Ajde kad sam na killing spree-ju "drukanja" da napišem još i ovo. Nema veze sa fundamentima ali ima veze s percepcijom burzovne publike što je jako važno ako ne i najvažnije (a to je ono da nije sve matematika)
Imali smo mnoge dionice u prošle dvije godine koje su brutalno narasle i zatim pale tj.napravile puni krug. Ledo je među njima. Ali držim da je Ledo platio danak isključivo svojoj skupoći na ATH (kao i ostale) te zbog generalnog pada tržišta, a ne zbog promjene percepcije LEDA kao kompanije ili sektora u kojem posluje, a to je jako bitno kad krene oporavak tržišta.
Npr. percepcija kratkoročnog do srednjeročnog poslovanja brodara se drastično srozala sa padom vozarina i brodari su vrisnuli. Ali ja se ne brinem jer kad se vozarine krenu oporavljati, pozitivna percepcija će se isto tako brzo vratiti kao što se pojavila negativna. Trenutno je percepcija za brodare loša.
Kod građevinara je još gore jer se ovih dana događa izrazito negativna percepcija na srednji rok potaknuta crnilom u medijima za RH lokalno kao i za svijet. "Nema konjuktrure, nema posla za građevinare itd…" To da neće biti posla za građevinare je potpuno krivo, ali takva je percepcija i moš ga jebat.
A Ledo? Ima li negativne, tj. izrazito negativne percepcije za poslovanje Leda na bilo koji rok? Možda, ali ne u tolikoj mjeri da bi joj poslovanje bilo ugroženo na način da bi se firma mogla boriti za opstanak. Da li si možete zamisliti da Galić kaže "Imamo love za još godinu dana a onda ćemo morat prodavat strojeve za sladoled da bi preživjeli", kao što slično govori Jerković za ATPL.
Percepcija za LEDO se _nije_ promijenila. To zaključujem iz razgovora sa desetak malih ulagača poput mene. Ledo je i dalje svima drag. A to je JAKO bitno.
neš si pomješo mig, jel na pivovaru misliš?
vlasnik je InBev (Stella)…najprofitabilnija tvrtka su u hrvatskoj i to je činjenica.
bio sam prošli tjedan na nekom predstavljanju pripravničkog programa kod njih, sviđa mi se, al primaju dvoje samo [tongue]
….imaju udio od nekih 45%, karlovačka (heineken) i panonska (carlsberg) im nisu ni blizu po ničemu….a sad što se tiče budućeg rasta i tržišnog udjela….kad je ledo imo pola tržišta sladoleda prije 10 godina isto se mislio da mogu narast još malo i to je to a sad ima kolko 85% i još im nije dovoljno….ako uzemo prostor za proširnje zapi ga ima puno više iako mislim da je nemoguće na pivi imat isti udio kao na sladoledu.
u najboljem scenariju bi zapi mogla postat tržišni moćnik kao ledo, a ledo profitabilan kao zapi.
Nema boga da Zapiju MSH raste. Može jedino padat. Ljudi, pa dajte si pogledajte rezultate u zadnjih 5 godina. Znate li samo koliko je Bavaria penetrirala u tržište zadnjih par godina? Čak su i pogon izgradili da ne uvoze iz nizozemske. Pogledajte ulaganja u oglašavanje. A di su još Pan, Becks koji su još jači, da ne nadrajam ostale… Pogledajte oglašavanja. Ima 10 pivskih konkurentnih brandova koji se svakodnevno vrte non stop i troše milijunske cifre. Sve se više približavaju velikom dvojcu (ZAGREBAČKA, KARLOVAČKA)i ovi im ne mogu više nametati ritam oglašavanja i time ih istisnuti.
Ja ne kažem da ZAPI nije prifitabilna firma, jest. Brutalno. Al ta je priča gotova i odlična je defanzivna dionica za velike ulagače zbog div yielda.
[/quote]
Slažem se nije ni meni dionica zanimljiva, nit piva dobra…i Becks (Žuja, Stella, Becks, Tomislav i belgijske) ti je njihov, a sad će najviše ulagat u Tomislav, i možda Izzy vrate (ko to ukino sjeme mu se zatrlo)…
Al sam ovu sliku da su zagrebačka i karlovačka dvije velike ispravim, nije tako iako se čini zbog jakog marketinga karlovačke.
Zagrebačka je jedina velika 45% (duplo veći tržišni udio od drugog) a karlovačka i panonska (pan, carlsberg, tuborg) se sad bore za drugo mjesto i imaju oko 20% svaka….
evo ima tu nekih podatka o tržištu u hr.
http://www.poslovni.hr/76380.aspx
Ali priznaj da je Franck bolja prilika od Leda za ulaz, pogledaj samo koliko je Franck skucao gotovine,
za dioničare je bolja opcija da ga likvidiraju i da svatko dobije 2.000,00 kuna keša.
Šalim se ali tako to izgleda,Franck više izgleda kao banka a ne tvrtka.
Moj motiv da to prezentiram je: želim da ljudi pišu argumentirano bez drukanja i sentimenta,isto tako drago mi je da se kupuje domaće umjesto stranog,najgore je kod cigareta,da bi bio faca treba pušiti američke cigarete,to je naš problem.amen
@ James
imaš pravo, mislio sam na marketing kad sam rekao veliki dvojac.
sorry stari, nema šanse da je sada Franck bolji ulaz od Ledo. Razlika je u filozofiji ulaganja.
Pri trenutnoj cijeni od 3600, Ledo ima ttm PE od 11. U to treba uzeti u obzir i iznimno visok rashod u 4Q prošle godine. S kumulativom za 2008 (ovo je pretpostavka u koju ja čvrsto vjerujem) mislim da će Ledo ostvariti bolji rezultat u odnosu na prošlu godinu i time spustiti PE na 9 ili čak ispod. Ovo temeljim na manjem očekivanom gubitku u 4Q 08 vs 4Q 07 zbog jačih aktivnosti na smrznutoj hrani i nekim varijantama sladoleda (Ledo rukomet) sprihodovne strane, ali i zbog manjeg rashoda u 4Q 08 vs 4Q 07 kojeg očekujem tim više jer je za kumulativ prva 3Q 08 vs isti period lani, rashod veći za 163 milijuna.
Ako ćemo strogo prema multiplama, da… Franck je bolja kupnja od Ledo. Ali Ledo dodaje vrijednost brže od Francka, a i to dodavanje je svake godine sve veće. Treba kupovati business, a ne imovinu.
A što je tih 800 kuna PS kratkoročne financijske imovine kod Francka? Pitam jer me zanima.to nije na poziciji novca nego krtkoročna financijska imovina. Što im je to točno? Hvala.
Bumo vidjeli koga će ova kriza više pogoditi? ima tu puno ?? ali Ledo nije loša firma,ali Franck je bezobrazno podcjenjen.Konzervativni pristup vlasnika je razlog tome,to je sada prednost za Franck,zato je bolji izbor.O dodavanju vrijednosti? hm,budemo vidjeli kako će Todex preživjeti ovu krizu,za Artija znam,prekaljeni dinosaur,prevedeno – oprez je majka mudrosti.Problem je što je kod nas kladionica umjesto burze,zato ste u prednosti,dokada?amen.
Bumo vidjeli koga će ova kriza više pogoditi? ima tu puno ?? ali Ledo nije loša firma,ali Franck je bezobrazno podcjenjen.Konzervativni pristup vlasnika je razlog tome,to je sada prednost za Franck,zato je bolji izbor.O dodavanju vrijednosti? hm,budemo vidjeli kako će Todex preživjeti ovu krizu,za Artija znam,prekaljeni dinosaur,prevedeno – oprez je majka mudrosti.Problem je što je kod nas kladionica umjesto burze,zato ste u prednosti,dokada?amen.
nije Franck loše ulaganje, nit će biti pogođen recesijom. Isto tako i Ledo. Čisto simnjam da će Ledo bit nešto posebno pogođen reecsijom. Pitanje je samo koja će dionica ostvariti veći prinos na primjerice današnji ulaz. Ja kažem Ledo. A poslovanje Todex-a će za iznenađenje mnogih ostati u puno boljoj formi nego bilo koji drugi sektor. Agrokor je jednostavno too big to fail.
nije Franck loše ulaganje, nit će biti pogođen recesijom. Isto tako i Ledo. Čisto simnjam da će Ledo bit nešto posebno pogođen reecsijom. Pitanje je samo koja će dionica ostvariti veći prinos na primjerice današnji ulaz. Ja kažem Ledo. A poslovanje Todex-a će za iznenađenje mnogih ostati u puno boljoj formi nego bilo koji drugi sektor. Agrokor je jednostavno too big to fail.
[/quote]
Veseli se imaš pravo na to,ali zašto morate poentirati svoja razmišljanja na stranim jezicima? sindrom manje vrijednosti ? ili mislite da ste dodatno pismeni? kompleks manje vrijednosti.
Ta pojava je poprimila ozbiljne razmjere,sramotno,koliko se sam cijeniš toliko će te drugi cijeniti.
Zar je hrvatski jezik slijedeći na redu za prodaju stranim interesima? zašto ( big ) a ne veliki? misliš da si time uvjerljiviji?
Tako mi to radimo,prodajemo sve za ništa,više se niti jedna nova trgovina ne otvara s hrvatskim nazivom,zar treba neka nova revolucija protiv stranih okupacija.Sramota za jedan narod i državu koja i koji podcjenjuju materinji jezik.amen
Veseli se imaš pravo na to,ali zašto morate poentirati svoja razmišljanja na stranim jezicima? sindrom manje vrijednosti ? ili mislite da ste dodatno pismeni? kompleks manje vrijednosti.
Ta pojava je poprimila ozbiljne razmjere,sramotno,koliko se sam cijeniš toliko će te drugi cijeniti.
Zar je hrvatski jezik slijedeći na redu za prodaju stranim interesima? zašto ( big ) a ne veliki? misliš da si time uvjerljiviji?
Tako mi to radimo,prodajemo sve za ništa,više se niti jedna nova trgovina ne otvara s hrvatskim nazivom,zar treba neka nova revolucija protiv stranih okupacija.Sramota za jedan narod i državu koja i koji podcjenjuju materinji jezik.amen
Tko to mi? Ja sam Austrijanac sa Američkom putovnicom. [kiss] [bye]
Radije se ti pobrini za amenovanje svakog posta. Da nije TO kompleks manje vrijednosti? ili je tebi svaki tvoj post molitva?
Ajd živio ti meni! živčeke u kanticu i na pecanje, pivo u želudac, kad već nećeš sladoled [kiss]
hm,budemo vidjeli kako će Todex preživjeti ovu krizu,za Artija znam,prekaljeni dinosaur,prevedeno – oprez je majka mudrosti.
Pazi da se tvoj dinosaurus ne popikne i opadne s polica Konzuma..primio se corava posla (ako ga tako dobro poznas, znas na koji poslic mislim), u tom slucaju tata Toda bi mu mogao dat pedalinu.. [proud]
veliki izbio malima 600 komada u 3 dana i ne misli stat. 600 komada manje u opticaju kako god okreneš, a za Ledo je to poprilično stezanje remena.
@đemso
moguce da sam u krivu, samo ne znam na koji dio mislis..
ja nigdje nisam osporavao ROE i ROA, NPM od ZAPIja.
mene interesira perspektiva.
market share Ledosov, je, kad sam ga ja detaljno pratio bio preko 90%, a sad dolazi na red smrznuta hrana, koja ce kod nas tek postati hit, kakv je vec vani i regija.
to su moja razmisljanja i lako moguce da me stvarnost demantira.
u ZAPIju je ne vidim..bar ne onoliko koliko u Ledu.
nego..ko je vlasnik InBeva?da nisu neki Rusi?mozda sam pomijesao..moguce..
dzabe toliki ROE i ROA, ako sve ide u dividendu, napretka nema..
ili mislis da ROE moze biti 50?
imao je LEHM, pa di je sad? [bye]
FRNK je firma na umoru.ne znam jel to krivica Artukovića kako priča čaršija, ali market share opada i opada..
zao mi je zbog toga i kava i grickalice od tog hrv. proizvodjaca su trebale ostati No.1, ali ocito se nije imalo volje ili znanja, ili oboje.
niske multiple me uopce ne fasciniraju, to je samo znak da su i ostali ulagaci vidjeli sto i ja.ocekivanja nikakva.
ali, kao i sa Ledom, moguce da grijesim i da Frnk iznenadi.
nemam ni jednu od dionica, iako mi je Ledo siguran kandidat za portfelj, ZAPI eventualni, ako padne ispod div.yld. od 10%, a FRNK me ne zanima.