LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

navodim sta ce se desiti u slucaju da se ide u pobijannje jamstava kako je to Seebiz postao a Vecernji napisao i kako rekoh tako ja to vidim a ako se to desi cujemo se za par mjeseci ili godinu dana pa cemo vidjeti koji je sud nadlezan onaj u hrvatskoj ili onaj u washingtonu,Briselu jer banke ovo sigurno negube alko se budu pitala pravovaljanost jamstava

Iscurile su neke informacije.
Prvo Agrokor nema ni 50% ukupnog kapitala i imovine za podmirenje svih obveza. Agrokor je založeio Ledo u 48% djelu svoje imovine ( toliko ima dionica ) i to ne samo kroz mjenice i financijske kolaterale, već je Agrokor založio i strojeve, objekte i svu imovinu Leda u 48% djelu svoga vlasništva. ZABA sama kontrolira 25% toga zaloga/duga. Kako će se to raspetljati za sada neznaju ni Ledo ni ZABA.

Ledo je jamac prema npr. ugovorima o jamstvu od (pod LEDO ,ZSE.hr od 11.11.2016. za dugove Agrokora u 100% IZNOSU I JAMCI CIJELOM imovinom LEDA(a ne sa 48.11%).Ugovor o jamstvu je potpisala odgovorna osoba LEDA (za cijeli LEDO) ,a ne Agrokora !
Vi govorite i o drugim ugovorima sa ZABOM recimo,ali niti tu se ne mogu zaloziti strojevi i objekti bez pristanka odgovorne osobe u LEDU!

Može se ići u pobijanje toga da netko tko ima 48% odlučuje o 100%, kaznena prijava, malo zatvora, ukidanje jamstava. Postoji svašta, samo treba malo mašte, a stvar je u tome da se postigne kompromis. Zato će sve skupa i trajati 15 mjeseci.

Može se ići u pobijanje toga da netko tko ima 48% odlučuje o 100%, kaznena prijava, malo zatvora, ukidanje jamstava. Postoji svašta, samo treba malo mašte, a stvar je u tome da se postigne kompromis. Zato će sve skupa i trajati 15 mjeseci.

Izgleda da po statutu Nadzorni Odbor ima velika ovlastenja kod vecih zaduzivanja i jamstava ako odlucuje kvalificiranom vecinom.Bez njega bi zaduzivanje bilo nemoguce!

Pa sto ne napišeš prijavu i pošalješ je na Gajevu 30a?

Dobro sada imamo malo više informacija.

Glavno je pitanje da li Agrokor može vratiti 3 milijarde dolara?
Po meni oni bez zaduživanja ne mogu podmirivati ni tekuće obveze, a kamoli puste milijarde.

Što će biti s malim dioničarima. Sjetite se Diokija ili Kaštelanskih staklenika gdje dug nije bio tako velik kao kod Agrokora.

@ lopina

Nije lički medvjed bez veze zaštićen.
On je ugrožena vrsta, kao i ti.

Što ako veliki bijeli procijeni da zbog rizika mora prodati sve dionice (vidimo da kupaca za sada ima po 3.000 kuna).

Gdje ćeš se onda sakriti?

To mrcvarenje dok mirovinci ne izađu može trajati godinu dana.

Kaj misliš gdje će cijena završiti?

Budi oprezan.

Lp

Opet nevjerojatno usporedivanje teskih gubitasa Dioki i Ksst sa teskim dobitasem i profitabilnom kompanijom kao sto je Ledo

@SeRija
Isto to se pisalo na ovom forumu za Dioki,Ksst,Validus i Dakovstinu(proguglajte malo)!!!
Drzava je LEX AGROKOROM otvorila mogucnost restrukturiranja i izbjegavanja najgoreg,barem u slijedecih 15 mjeseci i to je dobro jer je sprijecila nekontrolirane stecajeve mnogih firmi,ne samo unutar A

Postoji mogućnost da Agrokor uopće više nije vlasnik udjela Leda, Jamnice…..i ostalih., obzirom da je prodao založna prava dinica, u cijelosti svojih udjela, bankama, a od čega samo ZABA nadzire 25% svega. Banke to još nisu aktivirale prema SKDD-u i uknjižile svoje vlasništvo jer opet mjenice koje je izdavao Ledo, Jmanica i ostali u i za ime Agrokora, a bez protučinidbe su u zraku za sada.
Činjenica je da LEDO ne bi bio ni L od LEDA da nema Agrokora. Njegovim proizvodi su nekonkuretni da bi opstali sami po sebi. Obzirom da je Agrokor nadzirao 30% maloprodaje u zemlji, a nadzirao vlasničku strukturu Leda, Jamnice i osalim, to je bila win-win situacija. Ali sada, ako se raspadne Agrokor, Ledo i Jamnica više nemaju šanse. Lidl, Billa, Kaufland itd, prednost će dati uvozu iz matičnih zemalja.
BANKE TAKTIZIRAJU za uknjižbu Leda i ostalih na svoje ime, a nadajmo se da neće ponoviti pljačku mirovinskih fondova kao što su do sada radili . Mirovinski fondovi RBA, Erste, Zaba su u slučaju NEXE grupe u stečaju kupovali njihove obveznice, ikao u stečaju, da vrate novaca matičnim bankama koje su izgubile kroz kredtiranje NEXE-a i sl. Sada se nadajmo da neće slićno ponoviti s Ledom , Jamnicom i dr.

Grga
Ja bih ovako postavio
Banke su sigurno vlasnici Agrokora a kroz njih i udjele u navedenim kompanijama
Smatram da nije tako lako riješiti problem duga. Naime, svi govore o 2,5 mlrd e duga
Koliko je stvarno nitko ne zna osim gazde
No činjenica je ako je to točno da će svi ostati kratkih rukava, ne samo mali dioničari
Jer te iste firme sve zajedno moramo rintati sljedećih 30 godina za dugove, vjerojatno i dulje
Meni je iskreno nejasno kako je uspio zadužiti nešto što toliko ne vrijedi kod banaka
Kao da dobijem margin od milje a imam svojih 500.0000
Toda može mrtav hladan reci aj bok, uzmite si to i sretno
Mislim da priča nije tako jednostavna
I baš zato sam kupio Ledo i blje u četvrtak
Iako sam kupio i nešto po 4600 :/
Ne vjerujem da kupuju mali ili hazarderi
Netko nešto zna a to su ili rusi ili netko drugi.
Britanci čujem.
Takodjer me interesira kako će se država postaviti u sljedećih 12 mjeseci
Što je toda napravio je bez sumnje kriminal ako je toliko zadužio,al odgovornost je i na upravama
Osim što su upropastili što jesu, obmanjivali su javnost izvješćima i nisu samo lagali ulagačima već su zeznuli i veće ulagače koji su investirati naše penzije i ove godine će im prinos biti negativan 100%. Dakle lakirana izvješća prezentirana u kombinaciji s revizorima je negdje klasificirano kao zločinačka organizacija.
Sve u svemu biti će interesantno
U budućnosti svakako mislim da će kao i Rijecku banku sanirati pa frknuti
Naravno na štetu građana i opet zato mislim da je ulog na ovim razinama dobar.
Može li niže?
Uvijek.
1400 je iza ugla,ali i 5000

Jedino di vidim nacin da to ne zavrsi toliko lose po ledo, jmnc i druge jesu taj razlog sta su mirovinski fondovi unutra, ne kazem da nece zavrsit lose po male dionicare vec samo da nece bit najgori scenarij gdje cili dug preuzimaju ta drustva po kojima su bili jamci.Zasto to mislim, jedini razlog je da bi politika mogla odigrat tu svoju ulogu pa da barem sacuva dio imovine mirovinskih fondova na nacin da nekako utjece da taj cili dug ne predje vec samo dio tako da gubitak pretvaranja u kapital bude rasporedjen dio na agrokor i dio na ove firme gdje su jamci bili pa da na kraju barem dio kapitala ostane malim dionicarima ili da na kraju omoguce mirovinskim fondovima dokapitalizaciju po nekoj jako niskoj cijeni nesto slicno kao kod dalekovoda gdje se dug pretvarao po 100kn, a dokapitalizaija je isla po 10kn

Ignore : renči

Država je postigla da u slijedećih 15 mjeseci Agrokor vraća dugove dobavljačima, barem počne vraćati, pa AKO to uspije a banke budu strpljive, i posao održiv, dakle da ne stvara nove gubitke, nastavi dalje poslovati u nadi da počne vraćati i kredite, a negdje za 100 godina možda dođu i na nulu, pa počnu zarađivati i za sebe – dioničare.

Ukoliko i iskristaliziraju stanje međusobnih jamstava,kompletnog duga i mjenica, te dođe i do pokušaja prodaje određenih poduzeća, to sigurno neće biti ona koja donose keš.

Jeli pesimista nakrcan dionicama Optime - Optimista ?

Do tada, ne može se tvrditi da su obveze vece od imovine ili obratno niti da prihodi i ostale računovodstvene kategorije nisu korektno prikazane odnosno da su lažirane.

Bojim se da si 100% u krivu! A evo i razloga u pitanju: Zašto su LEDO i ostali jamčili za kredite Agrokora?
Odgovor je jednostavan: Imovina Agrokora je bila premala i nije pokrivala vrijednost kredita!
Tako se kroz davanje jamstava založio i dionički kapital koji nije bio Agrokorov.
Nadalje: Kako se moglo slobodno raspolagati na ZSE s dionicama koje su založene za Agrokorove kredite? Je li to prevara – ja mislim da jeste!
Naravno da ja nisam tako mislio dok A nije pao – do tada su svi 101% bili uvjereni da A ne može pasti pa se zatvaralo oči i usta.

Mislim da su ovo osnovne činjenice od kojih treba krenuti u analizi budućnosti.

New Report

Close