@twrr pa ko njega vise dozivljava?
Svaka stranica 1 post barem, ja, ja, ja. Najpametniji
Sve zna.
Moras mu priznati
Ledo vrijednost – 1.000.000.000,00
Zvzda isto, Jmnc isto
Vidis da je uzeo samo dio koji mu odgovara a npr.
Dok nema sumnje kako će prihodi ostvareni od prodaje tvornica pridonijeti jačanju financija Atlantica, jednako tako je moguće kako se ta kompanija refokusirala na moguću kupnju Jamnice i Leda. U tom kontekstu je vjerojatan scenarij kako će Atlantic Grupa ponude za kupnju tih kompanija dati u suradnji s financijski jakim equity fondovima koji će u tim poslovima vidjeti dobru priliku, s tim da bi srpsku Mivelu u sastavu Agrokora vjerojatno nastojali kupiti samostalno
Ovo izostavio , a u istom clanku
@Chico
No “sikiriki”.Sala mala sa bankrotom ATGR.Referirao sam se na to da u Hrvatskoj cesto poduzetnici koji se pocmu “vuci po medijima” kao najbolji,brzo bankrotiraju.
Ali ,mislim da firme koje spominjete je sada nemoguce preuzeti,osim mozda nekih tvrtki u Srbiji ili Mercatora od vecih tvrtki.
I nisam se uopce referirao na taj clanak.Inace medijski natpisi su uglavnom povrsni i netocni dijelom ili u cijelosti jer vecina novinara nije dovoljno upucena u ovu problematiku!
@bisakovi
Ne uzimam vam sve za zlo no u hrvatskoj je sve moguće a vi ste rekli da niste tu
Uopće me nebi cudilo da se krizaljka slaze u smislu kome sto.
Naravno ne zivim u zabludi da ce malom dionicaru itko pomoc.
Al da ce otvaranjem trgovanja otici Ledo na 10 ne vjerujem
Ajmo svi za za.. Ciju nžigrta igru na koliko otvara Ledo?
Chiko
Ovdje se radi o financijskom mehanizmu koji se primjenjuje kada firma ne moze vratiti dug
Ako hocete matematiku kod LEDA, konverzijom 3.5 Milijarde HRK duga u Kapital sadasnji dionicari su na ispod 10 HRK vrijednosti po dionici.
Ovdje uzimam Benchmark:
EV/EBITDA = 10
EBITDA = 340 MHRK iz 2016 godine
Ovdje jos moze biti pump & dump trgovanja jer je puno fondova unutra, tako da mozda bude prilike da izvucete nesto novca
Swami.. Zbog cega se dug mora odmah vratiti a ne reprogramirati?
Zasto se mora konvertirati?
Osobno sam bio u vjecu vjerovnika i apsolutno nikad nije bilo price o uzimanju udjela i pitanja dali itko zeli uzet firmu i otkupiti dugove ili ista slicno
Bilo je isključivo price o dali se moze nastaviti proizvodnja i time vratiti dug ili ne
Ako je ne, a kod mene je bilo tako, rasprodaja svega, alata strojeva auta…..
Tako sa se strpite umjesto da se bavite poslom babe vange
@Chico
Ma nece LEDO tako nisko.Mozda na 1000 kuna,kako sam prije napisao,ali to su samo spekulacije.
To sto se desilo na LEDU ,Agrokoru,Belju,Vupiku etc se stalno desava na svjetskim burzama.
Na azijskim vecim burzama,gotovo svaki tjedan nekoliko firmi bankrotira ili se suspendira trgovanje i to firmi sa “dobrim izvjescima i brojkama”.Dakako lazirana izvjesca da privuku male retail investitore i onda nam “istovare monstruozan broj dionica” i zakucaju cijenu na dolje.Neke odu u stecaj.Neke banke i fondovi dokapitaliziraju i onda se godinama trguju po mizernim cijenama (lipama u nasoj valuti).Ja sam dvaput “nasjeo” s malo vecom lovom i sada sam se prilicno opametio.
Moj prijatelj i “mentor” ovdje,jedan Njemacki veliki investitor me savjetovao da cim uocim neka sumnjiva kretanja cijene dionica u nesrazmjeru sa izvjescima ili ako uprava prodaje dionice,odmah skracuj poziciju najmanje 90-95% i prodaj!Tu vam ni Stop Loss nalog ne pomaze kada pocme stampedo na dolje.
Dionica nije zena ili dijete da se morate uz nju vezati.To je samo roba koja mjenja cijenu.
ZSE je mala i troma burza ,ali u USA ,Kini,Japanu,Tajlandu,Hong Kongu,itd je “ludilo”.
Svi se ucimo na nasim greskama,a ja mislim da su izvjesca Agrokorovih tvrtki vjerovatno bila netocna jer se ne moze sve samo tako urusiti i nisam siguran da nije bilo i kriminala,ali to treba istraziti.
Treba istraziti da li je bilo “izvlacenja novca” bez pokrica u bilancama i jos mnogo “stvari”!
Mali dionicari jesu i biti ce nazalost sigurno najvece zrtve.
Potpuno razumijem ogorcenost malih dionicara.
Chiko
Zato sto postoje vjerovnici koji mogu potrazivati/dijeliti samo 49% dionica LEDA koje pripadaju AGROKORU (neosigurani vjerovnici), i postoje vjerovnici koji su se osigurali kroz jamstva odnosno oni koji sjedaju u Bilancu firme i koji samim tim mogu razvodnjavanjem podjeliti firmu izmedju sebe.
Umjesto da sa neosiguranim vjerovnicima dijele 49% firme, razvodnjavanjem dionicara dobivaju 100% firme.
Chiko
Ovdje se radi o financijskom mehanizmu koji se primjenjuje kada firma ne moze vratiti dug
Ako hocete matematiku kod LEDA, konverzijom 3.5 Milijarde HRK duga u Kapital sadasnji dionicari su na ispod 10 HRK vrijednosti po dionici.
Ovdje uzimam Benchmark:
EV/EBITDA = 10
EBITDA = 340 MHRK iz 2016 godine
Ovdje jos moze biti pump & dump trgovanja jer je puno fondova unutra, tako da mozda bude prilike da izvucete nesto novca
Da,to je moguce.
Ako se tako dokapitalizira,mozda se moze nesto pokusati zaraditi na “valovima”,ali ce to kratko trajati.
“Lesinarski fondovi” vole “igrati takve igre”!
Ajmo ovako, dug se prenese na sve dionice koje su jamcile, vjerovnici pruzmu te tvrtke, malo duga otpisu, i imaju Ledo, Jamnicu, Zvzd i ostale firme…
Tada dolazimo u situaciju da na Agrokoru ostaje manje duga koji bi Todoric u jednom trenutku mogao reprogramirati… i sta onda?
Covjeku od 143 firme u Agrokoru uzmu ovih 10ak najjacih, i njemu ostane manji dio duga i jos cca nekih 100 firmi…
Dajte molim vas… Svi dugovi trebaju ostati na Agrokoru, jer je jedino tako moguca naplata od svih sastavnica Agrokora, od prve do zadnje…
AGROKOR je umbrella, ljuska koja ce ostati bez sadrzaja i prestati postojati
Sve sto nije optereceno jamstvima ce se prodati da bi se smanjio dug. Kad kazem prodati, prodavat ce se udjeli u tvrtkama, jer samo to AGROKOR i posjeduje, udjele u tvrtkama.
Jamstva su secured loan, medjutim Agrokor ima i puno unsecured loans. Zasto mislite da bi kreditori koji su se osigurali jamstvima djelili bilo sta s ostalim vjerovnicima ili s postojecim dionicarima. Uzet ce sve sto mogu u maksimalnom iznosu
[/quote]
Jamstva sigurno nisu secured loans. Dug je secured loan ako je osiguran imovinom i/ili jamstvima. No, obzirom na prirodu i neodređenost tih jamstava ona su po mojem sudu vrlo slabo osiguranje. Mislim da se ta jamstva neće ni ne mogu aktivirati, ali temeljem njih vjerovnici će vjerojatno moći pregovarati kvalitetniju poziciju u eventualnom otpisu dugova, njihovom pretvaranju u kapital, pri prodaji imovine, reprogramiranju dugova i sl.
S tim da nakon uvodjenja roll-up modela prethodna jamstva imaju još manji značaj jer su ista u redu svih jamstava od uvodjenja roll-upa, podredjena.
Točno.
U ovom filmu, jamstva su bargaining chip, ništa drugo.
A bez njihovog skidanja nema prodaje firmi.
A niti bi netko pristao na debt-to-equity bez toga.
@bisakovi grafoloski bih rekao na 1500-1600 no kako je ionako slaba burza ne otklanjam vas scenarij
Chiko
Nemam Ledo pa nisam duboko u ovome, zanima me više u kontekstu utjecaja na ostatak tržišta, i stoga se unaprijed ispričavam ako nešto netočno kažem.
Što se tiče jamstava, da, imaoci sjedaju na bilancu, ali kada? Kad prestane izvanredna uprava. Dotad s tim papirom operativno ne mogu ništa. Mogu ga koristiti kao sredstvo za pregovore na vijeću.
Vijeće donosi odluke sa 75%, ako se ne varam. Oni koji su odobrili kredit s roll-upom, pazite, to je bila velika odluka, e to će biti okosnica onih koji će pristati na neku nagodbu. Naprosto će se ustanoviti koliko čega ima, dugova i imovine, a onda se rješenje U GLOBALU nameće samo od sebe. Otpis toliko, swap toliko, cash toliko, rokovi takvi…
Može tu biti cizeliranja na 1-2-3%, ali generalno je to to. Ako stanje dug/imovina kaže da možeš dobiti cca. 25% onda je to to. Ne možeš mahati jamstvima i tražiti 50%. Možeš tražiti 30 i bit sretan s 27.
To je bit stvari. Fizika sve poravna. Jer opcija stečaj znači svima manje od ovod o čemu pričam.
Upravnik ne treba 100% zadovoljnih nego 75% srednje nezadovoljnih.