LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Da li ima netko link ovog clanka iz Jutarnjeg?

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Zamimljiviji je tekst u danasnjem jutarnjem

Da, nakon toliko dugo vremena mirovinci su skužili da jamstva prema ledu su nevažeća jer ih dioničari nisu odobrili na glavnoj skupštini dioničara što po zakonu moraju biti. Pa prema tome sva jamstva su samo Agrokorova a ne i od leda, Jamnice…

[/quote]
Po kojem zakonu dionicari moraju odobriti jamstva na glavnoj skupstini?
Mirovinci su posredstvom Nadzornih odbora odlucivali i o jamstvima!
Jamstva su vazeca,a samo sudovi mogu nesto mjenjati,ali bojim se da je sada kasno!
[/quote]

Ne znam koji članak, ali to izričito piše. Nadzorni odbor je potvrdio, ali nije tu odluku dao skupštini da glasa, pa prema tome ta odluka je nevažeća.
Da je skupština glasala, to bi bilo u revizijskom izvještaju, ovako samo Agrokor je dužnik, i jedino ima svojih 50% dionica leda i ostalih firmi kojima može jamčiti nekakav prijeboj. To svi znaju, i revizori i pravnici, tek sada to isplivava na površinu.

[i]volim dividendu više nego hladnu pivu[/i]

@ivan_zoric

milism da sam ovdje prvi pokrenuo pitanje ništavnosti jamstva, ali zbog protučinidbe. Obzirom da Ledo nije imao nikakve financijske ili druge koristi od solidarnih jamstva.
Kako to očito nije tema, mislim da i vi pucate u prazno, a činjenicom kako je sam Ledo, zadnjim očitovanjem na ZSE, potvrdio dug po jamstvima od 19 milijardi. Ne sječam se da ga je osporio, već potvrdio.
Ovo o čemu vi govorite je interni problem Leda koji možda ima pravne konotacije za dioničare.
Čemu se samo možemo nadati je mogućnost dobre prodaje Mercatora i Konzuma, te velika dokapitalizacija Leda, te će nam se vrijednost dionice podijeliti nekoliko puta, ali bar neće biti nula, iako sam osobno knjižio nulu .

Evo

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/medunarodni-investitori-poslali-dramaticno-pismo-ramljaku-ponistite-jamstva-koja-su-izdali-ledo-i-jamnica-da-biste-sacuvali-reputaciju-hrvatske/6196766/

Da li ima netko link ovog clanka iz Jutarnjeg?

Kolega …

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/medunarodni-investitori-poslali-dramaticno-pismo-ramljaku-ponistite-jamstva-koja-su-izdali-ledo-i-jamnica-da-biste-sacuvali-reputaciju-hrvatske/6196766/

“”Prvo, ta jamstva nisu navedena u godišnjim i revizorskim izvješćima Leda i Jamnice, a za što potpisnici pisma tvrde da je kršenje IAS-a 37, odnosno jedne od odredbi Međunarodnog računovodstvenog standarda.

Drugo, ta jamstva nisu odobrili dioničari Leda i Jamnice na godišnjim skupštinama dioničara.

I treće; nije osigurana odgovarajuća mjerljiva korist za Ledo i Jamnicu u zamjenu za dana jamstva.

Stoga je, smatra dio hrvatskih mirovinaca, kao i međunarodnih investitora, upitna izvršivost izdanih jamstava i to, kako su napisali, ne samo po zakonima New Yorka, nego i sudova Hrvatske i EU.””

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Poništite jamstva koja su izdali Ledo i Jamnica da biste sačuvali reputaciju Hrvatske
jedino logicno ,,@ necemo odmah na 8 ali 6k bi bilo ok

"Nikad čovjek ne može da kaže onoliko mudrosti koliko može da prešuti gluposti" top spameri 1 serislav 2 zorangutan 3 trial

U cijelom slučaju posebno je osjetljiva i pozicija hrvatskog regulatornog tijela, Hanfe, koja je de facto birokratski pratila Todorićeve igre s prezaduživanjem, jamstvima, faktoringom, mjenicama… bez odlučne reakcije.

Prva točka osporavanja nema veze s HR zakonima, nula bodova.
Druga točka je kaznena odgovornost .
I treća točka o kojoj pišem od prvoga dana može držati vodu. Ledo nema nikakve koristi od tih jamstva, ali mislim da će to sud morati poništiti. Ramljak nema ovlasti ni težinu to napraviti .
Međutim , svi mi skupa, dioničari, Ledi, Ramljak, Vlada ima jednog teškog protivnika u tome ; banke.
Znači Ledo je ta jamstva izdao Adrisu a koji se već izjasnio službeno da se toga noktima drži kako bi opravdao svoju pozajmicu od milijardu Kuna Agrokora, iako su to Vlaho i Toda na špriceru usput dogovorili , kao mi smo Baje. Baje koje mlate tuđim kur…
Ostala jamstva idu bankama, nešto domaćim , ali i problem, ino bankama prema ino zakonima
Netko je ovdje spomenu i Hanfu; u svakoj normalnoj zemlji, gdje dioničari trguju dionica u vjeru vladavine prava, prvo bi oni pred zakonom odgovarali

Nije bas da je bilo transparntno oko jamstava jer su ista kad su izdavana bila objavljena preko Zagrebacke burze tj prije Lex Agrokora

Ništa tu nije riješeno i svašta se može dogoditi jer ipak tu utjecaj imaju ozbiljni igrači koji ne piskaraju po forumu.
Vidjet ćemo koliko će vremena morati proći da se stvari pomaknu i da li će uopće dionice doći natrag na burzu prije bilo čega.

Zamimljiviji je tekst u danasnjem jutarnjem

Da, nakon toliko dugo vremena mirovinci su skužili da jamstva prema ledu su nevažeća jer ih dioničari nisu odobrili na glavnoj skupštini dioničara što po zakonu moraju biti. Pa prema tome sva jamstva su samo Agrokorova a ne i od leda, Jamnice…

[/quote]
Po kojem zakonu dionicari moraju odobriti jamstva na glavnoj skupstini?
Mirovinci su posredstvom Nadzornih odbora odlucivali i o jamstvima!
Jamstva su vazeca,a samo sudovi mogu nesto mjenjati,ali bojim se da je sada kasno!
[/quote]

Ne znam koji članak, ali to izričito piše. Nadzorni odbor je potvrdio, ali nije tu odluku dao skupštini da glasa, pa prema tome ta odluka je nevažeća.
Da je skupština glasala, to bi bilo u revizijskom izvještaju, ovako samo Agrokor je dužnik, i jedino ima svojih 50% dionica leda i ostalih firmi kojima može jamčiti nekakav prijeboj. To svi znaju, i revizori i pravnici, tek sada to isplivava na površinu.
[/quote]
To nigdje “ne pise”.To je samo vase misljenje i vasa zelja i samo vi “to znate”!

To bi moglo biti ovdje.

GLAVA VI.
POVEZANA DRUŠTVA

Odjeljak 3.
OVLASTI I ODGOVORNOST U SLUČAJU OVISNOSTI DRUŠTVA
Pododjeljak 1.
Ovlasti i odgovornost iz ugovora o vođenju poslova društva

Pravo vođenja poslova društva

Članak 493.

(1) Ako je sklopljen ugovor o vođenju poslova društva, vladajuće društvo je ovlašteno upravi, odnosno izvršnim direktorima ovisnoga društva davati upute glede vođenja poslova društva. Ako ugovorom nije drugačije određeno, mogu se dati i upute koje su štetne za ovisno društvo, ako služe interesima vladajućega društva ili društva koja su s njime i s ovisnim društvom povezana u koncern.

Ledo, mislim nema potpisan ugovor o vođenju poslova sa Agrokorom, (ugovor se glasa na skupštini sa 75% glasova)

Pa prema tome ovaj članak je na snazi.

Pododjeljak 2.
Odgovornost kada nema ugovora o vođenju poslova društva

Granice utjecaja

Članak 496.

(1) Ako nije sklopljen ugovor o vođenju poslova društva, vladajuće društvo ne smije koristiti svoj utjecaj da ovisno društvo uputi na to da poduzme štetne pravne poslove ili da poduzme ili propusti radnje na svoju štetu, osim ako se vladajuće društvo obveže da će ovisnome društvu nadoknaditi štetu koja bi mu time nastala.

Mislim da se mirovinci pozivaju na ovo, skupština dioničara nije glasala ni za jednu odluku uključujući i za jamstva, pa prema tome nisu obvezni prema njima, nego samo agrokor.

[i]volim dividendu više nego hladnu pivu[/i]

New Report

Close