LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vidim da je agrokoru za proslu godinu dobro potonila dobit tj do 3Q sta je dostupno za sad s 1 600 miljardu na 400 miljuna.

Ovo s jamstvima koja ne mozes vidit nigdi ne uljeva investitoru sigurnost u ulaganje kad se pojave moguci rizici zar se to ne bi trebalo vodit u vanbilancnim stavkama ?

I meni se cini da ce prije agrokor na IPO nego u rasprodaju

ma sigurno, a između ostaloga tako je i najavljeno.
sve u svemu, mislim da nema straha za dioničare kompanija iz koncerna Agrokor koje dobro posluju, za razliku od onmog dijela koje uz obilate državne poticaje i subvencije i dalje negativno posluje.

Osobno sam maknuo sve naloge s bid-a. Zanima me dokle ovo može pasti prije nego li krenem kupovati.
Ne mislim kako neka vijest s index.hr može loše utjecati na LEDO. A opet zašto se staviti na bid kad će plašljivci prodati ovako ionako.
Neka Agrokor “bankrotira”, imaju dovoljno dionica za prodaju(kao što se i spominje IPO ovo ljeto na Londonskoj burzi) ili firmi pod sobom na kojima mogu dobro zaraditi. Nitko sretniji od mene da prodaju LEDO i JMNC. Naročito Ledo nekom tipa Uniliver ili Nestle… barem ne bih morao gledati ovu mizeriju od trgovine i cijene.

lp

Samo za info…danas su se obveznice odbile…

Dovoljno je samo promatrati ovo kroz korelaciju LEDO, ZVZD-JMNC.

LEDO i ZVZD može kupiti svatko, svaki amater. Pa kad “zagusti” lako bježe.
JMNC drže uglavnom malo veći i ozbiljniji ulagači, tako da ih natpisi iz žutog tiska ne diraju baš puno.
Ne bježe i cijena ne pada.

JMNC je malo bolji indikator ovdje.
Osobno očekujem IPO Agrokora ovo ljeto tako da se rješe većine obveza.
Živi bili pa vidjeli!

http://www.index.hr/vijesti/clanak/maric-o-agrokoru-ne-vjerujem-da-ce-doci-do-bankrota/946491.aspx

Ministar će se založiti za bivšeg Gazdu 🙂

Prodavat će sigurno, o tome već priča godinama, a sad će samo malo požuriti to sve.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Da, prinos na obveznice koje dospijevaju za dvije godine se spustio s 16,7% na 15,5%. Prije tjedan dana bio je 7,9%.

Ako Agrokor zaista ne bude mogao otplatiti dugove stranim kreditorima, velika je vjerojatnost da će oni postati vlasnici Leda, Jamnice i Zvijezde. Tu bi situacija bila ista kao s Pevecom – stari dioničari dobiju nulu, a novi vlasnici postanu kreditori i dobavljači. Naravno, ovdje govorimo o najcrnjem scenariju. Problem je što prinos obveznica ukazuje da je on moguć…

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

Sve je moguće, ali to doista jest najcrnji scenarij, i to onaj u kojem je dignuo ruke i pustio sve niz vodu.
Ipak je mnogo vjerovatnije da ide na kontroliranu prodaju najboljeg dijela, pokrije s tim koliko može, a dalje kako bude.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Da, prinos na obveznice koje dospijevaju za dvije godine se spustio s 16,7% na 15,5%. Prije tjedan dana bio je 7,9%.

Ako Agrokor zaista ne bude mogao otplatiti dugove stranim kreditorima, velika je vjerojatnost da će oni postati vlasnici Leda, Jamnice i Zvijezde. Tu bi situacija bila ista kao s Pevecom – stari dioničari dobiju nulu, a novi vlasnici postanu kreditori i dobavljači. Naravno, ovdje govorimo o najcrnjem scenariju. Problem je što prinos obveznica ukazuje da je on moguć…
[/quote]

Ovdje se radi o Agrokoru, a ne o Ledu, Jamnici i Zvijezdi. Ukoliko Agrokor ne može vratiti zajmove, kreditori postaju vlasnici Agrokora, a samim time i udjela u firmama koji je imao. Ostali udjeli (dioničari) ostaju isti jer oni i nisu u vlasništvu Agrokora tako da usporedba sa Pevecom ne stoji jer je Pevec založio Peveca.

Zahtjeve za prijateljstvom odobravam ali ne odgovaram na pp.

Sve je moguće, ali to doista jest najcrnji scenarij, i to onaj u kojem je dignuo ruke i pustio sve niz vodu.
Ipak je mnogo vjerovatnije da ide na kontroliranu prodaju najboljeg dijela, pokrije s tim koliko može, a dalje kako bude.

Slažem se da je vjerojatno da će se pokušati ići na prodaju najboljeg dijela. Pitanje je samo da li za prodaju najboljeg dijela može dobiti više nego što sada ima kad koristi najbolji dio kao jamstvo. Jer on sad ima vlasništvo od oko 50% Leda, dok kao jamstvo koristi cijelo poslovanje Leda. Isto je i sa Zvijezdom, dok kod Jamnice ima više vlasništva. Vjerojatno je zato krajem prošle godine i bila ona glasina o njenoj prodaji.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

Greška

Ne postaju vlasnici Agrokora nego njegovog udjela.
Ako ide IPO tada je moguće prebijanje preko Agrokora

Zahtjeve za prijateljstvom odobravam ali ne odgovaram na pp.

Ima nekoliko modela vrijednosti Agrokora. Cijene su uistinu razlićite, od 5 do 7 milijardi EUR. Ovisno da li ih je pravio Deloitte ili netko treći.
Sad ukoliko Gazda odluči na IPO-u prodati 40-45% dionica Agrokora. Sami izračunajte koliko bi mogao dobiti za njih, te koliko bi obveza pokrio s tim?
Obveze navodno iznad 25 milijardi. Vrlo lako bi mogao pokriti i preko 50% obveza. Tada bi se i rejting promjenio.
Na stranjim burznam se slične kompanije trže po višim cijenama dok većinski vlasnici imaju od 15-50% dionica. Gazda ima oko 95%.

New Report

Close