LEDO (Ledo d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska LEDO (Ledo d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

A otkud fondovima novac.

Kaj će mi prodati INGRU?

Bilo bi im bolje da se krcaju DIOKI-jem dok je jeftino, a ne da posle moram glumiti XY, ili SULEJMANA malog.

Nije da računam na penziju.

LP

[b]MRAČNI MOD[/b] [b]Do kraja godine raste samo DIOKI zbog Hrvatskih nacionalista koji su ga spasili od zatvaranja.[/b]

Pa ako je zarada sigurna, onda se novca nađe.
A DIOKI i INGRA su još uvijek misteriozni.
Iako se i za njih može naći novca nakon sigurne zarade.
Ali nije sigurno niti da LEDO ide u prodaju.
TO su sve teške pretpostavke.
Samo mislim da ako je konsolidirani prihod LEDA onakav kako ga gsn Toda predstavlja tada LEDO vrijedi te novce tražene u dokapu.

Status Quo: Roll Over Lay Down

Uz uvjet da se prikaže konsolidirano izvješće te da brojevi budu isti ili slični brojevima iz interview – a gosn Tode cijena od 8000 kuna po dionici u dokapu je OK cijena,a čak se i efekt razrijeđivanja ne bi trebao bitno osjetiti. Ali to tek sa prikazivanjem konsolidiranog izvješća LEDA. Ne vjerujem da će fondovi dozvoliti i osjetan pad cijene od one koja se postigne u dokapu.
Da sam ja fond manager, kada bi znala da cijeli LEDO ide u prodaju ( sa ovako uključenim tvrtkama kćerima ) tada bi na burzi rušila cijenu dionice i stvarala paniku i krcala se, jer mislim da bi u prodaji mogao dosegnuti i više vrijednosti od 8000 kuna.
Mislim da fondovi na 8000 kuna kupuju fer, ne jeftino, ali fer.
To je iz mojeg poznavanja elementarne matematike i fundamenata. Ne mora biti točno.

Jednom forumašu sam dao riječ da se ovdje više neću petljati i neću oko cijene, ali radi moje znatiželje zanima se slijedeće, ako ima tko ?

Enterprise Value = tržišna kapitalizacija + dug + manjinski udjeli + preferencijalne dionice – gotovina.
Ona nema veze s imovinom (assets), niti sa EBITDA.
EV predstavlja stvarnu cijenu preuzimanja kompanije za nekog kupca
Equity je kapital kompanije i ne može bit dio kratkotrajne imovine.
On se kao takav nalazi u pasivi, a ne u aktivi kao kratkotrajna imovina

Znači činjenicu su slijedeće ;
Mirovinski fondovi ovdje ulaze tuđim novcem u veliki rizik . Pretpostavka je da će Ledo otkupiti udjele u svojim poduzećima i onda cijeli otići u prodaju, a Mirovinci sve to znaju i sada skupo plaćaju.
Međutim što, ako se Agrokor predomisli, ne nađe kupca ili mora spustiti cijenu ?
Građani RH ili vlasnici novaca mirovinskih fondova preko noći će ispušiti ogromne novce, a Agrokor preko noći silne stotine milijuna zaraditi ?

Onda kako to kod nas biva netko bi naknadno mogao dobiti pamet i sve to na sudu preispitati ?

Uz uvjet da se prikaže konsolidirano izvješće te da brojevi budu isti ili slični brojevima iz interview – a gosn Tode cijena od 8000 kuna po dionici u dokapu je OK cijena,a čak se i efekt razrijeđivanja ne bi trebao bitno osjetiti. Ali to tek sa prikazivanjem konsolidiranog izvješća LEDA. Ne vjerujem da će fondovi dozvoliti i osjetan pad cijene od one koja se postigne u dokapu.
Da sam ja fond manager, kada bi znala da cijeli LEDO ide u prodaju ( sa ovako uključenim tvrtkama kćerima ) tada bi na burzi rušila cijenu dionice i stvarala paniku i krcala se, jer mislim da bi u prodaji mogao dosegnuti i više vrijednosti od 8000 kuna.
Mislim da fondovi na 8000 kuna kupuju fer, ne jeftino, ali fer.
To je iz mojeg poznavanja elementarne matematike i fundamenata. Ne mora biti točno.

Jednom forumašu sam dao riječ da se ovdje više neću petljati i neću oko cijene, ali radi moje znatiželje zanima se slijedeće, ako ima tko ?

Enterprise Value = tržišna kapitalizacija + dug + manjinski udjeli + preferencijalne dionice – gotovina.
Ona nema veze s imovinom (assets), niti sa EBITDA.
EV predstavlja stvarnu cijenu preuzimanja kompanije za nekog kupca
Equity je kapital kompanije i ne može bit dio kratkotrajne imovine.
On se kao takav nalazi u pasivi, a ne u aktivi kao kratkotrajna imovina

Mirovinski fondovi ovdje ulaze tuđim novcem u veliki rizik . Pretpostavka je da će Ledo otkupiti udjele u svojim poduzećima i onda cijeli otići u prodaju, a Mirovinci sve to znaju i sada skupo plaćaju.
Međutim što, ako se Agrokor predomisli, ne nađe kupca ili mora spustiti cijenu ?
Građani RH ili vlasnici novaca mirovinskih fondova preko noći će ispušiti ogromne novce, a Agrokor preko noći silne stotine milijuna zaraditi ?

Onda kako to kod nas biva netko bi naknadno mogao dobiti pamet i sve to na sudu preispitati ?

[/quote]

Sloan school of Bizz ti ima malo drugačiju viziju. Umjesto statične metode izračuna EV-a kroz MCAP koji je uzasno relativan, realnost se postiže kroz common multiplicator industrije EBITDA to EV, ugl 6 i da Enterprise Value je Enterprise i da definira se kao total ASSETS iz kojeg se obrnutim putem derivira EQUITY.

Česta greška je da i tržište računa debt kao imovinu i onda firma koja ima veći dug vrijedi tvojim putem više nego firma koja nema – dolazi do paradoxa – vjeruj mi ne pričam iz zavisti.

Leverage se ne uzima kao pozitivnost.

Tako da se ne slažem.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Upravo tako
Debt je uvijek takodjer uzeti u obzir, jer gledati samo ebitdu bez ev moze vrlo lako zavarati. Mozete zaduziti tvrtku, napraviti veliku ebitdu no to je uz pomoc imovine koja nije nasa.
Ledo je upravo izvrstan jer duga prema bankama uopce nema.

Ali slažem se sa ovim dijelom.

Agorokor plaća popriličnu cijenu na svoje obveznice i bilo kakav šok bi mogao taj isti Agrokor odvojiti od sredstva financiranja.

Cijeli nas sustav zeemlje ima neke točke gravitacije bez kojih se ne moze, tako funkcionira, tu je njegova mana ali i predvidljivost.

South Stream nije prošao kroz Hrvatsku, svi sliježu ramenima, kriv je onaj kriv je ovaj, ali kao da je to bitno.

Koliko ukupno zaposlenih ima sada Agrokor?

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Ako su fondovi zainteresirani za cijenu od 8000 kn ( mediji prenose anonimne izjave da jesu ), zašto nebi kupovali količine koje će se nuditi ispod te cijene?

kad je neka firma u problemima,onda ona postaje dioničko društvo,ako je već dioničko društvo,a ima problema,onda se radi dokapitalizacija,ako to niste naučili do sada,onda nećete nikad ništa naučiti,ledo je precijenjen do bola….kao i ina…

Malo ste zabrijali sa “konsolidiranim” izvjescem.

Ledo NIJE vlasnik Frikoma i ostalih ispostava u zemljama okruzenja. Vlasnik je Agrokor. Ne mozete to trpati u neko konsolidirano kad Ledo de facto nema nikakve veze sa njima (vlasnicki povezane). Da ima veze onda bi se i na burzi objavljivalo i konsolidirano izvjesce jer je eto Ledo izlistan na burzi.

Tek kad Ledo to kupi od Agrokora po masnoj cijeni – tek tada mozete pricati o konsolidiranim rezultatima. Ledo je trenutno ono sto vidite u zadnjem izvjescu.

Ledo nema obveza prema bankama, ali je jamac Agrokoru. Kakva je razlika izmedju duznika i jamca? Agrokor ne smatram bas previse pozeljnom kompanijom za ulaganje sa svojim iskazanim dugom prema bankama od skoro 20 milijardi kuna kojem se jos treba pridodati onaj prikriveni kojim ga financiraju dobavljaci.
Zadnje su se zaduzili uz kamatu od 10%. Tko to moze platiti? Preko milijardu kuna godisnje samo na kamate (bez otplate glavnice), a od dogodine jos i vise.

Isprepletenost Leda i Agrokora ce se rasplesti samo u korist Agrokora, a na stetu nas kao prisilnih ulagaca preko OMF-ova.

Ako OMF-ovi kupe tih 40+ % dionica Leda za 8000+ kuna ne vidim razloga zasto bi se kokosarili na burzi za jos koji postotak uz nikakav free float. Imaju OMF-ovi i ulaz u HT na 265+ kuna pa je cijena na burzi daleko ispod toga. Da ne pricamo o ernt, dlkv, mgma, igh i ostalim perjanicama.

Moze se drukati koliko god zelite, ali nema bas ovdje vrhnja za male ulagace.

Ako su fondovi zainteresirani za cijenu od 8000 kn ( mediji prenose anonimne izjave da jesu ), zašto nebi kupovali količine koje će se nuditi ispod te cijene?

To su jako male količine koje se nude ispod 8000 kn i kao takve za fondove su beznačajne, jedino mogu biti interesantne osobno managerima koji znaju da će cijena na kraju biti 8000 kn pa je moguće da oni sada kupuju na burzi da zarade džeparac za skijanje.
Osim toga, cijena LEDA na burzi polako raste prema 8000 kn i vrlo je izgledno da će je doseći do dokapa jer je to minimalna cijena po kojoj ide dokap, a lakše je opravdati davanje keša u dokapu po 8000 kn ako je i cijena na burzi tolika.

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

Od obavijesti koja je izašla na ZSE,

http://zse.hr/userdocsimages/novosti/DIsQzrEnOmmqeKBNlvp17A==.pdf

posebno se izdvaja strana 5. pa dio iste prenosim sa istoimenog linka u privitku.

Post nije poziv na kupnju niti na prodaju Ledo-r-a, papire imam.

[emo_kuna]

LEAVE THE WORLD BEHINED

Dionica Leda ulazi u službeno tržište
Burze 8.11.2012. 9:43 Poslovni.hr 0Ledo je u srijedu skočio 5,11 posto.

Domaći dionički indeksi zabilježili su u srijedu rast treći dan zaredom, usprkos oštrom padu vodećih europskih tržišta te negativnom otvaranju na američkim burzama.

Crobex je narastao 0,47 posto na 1.776,55 bodova, dok je Crobex10 zabilježio “plus” od 0,67 posto i zaključio trgovanje neznatno ispod psihološki bitne razine od 1.000,0 bodova. Glavni generator rasta bile su dionice prehrambenog sektora, odnosno Belje je ojačalo 0,21 posto, Vupik 0,55 posto, Ledo je skočio 5,11 posto, a Podravka 5,19 posto. Interes investitora za dionicom Leda, osim planirane dokapitalizacije po minimalnoj cijeni od 8.000 kuna za dionicu, dodatno je potaknula plan kompanije za uvrštenje u Službeno tržište nakon provedenog povećanja temeljnog kapitala. Na udaru prodavatelja našle su se dionice građevinara: Tehnika je oslabjela 1,43 posto, Viadukt 1,45 posto, Institut IGH 4,18 posto, dok je Dalekovod pao 5,22 posto, napominju RBA analitičari.

Hrvatska ulazi u EU glasovima 30% biračkog tijela. 70% birača nije dalo svoj glas za ulazak u EU!

New Report

Close