Ako već prizivati crni scenarij bankrota Agrokora, onda se imovina prodaje pod mus, a to naravno nije dobro za cijenu.
Imali smo takav primjer na AD plastiku.
ne treba pretjerivati. agrokor neće bankrotirati. to su samo želje nekih. previše je jaka ta kompanija da bi propala. too big to fail, rekli bi naši gospodari.
Osoba x ima firmu te pozamašan kredit na istu pa je morao založiti 3 stana i 1 kuću kao jamstvo.
Nakon par godina ista osoba nije u stanju vraćati kredit.
Epilog je jasan:
Firma osobe x bankrotira, stanovi i kuća mijenjaju vlasnika, a taj vlasnik postaje banka.
Za očekivati je da banka ubrzo prodaje nekretnine i tako naplaćiva kredit.
Ne ide to tako ako agrokor ne moze placat oni kao jamac preuzimaju dug ako taj dug ne mogu oni vracat otvara se predstecajna nagodba gdje se svi vjerovnici tretiraju ovisno o zakonu kako definira redosljed. NIje ti ovo stan gdje imas jedan kredit ovdje imas pun k…vjerovnika kojima je tvrtka duzna od radnika, banaka, kooperanata, drzave, itd. Naravno postoje i druga rijesenja prije zadnje opcije
Mislim da je dobar dio povoda imao potres koji se događao smjenom do jučerašnjeg direktora Kitonića, ..
Al je taj uprskao…
Igra je bila puno veća na štetu leda….ali to nek vodi brigu todorić, a ja koje su mi glavne mete za ulazak u neke dionice….. 🙂
Status
Ma kakva predstečajna kad banke imaju solventnu imovinu na dlanu. Automatski bi preuzele Agrokorov dio u Iedu, Jmnc itd. Da li bi ostali u vlasništvu ili prodali to oni odlučuju. Što se tiče kooperanata njima duguje uglavnom Konzum, a ne Agrokor.
Najrealnija mi se čini opcija IPO i to u što većem postotku jer dugoročno Todorić nema šanse pored konkurencije koja se financira minimalnim kamatama.
Mislim da će se ovo ubrzo početi raspetljavati pa će biti zanimljivo pratiti.
Što se tiče Leda može mu se samo promijeniti vlasnička struktura. Poslovanje je po meni neupitno uz sve obveze koje i sada ima.
Banke će izgurati AGROKOR na buzu…..
I mirovinci će kupiti dionice te tako s novcem građana pomoći posušiti minuse svojih matičnih banka. To bi bio scenarij već viđen kod nekoliko drugih poduzeća. Pitanje je da li je Agrokor prevelik zalogaj da bi tako nešto mogli izvesti.
Status
Ma kakva predstečajna kad banke imaju solventnu imovinu na dlanu. Automatski bi preuzele Agrokorov dio u Iedu, Jmnc itd. Da li bi ostali u vlasništvu ili prodali to oni odlučuju. Što se tiče kooperanata njima duguje uglavnom Konzum, a ne Agrokor.
Najrealnija mi se čini opcija IPO i to u što većem postotku jer dugoročno Todorić nema šanse pored konkurencije koja se financira minimalnim kamatama.
Mislim da će se ovo ubrzo početi raspetljavati pa će biti zanimljivo pratiti.
Što se tiče Leda može mu se samo promijeniti vlasnička struktura. Poslovanje je po meni neupitno uz sve obveze koje i sada ima.
Automatski imovinu tj dio imovine “vlasnistvo” mogu preuzet jedino ako u zamjenu za dug im agrokor da dionice ili je ugovorom o jamstvu takva mogucnost navedena, drugacije nikako to ne mogu i ne postoji tu nikakav automatizam da netko kome ne platis obvezu automatski ti postaje vlasnik moze jedino imat zalozno pravo na dijelu imovine i tako imat osigurano potrazivanje kada to dodje na sud, a onda kada se dodje na sud svi postojeci dionicari su u nepovoljnijem polozaju jer vrlo lako mogu izgubit sve.
Status
U pitanju su bankarski divovi s jedne strane i Agrokor sa druge. Zar misliš da ove banke očekuju da im npr Vupik, Pik Vinkovci itd vraćaju kredite iz redovnog poslovanja pa su zato prihvatile i njih kao jamce?
Pa nisu ovo Hr građevinari pa će rodijaci to rješavati po Županijskim sudovima. Agrokor je gigant u regiji ali za ove banke to je kiosk.
Za Ledo svakako nije dobro da se Agrokor i bankrot spominju u istoj rečenici. I poduzeće koje odlično posluje može doći u probleme ako dobavljači posumnjaju da im naplata isporučene robe može doći u pitanje. Agrokor bi ovo trebao riješiti što prije i iznenađujuće je što su si uopće dopustili da se nađu o ovakvoj situaciji jer im narušava pregovaračku poziciju.
točno stari,
ali sumnjam da su tako bed.sti da nemaju alternativu pošto su odbili sidicirani rekredit. da su banke odbile njih, onda bi to bilo zvono za uzbunu. priču sa dobavljačima nema smisla komentirati, odavno poznata stvar.