gle to je sam jedan od pokazatelja i ne možeš uspoređivat ledo 2005 i sad kad drži cijelo tržište..firma koja u recesiji prihode od prodaje održava na razini prijašnjih godina ili ih povećava je više nego dobro. obožavam kad netko naiđe na pad nekog pokazatelja pa napiše kobasicu od toga…sad bi ti ja puknuo tu par drugih pokazatelja koji su 10 puta bitniji ali flyer frende to košta tak da jbg i da… ledo je svoje odradio i to je sad brod koji tone zato bješte mornari dok možete
Evo kad me se već proziva na topicu JNAF-a, da napišem nešto ovdje . Kako samo tamo pisao o zamkama vlasničke strukture to ovdje neću ponavljati. Prije svega čestitam svima onima koji su u odradili dobar dio ovog rasta u dionici jer su fino zaradili. Ja ću dole staviti samo fundamentalne razloge zašto nisam kupio LEDO, iako je LEDO odlična firma prije svaga da se razumjemo….
Na topicu JNAF-a sam napiasao da mislim da je ova firma na svojim vrhuncima i da kao i svugdje nakon vrhunca slijedi stagnacija i poslije pad. Da li sam u pravu ili nisam vrijeme će pokazati…
Prije svega, Ledo, što je mene uvijek ljepilo za dionicu ima odličan povrat na kapital. I to je činjenica. I to cijena dionice mora popratiti. Sada je Ledo zato na cca. 2,5 booka, te je i cijena to popratila.
No iz godine u godinu Ledo je rastao. Kapital je bujao (zbog povrata), za zaduženja je bilo mjesta i ona su se povećavala….Slijedom svega toga i prihodi su zbog mase aktive konstantno rasli i povećavali se te time tvorili sve veću i veću dobit….
Tako je (gledajući samo polugodišnja izvješća) omjer poslovnih prihoda i aktive 2005 g. iznosio 44,78%. Dakle na jednu kunu iz aktive oni su prihodovali 0,4478 kn…2006 g. taj omjer je 52,83%, 2007 55,58%, te 2008.g. 60,88%….Dakle, vidljiv je konstantan rast…
Ove godine taj omjer je 43,53%…Pad za 28,5%….
Većina ljudi, nažalost, samo gleda prihode, uspoređuje ih prošlogodišnjim i kaže pa pad prihoda je mali….Da, ali s kojom aktivom ?????
Kako sad slijedi najjači Ledov kvartal vidjet ćemo da li je ovo samo bio loš trzaj ili lagana najava početka stagnacije firme…Ja ništa ne tvrdim….moguće je da je ovo samo pogrešan korak….
nemam niti ja Ledo, ali za razliku od vas ja vjerujem da je ovo prolazna krizna godina (uostalom treba sačekati kraj godine). Nije Ledo imao samo rast u segmentu povrata na aktivu posljednjih nekoliko godina, on je rastao u svim financijskim kategorijama. Zato vjerujem da Ledo ima i dalje prostora za značajan rast i u slijedećih 5 godina i to u segmentu smrznute hrane jer se tom segmentu sada okreću. Moja procjena trenutne vrijednosti na razinu od cca 6500 kuna uzima u obzir dostupna izvješća koja su nekonsolidirana.
Ono što su Agrokorova poduzeća pokazala da se mogu nositi sa strancima i u svim firmama ima strašan i organski rast (PIK, Belje, Jamnica, Ledo, Konzum….). Tržište koje oni poikrivaju je raslo, a najveći dobitnik je Agrokor i zato vjerujem da će i u budućnosti znati pronaći tržišne niše.
Za usporedbu, naši najveći konditori (Kraš, Koetlin, Zvečevo, Kandit) kad im se zboje prihodi od prodaje u RH u zadnjih 5 godina imaju rast prihoda oko 0 kuna (ako ukalkuliramo inflaciju). U međuvremenu potrošnja konditorskih proizvoda po stanovniku je porasla dvostruku . Što to znači? Da u zadnjih 5 godina svaka novoprodana čokolada je iz uvoza.
gle to je sam jedan od pokazatelja i ne možeš uspoređivat ledo 2005 i sad kad drži cijelo tržište..firma koja u recesiji prihode od prodaje održava na razini prijašnjih godina ili ih povećava je više nego dobro. obožavam kad netko naiđe na pad nekog pokazatelja pa napiše kobasicu od toga…sad bi ti ja puknuo tu par drugih pokazatelja koji su 10 puta bitniji ali flyer frende to košta tak da jbg i da… ledo je svoje odradio i to je sad brod koji tone zato bješte mornari dok možete
nema važnijeg parametra od povrata na kapital (barem po meni). Samo taj pokazatelj je po meni u zadnjih nekoliko godina sve bolji i bolji.
Šteta za ovu dionicu kaj su ovih dana sigurno ušli i kratkoročni špekulanti koji će srušit dionicu sa prvim šumovima o nekakvom crvenilu… to se dešava na svim dionciama i tu nema pomoći…
Kako sad slijedi najjači Ledov kvartal vidjet ćemo da li je ovo samo bio loš trzaj ili lagana najava početka stagnacije firme…Ja ništa ne tvrdim….moguće je da je ovo samo pogrešan korak….
Kolega Flyer, ovo zvuči kao da je Ledo na samrti… [rolleyes]
kolega Flyer, kakve stagnacije? kao prvo 2009. godina i nije godina u kojoj se mogu očekivati neki spektakli u rezultatima općenito. Ledo svake godine dodaje novu vrijednost na glavnicu. A u prvih 6 mjeseci _ove_ godine dodao je najviše nove vrijednosti do sada. Pa šta onda ako mu prihodi i/ili dobit "možda" neće rasti po stopi po kojoj je rasla do sada? Kakve to veze ima? Činjenica je da dobit iz redovnog poslovanja _raste_ i to u godni recesije, uz dvoznamenkasti povrat na kapital i u najgoru ruku ostaje na ovim razinama. Pričekajmo još i izvješće za 3. kvartal. Dobra firma je ona koja povećava svoj kapital po bržoj stopi od neke druge firme, a Ledo to radi jako brzo. A da li je cijena to popratila u potpunosti ili ne… to je za svakog investitora vrlo osobno. Ja kažem da nije, nije ni blizu. Gdje vam je marža sigurnosti u toj vašoj računici? Gdje vam je premija na brand? Gdje vam je tržišna pozicija? U Ledov book, kao i prihod se još neke stvari moraju uračunati (ne samo dio nekolnsolidiranog bussinessa koju ne vidimo u konsoliodiranim izvješćima), već i neke druge stvari koje su na prvi pogled "neopipljive" a što piše u knjigama. Puno toga još u cijeni leda nije ubrojano kolega. Uostalom… zar vi mislite da najveći dioničari Leda koji trenutno kupuju (pogledajte promjene u top 10 u zadnjih tjedan dana) nemaju znanje?
dajte kolega flyer pazite što pišete, pogledajte što ste učinili:
Kupnja – LEDO-R-A
3 6.307,01
2 6.000,30
6 5.800,00
8 5.636,10
1 5.490,00
Prodaja – LEDO-R-A
6 6.600,00
1 6.698,49
9 6.699,00
11 6.700,00
7 6.800,00
sad očekujem da kolega flyer demantira svoje pisanje i stavi naloge na kupnju da popuni gap koji je napravio [angry]
[/quote]
Ma dečki zahebavo sam se…stavit ću se na kupnju…. [smiley]
…a ak već neko komentira post onda nek ne izvuče samo nekaj….I da rekao sam da je LEDO dobra firma….
Pozdrav svima do izvješća….
dojucerasnji vjerni dionicar leda …. [lol] do jucer je pjevao hvalospjeve…
Pa šta onda ako mu prihodi i/ili dobit "možda" neće rasti po stopi po kojoj je rasla do sada? Kakve to veze ima?
Gledaj, postavi sebi ovo pitanje. Kod mene se nameća logičan zaključak, tj ako firmi prihodi/dobit više ne rastu po onoj stopi po kojoj su rasli znači da firma više nije u usponu. Jer tada, ili rastu po istoj stopi ili po manjoj….
Dobit je ove godine rasla isključivo zbog racionalizacije rashoda. A ne zbog prihoda. A racionalizacija rashoda ima svoje dno ispod koje neće ići….
[….Uostalom… zar vi mislite da najveći dioničari Leda koji trenutno kupuju (pogledajte promjene u top 10 u zadnjih tjedan dana) nemaju znanje?
NEMAJU, jer da imaju ne bi kupovali na ath od svojih šefova, a onda nama prodavali na 2000 bodova.
Ili sad više ne želite pričati tu priču.
Ah dobro, pjevali ste je godinu dana pa mi je ušla u uho, kako se samo promjeni kad trebaju argumenti. ZAnimljivo. [thumbsup]
Dobro sam vam jučer govorio nemojte prodavati Ledo jer će danas biti samo skuplji ali luzeri očito ne slušaju. Sada dokupiti što prije dok vam ne pobjegne , mjesta za rast ima još jako puno.
[….Uostalom… zar vi mislite da najveći dioničari Leda koji trenutno kupuju (pogledajte promjene u top 10 u zadnjih tjedan dana) nemaju znanje?
NEMAJU, jer da imaju ne bi kupovali na ath od svojih šefova, a onda nama prodavali na 2000 bodova.
Ili sad više ne želite pričati tu priču.
Ah dobro, pjevali ste je godinu dana pa mi je ušla u uho, kako se samo promjeni kad trebaju argumenti. ZAnimljivo. [thumbsup]
[/quote]
laliću, ti si svoj ledo prodao njima po 5K i sad si ljubomoran što oni koji imaju znanje čvrsto drže i nisu im prodali u bescjenje. Kaj je tak teško nabaviti literaturu?