Često se ovdje govori da je dug veći od kapitala pa da ide stečaj ili ne znam što.
Kakve veze što je dug veći od kapitala?
Ako je veći od imovine onda je možda problem, ali ne mora niti tada biti.
Ako imam npr. firmu koja ima milijun kn duga, a i nemam nikakve gotovine, a nešto malo imovine (nije bitno koliko, puno manje od duga). Kamata na dug mi je recimo 5%. A godišnja dobit mi je 200.000 kn.
Je li to problem? Mogu li vraćati "velike" dugove.
Tako i kod Leda.
Recimo, najgori scenarij.
Mora preuzeti cijeli dug za koji jamči, a kako se spominje to je 2,5 milijarde kn.
Recimo da je kamata na taj dug 6%, to znači kamata od 150 milijuna kn.
Ledo može i to pokriti iz svojeg EBIT-a i i dalje raditi sa dobiti (vjerojatno preko 100 milijuna kn).
Dakle, ne vidim zašto bi išao u stečaj.
Ali, tu su i velika potraživanja za zajmove, cca 1,2 mlijarde kn. Zašto bi morali preuzeti cijeli dug, a da nam se zajmovi ne vraćaju? I jedno i drugo je dug Agrokora.
I dalje se nadam da Ledo neće preuzeti dugove Agrokora. A ako preuzme onda očekujem odgovornost mirovinskih fondova koji su to dopustili i upropastili naše mirovine razbacujući se našim novcem bez ikakvog djelovanja.
Ja očekujem da će pravna država odraditi svoje ukoliko su se preuzimala jamstva, a ništa se kao kolateral nije uzelo, jer to je upravljanje tvrtkom suprotno interesima dioničara. Nije valjda LEDO bio jamac agrokoru, kako da kažem za lijepe oči i sada bi LEDO u najgorem slučaju trebao preuzeti na sebe taj iznos potencijalnog duga… Malo morgen…
Zapljena banke pa prodaja, ništa od onih koji su kupovali dionice, zato sam i izašao iz Leda
Planski se ruši cijena, jutros prolazili nalozi sa par stotina komada na 4000 kn a sad negativna blokada.
Smatrajte me drukerom, naivcem, pravdajte se velikim jamstvima koje je preuzelo Ledo ali ovakacv način rušenja cijene nije slučajan.
I neka zabiju cijenu na 1000 kn što im je i cilj ali znajte da se netko krca tim istim dionicama.
Puno ispraznih i bezveznih priča na ovom forumu!
Jedino je istina:Agrokor je bankrotirao.To znači da postoji samo na papiru dok se ne rasproda sva njegova imovina kako bi se namirili dugovi.
Da li će to netko kupiti i nastaviti proizvodnju i da li će se isto zvati to je veliko pitanje.
Pojednostavljeno vrijednost firme je 0 kn.
Oni koji imaju dionice koje imaju još neku tržišnu,ali ne i stvarnu vrijednost riješavaju se jer uskoro će one vrijediti od 0,00 kn – 0,65 kn.
Npr kao i MAGMA.
A moguće je i povlačenje s burze jer je to obična prijevara za one koji kupuju sad nešto što vrijedi 0 kn za 3600 kn.
Ova sva priča oko Lex Agrokora je tek ” drži vodu da majstori odu” tj dok ne prođu izbori.
Zakon je neustavan i protivan međunarodnom pravu i biti će poništen!
Na prodaji je za 3900 postavljen nalog od 1000 dionica…jutros je bilo kupnje od 600 dionica po 3990..Kako se taj nalog od 1000 bude kretao po tome ce se vidjet kome je sta u interesu..
Pozdrav
Ovdje treba podizati kaznene prijave protiv odgovornih osoba, a prvenstveno tu mislim da šefove mirovinskih fondova, koji su ne trepnuvši gledali kako se firma koju su dokapitalizirali po 8000 opterećuje jamstvima većim od tržišne kapitalizacije. Policija, DORH, gdje ste? Ima li pilota u avionu?
P.S.
Nije bio pm, bilo je javno. Svi se sjećaju sigurno.
nisam baš shvatio bit ovog članka:
Također, zar ne bi trebalo kazneno prijaviti i direktore Leda, Jamnice i ostalih što su preuzimali jamstva, znači izlagali strašnom riziku i pogibelji tvrtke kojima upravljaju na dobrobit SVIH dioničara, a temeljem zahtjeva JEDNOG dioničara, na njegovu i samo njegovu korist? Bez ikakve proporcionalne kompenzacije za te iste tvrtke,u kojima su suvlasnici SVI dioničari.
POLICIJA, DORH: HOĆEMO KAZNENE PRIJAVE!!!!
PROTIV SVIH ODGOVORNIH.
Ništa nije rađeno nelegalno ljudi moji… U tome je problem. Da li je rađeno oprezno(što se tiče jamstava). E to nije.
Dionica se topi ko king na ljetnom suncu.
Nemojte miješati Ledo kao brand i tvornicu i Ledo kao dionicu kao udio u toj firmi.
Ledo brand i tvornica će itekako nastaviti poslovati.
Ali dionica će vjerovatno s vremenom nešto drugo zastupati(drukčiji udio).