LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Lucijan, to je to! Takvo razmisljanje se i meni vrti. Mozda bude nekakvim drugim redosljedom, ali bit ce dobro.

@Babo

to je srž problema, odnosno pitanje zašto su Mirovinski fondovi da li glas Agrokoru u ovim financijskim muljažama. ? Tko je imao osobne koristi od toga i koliko ?

@daliborop

slažem se, naravno da je nanesena šteta, vrlo mjerljiva i dokazljiva. Dijoničarima, državi, dobavljačima, vjerovnicima, a o samom LEDU da i ne govorim.

Kolega i za ovaj zadnji kredit od 80 mil eura jamci su opet Ledo..zvzd..belje..itd..I tko je pitao ..dionicare..?..Hocete tuzit Ramljaka…Izvanrednu upravu ??
Nista od tuzbe..badava gubitka vremena..energije…Nažalost..Rješenje se mora negdje drugdje trazit

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Kolega bisakovi i bez da isticete da ste pravnik to se zakljucuje po vasem komentaru . Naime ja sam jedino iznio cinjenicu i stav doticnog strucnjaka ..bez da sam ista sugerirao..A vi ste iz mog teksta zakljucili da nesto sugeriram ?!?!..Valjda samo zato jer vam to sto je receno nije po volji ili u suprotnosti sa vasim ocekivanjima .
Citajte i slusajte ono sto se kaze i tako to shvacajte..Bez dodataka da netko nesto sugerira.

A sta se tice sugestije..To cu vam tek sad iznijet.
Prva sugestija je da za ovih 18 mlrd nije jamac samo ledo vec da su tu ukljuceni i jana,zvzd,tis,belj…Znaci svi zajedno jamce za neki dug.
Druga sugestija..dug se nece u cijelosti vracat vec ce se svi vjerovnici dogovarat koliko ce bit otpisa..i svi nek se dogovore na 50%..znaci sad smo na 9 mlrd.
Treca sugestija..to sto predviđa Grubišić..Skinete jamstvo Ledu ..ili Jani..ili Zvzd..ili Tisku..znaci ne svima..nego jednom kojeg zelite prodat. I prodajete ga bez jamstva !!!..Cistog !!..Dobiveni novac isplacujete vjerovnicima. Znaci "cisti" Ledo tj Agrokorovih 151 000 dionica prodajete novom vlasniku..recimo po 10 000 kn..Imate 1,5 mlrd kuna za vratit vjerovnicima…Pa onda skinete jamstva Jani..pa prodajete Janu..Coca cola je nudila ( navodno) 500 mil eura..znaci cca 3,8 mlrd opet za podjelit vjerovnicima..Sad smo vratili vec preko 5…Idemo na Tisak..Zvijezdu..Konzum..itd..itd..
Mozda dodjemo do 9 ..mozda i ne..Ali tako tvrtke u prodaji postignu najbolju cijenu..Vjerovnici dobar dio naplate ( sve je bolje od nule ) ..Tvrtke i dalje rade itd…
Cetvrta sugestija…ne isplacuje se dug pa skida jamstvo..nego se skida jamstvo pa prodaje zdrava tvrtka da bi se vratio dug…
Pravnici ce uvijek nac razlog za tuzbe/prituzbe/zavrzlame itd..na kraju krajeva od toga zive…

Pozdrav

OK,to je vase videnje,ali to je nemoguce izvesti bez prethodne dokapitalizacije tvrtku-kceri,po meni (i po zdravoj logici),barem onih koje su dale jamstva i onih gdje Agrokor ima vecinsko vlasnistvo ili utjecaj.
I to nije cijeli dug LEDA,tek da usput napomenem(domace banke ,mjenice i sl),a to sto je netko jos jamac od tvrtki-kceri ,takoder ne pomaze puno jer se radi o SOLIDARNOM jamstvu.
I tek usput svi ovi novi krediti (pod Ramljakom) su dodatni krediti,dakle novi,a govori se o potrebi od oko 1 MLRD EUR novih kredita!
Ali,slazem se da je neophodno pronaci fond-fondove koji se bave restrukturiranjem,koji imaju iskustva i novca za” ovakve stvari”!
To je gotovo jedino rjesenje,iako ono podrazumijeve i “neke ostre rezove”,ali ce barem neke tvrtke ili vecina “ostati na zivotu” sa promjenjenom vlasnickom strukturom.
U tom slucaju bi i dosadasnji dionicari mogli imati neke koristi i neku (umanjenu) vrednost.
Sada je jasno da su potrebni novi veliki krediti-novci koje Drzava nema (i nece dati) i znanje i restrukturiranje koje specijalizirani fondovi imaju.
Treba ih samo naci,sklopiti ugovor s njima i maknuti politiku i onda dionicari mogu nesto “i spasiti”!

Brkljača na facebooku napisao zanimljivo razmišljanje koje drži vodu, Ledo, Jamnicu koje stvaraju dobit za otplatu kredita zadržati, Belje, Vupik koji imaju vrijednost a još nisu u stanju donositi dobit prodati.

Kolega bisakovi i bez da isticete da ste pravnik to se zakljucuje po vasem komentaru . Naime ja sam jedino iznio cinjenicu i stav doticnog strucnjaka ..bez da sam ista sugerirao..A vi ste iz mog teksta zakljucili da nesto sugeriram ?!?!..Valjda samo zato jer vam to sto je receno nije po volji ili u suprotnosti sa vasim ocekivanjima .
Citajte i slusajte ono sto se kaze i tako to shvacajte..Bez dodataka da netko nesto sugerira.

A sta se tice sugestije..To cu vam tek sad iznijet.
Prva sugestija je da za ovih 18 mlrd nije jamac samo ledo vec da su tu ukljuceni i jana,zvzd,tis,belj…Znaci svi zajedno jamce za neki dug.
Druga sugestija..dug se nece u cijelosti vracat vec ce se svi vjerovnici dogovarat koliko ce bit otpisa..i svi nek se dogovore na 50%..znaci sad smo na 9 mlrd.
Treca sugestija..to sto predviđa Grubišić..Skinete jamstvo Ledu ..ili Jani..ili Zvzd..ili Tisku..znaci ne svima..nego jednom kojeg zelite prodat. I prodajete ga bez jamstva !!!..Cistog !!..Dobiveni novac isplacujete vjerovnicima. Znaci "cisti" Ledo tj Agrokorovih 151 000 dionica prodajete novom vlasniku..recimo po 10 000 kn..Imate 1,5 mlrd kuna za vratit vjerovnicima…Pa onda skinete jamstva Jani..pa prodajete Janu..Coca cola je nudila ( navodno) 500 mil eura..znaci cca 3,8 mlrd opet za podjelit vjerovnicima..Sad smo vratili vec preko 5…Idemo na Tisak..Zvijezdu..Konzum..itd..itd..
Mozda dodjemo do 9 ..mozda i ne..Ali tako tvrtke u prodaji postignu najbolju cijenu..Vjerovnici dobar dio naplate ( sve je bolje od nule ) ..Tvrtke i dalje rade itd…
Cetvrta sugestija…ne isplacuje se dug pa skida jamstvo..nego se skida jamstvo pa prodaje zdrava tvrtka da bi se vratio dug…
Pravnici ce uvijek nac razlog za tuzbe/prituzbe/zavrzlame itd..na kraju krajeva od toga zive…

Pozdrav

dragi Lucijane, daj ti meni točno reci kako se to “skidaju” jamstva? Zahvaljujem

..stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi...

kad se treba počet trgovati ?

@bisakovi
mislim da ste nam, na žalost, točno definirali svaku opciju ovdje i zahvaljujem u i ime forumaša.
Možda postoji mala slamka ukoliko država ustanovi da su izvješatji bili frizirani potraži odgovornost za isto. Naravno ostaje i mogućnost da se vjerovnici naplate iz kapitala Agrokora ( iako ne vidim, materijalno, kakao ) i time skinu obveza Leda i ostalih kao uteg, a postoji i mogućnost daljnjeg rada Agrokora uz prethodni uvjet velikog kredita Agrokora, čime bi se također skinula obveza Leda i ostalih.
Ukoliko bi Ramljak prodao/kompenzirao Konzum dobavljačima, Mercator na tržištu i niz manjih povezanih društva Agrokora to nije dovoljno, ali bi uteg bio znatno manji. Proda udio u Ledu, Jamnici….., uteg bi bio još manji .

šteta da Ramljak ne čita forum, a ovdje ima sva moguća rješenja

Pretpostavljam da ce cijena Ledovih dionica ici nizbrdo kad se otvori trgovanje.

Razmisljam o tome da udem u rizik i kupim nesto leda, znam da mogu sve izgubiti ali mislim da cu moci i dugorocno profitirati nekoliko puta.
Pitanje za forumase, sta mislite koji je omjer rizika i profita za uloziti u ledo nakon sto cijena maksimalno padne, a moje misljenje je da ce se Ledo strmoglaviti nakon otvaranje burze.

Pretpostavljam da ce cijena Ledovih dionica ici nizbrdo kad se otvori trgovanje.

Razmisljam o tome da udem u rizik i kupim nesto leda, znam da mogu sve izgubiti ali mislim da cu moci i dugorocno profitirati nekoliko puta.
Pitanje za forumase, sta mislite koji je omjer rizika i profita za uloziti u ledo nakon sto cijena maksimalno padne, a moje misljenje je da ce se Ledo strmoglaviti nakon otvaranje burze.

Prije nego se zaletite…

Vaš link …

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

Prije nego se zaletite…

Vaš link …

Znam da je ledo bio jedan od Agrokorovih jamaca za 19 milijardi kuna, ali ako raprodajom Agrokorove imovine jedan dio uspiju vratiti i Ledo prezivi stecaj, netko ga preuzme. Nakon 3, 4 godine poslovanja mozda mi se visestruko vrati ulog.
Zanima me omijer rizika i profita

a moje misljenje je da ce se Ledo strmoglaviti nakon otvaranje burze.

može biti, a i ne mora. ako npr. fondovi odluče da neće prodavati dionice ispod zadnjih razina prije blokade (jer objektivno- kupaca za tolike količine uz ovu neizvjesnost neće biti i samo bi zatukli cijenu) nego da će staviti potporu i zaustaviti mogući pad, može se dogoditi i da pada ne bude. sve su opcije otvorene

Ignore: KressoM, delux

New Report

Close