Da li ce Ruske Banke dijeliti 48.11% dionica LEDO-a s ostalim Vjerovnicima i time steci kontrolu od eventualno 25% LEDO-a ?

ili ce Ruske Banke sjesti u Bilancu LEDO-a s 3 – 4 Milijarde HRK kratkorocnih potrazivanja (obveza LEDO-a) te s obzirom da LEDO nema cash-a da vrati toliko dospjelih obaveza, jednostavno izvrsiti debt to equity swap i time steci kontolu 95% LEDO-a (potpuno razvodniti male dionicare ukljucujuci i vlasnike Obveznica)

I naravno, po istom kljucu to napraviti sa svim AGROKOR-ovim firmama koje su solidarni jamci

2. Razluciti termine

Vlasnici dionica ce ostati vlasnici dionica, ali ce uz tsunami novih dionica sadasnje dionice postati kap u moru … dakle, vlasnistvo nad dionicama ce ostati, ali vrijednost ce se drasticno smanjiti

Jedna stvar je zaloziti dionice firme (da je AGROKOR zalozio svojih 48.11% dionica firme tada bi vrijednost dionica malih dionicara bila sacuvana i to bi definitivno bilo fer
a, druga stvar je jamciti kapitalom firme za dugove, gdje Vjerovnik ulazi u Bilancu solidarnog jamca

Swami
Jasno. Imovine je premalo da bi se optimisticni scenarij po dionicare ostvario.
Ramljak moze pricati sto god hoce, medjutim ne znam tko je lud da pristane na 70% otpisa ako bas ne mora.
Opet, volio bih da dionicari sto vise kapitaliziraju svoje jer ce onda to povuci burzu naprijed no misljenja sam da slijedi roller coaster u kojemu bi mnogi mogli ostati kratkih rukava po drugi put.

serislav

Ja sam prodao ono sto sam imao prije blokade

Nemam namjeru hvatati padajuce nozeve ovdje i mislim da je najbolje sacekati da se stvari ovdje potpuno razrijese prije bilo kakvog novog ulaza

Ne bih preporucio smanjivati cijenu ulaza onima koji su jos unutra

Swami
Isti postupak primjenio za todex tada.
Zao mi je sto nisam za ostalo koje je zviznulo junacki (hpb, thnk i sl.).
Naravno, ciscenje situacije i bok.
Nakon nagodbe moze i tada vec ex-todex.
Sve jasno.

Ramljak spominje 60-70% otpisa duga s kojim ce se smanjit dug Agrokora, s tim da time ne govori koliko ce otpisa otpisat vjerovnici jer ce se dio tog otpisa prevorit u kapital tako da ako i otpisu 60-70% na temelju novcanog duga, onda ce vjerovatno dio tog otpisa imat u drugoj imovini tj u kapitalu drustva pa ce zapravo njihov otpis gledajuci vrednovanje kroz gubitak vjerovnika biti manji od 60-70% vjerovatno realnije oko 40-50% ?

Ignore : renči

New Report

Close