nema smisla da se prepucavamo, ovo je izašlo jučer u JL i sve tu piše
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/otkrivamo-ubrzava-se-rasplet-u-agrokoru-proces-ce-ici-znatno-brze-nego-sto-su-mnogi-ocekivali-doznali-smo-kljucnu-novost-za-buducnost-koncerna/6680649/
Najvažnija je novost da se neće ulaziti u parcijalna rješenja, tj. ići na nekakvu prodaju po dijelovima, ili u bilo kakva specifična rješenja po sastavnicama koncerna; nakon nagodbe vjerovnika morat će se krenuti u zamjenu dugova za vlasništvo (debt-equity swap) u Agrokoru kao cjelini, a time će se trajno promijeniti vlasnička struktura Agrokora i stvoriti pravne i financijske predispozicije za nastavak restrukturiranja
Najvazniji dio nisi podcrtao:
stvoriti pravne i financijske predispozicije za nastavak restrukturiranja
Ako vec citiramo novine sta moze bit vrlo upitno prvo kolko oni precizne podatke imaju, drugo kolko ih precizno znaju prenesti.
A ako cemo cjepidlacit onda eto, imas cak i tu recenicu o nastavku restrukturiranja.
Ovo sve sta pisu novine se odnosi na mandat ramljakove uprave i ono sta oni misle napraviti dok traje lex agrokor. Poslje za ramljaka vise nije ni bitno.
A poslje kad se vjerovnici upisu kao novi vlasnici neka je nama malim dionicarima bog na pomoci.
Ja sam isto izlozen preko belja i to poprilicno. Ali nemogu sam sebi prodavat bajke.
Bilo bi dobro da se tvrtke kceri ne diraju al mislim da to jednostavno nece bit moguce.
[/quote]
to uopće nije najvažniji dio nego je nebitan za ovo o čemu pričamo jer jasno piše da se ide na ZAMJENU DUGOVA ZA UDJELE NA RAZINI AGROKORA!
kad se ta zamjena (dokap) odradi, novi vlasnici odlučivat će što i kako dalje pa možda ONDA odluče da će agrokor raditi dokap da ojača tvrtke kćeri, možda će odlučiti da ih prodaju itd., ali to će sve ići naknadno, nakon što se utvrdi nova vlasnička struktura agrokora!
[/quote]
To sto vi pisete je samo nuzan formalni korak prije dokapitalizacija koje su,po meni,neminovne!!!
To se jasno vidi i u tom clanku!
nema smisla da se prepucavamo, ovo je izašlo jučer u JL i sve tu piše
http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/otkrivamo-ubrzava-se-rasplet-u-agrokoru-proces-ce-ici-znatno-brze-nego-sto-su-mnogi-ocekivali-doznali-smo-kljucnu-novost-za-buducnost-koncerna/6680649/
Najvažnija je novost da se neće ulaziti u parcijalna rješenja, tj. ići na nekakvu prodaju po dijelovima, ili u bilo kakva specifična rješenja po sastavnicama koncerna; nakon nagodbe vjerovnika morat će se krenuti u zamjenu dugova za vlasništvo (debt-equity swap) u Agrokoru kao cjelini, a time će se trajno promijeniti vlasnička struktura Agrokora i stvoriti pravne i financijske predispozicije za nastavak restrukturiranja
Najvazniji dio nisi podcrtao:
stvoriti pravne i financijske predispozicije za nastavak restrukturiranja
Ako vec citiramo novine sta moze bit vrlo upitno prvo kolko oni precizne podatke imaju, drugo kolko ih precizno znaju prenesti.
A ako cemo cjepidlacit onda eto, imas cak i tu recenicu o nastavku restrukturiranja.
Ovo sve sta pisu novine se odnosi na mandat ramljakove uprave i ono sta oni misle napraviti dok traje lex agrokor. Poslje za ramljaka vise nije ni bitno.
A poslje kad se vjerovnici upisu kao novi vlasnici neka je nama malim dionicarima bog na pomoci.
Ja sam isto izlozen preko belja i to poprilicno. Ali nemogu sam sebi prodavat bajke.
Bilo bi dobro da se tvrtke kceri ne diraju al mislim da to jednostavno nece bit moguce.
[/quote]
to uopće nije najvažniji dio nego je nebitan za ovo o čemu pričamo jer jasno piše da se ide na ZAMJENU DUGOVA ZA UDJELE NA RAZINI AGROKORA!
kad se ta zamjena (dokap) odradi, novi vlasnici odlučivat će što i kako dalje pa možda ONDA odluče da će agrokor raditi dokap da ojača tvrtke kćeri, možda će odlučiti da ih prodaju itd., ali to će sve ići naknadno, nakon što se utvrdi nova vlasnička struktura agrokora!
[/quote]
To sto vi pisete je samo nuzan formalni korak prije dokapitalizacija koje su,po meni,neminovne!!!
To se jasno vidi i u tom clanku!
[/quote]
tebi i dalje ništa nije jasno (ili svjesno iskrivljuješ činjenice jer ne možeš podnijeti da si sve svoje crne prognoze promašio) pa ću iznimno ovaj puta odstupiti od ignoriranja tebe i odgovoriti na tvoj post.
dakle, ako se nagodbom odobri i provede pretvaranje potraživanja u vlasničke udjele u agrokoru kao cjelini (kao što jasno i piše!), temeljem čega će se opet ti isti dugovi pretvarati u vlasničke udjele u tvrtkama kćerima!?!? pišeš totalne bedastoće i još ustrajavaš na njima!
kad bude provedeno pretvaranje dugova u udjele u agrokoru, NOVI vlasnici će potom odlučivati treba li ili ne nekoj tvrtki kćeri dokapitalizacija ili ne treba! za konzum znamo da treba, ostalima za sad ne treba.
ovime završavam komunikaciju s tobom, over and out!
Pa dobro da si ti novi vlasnik agrokora koji npr. umjesto 48% leda kolko ima sad moze dokapitalizacijom uzeti jos bar 40% pa umjesto 100mil godisnje dobiti leda uzeti 180 mil jel bi ti to napravio ili bi reko nema veze, dosta mi je i 100?
@awax10
Ne bi vi polemizirali sa mnom da ne znate da sam u pravu ,zar ne?
Sada ste to upravo ,vjerovatno nesvjesno,priznali.
Prije svega,ipak uzgred,drustva koja imaju negativni kapital MORAJU SE DOKAPITALIZIRATI.To je barem jasno.
Takoder je to jasno i nedvosmisleno potvrdeno i na kraju clanka koji citirate ,iako niste podcrtali NAJVAZNIJE,zar ne,a to je da je prethodna pretvorba “debt to equity” u Agrokoru SAMO PRETPOSTAVKA ZA DALJNJA RESTRUKTURIRANJA.
TO JE POANTA I CILJ!
Zar itko razuman moze i pomisliti da ce se vjerovnici ODRECI JAMSTAVA bez pretvaranja duga u udjele tvrtki-kceri .MA NECE,odnosno hoce ako se dug plati,a dug je veci od kapitala.Dakle nemoguca “misija”!
Uzgred,zbog svih novonastalnih okolnosti vezano za roll-up ugovor,vjerujem da se trgovanje tzv:”TODEX-om” nece skoro otvoriti dok se sve nedoumice ne rasciste.
Pa dobro da si ti novi vlasnik agrokora koji npr. umjesto 48% leda kolko ima sad moze dokapitalizacijom uzeti jos bar 40% pa umjesto 100mil godisnje dobiti leda uzeti 180 mil jel bi ti to napravio ili bi reko nema veze, dosta mi je i 100?
[/quote]
ma naravno da će novi vlasnici moći napraviti naknadno dokape u tvrtkama kćerima zbog potrebe (obaveze) ili zbog želje za stjecanjem većeg udjela u tvrtkama kćerima preko agrokora, samo što u agrokoru više neće biti 1 vlasnik kao do sada koji bi samostalno to mogao raditi već u prvom trenutku nakon nagodbe će ih biti možda 100 (lupam napamet) i proći će neko vrijeme dok se netko ne dokopa tolikog većinskog udjela u agrokoru koji bi mu bio isplativ da dokapitalizira tvrtke kćeri radi izvlačenja veće dobiti za sebe kroz npr. dividendu.
p.s. druga priča je npr. konzum gdje će dokap biti obavezan zbog negativnog kapitala (ili će ga pustiti da ode u stečaj-što ipak ne vjerujem jer je jak lanac koji pokriva cijelu HR)
ma naravno da će novi vlasnici moći napraviti naknadno dokape u tvrtkama kćerima zbog potrebe (obaveze) ili zbog želje za stjecanjem većeg udjela u tvrtkama kćerima preko agrokora, samo što u agrokoru više neće biti 1 vlasnik kao do sada koji bi samostalno to mogao raditi već u prvom trenutku nakon nagodbe će ih biti možda 100 (lupam napamet) i proći će neko vrijeme dok se netko ne dokopa tolikog većinskog udjela u agrokoru koji bi mu bio isplativ da dokapitalizira tvrtke kćeri radi izvlačenja veće dobiti za sebe kroz npr. dividendu.
Naknadno ili odmah za male dionicare isti vrag. Prema tome to nije nikakav argument.
Kakav vecinski udjel?
Pa kako ne razumijes. Sberbank ce dobit npr. 30% udjela u agrokoru, mali dobavljaci npr. 10, veliki dobavljaci 20 itd. itd.. Kad oni to dogovore onda je dalje samo stvar tehnike kako da dokapitaliziraju ta drustva i onda prema tim omjerima naravno sudjeluju u dobiti. neznam sta je tu komplicirano?
Bisakovi,
Jeli tebi išta jasno, i da te pitam šta ti je uopšte jasno, ja mislim da ništa a ma baš ništa, lp
Bisakovi,
Jeli tebi išta jasno, i da te pitam šta ti je uopšte jasno, ja mislim da ništa a ma baš ništa, lp
Puno toga mi je jasno za razliku od vas.
Pitam vas ,primjerice,koje vi kvalifikacije imate vezano za pravo ili racunovodstvo ili ekonomiju?
Koliko vidim po pisanju,vi niste iz Hrvatske pa mozda niste ni s toga aspekta upuceni u desavanja oko Agrokora?
Zar Vam jos nije poznato koliko trvrtki kceri LEDA je ovrseno ili pod ovrsnim postupkom ili privremenim mjerama izvan Hrvatske?Kakvog ce to utjecaja imati na konsolidiranu bilancu?
Vasi postovi su bez ikakvog sadrzaja i sirite neutemeljene nade da ce sve biti dobro i bajno,zar ne?
Ne bi bilo naodmet da malo pogledate “brojke”.
[/quote]
p.s. druga priča je npr. konzum gdje će dokap biti obavezan zbog negativnog kapitala (ili će ga pustiti da ode u stečaj-što ipak ne vjerujem jer je jak lanac koji pokriva cijelu HR)
[/quote]
Kolega Avax Vi ste već dugo na tržištu a još uvijek niste stekli realno gledište nego neke svoje fikcije imate. Kad se negdje zaglavi i spuši lova onda se barem to mora sam sebi otvoreno priznati a ne potkrepljivati svoje snove neutemeljenim nadama. Agrokor je povijest, tu dolaze neki novi vlasnici, Toda je bio nemilosrdan prema malim a i velikim dioničarima, a ovi novi će biti daleko nemilosrdniji. Ako Vam što ostane od vlasništva to će biti tek u tragovima da se sjećate kako je nekad lijepo bilo imati Ledo ili Jamnicu. Svi smo mi zadnjih godina negdje zaglavili, samo što neki imaju hrabrosti to sami sebi priznati a neki nemaju. Život ide dalje a iz ovih gubitaka bi svi trebali nešto za u budućnost i naučiti.
[/quote]
Agrokor ima 55% LEDA…
A za ovo sve što navodite, prvo bi LEDO morao biti dužan da bi ga se moglo dokapitalizirati, tj. da nešto od ovih jamstava zapravo i sjedne na imovinu LEDA…
Bisakovi,
Ja sam dosta dobro opučen o Agrokoru, pa da vama kažem sljedeče,
stečaja neče biti,
sve če se lipo dogovoriti do kraja godine,
prejanice rade jako dobro , osim Konzuma,
biti če odpisa,
najvažniji igrači preuzme Agrokor i
kroz neko razdoblje biti če to vrhunska firma a na zdravim temeljima,……
sve če biti OK, samo se treba malo strpiti, stpljen – spašen