LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@ Grga

Nisu to financijske muljaže. To se zove pogrešna procjena. Svakome je jasno da ne možeš dugoročno financirati poslovanje po stopama iznad 10% u situaciji u kojoj rasteš sporije od tržišta. Gledano na dugi rok, Agorkor je bio jedan veliki Ponzi koji je na kraju puknuo i sad se pokušavaju stvari ispeglati da se sve skupa ne uruši.

To čak i nije nepremostiv zadatak, al pitanje je ima li netko interesa popeglati cijelu tu priču jer je Agrokor u europskim ili svjetskim okvirima nebitna kompanija i nitko ne očekuje da će se lokalno zalaufati rast i potrošnja, zato i nema interesa stranaca. Njima je to sad, povuci, potegni i izvuci što više možeš.

Tko je kriv?

Todorić, politika, bankari, dobavljači i svi ostali koji su futrali taj neodrživi rast. I nisu svi jednako krivi. Al to na kraju nije ni bitno. Bit će tu još svašta, pa neka odgovorni i represivni aparat utvrđuju krivicu. Ja im suditi neću i ne mogu, jer nemam dokaza, a i ne zanima me!

Kolega bisakovi..citajte i slusajte sta se govori a tek onda komentirajte..
Ja sam samo prenio jucerasnju izjavu financijskog strucnjaka..imenom i prezimenom…Andrej Grubišić http://www.grubisic-partneri.net/hr/
Nitko nije rekao da ce se odustat od jamstva..vec da se jamstva mogu skinut …a to je poprilicna razlika.
Uostalom sta vam vrijede jamstva ako tvrtka toliko ne vrijedi.!?!?
Vjerovnici ce odustat i od duga i od novca..ne u cijelosti ali dobrim dijelom hoce…u to budite sigurni

Pozdrav

svi smo mi Crobex

velik ce jos i naci nacina kako da se bar malo namire ali mali dioniciari su na samom repu namire tako da kad veliki oglodaju nece ostati ni onoga maloga repica za male dionicare

Kolega bisakovi..citajte i slusajte sta se govori a tek onda komentirajte..
Ja sam samo prenio jucerasnju izjavu financijskog strucnjaka..imenom i prezimenom…Andrej Grubišić http://www.grubisic-partneri.net/hr/
Nitko nije rekao da ce se odustat od jamstva..vec da se jamstva mogu skinut …a to je poprilicna razlika.
Uostalom sta vam vrijede jamstva ako tvrtka toliko ne vrijedi.!?!?
Vjerovnici ce odustat i od duga i od novca..ne u cijelosti ali dobrim dijelom hoce…u to budite sigurni

Pozdrav

Dakle,preslusao sam pomno sto je receno!
Kao diplomirani pravnik vam prije svega moram reci da je skidanje jamstva identicno prestanku jamstva jer da se jamstvo ponovno stavi mora postojati volja druge strane za ponovno stavljanje (ugovaranje),a to bi bilo gotovo nemoguce!
S druge strane,on je hipotetski govorio o ulasku velikog stranog fonda ili fondova koji se bave preuzimanjima i o mogucnosti da se DOGOVORNO(dakle prije isplati jamstvo u dijelu ili cjelini)i zatim skine da bi se firma mogla restrukturirati i prodati sa promjenjenim -novim vlasnikom(dakle i dokapitalizacija)!
To nema veze s onim sto vi pokusavate sugerirati!

Ja opet kolega Bisakovi sugeriram ovo : unutar veze AGROKOR -LEDO -FONDOVI je napravljena PREVARA
ostalih dioničara …Dionica je pumpana 3 godine i napucana na 11,5 tisuća jer se umjetno dizala vrijednost
LEDA radi dodatnih zaduživanja na firmu .. istina je da smo čitali da Ledo daje jamstva za Agrokor ali vidite i sami da sada javnost zgraža činjenica da NIJE bilo poznato koliko su ta ukupna jamstva ..pa ni tzv financijskim stručnjacima.
Svaki dioničar koji ulaže ima svoje razloge ..netko na kraju na temelju izvještaja i poslovnih rezultata firme a kod LEDA se stalno baratalo..ekstremnim prihodima i fantastičnim rezultatima .. oču reći da su kupci na ovaj način ZAVEDENI ..i tu je bit PREVARE ..i mogu se sad ovi LEDU na mogućnost tužbi , vadit i na Hanfu i na Agrokor ali 51,89 % dioničara ( uzmimo ajde i fondove ) a među njima i mi mali ..SMO PREVARENI !!! …i točno da je ljutnja …i ne vidim razloga zašto ne bi sada potražili pravdu preko suda …
jako je lepa situacija…prevareni veliki dobavljači agrokora…prevareni opg-ovi ..prevareni financijski krugovi banke i Rusi …prevareni mali dioničari ..hebote …SVI PREVARENI a NIKOM NIŠTA ??!! …ne bih se složio da će to tak lako proći i da i mi mali dioničari nemamo prava sada …

Ja opet kolega Bisakovi sugeriram ovo : unutar veze AGROKOR -LEDO -FONDOVI je napravljena PREVARA
ostalih dioničara …Dionica je pumpana 3 godine i napucana na 11,5 tisuća jer se umjetno dizala vrijednost
LEDA radi dodatnih zaduživanja na firmu .. istina je da smo čitali da Ledo daje jamstva za Agrokor ali vidite i sami da sada javnost zgraža činjenica da NIJE bilo poznato koliko su ta ukupna jamstva ..pa ni tzv financijskim stručnjacima.
Svaki dioničar koji ulaže ima svoje razloge ..netko na kraju na temelju izvještaja i poslovnih rezultata firme a kod LEDA se stalno baratalo..ekstremnim prihodima i fantastičnim rezultatima .. oču reći da su kupci na ovaj način ZAVEDENI ..i tu je bit PREVARE ..i mogu se sad ovi LEDU na mogućnost tužbi , vadit i na Hanfu i na Agrokor ali 51,89 % dioničara ( uzmimo ajde i fondove ) a među njima i mi mali ..SMO PREVARENI !!! …i točno da je ljutnja …i ne vidim razloga zašto ne bi sada potražili pravdu preko suda …
jako je lepa situacija…prevareni veliki dobavljači agrokora…prevareni opg-ovi ..prevareni financijski krugovi banke i Rusi …prevareni mali dioničari ..hebote …SVI PREVARENI a NIKOM NIŠTA ??!! …ne bih se složio da će to tak lako proći i da i mi mali dioničari nemamo prava sada …

Shvacam Vas,ali budite oprezni i dobro promislite jer sporovi nisu besplatni,a posebice ovdje gdje je pretpostavljena vrednost spora velika.
Mozda treba pricekati nalaze revizije i vidjeti hoce li DORH ili USKOK sto poduzimati ,vezano za potencijalne nepravilnosti ako su izvjesca “frizirana”!Vjerujem da ce poduzeti odgovarajuce radnje ako je kriminala bilo!
Ako su ucinjena neka kaznena djela vezano za Agrokor zbog kojih su dionicari trpjeli stetu,mozda je to dobar trenutak za nesto,ali sada je prerano,po meni!

to sve stoji kolega..budem pricekao…moj je prijedlog da se nakon toga udruzimo ..mali dionicari i zajedno djelujemo..ok bumo vidli kak dalje ..

Upravo sam površno pogledao revizorsko izvješće za 2015 i nigdje nisam našao nikakvog spomena jamstava. Doduše, obzirom da nemam ništa od Agrokora, površno sam gledao tako da možda jednostavno nisam vidio. U svakom slučaju, ako stvarno tamo ništa ne piše, mislim da je to dobar početak za graditi neku pravnu osnovu jer je i Uprava i revizorska kuća izjavila i potpisala da su izvješća točna.
Vjerujem da je jamstva svakako trebalo spomenuti u vanbilančnim stavkama (u sklopu bilance ispod ukupne aktive i pasive).

Pa ja ne vjerujem da je Ledo bilo koga prevario prikazujući nešto sto ne postoji. Ja mislim da treba krenuti najprije od sebe. Jesi li pročitao ili procitala posljednja tri revidirana izvješća Leda i pregledao -la sve dostupne informacije na Zagrebačkoj burzi?

Mirovinci su uložili u Ledo prije 5 godina, ne znam jesu li poslije sto još kupovali, a ako i jesu to je bilo zanemarivo. Da se radilo o organiziranoj prevari u kojoj su oni bili uključeni, onda bi oni uvalili sve svoje dionice. A nisu, jedino je Erste prodao, samo zato sto je imao najmanje. Međutim, ne mogu tvrditi da neki nisu bili upućeniji od drugih, al to samo po sebi nije krimen. Jednostavno treba posao ulaganja ozbiljno shvatiti i biti svjestan rizika koji se mogu materijalizirati. Nažalost, kod Agrokora, neki ni dan danas nisu svjesni svih problema i rizika kojim ova priča utječe na povećanje rizika, ne samog koncerna i povezanih društava, nego nacionalne i regionalne ekonomije.

Ja sam totalno više zbunjena. Zar nije Ledo blue chip??!!??

..stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi...

Upravo sam površno pogledao revizorsko izvješće za 2015 i nigdje nisam našao nikakvog spomena jamstava. Doduše, obzirom da nemam ništa od Agrokora, površno sam gledao tako da možda jednostavno nisam vidio. U svakom slučaju, ako stvarno tamo ništa ne piše, mislim da je to dobar početak za graditi neku pravnu osnovu jer je i Uprava i revizorska kuća izjavila i potpisala da su izvješća točna.
Vjerujem da je jamstva svakako trebalo spomenuti u vanbilančnim stavkama (u sklopu bilance ispod ukupne aktive i pasive).

Imaš na ZSE pisanu obavijest društva burzi za preuzimanje jamstva za svaki pojedinačni kredit. U vanibilancnim stavkama se uglavnom vodi tudja imovina koju društvo koristi za obavljanje poslovne djelatnosti, a ne jamstva.

Kolega bisakovi i bez da isticete da ste pravnik to se zakljucuje po vasem komentaru . Naime ja sam jedino iznio cinjenicu i stav doticnog strucnjaka ..bez da sam ista sugerirao..A vi ste iz mog teksta zakljucili da nesto sugeriram ?!?!..Valjda samo zato jer vam to sto je receno nije po volji ili u suprotnosti sa vasim ocekivanjima .
Citajte i slusajte ono sto se kaze i tako to shvacajte..Bez dodataka da netko nesto sugerira.

A sta se tice sugestije..To cu vam tek sad iznijet.
Prva sugestija je da za ovih 18 mlrd nije jamac samo ledo vec da su tu ukljuceni i jana,zvzd,tis,belj…Znaci svi zajedno jamce za neki dug.
Druga sugestija..dug se nece u cijelosti vracat vec ce se svi vjerovnici dogovarat koliko ce bit otpisa..i svi nek se dogovore na 50%..znaci sad smo na 9 mlrd.
Treca sugestija..to sto predviđa Grubišić..Skinete jamstvo Ledu ..ili Jani..ili Zvzd..ili Tisku..znaci ne svima..nego jednom kojeg zelite prodat. I prodajete ga bez jamstva !!!..Cistog !!..Dobiveni novac isplacujete vjerovnicima. Znaci “cisti” Ledo tj Agrokorovih 151 000 dionica prodajete novom vlasniku..recimo po 10 000 kn..Imate 1,5 mlrd kuna za vratit vjerovnicima…Pa onda skinete jamstva Jani..pa prodajete Janu..Coca cola je nudila ( navodno) 500 mil eura..znaci cca 3,8 mlrd opet za podjelit vjerovnicima..Sad smo vratili vec preko 5…Idemo na Tisak..Zvijezdu..Konzum..itd..itd..
Mozda dodjemo do 9 ..mozda i ne..Ali tako tvrtke u prodaji postignu najbolju cijenu..Vjerovnici dobar dio naplate ( sve je bolje od nule ) ..Tvrtke i dalje rade itd…
Cetvrta sugestija…ne isplacuje se dug pa skida jamstvo..nego se skida jamstvo pa prodaje zdrava tvrtka da bi se vratio dug…
Pravnici ce uvijek nac razlog za tuzbe/prituzbe/zavrzlame itd..na kraju krajeva od toga zive…

Pozdrav

svi smo mi Crobex

New Report

Close