Burza je nas osobni rizik..ALI citam danas ..Ako Revizija potvrdi lazne bilance Agrokorovih firmi Dorh otvara proces protiv Todorica ..A na temelju njih sam i ja i mnogi ovdje i frendovi ulagao u Ledo dok se ga obarali unistavali ..Pozivam kolege koji su takoder izgubili ove godine da se udruzimo i tuzimo Ledo radi laznih izvjesca koja su uzrokovala osobne gubitke !
@janlana
to bi ti bilo gubljenje vremena i novca jer kazneno će oni i tako odgovarati, a imovine iz koje bi se ti naplatio za štetu od odgovornih – nema (bar ne na njihovo ime)
Pravo je pitanje koga tužiti u ovom slučaju!?
Baker Tilly?
Ledo?
Agrokor?
Todorića?
Daria Vrabeca?
Pitanje je samo da li bi tužba bila prihvaćena. Odnosno da li Lex Agrokor dozvoljava dizanje tužbi za nešto što se prema tvrdnji tužitelja dogodilo prije njegovog uvođenja. Te da li bi takve eventualne presude proizašle iz tih tužbi teretile pravnu osobu Ledo d.d. i pod novim vlasnicima, nakon nagodbe.
Jednom kad odgovorite na ta pitanja onda znate što vam je činiti.
P.S.
Burza jest rizik, ali kontroliran pravilima iliti zakonima.
A jedan od preduvjeta su ispravna izvješća.
Istinabog, jamstva i posudbe matici su pisale u izvješćima, tako da je argument obmane tanak.
To što se tek naknadno ukapiralo pravo značenje svega toga jednom kad su se rizici materijalizirali to je drugi par opanaka. Uvijek se može reći: pa sve je pisalo, ne?
P.S.2
Naravno da je žalosno da su takve firme s takvim kombama uopće bile izlistane na burzi.
Onaj tko je nekad trgovao na stranim burzama(ili još trguje) zna da se tamo podiže tužba za svaku sitnicu,niti nema potrebe za nekom organizacijom dioničara jer ima brdo tih pravnih kompanija koji vam skoro kucaju na vrata,objave da je tužba u tijeku i neka se javi tko se smatra oštećenim.
Međutim,koliko čitam po forumima,ako nešto i dobiju to je uglavnom kikiriki u odnosu na izgubljeni kapital.
Tako da imajući u vidu cjelokupnu zavrzlamu oko Agrokora i našeg sudstva i iskustva u drugim državama mislim da bi to samo bio veliki gubitak živaca i sredstava,barem kad su u pitanju mali dioničari.
Ovisno o rezultatima revizorskih izvješća koja bi trebala izaći ovaj tjedan…pogledajte financijska izvješća dosadašnjeg revizora Agrokora i većine kompanija iz kocerna Agrokora…znalo se tu naći neto dobiti iznad 10 milijuna kuna par godina za redom…ako bi se pokazalo da su izvješća bila lažirana onda tu potencijalno postoji odgovornost revizora…
Primjeri tužbi:
http://www.telegraph.co.uk/business/2016/09/19/ernst–young-fined-93m-for-auditors-improper-relationships-with/
https://www.forbes.com/sites/jwebb/2016/08/25/pwc-sued-for-missing-2-9-billion-scam-do-auditors-have-a-public-responsibility-to-prevent-fraud/3/#74c3a33c2941
http://uk.businessinsider.com/deloitte-and-touche-sued-in-dubai-over-lebanese-canadian-bank-collapse-2016-8
https://www.bloomberg.com/news/articles/2015-09-24/deloitte-tax-sued-for-500-million-by-estate-of-ex-pistons-owner
Poslovni rezultat će vjerojatno biti odličan.
Ako se uzmu u obzir dosada obajvljeni nekonsolidirani rezultati za prvih 7. mjeseci i uz pretpostavku da se rezultati Frikoma i Leda Čitluk ne razliku znatno od rezltata Leda d.d., realno je za očekivati EPS u rasponu između 1000 do 1100 kn na godišnjem nivou. Zadnja cijena trgovanja je bila oko 3500 kn. U normalnim okolnostima jasno je na P/E 3,5 ili manji znači drastično podcijenjenu dionicu. Cijenu najviše opterećuje neracionalnost sudionika tržišta, nelikvidnost (smanjenje pozicije 2 od 4 mirovinska fonda) i dugoročno, pitanje nagodbe samog Agrokora s vjerovnicima i jamstva koje je Ledo solidarno dao s ostalim društvima sastavnicama koncerna.
Glede trgovanja mislim sljedeće:
Kada krene trgovanje, doći će do rasprodaje jer je puno ljudi kupilo dionicu u 3 i 4. mjesecu radi špekulacije računajući da će zaraditi na “day tradingu” i “odbijancu”. Ti ljudi su zbog rješenja Hanfe zaglavili u dionici u kojoj nisu planirali dugo biti i prodavat će gotovo sigurno zato što ili moraju ili imaju percepciju da moraju. Koliko će trajati rasprodaja i koliko nisko će cijena ići stvar je likvidnosti i da li će (i kada) fondovi početi ponovo ulaziti, odnosno, da li će se dva od 4 mirovinska fonda koji su prodavali nastaviti s prodajom: Vjerojatno pričamo o nekoliko tjedana volatilnosti ali rasprodaja će se svakako dogoditi. Nakon rasprodaje očekujem (unutar 3 mjeseca) oporavak rast i stabilizaciju cijene između 5000 i 6000 kn.
Srednjoročno, u sljedećih 6-18 mjeseci, cijena će vjerojatno dalje znatno porasti, ovisno o dogovoru s vjerovnicima Agrokora o otpisu dijela tražbina i za Ledo posebno bitno, o otpuštanju jamstava te novom vlasniku.
Probleme mogu raditi i vjerovnici koji će ići na ovrhu imovine Leda u BIH i Srbiji ali očekuje da će i taj probelm biti otklonjen kroz glavnu nagodbu.
Ovo je moj samo stav naravno ali planiram ga popratiti novčano (već jesam djelomično). Za godinu dvije ćemo znati da li dobro zaključujem ili samo mlatim praznu slamu i lakomisleno trošim novac.
Ne mislim ništa kupovati kad se otvori trgovanje. Hanfa mora istražiti imaju li svi sudionici jednaki pristup informacijama. Dok se to ne istraži ne mislim kupovati ni Ledo niti bilo koju drugu dionicu. A s Interkapitalom više ne radim