Ako vjerovnici koji su se osigurali maknu jamstva, tada ce moci dijeliti samo 48.11% dionica LEDA i to sa svim ostalim vjerovnicima. Ja tu ne vidim racunicu za vjerovnike koji drze jamstva.
Naravno u tom slucaju LEDO ce pretrpjeti samo stetu vezanu za 1.5 Milijardi kuna koje je investirao u AGROKOR (odnosno mozda dobije 30% cash-a nazad nakon otpisa)
Swami
Računica je ta da ako maknu jamstva vjerovnici mogu dobiti slijedeće:
1. dionice koje ima Agrokor (48%),
2. mogu s dijelom duga (Leda, Agrokora, nakakose to mora raspetljati) ući u vlasništvo Leda (i evo im debele većine),
3. može im se još neki dio duga priznati i upisati u dugoročna potraživanja.
Lavovski dio ipak moraju otpisati.
Ali sve ovo gore, 1,2 i 3, rade sa zdravom sposobnom neopterećenom firmom.
Lako je izračunati da to vrijedi daleko više nego držanje jamstava i slijetanje na zemljišta, zgrade i strojeve u slučaju stečaja. Likvidacijska vrijednost zapljenjive imovine je mala.
Da li je sad jasno?
Živa firma vrijedi višestruko više od strvine.
Nije to trezor sa zlatom pa da odnosiš vrijednost.
To je skalamerija.
Moja racunica je malo drugacija:
1. Dionice LEDA koje ima AGROKOR ce dijeliti svi vjerovnici, ali ce nakon razvodnjavanja to vrijediti ispod 5% udjela
2. Vjerovnici koji su osigurani jamstvima ce sjesti u Bilancu LEDA i kovertirati veci dio duga (koji ce biti rasporedjen na LEDO od onih 19 Milijardi mozda ce LEDU pripasti 3 – 4 Milijarde HRK) debt to equity swap-om tako da ce razvodniti sadasnje dionicare i preuzeti 90 – 99% firme
3. Dio duga ce postati long-term debt (do 1 Milijarde HRK) s kamatnom stopom do 5%
4. Na razini AGROKORA nakon sto se rasporedi feasible dug na Kompanije koje jamce za dug i nakon sto se proda/preuzme slobodna imovina tipe MERKATOR, mislim da cak i Tisak nije opterecen jamstvima, ostatak duga se otpisuje
Računica ti je malo drugačija jer ne uzimaš u obzir OBAVEZAN otpis od barem 50% svega duga. Obavezan. I to nek se lupaju u du.e ako bude 50%. Prije će biti 70% pa i više.
I također mi uopće nije jasna računica s kojom netko uđe s 3-4 mlrd duga u equity firme koja ima proknjiženi book 1.8 do 1.9 mlrd (znači imovina minus obveze) i razvodni dioničare 90-99%. Čudo jedno, majke mi.
Znači, od 19 mlrd ovih s jamstvima priznat će im se 5 ili 6, max 7 dugoročno, inače idite kući. To je realnost. Znači mogu ući u Ledo s nekim dijelom toga, možda 1 do 2 mlrd i to je razvodnjenje oko 50%. Ili neka varijacija na temu. Ali ovo što ti dereš s brojevima je stvarno čudo jedno, druže. Pazi malo.
Zasto mislis da kada sjednu za stol dionicari odredjuju uvjete, oduvijek su Kreditori ti koji odlucuju, jer je debt uvijek prvi u redu naplate. Obavezan otpis duga ne postoji, postoji nenaplativi otpis duga, ako postoji dug koji se otpisuje, sto znaci da se niti kreditori ne mogu naplatiti, sto po pravu prvenstva znaci da dionicari gube sve.
Ma ne određuju dioničari, majko moja.
Određuje vjerovničko vijeće. U suradnji s upravnikom.
A svi rade u okviru mogućeg. Imovine ima koliko ima. I toliko možeš dobiti. I bok.
Da bi razvodnio dioničare 90% moraš u kapital unijeti duga 9x više nego što je trenutni kapital. 17 mlrd? U Ledo? Ma je li? Sve ima svoje limite. Za 50% unosiš točno koliko je kapital. O tome ti pričam. Razlomci… OK?
Isto tako, većinu svega je dužna matica. Matici se uzima sve. A druge dioničare se može razvodniti onoliko koliko može. Koliko bude probavljivo. To je stvar pregovora. I dioničari će nadrapati, grdo, ali neće 90 ili 99%.
Zato jer se vjerovnici naplaćuju od:
1. Matice – oduzimanjem,
2. Poduzeća – swapom, upisom potraživanja i sl.
Ali veliki otpis je obavezan jer nema toliko imovine.
@Swamil36
Sve sto ste napisali stoji i to ste na jasan i jednostavan nacin objasnili.
Ono sto pojedini “forumasi” pisu i promoviraju “nemoguce scenarije” tipa “skidanja jamstava”,prodaje samo dijela dionica pod vlasnistvom Agrokora, “pobijanja jamstava”,”prisilit cemo mi njih”,morati “ce oni pristati jer inace gube sve” i slicno ima za cilj,po meni,stvoriti “pogresnu sliku” kako bi se moglo barem “nesto usicariti” kada se otvori trgovanje!
S druge strane,neki dionicari se jednostavno ne mogu “suociti sa realnoscu” i velikim gubitcima te stvaraju “paralelnu stvarnost i iluzije” da “ce sve biti dobro”!
Dakako,da je cinjenica da su upravo sadasnji dionicari najveci gubitnici i da su njihovi izgledi “za neko pravicno rjesenje” nepostojeci.
Nevjerovatno je da nisu nista naucili iz stecaja DIOKI,VALIDUSA,KSST,DKVS ili dokapitalizacija DLKV,INGRA,OPTIMA i sl.
Kada izadje izvjesce LEDA, onosto ce pisati na pasivnoj strani Bilance pod stavkom kratkorocne obveze ce odrediti sta ce biti s vrijednosti dionice LEDA
Ako dug dospijeva, a ti nemas novca da platis i uz to ne postoji Kreditna institucija koja ti je spremna posuditi novac to znaci default
Kada se dogodi default vjerovnik odlucuje da li ce preuzeti firmu konverzijom duga ili ce rasprodati imovinu da se naplati. U oba slucaja dionicari gube sve.
Znaci, kada izadje izvjesce LEDA otvori Bilancu i ako tamo vidis 3.5+ Milijarde HRK tekuceg duga … to znaci game over za sadasnje dionicare
Ja sam zavrsio s razglabanjem ovdje. Moj savjet svima je stati sa strane i ne imati ovu dionicu dok se firma ne restrukturira i dok ne bude moguca valuacija dionice
I ja završavam.
Nemam dionicu i nemam namjeru imati.
Par stranica prije sam napisao da bez rješenja jamstava ovo može dirati električnim pendrekom samo netko tko ima novaca za gubljenje. Mislim da je iz toga potpuno razvidan moj stav o trenutnoj vrijednosti dionice. I fondovi za ovu dionicu pišu nula. Sapienti sat.
Samo sam htio objasniti da su veliki otpisi obavezni / nužni / zagarantirani, nazovite to kako hoćete. To su pokazali Rusi rezervacijama od 50%. Bit će toga još.
Također, ulaskom u kapital preko duga dioničari ne gube sve, jer se ne brišu, nego razvodnjavaju. A razvodnjavanje je stvar razlomaka. Probajte. Jednostavno je.
Pod kratkoročne obveze će pisati sva jamstva, 19 mlrd. Ali što to govori o konačnom rješenju? Ništa. Rješenje se postiže nagodbom. A nagodba se postiže batinom. Ili pristani ili se naplaćuj od livada i skalamerije. Tako to ide. Nikako drukčije.
Nisam dioničar i nemam namjeru biti. Još jednom.
Pozz.
bisakovi
Da, upravo tako, tesko je suociti se s gubitkom
Medjutim, jedino sto mozemo je ispravno djelovati bez obzira na situaciju, znaci ne generirati jos vise gubitka ili smanjiti gubitak, a za to treba biti realan, imati informaciju i ne dozvoliti emocijama da utjecu na odluke
Nemam dionice. Ponavljam.
I nemojte motivaciju onih koji pokušavaju temu raščlaniti onako kako ju vide povezivati samo s imanjem ili neimanjem dionica. To je pretrivijalno. I uvredljivo, for that matter.
Ali dobro, osjećam da niste zločesti pa prelazim preko toga.
Peace.