#StatusQuo
kratkoročne obveze, stavak D, podstavak 3. (Obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama).
Tu se kriju ta "jamstva".
Krivo jamstva se ne mogu vodit u bilancnim stavkama jer one nisu obveze do trenutka dok ne postanu obveze, tek kada postanu obveze onda mogu uc u bilancu, do tada bi se one trebale vodit izvanbilancno sta ovdje nije slucaj.
[/quote]
U krivu ste. Ovo je PIK loan jamstvo. Nešto sasvim drugo.
Proučite što znači payment in kind.
U krivu ste. Ovo je PIK loan jamstvo. Nešto sasvim drugo.
Proučite što znači payment in kind.
Jel, a kako se jamstva i garancije vode u bilanci ?
Ako se radi o PIK loan onda je jamstvo za PIK loan
Mislim da ih uopće nema. Tamo se vode samo aktivne, dospjele, protestirane stvari. Samo ono što je živo.
Jamstva su živa tek kad se aktiviraju.
To su po definiciji aktivirana jamstva kod PIK loana koja ulaze knjigovodstveno u bilancu društva do nuliranja obveze.
To su po definiciji aktivirana jamstva kod PIK loana koja ulaze knjigovodstveno u bilancu društva do nuliranja obveze.
To je nesto novo, a kada su aktivirana jamstva ?
Za PIK kredit je IT jamčio dionicama Agrokora iz Nizozemske, koja je tvrtka matica Agrokora Hrvatska. U slučaju da se kredit ne vrati, kreditori preuzimaju tvrtku (ne znam u kojem dijelu).
Jamstva se evidentiraju u bilanci tek po naplati i u visini naplate, i to kao odljev sa žira i potraživanje od tvrtke za koju se je jamčilo. Do tada su jamstva evidentirana vanbilančno i ne utječu na bilancu stanja.
Ovo o PIK kreditu izjavio je G. Fižulić u jednom članku na forum.tm prije par dana.
jamstva nisu aktivirana, međutim cijeli taj koncept PIK zajmova, a pogtovo PIK obveznica je u biti katastrofalno nepovoljan za dužnika, by the book za takvim zajmovima posežu kompanije koje su “in serious distress”.
Kod PIK obveznica kamata se plaća izdavanjem novih obveznica i na to su očito Rusi mislili kada su mu javili da više od njih neće dobiti niti kune, što je pretpostavljam uzrokovano time jer se nije držao dogovora iz 2014.
Agrokor izdaje 485 milijuna eura PIK obveznica, uvjet izdanja IPO do 2016.
Rusi su, mislili uzeti lovu na PIK obveznicama i onda to sve dvaputa naplatiti prilikom IPOa, s lovom od IPOa naplatiti kamate za PIK, vratiti glavnicu te dodatno zaraditi kroz porast cijene prilikom IPOa.
Načelno dobra business ideja ukoliko nemaš posla s …
Znači dogovor nije ispoštovao, kreditori su pissed off, jasno ko dan.
Što naravno ništa ne mora značiti ukoliko se pronađe rješenje, ali pitanje je u kakvom su stvarnom stanju dvije kompanije koje jedino nešto i vrijede u tom koncernu.
Ja sam tek nedavno skužio, oklijevao s izlaskom dok sebe nisam uvjerio u ispravno, i izašao.
A sve je jasno ko bijeli dan: crpi lovu iz svih i svega, ne plaća nikome ništa, sve ide za kamate, a nije ni to dosta, dugovi rastu, izgubio je povjerenje kreditora i sve odlazi u 3 p.m.
Nema tu više “rješenja”, i ta riječ ima užasno ružne konotacije da ćemo ga svi spašavati svojim novcem, iz poreza, penzija i sl. To ne dolazi u obzir. Ja prvi ću povesti seljačku bunu ako netko pokuša takvo nešto.
Jedino Rješenje ovdje je prodaja svega što vrijedi, otplata dijela duga te preuzimanje svega ostalog od strane vjerovnika. Koji će dovesti sposoban management, pružiti mu potporu kroz kreditne linije da to osovi na noge i kasnije proda. Što se mora zatvoriti zatvorit će se, što ne donosi dobit ugasit će se.
U tom i takvom kontekstu Ledo kao firma, njegovi dioničari, dobavljači i radnici su kolateralne žrtve.
Ako vas mori pitanje u kojem smjeru će dionica ići u narednom periodu, odgovorite na ovo:
– hoće li prikazani rezultat za Q4 biti toliko bolji da preokrene trend?
– hoće li stavka Dani zajmovi (Agrokoru) biti kumulativno veća ili manja nego za Q3?
– hoće li stavka Potraživanja od kupaca biti kumulativno veća ili manja nego za Q3?
– hoće li stavka Novac u banci i blagajni biti veća ili manja nego za Q3?
Ovo će odrediti stanje i buduća očekivanja, a time i smjer kretanja cijene.
Naravno, postoji i utješna mogućnost da se to samo netko igra, spušta cijenu da pobere ove prekrasne dionice perspektivne firme s krasnim gazdom, ali da li je to nešto za što se možeš uhvatiti?
P.S.
Ovo je operativno dobra firma, smrznuti proizvodi su profitabilan business i jednoga dana bit će ovo krasna povratna priča. Ali do tada samo krv, znoj i suze. Bez mene. Hvala.
Zasto nasi fondovi ne naprave investiciju u te pik obveznice sada i naprave bail out agrokora i po tome IPO. Najbolje da IT ne zna sto se moze dogoditi. A ne djeluje niti previse nedokazan. Mislim da mu je greska sto nije napravio jaku bazu za proizvodnju u hrvatskoj.zanemario je je infrastrukturu ( belje i pikove ) pa sada imamo depopulaciju i nemamo svoju proizvodnju. Samo ne znam kako bi banke gledale na tu bravurozu RH i IT. zapravo pokazali bi se da smo isti kao oni 🙂
Zato što je došlo do faze kad je biznis prerastao vlasnika. U toj fazi biznis dobiva novog vlasnika. To je završetak tranzicijske faze.
Zato što je došlo do faze kad je biznis prerastao vlasnika. U toj fazi biznis dobiva novog vlasnika. To je završetak tranzicijske faze.
kolega serislav, imate zdravu logiku ali nemate logiku trgovca i financijasa.
ako banke puste Todorica da propadne oni od toga nemaju nista, izgubit cce sve dano i zauzvrat dobiti vlasnistvo nad devastiranim posuzecima.
No oni nisu ludi i nije im interes unistiti jedan Ledo, jer jedino i iskljucivo na taj nacin se mogu naplatiti i plasirati nove plasmane kredita.
U tom vidu ocekujem dogovor Agrokora s vjerovnicima i prepustanje dijela vlasnistva financijskim institucijama.
To je ustaljena praksa, sve ostalo su bajke.
A burza je cista psihologija s puno njih koji ne razumiju kapitalizam.